Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132 ... 142  Następna
Autor Wiadomość
#2561 PostWysłany: 07 Paź 2014 22:09 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
flus napisał(a):
Nie przesadzajcie z tym angielskim w Czechach. Przede wszystkim Czesi znają generalnie lepiej niemiecki niż angielski, bo ich go uczą w szkołach, a poza tym lepiej dogadywać się po polsku, oba nasze narody jeszcze do średniowiecza miały praktycznie ten sam język i nawet do tej pory sporo rzeczy jest zrozumiałych bez użycia nieslowianskiego języka.

Sugerowałem angielski, bo na każdej recepcji w Europie powinni go znać i o ile da się dogadać po polsku + gesty, to przez telefon nie da rady.
A przy okazji to łatwiej mi się dogadać w Serbii/Chorwacji niż w Czechach. :P
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#2562 PostWysłany: 07 Paź 2014 22:16 

niebieski
To, że każdy Czech zrozumie po polsku to jest mit. Być może zrozumie każdy w Ostrawie i Cieszynie, ale w innych miejscach jest z tym różnie. Obecnie część młodszych Czechów już nawet słowackiego nie rozumie ;) Co innego oczywiście w miejscach, w których mają kontakt z Polakami na co dzień.
 Profil Relacje PM off  

#2563 PostWysłany: 07 Paź 2014 22:21 
Awatar użytkownika

Loty: 198
Kilometry: 375 321
Krajów: 45 / 21.0%
niebieski
Nie przesadzajcie... Ja w Ostrawie w sylwestra o 3 w nocy pizze zamawiałem do hotelu :D Dziwne , że przywieźli... :lol: Tylko ciekawe po jakiemu ja mówiłem. ;)
 Profil Relacje PM off  

#2564 PostWysłany: 07 Paź 2014 22:27 

niebieski
Ostrawa to już prawie Polska. W hotelu w Ostrawie recepcjonistka normalnie po polsku rozmawiała ;)
 Profil Relacje PM off  

#2565 PostWysłany: 07 Paź 2014 22:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
p27 napisał(a):
To, że każdy Czech zrozumie po polsku to jest mit. Być może zrozumie każdy w Ostrawie i Cieszynie, ale w innych miejscach jest z tym różnie. Obecnie część młodszych Czechów już nawet słowackiego nie rozumie ;) Co innego oczywiście w miejscach, w których mają kontakt z Polakami na co dzień.

To nie jest, ze oni nie znają, tylko udają ze nie rozumieją, bo są dumni z języka czeskiego. Codziennie mam klientów na telefonie, z Czech, i jest cięzko czasami. Mówisz DVD, oni nemo, ale powiesz DVDicku to zrozumieją. Powiesz www (kropka), nic, trzeba powiedzieć teczka.

Raz szczelilem takiego faux pax, jak powiedziałem klientce ze szukam problemu, ze skargę do Ford Czechy dostałem :P
 Profil Relacje PM off
iwan-82 lubi ten post.

#2566 PostWysłany: 07 Paź 2014 23:01 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
p27 napisał(a):

Mitem jest raczej to, że nie zrozumie. Nawet młody 'Pražák' z Žižkova. ;)
Zupełnie nie wierzę w to, a sam spędziłem dobrych kilkanaście lat młodości na Zaolziu i z uwagi na bliskość słowackiej części ówczesnej Czechosłowacji, wiele miałem też do czynienia ze słowackim. Może niektóre słowa słowackie mogą się Czechowi wydać dziwne, bądź śmieszne, ale na pewno nie jest tak, że ich zupełnie nie rozumie. Podobnie jak z językiem polskim, ale tu odsetek niezrozumiałych słów jest oczywiście nieco większy.

Poza tym warto pamiętać, że słowacki jest językiem najbardziej 'uniwersalnym' z języków słowiańskich i potencjalnie każdy Słowianin (czy to Polak, Czech, Słoweniec, Chorwat, Serb, bądź Czarnogórzec) go w największym stopniu zrozumie.

Ale tak naprawdę to temat na osobną dyskusję i na pewno nie w tym wątku. :)
 Profil Relacje PM off  

#2567 PostWysłany: 07 Paź 2014 23:12 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Jeśli chodzi o moją przygodę z hotelami na majorce to wlasnie dobiegla konca. Hotel niby potwierdzal wszystkie 4 doby nawet 2 dni przed pobytem ( Kontakt z nimi był ciężki. Czasem trzeba bylo zawalać ich spamem dziennie zanim odpisali. ) . Jak przybyliśmy do hotelu okazało się że co prawda rezerwacje były ale opłacona tylko pierwsza doba, a za pozostałe 3 doby musieliśmy zapłacić na miejscu.
Podsumowując:
wykozystalem kod lucky
1 doba - aft.de - przyslali nowy voucher Global Travel 18.09 pobyt 28.09
2 doba - aft.com- problem z kodem 3.09
3 doba-aft.com- j.w.
4 doba - aft.de- cisza do teraz

wszystkie rezerwacje widoczne w systemie aft robione po pare euro.

Obstawiam ze wszystkim którym napisali problem z kuponem jest to równoważne z nieopłaceniem pobytu. Nie oszukujmy się!
A hotele nie umią sprawdzić albo niechcą tego robić dlatego jest ciężki kontakt.
 Profil Relacje PM off  

#2568 PostWysłany: 08 Paź 2014 07:58 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
kkku napisał(a):
Jeśli chodzi o moją przygodę z hotelami na majorce to wlasnie dobiegla konca. Hotel niby potwierdzal wszystkie 4 doby nawet 2 dni przed pobytem ( Kontakt z nimi był ciężki. Czasem trzeba bylo zawalać ich spamem dziennie zanim odpisali. ) . Jak przybyliśmy do hotelu okazało się że co prawda rezerwacje były ale opłacona tylko pierwsza doba, a za pozostałe 3 doby musieliśmy zapłacić na miejscu.
Podsumowując:
wykozystalem kod lucky
1 doba - aft.de - przyslali nowy voucher Global Travel 18.09 pobyt 28.09
2 doba - aft.com- problem z kodem 3.09
3 doba-aft.com- j.w.
4 doba - aft.de- cisza do teraz

wszystkie rezerwacje widoczne w systemie aft robione po pare euro.

Obstawiam ze wszystkim którym napisali problem z kuponem jest to równoważne z nieopłaceniem pobytu. Nie oszukujmy się!
A hotele nie umią sprawdzić albo niechcą tego robić dlatego jest ciężki kontakt.

Czy w kazdym przypadku posrednikiem byl Hotelbeds ?
 Profil Relacje PM off  

#2569 PostWysłany: 08 Paź 2014 08:22 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Ja wlasnie otrzymałem infornacje o anulacji z aft.co.uk zapytalem sie o powody bo rezerwacja byla na wymagane 2 noce. Odpisali mi ze znaleziono 6-7 rezerwacji z różnymi danymi adresowymi i nazwiskami i emailami. Odpisałem ze kod byl jednorazowy a warunkiem byly 2 noce i ze nazwisko na rezerwacji sie nie powtarza. Zobaczymy co na to odpisza.. ale wydaje sie ze w takim razie sprawdzaja i porownuja po nr karty

#2570 PostWysłany: 08 Paź 2014 09:40 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
niebieski
Pawel_T napisał(a):
Czy w kazdym przypadku posrednikiem byl Hotelbeds ?

Tak posrednik byl Hotelbeds.Niewiem jak z tą rezerwacją z nowym voucherem ale dałem stary voucher z hotelbeds i bylo ok
 Profil Relacje PM off  

#2571 PostWysłany: 08 Paź 2014 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 870
Kilometry: 1 288 988
Krajów: 48 / 22.4%
lendziro napisał(a):
Ja wlasnie otrzymałem infornacje o anulacji z aft.co.uk zapytalem sie o powody bo rezerwacja byla na wymagane 2 noce. Odpisali mi ze znaleziono 6-7 rezerwacji z różnymi danymi adresowymi i nazwiskami i emailami. Odpisałem ze kod byl jednorazowy a warunkiem byly 2 noce i ze nazwisko na rezerwacji sie nie powtarza. Zobaczymy co na to odpisza.. ale wydaje sie ze w takim razie sprawdzaja i porownuja po nr karty

Co prawda miałem z greckiej wersji, ale 2 rezerwacje w tym samym hotelu po 2 noce na różne osoby, płacone tą samą kartą (nawet adresy rezerwujących były wpisane te same) i po wymianie maili przysłali nowy voucher od GO GLOBAL potwierdzony w hotelu, więc walcz

#2572 PostWysłany: 08 Paź 2014 10:01 

Loty: 74
Kilometry: 109 694
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Aby czasem nie przypomnieli sobie teraz o tych, którzy złamali zasady kodu, żądając zwrotu bezprawnie uzyskanych zniżek :D
 Profil Relacje PM off  

#2573 PostWysłany: 08 Paź 2014 10:11 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 51.9%
srebrny
Czy ktoś leciał już na trasie WAW-BCN Iberią na bilecie kupionym przez AFT? Nie było problemów?

#2574 PostWysłany: 08 Paź 2014 10:21 
Awatar użytkownika

Loty: 870
Kilometry: 1 288 988
Krajów: 48 / 22.4%
Ja leciałem, co prawda z KRK. Bilety na Iberię rejs Vueling. Zdziwiło mnie to, że były one w taryfie optima- bagaż free, miejsce w pierwszej cz. samolotu. Można to sprawdzić dzwoniąc najlepiej na hiszpańską infolinię Iberi 0034 91 389 4326- tam też podali mi nr rezerwacji widniejący w VY, nawet polska konsultantka się trafiła.
Odprawa on line była niemożliwa.

#2575 PostWysłany: 08 Paź 2014 10:22 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 51.9%
srebrny
Dziękuję za odpowiedź. W takim razie jestem spokojny.

#2576 PostWysłany: 08 Paź 2014 11:11 

Loty: 74
Kilometry: 95 761
niebieski
Ja leciałem z WAW miesiąc temu, bez żadnych problemów, po numer rezerwacji możesz do iberii napisać na FB, odpisują :)
 Profil Relacje PM off  

#2577 PostWysłany: 08 Paź 2014 20:08 

niebieski
Leciałem wczoraj[WHITE SMILING FACE] bilet kupiony jako vy, taryfa optima. Powrót jako ib, co z góry oznacza, że taryfa ta sama. Napisałem do iberii na twitterze o pnr do vy, odpisali po chwili. Żadnych problemów.

#2578 PostWysłany: 08 Paź 2014 20:42 

Rezerwacja we Francji - 2 dni przed check-in hotel potwierdza ze rezerwacja jest opłacona. Przy check-out recepcjonista prosi o zapłatę. Krótkie spięcie, wchodzę na stronkę AFT i pokazuję status rezerwacji - CONFIRMED. To załatwia sprawę.
Pośrednik, który anulował rezerwację - hotelbeds.
 Profil Relacje PM off  

#2579 PostWysłany: 09 Paź 2014 09:48 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
Wlasnie sie zorientowalem, ze 12.09 dostalem od nich maila z informacja, ze zmienil sie rozklad CSA w zwiazku z czym moj lot przesunal sie o 3h do przodu
'Please inform us if you agree with the changes mentioned above within 72 hours.
After this time limit the offered flights are not guaranteed by the airline.'
 Profil Relacje PM off  

#2580 PostWysłany: 09 Paź 2014 17:51 

Loty: 158
Kilometry: 320 173
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Wracam właśnie z Berlina gdzie miałem nocować z rezerwacji na AFT. Dwie pojedyncze rezerwacje z jajek zostały anulowane bodaj w sierpniu przez AFT, za jedną oddali kasę za drugą nie.
Hostel cały czas odpisywał że rezerwacje są ok, potwierdzone i opłacone, tylko city tax na miejscu. Pytałem mailowo kilka razy, także już z całą recepcją się poznałem.
Niestety dzień przed wyjazdem hostel dostał od pośrednika anulację pierwszego noclegu (tego za który oddali kasę) więc jechalismy wiedząc że trzeba będzie za tę 1 noc zapłacic.
Niestety drugiego dnia po powrocie do hostelu zastaliśmy kartkę na drzwiach o pilnej potrzebie zgłoszenia się do recepcji. Już wiedziałem że to kolejne kłopoty z AFT. Okazało się że w przeddzień hostel dostał anulację również drugiego noclegu.
Finalnie za rezerwacje które na AFT kosztowały po ok 60 eur za dobę minus zniżki zapłaciliśmy po ponad 90 euro za dobę.
Teraz czeka mnie jeszcze walka o zwrot kosztów tej niezwróconej rezerwacji. Cóż - wcześniejsze rezerwacje były bezproblemowe, na tej umoczyłem wierząc do końca hostelowi piszącemu że wszystko jest ok. Niestety informacje że nie jest ok dostali w ostatniej chwili, widziałem maila z Hotelbeds przeslanego do hostelu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132 ... 142  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości