Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 10 Sie 2026 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 154
Kilometry: 393 425
Krajów: 43 / 20.1%
niebieski
Mapka z topografią:
https://theeclipse.app/2026-total/maps/ ... 364&z=8.43

Mi ręce opadły właśnie dostałem anulacje opłaconej rezerwacji przez ok mobility VW Californię na 30h przed odbiorem czyli jestem w ciemnej ...
teraz zwykły samochodu za 4 dni to koszt 11k .
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#42 PostWysłany: 10 Sie 2026 19:23 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
-- 10 Sie 2026 17:40 --

Tu są propozycje gdzie oglądać w okolicach Walencji:
https://absoluteeclipse.eu/pl/blogs/whe ... -castellon

Jest tam też link do mapki z zaznaczonymi miejscami:
https://eclipse.lluisgasso.com/

Tylko coś mi się nie zgadza. Na pierwszej stronie piszą że dobre miejsce to Peñíscola - Playa Norte / Nuevo Parking Disuasorio:
Cytuj:
Najdłuższa całkowita faza z czterech — około 1 minuta 39 sekund — i najbardziej fotogeniczne tło, z zaćmionym Słońcem zachodzącym obok sylwetki XIII-wiecznego zamku templariuszy na jego morskim cyplu. Rada miejska ustanowiła oficjalny punkt obserwacyjny na nowym parkingu typu park-and-ride blisko Playa Norte, który oferuje szeroki, otwarty horyzont morski na zachód-północny-zachód. Przyjedź wcześnie i zarezerwuj nocleg z dużym wyprzedzeniem: to jest główne miejsce na wybrzeżu Castellón i będzie tu tłoczno.

Ale na mapce to miejsce nie ma dobrej oceny.

Na https://www.wiberrentacar.com/blog/en/g ... 026-spain/ proponują tak:
Cytuj:
In Valencia, the eclipse will be total, but the sun will be very low and it sets behind the mountains. You’ll need to seek altitude or an unobstructed horizon.

- Albufera Natural Park (Gola de Puchol): Head for the eastern side of the lagoon to watch the eclipsed sun set over the water. Magical!
- Pico del Remedio (Chelva): About an hour from our Valencia office. You’ll be above the coastal haze.
- Sierra de Irta (Alcossebre) and Peñíscola: Close to Valencia, one of the wildest coastal areas with excellent visibility.

Ten pierwszy (Albufera Natural Park) to w samej Walencji.
Ten drugi wygląda ciekawie, ale jest na wysokości Walencji, wolałbym coś bardziej na północ żeby zaćmienie dłużej trwało.
Trzeci jest na wysokości Peñíscola, więc dobrze, ale trudno powiedzieć w które konkretnie miejsce należy się udać...

Czy macie jakieś dobre lokacje startując z Walencji?

-- 10 Sie 2026 18:23 --

Tutaj są oficjalne punkty widokowe i ilość dostępnych miejsc:
https://www.idealista.com/en/news/lifes ... n-valencia

Cytuj:
  • Benassal (Hermitage of Sant Cristòfol, Castellón): 1 minute and 35 seconds. Capacity: 1,000 people. Due to its rural setting and high altitude, it will possibly be the best place to view the eclipse in the entire region.
  • Beaches of Castellón de la Plana (from the Planetarium to the river): 1 minute and 34 seconds. Capacity: 60,000.
  • Onda Castle (Castellón): 1 minute and 32 seconds. Capacity: 1,000.
  • Peñíscola (park and ride): 1 minute and 30 seconds. Capacity: 5,000.
  • Macastre Castle (Valencia): 1 minute and 16 seconds. Capacity: 1,500.
  • Aras de los Olmos (Valencia): 1 minute and 15 seconds. Capacity: 5,000.
  • Puçol Beach (Valencia): 1 minute and 14 seconds. Capacity: 1,000.
  • Pico del Remedio (Utiel, Valencia): 1 minute and 6 seconds. Capacity: 600.
  • Malvarrosa Beach (Valencia city): 1 minute and 2 seconds. Capacity: 5,000.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 10 Sie 2026 21:34 

niebieski
Tutaj jest fajna strona - można zobaczyć jaka będzie widoczność w danym miejscu, o danej porze, z uwzględnieniem wzgórz:
https://www.peakfinder.com

Np. dla 9CP3+XV3 Peñíscola, 12.08.2026 o 20:31 jest coś takiego:
https://www.peakfinder.com/?lat=40.3873 ... 469%c2%b0E

Załączniki:
peakfinder (Small).jpg
peakfinder (Small).jpg [ 39.92 KiB | Obejrzany 792 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 10 Sie 2026 21:58 
Awatar użytkownika

złoty
dzisiaj testowałem pozycję słońca w drodze z Vitoria do Bilbao, pogoda dobra bez chmur i słońce po 20 było całkiem wysoko, nawet góry po drodze nie przesłaniały widoku, po dojechaniu do hotelu w Bilbao blisko morza po godzinie 21 jeszcze słońce było widać z okna mojego pokoju więc teoretycznie nawet auto nie jest potrzebne ;) , zdjęcie pociemnilem specjalnie żeby lepiej było widać słońce,
Załącznik:
IMG_20260810_211053.jpg
IMG_20260810_211053.jpg [ 46.13 KiB | Obejrzany 779 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 10 Sie 2026 22:08 
Awatar użytkownika

srebrny
A czym testowałeś?

#46 PostWysłany: 10 Sie 2026 23:21 
Awatar użytkownika

złoty
nie bardzo rozumiem pytania, ale chciałem się przekonać czy trzeba wjeżdżać gdzieś na górki czy niżej też będzie widać, okazuje się, że nie trzeba szukać specjalnego miejsca bo słońce jest na tyle wysoko o 20.27, że okoliczne góry nie przesłaniają widoku, teraz tylko życzyć bezchmurnego nieba
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 10 Sie 2026 23:35 

niebieski
-- 10 Sie 2026 22:27 --

Wiele parków/wzgórz w Walencji zamkniętych z powodów pożarów.

https://www.reddit.com/r/solareclipse/c ... are_button
https://www.reddit.com/r/solareclipse/s/PepvB5OQA7

Cytuj:
It looks like anyone (this includes me) who planned to hike into hills behind the coastal towns is going to find all parks closed. There are are still active fires up there and they want everything clear of people for obvious reasons, but also roads will be closed so as not to have any issues with possible fire/emergency response.

-- 10 Sie 2026 22:35 --

Zaczynam mieć obawy o korki na trasie...
https://www.reddit.com/r/solareclipse/c ... are_button

Cytuj:
Traffic will be bad right after the eclipse ends. Think about the traffic leaving a large fireworks show… and multiply that by a million. Here is my example… I made a beer run from Gateway to Madras, OR and it took 16 minutes on Sunday. The same drive took 4 hours(!) on Monday right after the eclipse. Traffic was at a standstill and police officers were no where to be found. No one was directing traffic and no one was paying attention to stop signs or lights. The normal 9 hour drive back to the Bay Area in California took 18 hours…
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 12 Sie 2026 00:10 
Awatar użytkownika

srebrny
No i prognozy na jutro nie do końca zgodnie z oczekiwaniami, ale szóstkę w totka trafili Ci co zaryzykowali Galicję bo pogoda ma być dobra. Oviedo Gijon Bilbao raczej odpadają. Co ciekawe Saragossa też ryzykowna. Na drogach będzie ciekawie:) z fartem dla wszystkich z pozdrowieniami z okolic Leon.

Image
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 12 Sie 2026 10:18 
Awatar użytkownika

złoty
prognoza dla Bilbao jest super na dzisiaj, ale wczoraj też była a o 18 zachmurzyło się i już słońce się nie pokazało, myślę że nie warto ryzykować, a poprzednie dni jak tylko odjechałem od wybrzeża to było słońce, mam jednak nadzieję że dzisiaj będzie lepiej i ludzie zostaną na miejscu nie tworząc korków
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 12 Sie 2026 20:53 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 384 840
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
No kurde, wrażenia niepowtarzalne. Zdjęcie z wiochy pod Teruel.
Image
 Profil Relacje PM off
14 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 12 Sie 2026 22:07 
Awatar użytkownika

złoty
pojechaliśmy w góry Puerto de urduña bo tam ponad 1 minutę a w Bilbao tylko 30 sekund, ale zdjęcie czy film telefonem tego wszystkiego nie oddają,
Załącznik:
IMG_20260812_203447.jpg
IMG_20260812_203447.jpg [ 92.9 KiB | Obejrzany 547 razy ]
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 12 Sie 2026 23:04 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Mi na Majorce też się udało. W dodatku niechcący trafiłem w idealne miejsce pod względem logistycznym. Wystarczył spacer na plażę bez konieczności wynajmowania auta, stania w korkach, czy martwienia się o miejsce do zaparkowania.
Zdjęcia zupełnie nie oddają tego, co się widzi. Być może jakiś super profesjonalny sprzęt i jego ustawienia dałyby inny obraz.
Mi zabrakło w tej niestety krótkiej kulminacji momentu na jej kontemplację.
Przyszłoroczne zaćmienie będzie sporo dłuższe, ale gdzie znaleźć miejsce na jego podziwianie bez tłumów, które będą bić brawo i krzyczeć z zachwytu?
3 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 12 Sie 2026 23:40 
Awatar użytkownika

złoty
zgadzam się, nawet ponad minuta to bardzo krótko, jeśli chodzi o wygodę to z okna hotelu też mogłem obserwować zaćmienie lub iść spacerkiem nad morze gdzie były tłumy i autostrada zakorkowana przed i po, w górach cisza i spokój ale trochę ludzi się tam jednak zebrało,
przyszły rok to myślę Dżerba w Tunezji powinna być spokojna odwrotnie niż Luksor gdzie będą tlumy
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#54 PostWysłany: 13 Sie 2026 09:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Były to chwile wspaniałe i bezcenne, tym bardziej, że można było potem zobaczyć wspólny zachód obu ciał niebieskich.
San Agustin w Aragonii.
Załącznik:
IMG-20260812-WA0039.jpg
IMG-20260812-WA0039.jpg [ 30.54 KiB | Obejrzany 412 razy ]
8 ludzi lubi ten post.

#55 PostWysłany: 13 Sie 2026 10:41 

niebieski
W Walencji na głównej plaży tłumy. Widoczność ok (budynki). Mała chmurka tuż przed pełnym zaćmieniem, ale zniknęła.

Nie liczyłem czasu, ale nie czułem że trwało to pełną minutę.

Nie zauważyłem korków, ale wyszedłem zaraz po zakończeniu pełnego zaćmienia.

Podobno z Albufera (30 km na południe) było zachmurzenie (info od pracownika wypożyczalni - mówił, że nie widział).

Miałem jechać do Peniscola, ale zwróciłem w połowie, bo pojawiły się informacje o przewidywanym zachmurzeniu. Z ciekawości ktoś wie jak tam było?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 13 Sie 2026 11:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja szczerze mówiąc spodziewałem się armagedonu na drogach do miejscówek jednak w Kastylii Leon jest tego tyle że było nad wyraz spokojnie i luźno.
Jako że był to mój debiut na całkowitym zaćmieniu stwierdzam że nie dziwię się ludziom którzy polują na to zjawisko w różnych częściach świata, było niesamowite.

Załączniki:
IMG_20260813_112501.jpg
IMG_20260813_112501.jpg [ 107.43 KiB | Obejrzany 363 razy ]

Image
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 13 Sie 2026 15:39 
Awatar użytkownika

złoty
rozumiem, że miałeś dobry sprzęt 👍, że takie zdjęcie wyszło, co do dróg to potwierdzam, miejsce które wybrałem też leży już w Kastylii i faktycznie jak wracałem to do Bilbao było pusto, natomiast z nad samego morza był korek do nocy
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 13 Sie 2026 19:27 
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 407 803
Krajów: 82 / 38.3%
złoty
@kubus571 tam na godzinie 9 widać , że było potężne uwolnienie energii. Ciekawe kiedy skutki dotrą do Ziemii.
grabosic lubi ten post.
grabosic uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 13 Sie 2026 21:45 
Awatar użytkownika

srebrny
iPhone, a to konkretne zdjęcie z "małpki" Fuji.
@bim-bam też mi się tak wydawało, ale jak to nazywają bardziej wprawni ode mnie to jest "diament" na pierścionku, który był przewidywany do obserwacji bo bo podobno jest to stała aktywność w tym miejscu.

Image
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 14 Sie 2026 14:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Zaćmienie oglądane niestety w TV z kanapy w salonie, ale za to wypatrzyłem coś ciekawego ;)

Image
Image
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość