Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Strona lotniska http://www.london-luton.co.uk/pl/airport/

Alternatywne zestawienie: http://www.toptiplondon.com/transport/a ... on-airport

Cytuj:
jeśli ktoś się decyduje na autokar, to przy wyjeździe z Londynu w godzinach porannego (6:00-9:30) albo wieczornego szczytu (16:30-20:00), to rekomendowane jest przemnożenie czasu przejazdu podawanego przez Google Maps co najmniej x 2 i rozpoczęcie podróży ok. 4 godziny przed planowym odlotem. W razie wątpliwości należy zamknąć oczy, wyobrazić sobie ruch uliczny w Warszawie i pomnożyć x 10 (przybliżona korekta z racji rozmiarów obu aglomeracji i wielkości populacji ich mieszkańców). I traktować niedzielę jak każdy inny dzień tygodnia.

Polecamy korzystanie z paszportów biometrycznych i bramek automatycznych (e-gates). Można zaoszczędzić nawet pól godziny.

Czas przejazdu autobusem około 1-1,5 godz., pociągiem - około 45 min.

Autobusy => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge580.html

EasyBus - od £2/ os. w jedną stronę - http://pl.easybus.co.uk/londyn-luton

Odjazd z zatoczki S przy wyjściu z terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Trasy:
do Victoria Coach Station (Westminster) (obsługiwana przez National Express) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... o-victoria - przystanki: jak dla National Express (poniżej).
albo
do Liverpool Street Station (City) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... ool-street - przystanki: http://www.easybus.com/en/london-luton/ ... t-bus-stop

National Express - od £5/ os. w jedną stronę - http://www.nationalexpress.com/whereweg ... rport.aspx

Trasa: do Victoria Coach Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki K lub L nieopodal terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: http://coachtracker.nationalexpress.com ... own-London

GreenLine (757) - od £10 / os. w jedną stronę - https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/

Trasa: do Victoria Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki E przy parkingu koło terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: zakładka Coach stop maps w dolnej części strony: http://www.greenline.co.uk/757/

Pociągi => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge579.html

Od £12.5/os. w jedną stronę (autobus wahadłowy z/ do lotniska + pociąg). Kupno lub odbiór biletu zakupionego przez internet możliwe jest w automacie w hali przylotów. Rozwiązanie to jest najbardziej opłacalne dla grup co najmniej 3-4 osob, bo wtedy koszt biletu spada do £8.25/ os. w jedną stronę.

Zakup biletu na http://www.nationalrail.co.uk/ - w granatowej ramce Train times & tickets, w polu From należy wpisać skrót LUA (pełna nazwa: Luton Airport),

a w polu To - albo London albo skrót lub nazwę konkretnej stacji (w kolejności wg oddalania się od lotniska):
STP - London St Pancras International
ZFD - Farringdon
CTK - City Thameslink
BFR - London Blackfriars,
dodać daty, godziny, liczbę osób (ważne!) i kliknąć na przycisk Go. Na kolejnej stronie pojawią się połączenia i ceny, a po kliknięciu na "Other services you can travel on" pod ceną danego przejazdu - alternatywne pociągi, którymi można pojechać np. w razie opóźnienia lotu. Uwaga: na tej trasie jeżdżą też pociągi dwóch operatorów.

Można obniżyć koszt przejazdu kupując 2 bilety osobno:
1) z lotniska (LUA) do stacji kolejowej Luton Airport Parkway (LTN) - £1,60/ os. (ew. u kierowcy, ale wtedy płatność tylko gotówką),
2) ze stacji Luton Airport Parkway (LTN) do centrum (j.w.) - od £10/ os.

Inne przydatne informacje:
- Komunikacja w Londynie (szczególnie wikipost): londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189
- System Pay As You Go: karta Oyster lub zbliżeniowa karta płatnicza: payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334

@Kara

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2000 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#1241 PostWysłany: 17 Lut 2017 23:32 
Awatar użytkownika

Jest szansa na jakieś promo na National Rail* z LTN czy cena jest stała (12,50 OW)?
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#1242 PostWysłany: 18 Lut 2017 10:37 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
jack.strong napisał(a):
Wcześniej ją walidowałem na stronie TFL aby mieć pewność, że system ją przyjmie.

Pod jakim linkiem to się sprawdza? Trzeba konto założyć?

#1243 PostWysłany: 18 Lut 2017 13:11 

Akna napisał(a):
jack.strong napisał(a):
Wcześniej ją walidowałem na stronie TFL aby mieć pewność, że system ją przyjmie.

Pod jakim linkiem to się sprawdza? Trzeba konto założyć?

Tak tworzysz. Konto podpinasz karte debetowa i dziala identycznie jak oyster z pelna historia. Sam mam podpieta i oyster i debit aliora w GBP
P@weł napisał(a):
P@weł napisał(a):
YeahBunny napisał(a):
miałem to samo, raz musialeś nie odbić wyjścia

dzięki za info...no mogło tak być... :(

Czy ktoś mógłby mi pomóc zarejestrować Oyster'kę? Chciałbym to sprawdzić..

Poradziłem sobie z kodem pocztowym, wpisałem dane adresowe hotelu. Teraz jest problem z nr telefonu, nie chce przyjąć nawet tego stacjonarnego, hotelowego, wyrzucając, że musi mieć min 11 cyfr. A ma!... :( :( . Co zatem wpisać?????

A przy okazji dla tych, którzy lecą weekendowo: karty Oyster nie zwrócicie, jeśli nie będziecie w Londynie pełnych 48h (!!). Tak wyjaśniła Pani z obsługi metra, gdy próbowałem w wutomacie bezskutecznie ją oddać...

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Akna lubi ten post.
Akna uważa post za pomocny.

#1244 PostWysłany: 25 Lut 2017 22:56 
Awatar użytkownika

Loty: 13
Kilometry: 25 436
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Proszę o pomoc:

Luton 7:40 sobota 4 marca
wybieram opcję "Super Off-Peak Day Travelcard"
trzy osoby dorosłe+dziecko nieskończone 15 lat+dziecko nieskończone 18 lat

1. na która godzinę mam wskazać odjazd autobusu rano ?
2. do ilu lat kupując bilet możemy wskazać dziecko ?
3. do której stacji najlepiej dojechać pociągiem aby rozpocząć jednodniówkę ?
4. na która godzinę mam wskazać odjazd autobusu popołudniu ?

5. jeśli "Super Off-Peak Day Travelcard" to obojętnie o której autobus, obojętnie o której pociąg ... to nie ma pytania nr 1 i nr 4 :)

-- 25 Lut 2017 22:49 --

rafal100_2004 napisał(a):
2. do ilu lat kupując bilet możemy wskazać dziecko ?

to już wiem, doczytałem:
do 5 roku życia - dzieci gratis
do 16 roku życia - dzieci jako bilet dzicięcy
powyżej 16 roku życia - jako dorośli
 Profil Relacje PM off  

#1245 PostWysłany: 27 Lut 2017 16:48 
Awatar użytkownika

Loty: 248
Kilometry: 517 349
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
W najbliższą sobotę 4 marca będę na jednodniówce w Londynie, ląduje na Luton. Na stronie http://www.nationalrail.co.uk/ zamierzam kupić bilet Super Off-Peak Day Travelcard na trasę Luton Airport [LUA] to London Blackfriars [BFR] + transport publiczny w Londynie. Cena takiego biletu dla dwóch dorosłych i dwoje dzieci to 39.5 GBP (zniżka grupowa). Podczas zakupu biletu musze wybrać konkretną godzinę odjazdu i powrotu na Luton. Czy mimo tego wyboru bilet jest ważny na pociągi o dowolnej godzinie?

#1246 PostWysłany: 27 Lut 2017 17:05 

Loty: 699
Kilometry: 1 380 130
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Cala sobota jest "Super off peak" wiec nie ma znaczenia, w ktory pociag wsiadziesz.
 Profil Relacje PM off  

#1247 PostWysłany: 03 Mar 2017 14:49 
Awatar użytkownika

Loty: 13
Kilometry: 25 436
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Tommi napisał(a):

Dzięki za pomoc. Krótki opis, może komuś się przyda. Wybraliśmy Super Off-Peak Day Travelcard i bezstresowo jeździliśmy po Londynie. Lot Wizzair, na miejscu zgodnie z planem ok 7.40, ale w tym samym czasie ląduje kilka samolotów i kilkanaście minut trzeba było odstać w kolejce do kontroli. Przy taśmach z bagażami stoi automat, w którym odebraliśmy kupione przez net bilety.
Po wyjściu z hali należy skręcić w prawo i zaraz widać przystanek skąd busem dojazd na stację kolejową Luton Parkway (5-7minut jazdy). Pociągiem bezpośrednio do stacji Blackfriars (ok 40minut)

jaką destynacją opisane są pociągi do stacji Blackfriars ?
 Profil Relacje PM off  

#1248 PostWysłany: 06 Mar 2017 12:00 

Robie jednodniowke w nastepnym tygodniu i mam takie pytanie.

Mam powrotny bilet na Luton EasyBus na 16.10 (wylot z Luton 21sza) i pytanie jest czy gdybym nie zdarzyl na ten bus i wogole sobie darowal jazde busem (mam wtedy extra 2h na chodzenie) to czy na stacji Blackfairs mozna kupic bilet normalnie w kasie lub automacie za 15 Funtow i ile zalecacie czasu od przyjazdu na Luton do odlotu samolotu ? Nie bede mial zadnego bagazu. Czy 1,5h wystarczy aby dojsc z autobusu i przejsc spokojnie security ?
 Profil Relacje PM off  

#1249 PostWysłany: 06 Mar 2017 12:07 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
W zeszłym roku dwukrotnie wracaliśmy wieczorem z Luton, z tego, co pamiętam - kontrola bezpieczeństwa poszła szybko (jakieś 10 minut może). Jeszcze się zdążyliśmy wynudzić (też byliśmy ponad półtorej godziny przed odlotem) :)
 Profil Relacje PM off  

#1250 PostWysłany: 06 Mar 2017 12:13 
Awatar użytkownika

Loty: 18
Kilometry: 26 076
Krajów: 8 / 3.7%
Jechałem z National Express z Baker Street. Bardzo pozytywne wrażenie, podroż około 1,5 godziny (droga powrotna). Wracałem w sobotę z tego lotniska, byliśmy 2,5 h przed odlotem. Spokojnie mieliśmy czas na kawkę w Starbucks, kontrole przebiegły sprawnie, następnie spacer po strefie bezcłowej i wyczekiwanie na odlot...jak dla mnie przyjemne lotnisko ;)
 Profil Relacje PM off  

#1251 PostWysłany: 06 Mar 2017 16:51 

Chciałem się spytać, czy wie ktoś może o istnieniu biletu weekendowego/grupowego (4 osoby) między Luton a Londynem? Codzienna podróż w dwie strony do/z Londynu, mając bazę w Luton zdaje się być nader drogim rozwiązaniem, niestety w dostępnym internecie nie udało mi się znaleźć tańszego rozwiązania niż conajmniej 15 funtów dziennie od osoby.
 Profil Relacje PM off  

#1252 PostWysłany: 06 Mar 2017 17:18 
Awatar użytkownika

niebieski
jacek6619 napisał(a):
Robie jednodniowke w nastepnym tygodniu i mam takie pytanie.

Mam powrotny bilet na Luton EasyBus na 16.10 (wylot z Luton 21sza) i pytanie jest czy gdybym nie zdarzyl na ten bus i wogole sobie darowal jazde busem (mam wtedy extra 2h na chodzenie) to czy na stacji Blackfairs mozna kupic bilet normalnie w kasie lub automacie za 15 Funtow i ile zalecacie czasu od przyjazdu na Luton do odlotu samolotu ? Nie bede mial zadnego bagazu. Czy 1,5h wystarczy aby dojsc z autobusu i przejsc spokojnie security ?

Można na Blackfriars, ale po co, skoro stamtąd pociągi jadą dłużej. Wyżej pisałem sposób na dostanie się na lotnisko z centrum Londynu w ~35 minut.

Bilety możesz kupić w automacie lub na stacjach.

1,5h to wystarczy na mega spokój - nawet nie będzie jeszcze wtedy wiadomo, do jakiego gate'u iść. Myślę, że i godzina wystarcza, żeby spokojnie przejśc o tej porze przez security i mieć czas na kawę.
 Profil Relacje PM off  

#1253 PostWysłany: 06 Mar 2017 17:27 
Awatar użytkownika

niebieski
manyaky napisał(a):
Można na Blackfriars, ale po co, skoro stamtąd pociągi jadą dłużej.

A, zacytuję samego siebie :)

le_szek napisał(a):
Jeszcze a propos pociągów - nie warto wsiadać na St. Pancras, lepiej wybrać któryś z wcześniejszych przystanków. Na St. Pancras jest straszny tłok, już poprzednio było dużo ludzi, ale teraz we środę dosłownie musiałem wbić się do pociągu (część pasażerów zrezygnowała, czekając na następny). Cena jest taka sama ze wszystkich.

Poza tym może mieć tak ustalony plan chodzenia, że łatwiej mu będzie do Blackfriars dotrzeć.
 Profil Relacje PM off  

#1254 PostWysłany: 06 Mar 2017 17:32 
Awatar użytkownika

niebieski
O której godzinie jechałeś i w jaki dzień?

Możliwe, że ma bliżej. Patrzyłem od Victoria, skąd mniej więcej tyle samo zajmuje czasu dojechanie metrem na obie stacje.
 Profil Relacje PM off  

#1255 PostWysłany: 06 Mar 2017 18:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Raz w marcu we wtorek (18.06), raz we wrześniu we środę (18.36). Obydwa jechały ~30 minut do Luton Airport Parkway. Za drugim razem ścisk był naprawdę nieziemski (a kiedy pociąg wjeżdżał na St. Pancras widać było, że są jeszcze wolne miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#1256 PostWysłany: 12 Mar 2017 09:09 

Jak ktos aktualnie w drodze na luton to korek masakra przed lotniskiem. Trzeba doliczyc z 20 min :(

Profil Relacje PM off
manyaky lubi ten post.

#1257 PostWysłany: 12 Mar 2017 09:52 
Awatar użytkownika

niebieski
benybeny napisał(a):
Jak ktos aktualnie w drodze na luton to korek masakra przed lotniskiem. Trzeba doliczyc z 20 min :(

Ile łącznie jechałeś i z jakiego przystanku? Roboty drogowe, czy po prostu dużo aut?

Będę jutro w Luton. Ciekawe, czy się powtórzy. :P
 Profil Relacje PM off  

#1258 PostWysłany: 13 Mar 2017 12:18 

Jechalem autem tuz pred lotniskiem duzo aut no i ciagle roboty przy lotnisku nie ulatwiaja :(. Ale ogolnie wyjatkowo wczoraj duzy ruch na lotnisku.

Profil Relacje PM off  

#1259 PostWysłany: 15 Mar 2017 00:32 

Witam,

ponieważ w weekend byłem w Lodnynie to napisze kilka zdań ( mam nadzieje ze sie przydadzą podróżującym).

Najlepiej zarezerzrować sobie bilet Luton - Londyn z wyprzedzeniem będzie taniej) - wg mnie najlepiej

http://www.nationalexpress.com/home.aspx

TYLKO UWAGA: Kupic bilet na konkretna godzina (zwłaszcza przy powrocie z Londynu, z lotniska jakoś was wpuszcza,ale i tak na początek przepuszcza tych na konkretna godzina)!!! NIE KUPOWAC BILETU OPEN!!! (bo z Londynu kierowcy nie wpuszczaja z takim biletem (mówią, że autobu jest "fully booked" i sobie możecie ten bilet potargać i wziaść taxe za 60Ł na lotnicho).

i tak ja lądowałem o 8:00 i bilet na busa mialem na 8:55 i uważam że tyle czasu sobie dobrze zarezerwoać czyli godzine ( ilość ludzi na odbrawie może byc długa, ale godzina powinna spoojnie wystarczyć). Jak kupicie bilet OPEN to się wydostaniecie z lotniska ale sobie poczekacie.

Powrót tak jak pisałem najlepiej być 20 min przed odjazdem. Kupic bilet na KONKRETNA GODZINA i pojedziecie. (nie wiem jak jak wsezonie jak jest masa ludzi,ale u mnie nie było problemu), ale ludzie z OPEN TICKET nie wchodzili do atobusu, i byli tacy co blagali , że maja lot itp,ale nie weszli do busa, więc ostrzegam jeszcze raz!

Jakby ktoś chciał dostać jakieś bonusowe informacje jak zaoszczędzić na biletach to pisać na miala piotrmarcin2@o2.pl

-- 15 Mar 2017 00:34 --

piotrmarcin3 napisał(a):
Witam,

ponieważ w weekend byłem w Lodnynie to napisze kilka zdań ( mam nadzieje ze sie przydadzą podróżującym).

Najlepiej zarezerzrować sobie bilet Luton - Londyn z wyprzedzeniem będzie taniej) - wg mnie najlepiej

http://www.nationalexpress.com/home.aspx

TYLKO UWAGA: Kupic bilet na konkretna godzina (zwłaszcza przy powrocie z Londynu, z lotniska jakoś was wpuszcza,ale i tak na początek przepuszcza tych na konkretna godzina)!!! NIE KUPOWAC BILETU OPEN!!! (bo z Londynu kierowcy nie wpuszczaja z takim biletem (mówią, że autobu jest "fully booked" i sobie możecie ten bilet potargać i wziaść taxe za 60Ł na lotnicho).

i tak ja lądowałem o 8:00 i bilet na busa mialem na 8:55 i uważam że tyle czasu sobie dobrze zarezerwoać czyli godzine ( ilość ludzi na odbrawie może byc długa, ale godzina powinna spoojnie wystarczyć). Jak kupicie bilet OPEN to się wydostaniecie z lotniska ale sobie poczekacie.

Powrót tak jak pisałem najlepiej być 20 min przed odjazdem. Kupic bilet na KONKRETNA GODZINA i pojedziecie. (nie wiem jak jak wsezonie jak jest masa ludzi,ale u mnie nie było problemu), ale ludzie z OPEN TICKET nie wchodzili do atobusu, i byli tacy co blagali , że maja lot itp,ale nie weszli do busa, więc ostrzegam jeszcze raz!

Jakby ktoś chciał dostać jakieś bonusowe informacje jak zaoszczędzić na biletach to pisać na miala piotrmarcin2@o2.pl

Acha no i ja mialem samolot na 20:30 wylot i brałem busa o 16:40. i byłem o 18:10 na lotnisku i chyba tak waro brać , bo2 godziny zapasu to wcale nie tak dużo...
 Profil Relacje PM off  

#1260 PostWysłany: 15 Mar 2017 12:12 
Awatar użytkownika

niebieski
No rezerwując z wyprzedzeniem, to na pewno nie będzie biletów najtańszych na stronie National Express.

Poza tym jak masz jakieś bonusowe informacje, tylko takie niewprowadzające w błąd, to napisz je tutaj, a nie na e-mail.

benybeny napisał(a):
Jechalem autem tuz pred lotniskiem duzo aut no i ciagle roboty przy lotnisku nie ulatwiaja :(. Ale ogolnie wyjatkowo wczoraj duzy ruch na lotnisku.

Wczoraj i przedwczoraj ruch już był na szczęście normalny w stronę Luton. W stronę Londynu lekkie korki przy wyjeździe z lotniska. 1:40 z Luton do Marble Arch.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2000 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość