Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 69 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 10 Paź 2023 16:26 

Loty: 19
Kilometry: 32 461
Krajów: 7 / 3.3%
jaco027 napisał(a):
Wszyscy muszą przejść immigration w SIN. Poza singapore airlines i scoot. Ale jak masz bagaz to wiadomo. Immigration. Jak nie ma kolejki to 5min. Jak jest to 30min. W tym czasie bagaz będzie juz na taśmie. I z bagażem na górę. Bramki automatyczne i po 5 minutach jesteś już na airside. W optymistycznym scenariuszu do zrobienia w
15-30min z wyjściem z samolotu. Realnie, wlaszcza za 1wszym razem 1h. Zmiana terminala na T4 moze wydłużyć całość o nastepne 15 -30min.

Jestem mądrzejszy o to doświadczenie, jednak ten post był bardzo pomocny więc go zacytuję.
Czas jaki nam upłynął od wylądowania samolotu TurkishAirlines na T1 (planowej godziny wskazanej zresztą na rezerwacji) do udania się pod gate do kolejnego odlotu na T4 (liniami airAsia) przy bagażu rejestrowym to 1,5h. Dodam, że był to przypadek, kiedy wszystko szło sprawnie - nie było kolejki przy immigration, poszliśmy do automatycznej, mieliśmy wypełniony wcześniej online formularz wjazdowy, nie czekaliśmy długo na bagaż, nie szukaliśmy wyjść, nie czekaliśmy na odjazd autobusu na T1 (odjechał praktycznie od razu), nie było kolejek do check-in na T1. Uważam więc, że 2.5h to minimalny czas jaki należy zaplanować na przesiadkę na SIN przy osobnych biletowych rezerwacjach, a i tyle może nie wystarczyć w przypadku wzmożonego ruchu, problemów ze znalezienie odpowiednich wyjść itd. więc jeżeli tylko macie możliwość rezerwacji innych biletów weźcie to pod uwagę, zwłaszcza, że czas jaki wam zostanie na T4 można spędzić na próbowaniu azjatyckiego jedzenia za niskie (zwłaszcza jak na lotniska) ceny w food courcie.
 Profil Relacje PM off
futro uważa post za pomocny.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#42 PostWysłany: 05 Sty 2024 14:51 

Loty: 161
Kilometry: 293 404
Krajów: 41 / 19.2%
Czy jeżeli mam przesiadkę w SIN, oba loty z Terminala 1, jednak na oddzielnych biletach, to czy również muszę przejść kontrolę paszportową?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 05 Sty 2024 14:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie, nie trzeba. Tylko kontrola bezpieczenstwa będzie ponowna.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 13 Sty 2024 17:10 
Awatar użytkownika

Loty: 185
Kilometry: 325 925
Krajów: 37 / 17.3%
platynowy
Dla przesiadkowiczów 2 godz. jazdy rowerem za free:
http://www.changiairport.com/en/airport ... rides.html
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 17 Lip 2024 14:23 

Hej, lecę liniami Singapore Airlines - wszystkie bilety mam na 1 rezerwacji. Mam 55 min na przesiadkę, myślicie że jest się czym stresować? Jeżeli nie zdążę to skąd wiadomo czy wina jest po stronie pasażera a nie lini?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 17 Lip 2024 14:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie ma co się stresowac
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#47 PostWysłany: 02 Lis 2024 20:29 

niebieski
Odkopię trochę temat :)
Czy dla obywateli polskich jest potrzebne jakieś zezwolenie/wiza/opłata, jeśli wykupiłbym lot Scootem na trasie Bangkok - Kuala Lumpur z długą (ok. 20h) przesiadką w Singapurze?
Podróż bez bagażu rejestrowanego.
I drugie pytanie - w drodze powrotnej (powrót do HKT) czy przespanie się na lotnisku w Singapurze to duży problem/niewygoda lub czy możliwe (w jakimś możliwym sensie)? ;)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 02 Lis 2024 20:33 

srebrny
1. Tylko wypełnienie SGAC
2. Kładziesz się na leżance i śpisz. Takie strefy są w każdym terminalu
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 03 Lis 2024 00:28 
Awatar użytkownika

platynowy
SIN jest jednym z lepszych lotnisk do kimania. Ze 100 różnych miejsc znajdziesz. W tym 20 w salonoakch.
 Profil Relacje PM off
sanchopan uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 03 Lis 2024 01:43 

Polecam do drzemki kino, ciepło ciemno trudno nie usnąć ;)
 PM off
sanchopan lubi ten post.

#51 PostWysłany: 06 Gru 2024 14:28 

srebrny
Planuję przesiadkę na SIN ok. 3h w dalszej podróży do KUL, tylko podręczny. Dwa różne bilety - Turkish i Air Asia. Optymistycznie zakładam, że zdążę ;) aczkolwiek gdyby mi się nie udało to pewnie będę musiał zostać w SIN i SGAC będzie na 100% konieczna.
Z tego co rozumiem przesiadka jest na landside, więc teoretycznie nie potrzebuję SGAC, choć pewnie nie wpuszczą mnie do TK bez tego kwitka.
W KUL planuję być tylko 2-3 dni i wracam do SIN. Czy można mieć w tym samym czasie wypełnione i aktywne dwie SGAC? Jedna na lot TK z IST, a druga na kolejny lot powrotny z KUL (2-3 dni później).

Już dawno nie byłem w SIN, kiedyś wypełniało się po prostu kartkę na przylocie, więc sprawa była oczywista.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 06 Gru 2024 14:33 

Loty: 204
Kilometry: 325 165
Krajów: 63 / 29.4%
złoty
Ale wiesz, że to szybciej byś wypełnił niż napisał ten post ;)?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 06 Gru 2024 14:58 

srebrny
Ze względu na krótki pobyt w KUL wolałbym mieć wypełnione jednocześnie już dwie SGAC, pytanie czy tak można.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 06 Gru 2024 15:06 

złoty
Na zapas nie wypełnisz bo formularz pozwala tylko na D+2.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 06 Gru 2024 15:09 

srebrny
No właśnie będę w KUL tylko w zakresie D+2, więc teretycznie z PL mógłbym mieć już wypełnione dwie deklaracje. Nie wiem tylko czy mogę.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 06 Gru 2024 15:55 

złoty
Jak masz takie ciśnienie to próbuj, ja to wypełniłem w minutę idąc z samolotu do e-gate.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 06 Gru 2024 16:08 

złoty
opo napisał(a):
Z tego co rozumiem przesiadka jest na landside, więc teoretycznie nie potrzebuję SGAC
Chyba chodziło Ci o "airside".
Tak, przesiadka powinna być możliwa na airside jeśli nie masz bagażu, o ile AirAsia wystawi mobile BP (zwykle wystawiają, ale w Azji nie ma gwarancji).

opo napisał(a):
choć pewnie nie wpuszczą mnie do TK bez tego kwitka.
Wpuszą. Singapur zezwala na wypełnienie SG Arrival Card po przylocie, przed przekroczeniem granicy, i linie lotnicze mają te informacje (TK przy check-in informują że trzeba wypełnić, ale nie wymagają tego aby wpuścić na pokład)
 Profil Relacje PM off
opo lubi ten post.
opo uważa post za pomocny.

#58 PostWysłany: 06 Gru 2024 17:42 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 129 075
Krajów: 18 / 8.4%
Na lotnisku jest dobre wifi, a strona z kartą dobrze działa na telefonach więc na luzie wypełnisz w ostatniej chwili, jeśli Ci się nie uda to są też kioski z pomocą do wypełnienia formularza.
 Profil Relacje PM off
opo lubi ten post.
opo uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 07 Gru 2024 06:49 
Awatar użytkownika

platynowy
Re: "Tak, przesiadka powinna być możliwa na airside jeśli nie masz bagażu, o ile AirAsia wystawi mobile BP (zwykle wystawiają, ale w Azji nie ma gwarancji)."

Drobna uwaga co do przesiadki bez przejscia immigration. Sprawdź dokładnie czy dostajesz drugi BP i nie ma gdzieś zapisu przy bilecie itp, że musisz przejść immigration. Raz głupia koza zrobiła mi denied boarding, bo oczywiście malindo albo batik wymagały BP z landside (WTF, po co?), ten wygenerowany elektronicznie był...niewlasciwy... no comments...
Było parę lat temu, mogło się zmienić i już może nie ma takich głupot. Bo aż dziwne jak na SG.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 03 Lut 2025 12:19 

złoty
@jaco027 potwierdzam aktualność tematu: lecieliśmy 3K i mobilny boarding pass = boarding denied, nas uratował ... mój paszport, koleś przed stanowiskiem do autobusu transferowego bez problemu chciał wpuszczać moją towarzyszkę życia z mobilnym BP, ale jako, że ja mam wszędzie w Azji konieczność pójścia do checkinu to stwierdziliśmy, że to nie ma sensu więc poszliśmy na normalny bus na landside. Potem przy gate inny typek został na lodzie bo miał mobilny BP...

Swoją drogą to lotnisko nie przestanie mnie zadziwiać - od postawienia nogi w rękawie w T1 poprzez gadkę przy stanowisku busa na airside, przejście immigration na T1, przejazd busem na T4 - wszystko zajęło zaledwie 27 minut.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 69 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość