Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 09 Gru 2025 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 1442
Kilometry: 2 983 780
Krajów: 128 / 59.8%
platynowy
Dlaczego uważacie, że jak się kupi kartę w tym roku za normalne pieniądze i pojedzie na jeszcze ważnej w przyszłym to nie będzie się płacić tego haraczu?

Czytam literalnie "As you noted, beginning January 1, 2026, a $100 fee will be charged (in addition to the entrance fee) to each non-U.S. resident aged 16 or older entering any of these 11 parks: Acadia, Bryce Canyon, Everglades, Glacier, Grand Canyon, Grand Teton, Rocky Mountain, Sequoia-Kings Canyon, Yellowstone, Yosemite, and Zion"

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#22 PostWysłany: 09 Gru 2025 13:47 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Myślę że dlatego:

Cytuj:
America the Beautiful Passes purchased before the new Non-Resident Annual Pass takes effect on 1/1/2026 will still be honored at the terms under which they were purchased. Anyone using a valid pass purchased in 2025 or before and those traveling with them in a vehicle will not be charged the $100 non-resident fee.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 10 Gru 2025 23:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 962 325
Krajów: 61 / 28.5%
Thank God I'm not US resident 8-)
Załącznik:
americatheb_new_resident.PNG
americatheb_new_resident.PNG [ 407.72 KiB | Obejrzany 1066 razy ]

A teraz do rzeczy - otrzymuję regularnie maile od NPS i dzisiaj wpadł taki o zmianach z powyższą oprawą graficzną - na szczęście karta dla nierezydentów będzie ze zdjęciem z parku narodowego :) Najważniejszy przekaz jest taki:
One important update: Non-US residents will pay hundreds of dollars more next year for the same access. U.S. residents will continue to pay the standard $80 for the annual pass.

Resztę można doczytać w szczegółach na stronie https://tiny.pl/6xt5-qqz
2 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 11 Gru 2025 08:41 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Podsumowując aktualną sytuację. Można kupić online ale trzeba ją odebrać osobiście, więc ta opcja odpada?!

Może ktoś będzie jeszcze w tym roku w USA w jakimś parku narodowym i kupiłby dla mnie kartę? Odwdzięczę się.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 11 Gru 2025 09:11 
Awatar użytkownika

Loty: 1442
Kilometry: 2 983 780
Krajów: 128 / 59.8%
platynowy
@Kashpir - ale ta karta do Parków Narodowych z wizerunkiem Trumpa to taki żart na forum zrobiłeś?

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 11 Gru 2025 10:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@hiszpan nie, to nie fake - naprawdę taki wzór karty dla rezydentów jest w mailu. I na podlinkowanej stronie również.
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 11 Gru 2025 11:07 
Awatar użytkownika

platynowy
Oczami wyobraźni już widzę zmianę z Washington DC na Trumpopolis DC lub Magalopolis DC.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 11 Gru 2025 11:39 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@Kashpir: nie chce mi się wierzyć aby to było prawdziwe choć teraz wszystko jest możliwe... na pewno masz maile z oficjalnego NPS a nie od kogoś innego bo np to co podlinkowałeś to jakiś prywatny serwis.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#29 PostWysłany: 11 Gru 2025 12:27 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@seal
Skoro jego wizerunek ma być na monecie, to czemu nie miałby być na bilecie? :D
https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... ie/e34hz5j

Federal law requires the pass to feature the winning photo of the National Parks Foundation's annual public lands photo contest, which for the 2026 pass is an image of Montana's Glacier National Park, the organization said.
"It's disgusting of Trump to politicize America's most sacred refuge by pasting his face over the national parks in the same way he slaps his corporate name on buildings, restaurants, and golf courses," Kieran Suckling, executive director of the Center for Biological Diversity, said in a statement. "The national parks are not a personal branding opportunity. They're the pride and joy of the American people."
https://abcnews.go.com/US/face-lawsuit- ... =128292660
 Profil Relacje PM off
seal lubi ten post.

#30 PostWysłany: 11 Gru 2025 12:49 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@seal chyba użyłem zbytniego skrótu - maile dostaję nie od NPS, tylko od usparkpass.com (wydaje mi się, że tam mnie gdzieś/kiedyś przekierowało z NPS, jak sprawdzałem opcje zakupu więc może dlatego mi się złączyło w jedno)
W takim razie sam już nie wiem czy ten nowy design to żart czy prawda. Jeśli żart, to mnie złapali na haczyk - ale jak wyżej pisze skrzat: przy tym prezydencie wszystko jest możliwe ;)
Swoją drogą byłem w USA w trakcie ostatniego shutdown'u i śledziłem już na pewno stronę NPS, aby wiedzieć czego się spodziewać w parkach narodowych - tam w alertach o shutdownie pojawiały się informacje, że ograniczenia w działalności parków to wina "lewaków".

EDIT: jednak nie żart - idą już nawet pozwy w sprawie zablokowania karty z Trumpem
https://edition.cnn.com/2025/12/11/poli ... es-lawsuit
https://www.nationalparkstraveler.org/2 ... tiful-pass
adam1987 lubi ten post.

#31 PostWysłany: 11 Gru 2025 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 456
Kilometry: 787 864
Krajów: 57 / 26.6%
niebieski
Darek M. napisał(a):
Może ktoś będzie jeszcze w tym roku w USA w jakimś parku narodowym i kupiłby dla mnie kartę? Odwdzięczę się.

@Darek M. Ja będę w Everglades w przyszłym tygodniu, odezwij się na priv to pomogę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 11 Gru 2025 13:16 

Loty: 90
Kilometry: 171 903
Krajów: 37 / 17.3%
hiszpan napisał(a):
@Kashpir - ale ta karta do Parków Narodowych z wizerunkiem Trumpa to taki żart na forum zrobiłeś?

Jeśli to mistyfikacja, to zatacza naprawdę szerokie koło, bo i Wikipedia odnosi się do wzoru podanego przez @Kashpir: https://en.wikipedia.org/wiki/America_t ... tiful_Pass

Ale trochę odeszliśmy od głównego tematu. Jak wygląda kwestia opłat, jeśli jednym samochodem jechałby np jeden rezydent i trójka nie-rezydentów? Bo odnoszę wrażenie, że gdzie nie zerknę, to pojawią się inna wersja jak prawidłowo najtaniej wjechać :D
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 11 Gru 2025 13:21 

złoty
tropikey napisał(a):
Oczami wyobraźni już widzę zmianę z Washington DC na Trumpopolis DC lub Magalopolis DC.

... i złoty pomnik Trumpa obracający się zgodnie z ruchem słońca... a nie, czekaj, to już gdzieś było :D :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 11 Gru 2025 18:30 

złoty
maginiak napisał(a):
Darek M. napisał(a):

@Darek M. Ja będę w Everglades w przyszłym tygodniu, odezwij się na priv to pomogę.

W ubiegłym tygodniu kupiłem tam AP i podpis trzeba było złożyć ad hoc.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 11 Gru 2025 21:37 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
Darek M. napisał(a):
Podsumowując aktualną sytuację. Można kupić online ale trzeba ją odebrać osobiście, więc ta opcja odpada?!.

Mowimy o tej karcie??
https://www.recreation.gov/interagency- ... pes/annual

Bo jesli tak, to z tego co rozumiem fizyczna karta jest mozliwa do uzyskania, ale nie jest konieczna - mozna przeciez uzywac wersji cyfrowej.

#36 PostWysłany: 12 Gru 2025 01:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Chupacabra napisał(a):
maginiak napisał(a):
Darek M. napisał(a):

W październiku kupowałem w sklepie REI pod San Francisco - nic przy kasie nie musiałem podpisywać, natomiast oczywiście nie musi to być regułą dla wszystkich sklepów w sieci.

#37 PostWysłany: 12 Gru 2025 01:24 

złoty
Możliwe, że tak było bo od razu chciałem skorzystać z wejścia.
Może wręcz można powiedzieć, że to kupno na prezent?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 13 Gru 2025 16:14 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 252 707
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Kashpir napisał(a):
Chupacabra napisał(a):
maginiak napisał(a):
Darek M. napisał(a):

W październiku kupowałem w sklepie REI pod San Francisco - nic przy kasie nie musiałem podpisywać, natomiast oczywiście nie musi to być regułą dla wszystkich sklepów w sieci.

A na tych fizycznych kartach jest nabijana jakaś data zakupu / początku ważności? czy trzeba się legitymować paragonem? (skądś pracownik parku musi wiedzieć, czy karta jest jeszcze ważna)

#39 PostWysłany: 13 Gru 2025 16:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Na kartę "nabili" roczną datę ważności. Te kupione w grudniu 2025 będą miały datę ważności do końca grudnia 2026.
Raphael lubi ten post.

#40 PostWysłany: 13 Gru 2025 16:22 

Loty: 323
Kilometry: 582 606
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Tak wygląda Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość