Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Strona lotniska http://www.london-luton.co.uk/pl/airport/

Alternatywne zestawienie: http://www.toptiplondon.com/transport/a ... on-airport

Cytuj:
jeśli ktoś się decyduje na autokar, to przy wyjeździe z Londynu w godzinach porannego (6:00-9:30) albo wieczornego szczytu (16:30-20:00), to rekomendowane jest przemnożenie czasu przejazdu podawanego przez Google Maps co najmniej x 2 i rozpoczęcie podróży ok. 4 godziny przed planowym odlotem. W razie wątpliwości należy zamknąć oczy, wyobrazić sobie ruch uliczny w Warszawie i pomnożyć x 10 (przybliżona korekta z racji rozmiarów obu aglomeracji i wielkości populacji ich mieszkańców). I traktować niedzielę jak każdy inny dzień tygodnia.

Polecamy korzystanie z paszportów biometrycznych i bramek automatycznych (e-gates). Można zaoszczędzić nawet pól godziny.

Czas przejazdu autobusem około 1-1,5 godz., pociągiem - około 45 min.

Autobusy => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge580.html

EasyBus - od £2/ os. w jedną stronę - http://pl.easybus.co.uk/londyn-luton

Odjazd z zatoczki S przy wyjściu z terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Trasy:
do Victoria Coach Station (Westminster) (obsługiwana przez National Express) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... o-victoria - przystanki: jak dla National Express (poniżej).
albo
do Liverpool Street Station (City) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... ool-street - przystanki: http://www.easybus.com/en/london-luton/ ... t-bus-stop

National Express - od £5/ os. w jedną stronę - http://www.nationalexpress.com/whereweg ... rport.aspx

Trasa: do Victoria Coach Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki K lub L nieopodal terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: http://coachtracker.nationalexpress.com ... own-London

GreenLine (757) - od £10 / os. w jedną stronę - https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/

Trasa: do Victoria Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki E przy parkingu koło terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: zakładka Coach stop maps w dolnej części strony: http://www.greenline.co.uk/757/

Pociągi => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge579.html

Od £12.5/os. w jedną stronę (autobus wahadłowy z/ do lotniska + pociąg). Kupno lub odbiór biletu zakupionego przez internet możliwe jest w automacie w hali przylotów. Rozwiązanie to jest najbardziej opłacalne dla grup co najmniej 3-4 osob, bo wtedy koszt biletu spada do £8.25/ os. w jedną stronę.

Zakup biletu na http://www.nationalrail.co.uk/ - w granatowej ramce Train times & tickets, w polu From należy wpisać skrót LUA (pełna nazwa: Luton Airport),

a w polu To - albo London albo skrót lub nazwę konkretnej stacji (w kolejności wg oddalania się od lotniska):
STP - London St Pancras International
ZFD - Farringdon
CTK - City Thameslink
BFR - London Blackfriars,
dodać daty, godziny, liczbę osób (ważne!) i kliknąć na przycisk Go. Na kolejnej stronie pojawią się połączenia i ceny, a po kliknięciu na "Other services you can travel on" pod ceną danego przejazdu - alternatywne pociągi, którymi można pojechać np. w razie opóźnienia lotu. Uwaga: na tej trasie jeżdżą też pociągi dwóch operatorów.

Można obniżyć koszt przejazdu kupując 2 bilety osobno:
1) z lotniska (LUA) do stacji kolejowej Luton Airport Parkway (LTN) - £1,60/ os. (ew. u kierowcy, ale wtedy płatność tylko gotówką),
2) ze stacji Luton Airport Parkway (LTN) do centrum (j.w.) - od £10/ os.

Inne przydatne informacje:
- Komunikacja w Londynie (szczególnie wikipost): londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189
- System Pay As You Go: karta Oyster lub zbliżeniowa karta płatnicza: payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334

@Kara

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2000 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#1221 PostWysłany: 13 Lut 2017 16:20 
Awatar użytkownika

niebieski
jack.strong a o ktorej miales lot, ze jechales o tej godzinie pociagiem? :)
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#1222 PostWysłany: 13 Lut 2017 16:29 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
Krajów: 14 / 6.5%
Wieczorny lot LTN-WAW 21:00 - 00:20. Po 18:00 byłem na lotnisku i 2,5 godziny szybko zleciało.

-- 13 Lut 2017 15:30 --

Dodam, że na kontroli bezpieczeństwa nie było żadnych kolejek /sobota/.

-- 13 Lut 2017 15:32 --

A bilet miałem kupiony na 17:20 i nie było problemu aby pojechać wcześniejszym.
 Profil Relacje PM off  

#1223 PostWysłany: 14 Lut 2017 12:30 

Witam ponownie,
ja już po dwudniowym Londynie :) . Pogoda była iście nie angielska - błękitne niebo. Jestem pod wrażeniem miasta, choć to dopiero było krótkie rozpoznanie. Zaliczone wszystkie ważniejsze punkty programu, w tym męskie - wizyta pod Emirates Stadium i Stamford Bridge (załapałem się akurat na meczowy pochód, Chalsea grała z Hull City). Na minus oczywiście koszty, ale nikt nie obiecywał, że będzie lekko. To co mnie zaskoczyło na minus to daily cap..W strefach 1-4 powinien wynosić 9,50 funtów...tymczasem ściągało nam na maxa, do zadłużenia aż...Dlatego prośba.

Chcę zarejestrować Oyster'kę, żeby sprawdzić historię...Niestety, rejestracja jest anglojęzyczna i utknąłem na kodzie pocztowym..W UK jest inny format...Czyli co? Nie mogę zarejestrować jej na adres w Polsce???

Pomóżcie..
 Profil Relacje PM off  

#1224 PostWysłany: 14 Lut 2017 15:01 

Loty: 253
Kilometry: 628 581
Krajów: 82 / 38.3%
niebieski
miałem to samo, raz musialeś nie odbić wyjścia

Ostatnio edytowany przez Zeus, 14 Lut 2017 15:02, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1225 PostWysłany: 14 Lut 2017 17:23 
Awatar użytkownika

tomula06 napisał(a):
O ktorej kupic bilet na easybusa z centrum jesli lot mam o 21:00 z luton? o 18:00 bedzie okey?

Lece o tej samej porze w poniedziałek, kupiłem na 16:40. Jestem z tych zapobiegawczych i wole posiedzieć przy książce na lotnisku niż srac się jeśli cos się stanie po drodze :) Ale myślę, że tak jak napisali poprzednicy, 17:17:30 tez będzie ok.
 Profil Relacje PM off
jack.strong lubi ten post.
jack.strong uważa post za pomocny.

#1226 PostWysłany: 14 Lut 2017 17:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla tych którzy wolą siedzieć dłużej w Londynie napiszę, że niedawno na samolot o 21:00 z Londynu wyjechałem o 19:32. Na lotnisku byłem parę minut po 20:00.

Jechałem pociągiem i bez bagażu rejestrowanego. Poczułem się ciepło, gdy w pociągu nagle można było odczuć spaleniznę i skład mocno zwolnił, ale i tak dojechał na czas. :mrgreen:

Ogólnie polecam, ale trzeba się liczyć z tym, że drobna awaria będzie nas kosztowała nocleg na lotnisku i zmianę lotu. ;)
 Profil Relacje PM off  

#1227 PostWysłany: 14 Lut 2017 18:02 

YeahBunny napisał(a):

dzięki za info...no mogło tak być... :(

Czy ktoś mógłby mi pomóc zarejestrować Oyster'kę? Chciałbym to sprawdzić..
 Profil Relacje PM off  

#1228 PostWysłany: 14 Lut 2017 18:13 
Awatar użytkownika

niebieski
manyaky napisał(a):
Dla tych którzy wolą siedzieć dłużej w Londynie napiszę, że niedawno na samolot o 21:00 z Londynu wyjechałem o 19:32. Na lotnisku byłem parę minut po 20:00.

Jechałem pociągiem i bez bagażu rejestrowanego. Poczułem się ciepło, gdy w pociągu nagle można było odczuć spaleniznę i skład mocno zwolnił, ale i tak dojechał na czas. :mrgreen:

Ogólnie polecam, ale trzeba się liczyć z tym, że drobna awaria będzie nas kosztowała nocleg na lotnisku i zmianę lotu. ;)

to jechales tylko pol h pociagiem na luton?! a skad jechales z jakiej stacji? :)
 Profil Relacje PM off  

#1229 PostWysłany: 14 Lut 2017 19:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Pociąg o 19:32 z St. Pancras. Na Luton Airport Parkway jedzie 21 minut (też nie mogłem uwierzyć, że tylko tyle). Jesteś tam o 19:53. Potem już tylko kwestia autobusu pod sam terminal. ;)

Dobra alternatywa dla autobusów jadących ponad 2h, ale kosztowna.
 Profil Relacje PM off  

#1230 PostWysłany: 14 Lut 2017 23:40 
Awatar użytkownika

No właśnie "kwestia autobusu". Ostatnio jak wracałem na lotnisko LTN, wcale mi się nie spieszyło, spokojnie bez pośpiechu wysiadłem z pociągu w Luton Parkway i poszedłem do autobusu. Autobus już czekał, konduktor sprawdził mój bilet i pytam kiedy odjazd? Otrzymałem odpowiedź za 8 minut. Cierpliwie poczekałem na przystanku obserwując rozkopane otoczenie dworca kolejowego. Ale gdyby była taka sytuacja, o której koledzy piszą, że liczymy każdą minutę to te 8 minut byłoby dla nas bardzo cenne i bardzo długie 8 minut. Z samolotem jest tak że nie zaczeka na nas, nie można polecieć sobie następnym nie ponosząc dużych kosztów, niekiedy przekraczających koszt zakupu taniego biletu. Dlatego też wszelkie próby zyskania kilku minut na zwiedzanie są zbyt ryzykowne i mogą nas wiele kosztować, nie tylko nerwy ale też pieniądze.
 Profil Relacje PM off  

#1231 PostWysłany: 15 Lut 2017 11:54 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 93 604
Krajów: 16 / 7.5%
Lecę do Luton z Lublina 10 marca. Lądowanie w Londynie mam o 7.50, lecę tylko z bagażem podręcznym. Ile mniej więcej potrzeba czasu od momentu lądowania do wyjścia z terminala na autobus? Pytam się, bo nie wiem na jaką godzinę mam kupić bilety.
 Profil Relacje PM off  

#1232 PostWysłany: 15 Lut 2017 11:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Zostało opisane w tym forum.
Przeszukaj jako: lądowanie albo lądowaniu
 Profil Relacje PM off  

#1233 PostWysłany: 15 Lut 2017 12:14 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Albo lepiej lądowan*
 Profil Relacje PM off  

#1234 PostWysłany: 16 Lut 2017 17:01 

Być może był już poruszany ten temat, ale mam małą zagwozdkę. Wiem, że bilet EasyBus mogę wykorzystać +/- 30 minut od godziny na nim wydrukowanej. Ale zastanawiam się nad inną sprawą. Gdzieś mignęło mi, że kupując poprzez EasyBusa mogę jechać zarówno EasyBusem, National Express, jak i Greenline.

Czyli jeśli kupiłem bilet na takiej trasie: Luton Airport Bus Station -> Baker Str National Expres, to będę mógł ewentualnie jechać późniejszym o pół godziny autobusem Greenline na trasie: Luton Airport Bus Station -> Baker Street Greenline?

Z góry dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#1235 PostWysłany: 16 Lut 2017 17:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie. W systemie rezerwacyjnym masz jasno napisane, czy trasa którą wybierasz jest operowana przez NA czy Greenline i tylko na ten autobus możesz wejść. Easybusów jako takich w ogóle nie ma. O to właśnie chodziło - kupując przez EB możesz wybrać dowolnego przewoźnika, ale potem musisz się trzymać wyboru.

A co do spóźnień, to inaczej to wygląda i zostało napisane parę razy na poprzednich stronach.
 Profil Relacje PM off  

#1236 PostWysłany: 16 Lut 2017 17:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Może być problem. Uważaj co konkretnie kupujesz. Bilety kupione przez EasyBusa ale przejazd może odbywać się autokarem National Express. Nic mi nie wiadomo aby inni przewoźnicy także uznawali te bilety. I uważaj, jak się spóźnisz, to możesz się nie dostać na następny autobus gdy będą wszystkie miejsca zajęte.

#1237 PostWysłany: 16 Lut 2017 18:12 

O, no i dobrze, że zapytałem, bo bym się zdziwił na miejscu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#1238 PostWysłany: 17 Lut 2017 14:52 

P@weł napisał(a):
YeahBunny napisał(a):

dzięki za info...no mogło tak być... :(

Czy ktoś mógłby mi pomóc zarejestrować Oyster'kę? Chciałbym to sprawdzić..

Poradziłem sobie z kodem pocztowym, wpisałem dane adresowe hotelu. Teraz jest problem z nr telefonu, nie chce przyjąć nawet tego stacjonarnego, hotelowego, wyrzucając, że musi mieć min 11 cyfr. A ma!... :( :( . Co zatem wpisać?????

A przy okazji dla tych, którzy lecą weekendowo: karty Oyster nie zwrócicie, jeśli nie będziecie w Londynie pełnych 48h (!!). Tak wyjaśniła Pani z obsługi metra, gdy próbowałem w wutomacie bezskutecznie ją oddać...
 Profil Relacje PM off  

#1239 PostWysłany: 17 Lut 2017 15:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
P@weł napisał(a):
A przy okazji dla tych, którzy lecą weekendowo: karty Oyster nie zwrócicie, jeśli nie będziecie w Londynie pełnych 48h (!!). Tak wyjaśniła Pani z obsługi metra, gdy próbowałem w wutomacie bezskutecznie ją oddać...
Bzdura. Możesz spokojnie je oddać w punkcie obsługi na Dworcu Victoria u milej pani (nota bene Polki) zwrot niewykorzystanych środków tylko na kartę, nie ma odbioru gotówki.

A swoją droga kartę Oyster także można wyrobić w automacie. Nie trzeba wcale wcześniej jej nigdzie rejestrować.

#1240 PostWysłany: 17 Lut 2017 15:56 
Awatar użytkownika

Jest inna możliwość aby nie kupować karty Oyster. Można zwykłą kartą debetową lub kredytową otwierać bramki w metrze. Ja używałem karty PEKAO. Wcześniej ją walidowałem na stronie TFL aby mieć pewność, że system ją przyjmie. Pobrało mi 2,40 funta za 2 przejazdy metrem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2000 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość