Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Wrz 2013 23:31 

14listopada o 10:55 ląduję w Porto
17listopada o 6:35 wracam z Porto

w planach jest jeszcze zobaczenie Lisbony, mamy 3 dni jak to podzielić, wiem że to trochę mało ale jak myślicie. Więcej dni poświęcić na Porto czy Lisbonę?
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 30 Wrz 2013 23:47 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Zostań w Porto, a na Lizbonę poświęć kolejną wycieczkę ;)

#3 PostWysłany: 01 Paź 2013 00:02 

szymonpoznan1 napisał(a):
Zostań w Porto, a na Lizbonę poświęć kolejną wycieczkę ;)

chcemy jeszcze liznąć przynajmniej jednego z miast i jeszcze kiedyś tam wrócić :) też myślę że jazda autobusem pokonując te 300km między Porto a Lizboną da nam okazję zobaczyć ciekawe widoki. Jesteśmy gotowi ruszyć w trasę z rana a wracać późnym wieczorem.

Ostatnio edytowany przez flyfan7, 01 Paź 2013 00:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Paź 2013 00:19 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Chcecie się przebiec po mieście i musieć wracać? trochę bez sensu ale jak kto lubi :)

Moim zdaniem nawet całe 3 dni to za mało na samą Lisbonę więc czy to ma być 0,5 dnia czy 1,5 i tak zostanie Wam masę do oglądania/zrobienia. Jeżeli już koniecznie musicie odznaczyć na mapie że byliście to radziłbym chyba 1 cały dzień w Lisbonie, żeby zobaczyć jak tam jest i nabrać chęci do kolejnego przyjazdu, a więcej czasu spędzić w Porto i je już przy następnej wycieczce ewentualnie pominąć.

edit: nie wyjeżdżajcie z Lisbony przed wieczorem, raczej radziłbym wracać następnego dnia rano i skoczyć na rybkę i fado do Alfamy.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 01 Paź 2013 00:22 
Awatar użytkownika

srebrny
flyfan7 napisał(a):
chcemy jeszcze liznąć przynajmniej jednego z miast i jeszcze kiedyś tam wrócić :) też myślę że jazda autobusem pokonując te 300km między Porto a Lizboną da nam okazję zobaczyć ciekawe widoki. Jesteśmy gotowi ruszyć w trasę z rana a wracać późnym wieczorem.

sęk w tym, że tam nie ma ciekawych widoków, chyba, że będziecie jechać trasą nad oceanem. Lepiej zostańcie w Porto bo jest cudowne IMO i jest tam co robić, a tak Porto po łebkach a Lizbony nawet nie liźniecie.
Jak już koniecznie chcecie gdzieś jechać to zamiast pchać się do Lizbony, lepiej skoczyć do pobliskiej Bragi albo Guimarães.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Paź 2013 00:34 

a czy ktoś ma doświadczenia jeśli mowa o pokonaniu trasy autobusem i pociągiem. Która dostarcza lepszych widoków między Lizboną a Porto?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Paź 2013 00:45 

Loty: 291
Kilometry: 384 042
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Jestem świeżo po powrocie z 10-dniowego przejazdu po Portugalii. W Porto byłem pełne 2 dni, w Lizbonie tylko jeden. Po tych doświadczeniach gorąco doradzam Ci spędzenie całego pobytu w Porto. 3 dni to idealny okres, żeby na spokojnie zwiedzić to miasto i poczuć jego niesamowity klimat. Nam w 2 dni udało się zobaczyć wszystko, co chcieliśmy, ale trzeba przyznać, że wstawaliśmy rano, wracaliśmy późną nocą i byliśmy baaardzo zmęczeni. Miasto jest niesamowite. W Lizbonie spędziliśmy jeden dzień, gdyż musieliśmy jechać dalej na południe. Na dodatek był to strasznie "zamulony" dla nas dzień, bo akurat dopadł nas kryzys przemęczenia i przypomniały się nieprzespane noce w Porto. Po jednym dniu byliśmy bardzo zawiedzeni Lizboną, aczkolwiek - co podkreślam - zdaję sobie sprawę, że wiele przez ten krótki dzień nie zobaczyliśmy. Lizbona to zupełnie inne miasto. W Porto czuć romantyczny klimat: brak pośpiechu, wąskie, długie uliczki, spokój i cisza (nie licząc oczywiście głównych arterii). Lizbona natomiast to już typowa wielkomiejska aglomeracja, duży ruch samochodowy, pośpiech i gwar - tak odebraliśmy Lizbonę po jednym dniu, chociaż powtarzam - wiem, że nie dotarliśmy do wielu miejsc, które pewnie zmieniłyby tą opinię. Reasumując jednak, jeśli też masz zamiar poświęcić Lizbonie jeden dzień, nie rób tego, bo możesz się niepotrzebnie zrazić, a 3 dni w Porto to chyba optymalny czas.

I jeszcze a propos podziwiania widoków na trasie Porto-Lizbona. Autobusy jeżdżą autostradą i nie zobaczycie żadnych ciekawych widoków. My jechaliśmy samochodem wzdłuż oceanu, aż do Sao Pedro de Moel, gdzie odbiliśmy w stronę Fatimy. Jest to trasa, na którą trzeba poświęcić minimalnie 3 dni, bo chce się zatrzymać co jakieś 5 km :) Od Fatimy jechaliśmy już autostradą i tu już żadnych atrakcji, jak wspomniałem. Szkoda czasu. Pojechaliśmy autostradą tylko dlatego, że była już 23:00, a zameldowanie w Lizbonie mieliśmy do północy :D

Portugalia jest rewelacyjna, wróciłem w czwartek i już bym wracał.
Pozdrawiam!

#8 PostWysłany: 01 Paź 2013 00:48 

Najlepiej pożyczyć samochód . Po drodze zobaczyć Fatimę, klasztor w Batalha.

#9 PostWysłany: 01 Paź 2013 08:03 

Potwierdzam, jazda autobusem na trasie Porto Lizbona nie obfituje w żadne widoki. Pędzi się autostradą, totalna nuda. Ja ten przejazd potraktowałam tylko jako chwilę odpoczynku w zwiedzaniu obu miast. Jeżeli się ma nadmiar czasu w Porto (a jest co zwiedzać więc to mało prawdopodobne) to lepiej może wybrać się na rejs rzeką Douro w górę do winnic. Lizbona na 0,5 - 1 dzień to lizanie cukierka przez szybę.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 01 Paź 2013 08:52 
Awatar użytkownika

Jeśli chcesz koniecznie odhaczyć przy okazji jakieś inne miasto, zawsze możesz zajrzeć do Bragi. Godzinka pociągiem od Porto, regularne kursy i 3 euro z małym hakiem za bilet OW :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 01 Paź 2013 09:27 
Awatar użytkownika

Loty: 551
Kilometry: 819 641
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Zgadzam się z poprzednikami. Portugalia jest tak piękna że nie warto tylko "odhaczać" miast. W Porto warto przejść przez most na drugą stronę rzeki do Villa Nova de Gaia, wejść do winnic, posłuchać jak się Porto produkuje, posmakować. Przyjemność z zakupem butelki wcale nie jest taka droga. W Sandemanie płaciłem za degustację i butelkę Porto tylko 15 euro. Żona weszła za darmo.

Ja pokonałem trasę Lisbona - Porto pociągiem, z tym że kupowałem bilet w dniu odjazdu, więc był droższy. Płaciłem 35 euro RT za osobę. Pociąg jechał 3h, w tym trzeba było się przesiąść w Porto Campanha, by dojechać do centrum Porto Sao Bento, bo pociągi z Lisbony do centrum nie dojeżdżają.

Na Lisbonę też spokojnie trzeba przeznaczyć z 3 dni, no chyba że chcecie oblecieć miasto. Warto odwiedzić kilka muzeów, w tym Muzeum Odkrywców w Belem.

Jeżeli chcecie wyskoczyć na 1 dzień gdzieś w pobliże, też zastanowił bym się nad Bragą.

Po tym jak Ryan Air zaczął latać tanio (na razie 22.99 GBP) do Lisbony z Londyn Stansted, zastanowił bym się nad opcją dolot do Lisbony, a powrót z Porto.

Image
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 01 Paź 2013 09:50 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Albo Faro. Miasto jest akurat jednym z mniej ciekawych w Algarve, ale akurat tam jest lotnisko ;)

Oba Ryanair:
14 listopada 22:20 OPO-FAO za 15 euro
15 listopada 20:50 FAO-OPO za 30 euro
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Paź 2013 15:10 

dziekuje za cenne wskazowki, zdaje sobie sprawę ze to zbyt mało czasu by wszystko zobaczyć, ale mimo wszystko chcę zobaczeć teraz też Lozbonę. Kiedyś jeszcze wrócę i poświęcę więcej czasu ;) zdradzę że Portugalia jest spontanem. Miałem wcześniej wykupione bilety do Barcelony na 7 dni i ostatnio naszło mnie by sprawdzić gdzie można z Barcelony polecieć i padło na Porto ;) W Barcelonie jestem 10 listopada a to Porto lecę 14listopada z rana, powrocik 17 rano i do wieczora jeszcze zostaje Barcelona. Rok temu byłem już w Barcelonie 7dni. Całe miasto mieliśmy zwiedzone w 1,5 do 2 dni pozostałe dni to płatne atrakcje i park wodny w loriet na koniec to już tylko spacerowalismy wte same miejsca co wczesniej. teraz w Barcelonie chcemy zaliczyć Oceanarium i może wjechać kolejka linową, park guella i to co wczesniej. do Lizbony wyjedziemy chyba z samego tańca by na 7-8 być na miejscu i do 20 zwiedzanie. Co istotne to by przejechać się sławnym tramwajem 28, może ktoś orientuje się czy samym tramwajem dojadę nad Ocean? bo to obowiazkowo! Jaka plaże polecacie i jak najłatwiej się do niej dostać? Jeszcze muszę sporo poczytać by nie tracić czasu na błądzenie. całe szczęście żona ma we krwi nawigacje ;))
Więc chyba dobrym wyborem decydując się na te dwa miasta w 3dni wybrać 2dni Porto 1dzien Lizbona. Więcej materiałów o zabytkach, trasach itp jest o Lizbonie wiec łatwiej będzie się poruszać. Porto może wymagać większego skupienia i mocniejszej orientacji. A może się mylę? Jeśli ktoś ma zdanie za 2dni Lizbons a 1 Porto to będę wdzięczny za sugestie.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 01 Paź 2013 15:30 

Zbanowany
Przy tak małej ilości czasu w Lizbonie, proponuję: http://lisboncitytours.rezgo.com/detail ... bon-3-in-1
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 01 Paź 2013 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 551
Kilometry: 819 641
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Jak ja miałbym wybrać to wolałbym spędzić 2 dni w Lizbonie. W 2010 byłem w Portugalii 7 dni i tylko na 1 dzień wyskoczyliśmy spontanicznie do Porto. To co najciekawsze zobaczyliśmy.

Image
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Paź 2013 17:46 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Ja znowu jak miałbym wybierać to nawet tydzień w Porto, a w do Lizbony wcale. Ale sam miałem podobne dylematy w maju i wiem, że wg ludzi połowa woli Lizbonę, a połowa Porto. Mnie Lizbona nie urzekła, ale już np.: Sintra i okolice bardzo mi się podobała. Mimo wszystko przy 3 dniach, ciężko będzie oblecieć wszystko. Co do podróżowania, to jeśli już się upierasz to lepiej by było podróżować nocą, żeby nie tracić czasu w dzień ;) Z autobusu/pociągu jak już tutaj pisano za dużo nie zobaczysz. Ja robiłem tą trasę wynajętym samochodem i w tej opcji są fajne widoczki po drodze, ale trzeba cały czas trzymać się oceanu. Mimo wszystko tak jak pisałem w pierwszym poście polecam zostać 3 dni w Porto - jest co robić :) Ewentualnie wynająć samochód jeśli chcesz widoczków po drodze ;-) , ale np my jadąc samochodem z Porto do Lizbony, straciliśmy (a w sumie nie straciliśmy tylko poświęciliśmy;-) ) cały dzień na tę podróż, bo po drodze było wiele miejsc w których warto się zatrzymać, a i tak w wielu nie byliśmy w stanie zobaczyć ze względu na brak czasu :)

PS: Pisałem tutaj relację - może Ci coś pomoże: tydzien-w-portugalii-majowka-2013,209,30238

#17 PostWysłany: 02 Paź 2013 09:01 
Awatar użytkownika

srebrny
flyfan7 napisał(a):
dziekuje za cenne wskazowki, zdaje sobie sprawę ze to zbyt mało czasu by wszystko zobaczyć, ale mimo wszystko chcę zobaczeć teraz też Lozbonę. Kiedyś jeszcze wrócę i poświęcę więcej czasu ;) zdradzę że Portugalia jest spontanem. Miałem wcześniej wykupione bilety do Barcelony na 7 dni i ostatnio naszło mnie by sprawdzić gdzie można z Barcelony polecieć i padło na Porto ;) W Barcelonie jestem 10 listopada a to Porto lecę 14listopada z rana, powrocik 17 rano i do wieczora jeszcze zostaje Barcelona. Rok temu byłem już w Barcelonie 7dni. Całe miasto mieliśmy zwiedzone w 1,5 do 2 dni pozostałe dni to płatne atrakcje i park wodny w loriet na koniec to już tylko spacerowalismy wte same miejsca co wczesniej. teraz w Barcelonie chcemy zaliczyć Oceanarium i może wjechać kolejka linową, park guella i to co wczesniej. do Lizbony wyjedziemy chyba z samego tańca by na 7-8 być na miejscu i do 20 zwiedzanie. Co istotne to by przejechać się sławnym tramwajem 28, może ktoś orientuje się czy samym tramwajem dojadę nad Ocean? bo to obowiazkowo! Jaka plaże polecacie i jak najłatwiej się do niej dostać? Jeszcze muszę sporo poczytać by nie tracić czasu na błądzenie. całe szczęście żona ma we krwi nawigacje ;))
Więc chyba dobrym wyborem decydując się na te dwa miasta w 3dni wybrać 2dni Porto 1dzien Lizbona. Więcej materiałów o zabytkach, trasach itp jest o Lizbonie wiec łatwiej będzie się poruszać. Porto może wymagać większego skupienia i mocniejszej orientacji. A może się mylę? Jeśli ktoś ma zdanie za 2dni Lizbons a 1 Porto to będę wdzięczny za sugestie.

mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że "trochę" dupę zawracasz
WSZYSCY Ci napisali, że nie ma sensu jechać do Lizbony a ty dalej z uporem maniaka chcesz tam jechać.

Tramwajem nr 28 nie dojedziesz nad ocean ani nad Tag, ewentualnie w jego okolice.
Do Belem, ujście Tagu do Atlantyku, dojedziesz tramwajem nr 15
Chcesz poświęcić cały dzień na jazdę z Porto do Lizbony żeby później iść na plaże, których nie ma, gratuluję.
Najbliższe plaże masz po drugiej stronie Tagu, Costa da Caparica, niedaleko mostu 25 kwietnia, ale najładniejsze są w okolicy Parku Sintry i Cascais, ale to jest 40/50 km
Kolejna rzecz, to dojazd. Jadąc Rede Express najwcześniej w Lizbonie będziesz ok. godz. 10, pomijam cenę, 36 EUR w jedną stronę. Podobnie sprawa wygląda koleją przyjazd ok. 10 i bilet ok. 25/30 EUR OW.
Żeby to wszystko zobaczyć co zaplanowałeś to potrzebujesz tydzień z wynajętym samochodem a nie 70 godzin. Chcesz gonitwy i odhaczania ptaszków na checkliście to jedź do Lizbony.

Załączniki:
kolej.jpg
kolej.jpg [ 156.17 KiB | Obejrzany 8905 razy ]
Porto-Lizbona.jpg
Porto-Lizbona.jpg [ 150.2 KiB | Obejrzany 8905 razy ]
Lizbona-Porto.jpg
Lizbona-Porto.jpg [ 152.18 KiB | Obejrzany 8905 razy ]
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 02 Paź 2013 12:49 

Sprostowanie
Rede Express z Porto do Lizbony kosztuje 20euro!

Załączniki:
image.jpg
image.jpg [ 123.55 KiB | Obejrzany 8842 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 02 Paź 2013 13:21 
Awatar użytkownika

srebrny
flyfan7 napisał(a):
Sprostowanie
Rede Express z Porto do Lizbony kosztuje 20euro!

Zgadza się, moja pomyłka, 20 EUR OW, 36 EUR RT.
Na renex ta sama cena.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 02 Paź 2013 13:22 
Awatar użytkownika

flyfan7 napisał(a):
może ktoś orientuje się czy samym tramwajem dojadę nad Ocean? bo to obowiazkowo!

Ogólnie Lizbona nie leży bezpośrednio nad oceanem, za to Porto - tak. Myślę, że 3 dni raczej samo z siebie wyklucza opcję słodkiego leniuchowania na piasku, więc może lepiej udać się na plażę w Porto, gdzie - tak się składa - zabytkowy tramwaj za 2.5 euro podrzuci cię praktycznie pod same "drzwi" oceanu ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość