Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Maj 2014 13:04 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Witam!
Ma ktoś doświadczenie jak hotele traktują dzieci 12letnie plus kilka miesięcy,jeżeli jest w opisie,że 12 letnie dzieci są gratis?

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 03 Maj 2014 14:24 

Witaj, jade do hotelu gdzie dzieci do lat 12 śpią za darmo. Córka ma 12 lat i 6 miesięcy. Nie pobierają opłaty za nią.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Maj 2014 23:07 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
kaviorwiki napisał(a):
Witam!
Ma ktoś doświadczenie jak hotele traktują dzieci 12letnie plus kilka miesięcy,jeżeli jest w opisie,że 12 letnie dzieci są gratis?

Dla świętego spokoju proponowałbym kontakt z hotelem.
Doświadczenia innych, w innych hotelach nic nie pomogą gdy hotel inaczej zinterpretuje wiek dziecka.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Maj 2014 23:20 

Zbanowany
Cytuj:
Doświadczenia innych, w innych hotelach nic nie pomogą gdy hotel inaczej zinterpretuje wiek dziecka

Absolutnie sie zgadzam. I w konsekwencji zwracam uwage na zupelny bezsens istnienia watku: kontrole-bagazu-podrecznego,228,20070
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Gru 2014 12:41 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Omawianą sytuację skonsultowałem z hotelem i oczywiście nikt nie robił problemów :D

#6 PostWysłany: 10 Maj 2015 21:16 

Proszę o wypowiedz bardziej doswiadczonych.
Zarezerwowalam hotel w Bulgarii przez str alpharooms wpisując wiek dziecka 12 lat- ale mam wątpliwosci.
Data urodzenia dziecka to marzec 2003 r czyli 12lat skonczone.Wiem ze w hotelu w ktorym będziemy przy rezerwacji bezposredniej dziecko ktore skonczylo 12 lat liczone jest jak osoba dorosla,robiac rezerwacje przez alpharooms system policzyl mi dziecko za free.
Czy mogę sie spodziewac ze w hotelu beda chcieli doplate bo dziecko ROCZNIKOWO ma 13 lat?
Mial ktos podobne doswiadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Maj 2015 21:39 

Dziekuje,ale jak to jedt z systemem rezerwacyjnym jak alpharooms gdzie nie mam opcji wpisania daty urodzenia tylko wiek dziecka,a dziecko 13 jeszcze nie ma,czy za kaxdym razem kontaktujecie sie z hotelem?
Czesto hotel ma inne warunki przy bezposredniej rezerwacji a przez posrednika.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Maj 2015 21:50 

graoli napisał(a):
Data urodzenia dziecka to marzec 2003 r czyli 12lat skonczone

w twoim wypadku Child's age: 12
 PM off  

#9 PostWysłany: 10 Maj 2015 22:06 

Czyli nie powinnam sie obawiac ewentualnych doplat?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Maj 2015 22:07 

NIE, bo zgodnie z prawdą podaliście wiek dziecka: LAT 12!
 PM off
ZENNNEK lubi ten post.

#11 PostWysłany: 01 Sie 2015 01:37 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 199 343
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Mam mały dylemat.Mam rezerwację noclegu, gdzie "dzieci do lat 5 gratis" (nocują) :)
Córka miesiąc po dacie rezerwacji ma 6-te urodziny.Czyli w dniu noclegu ma 5 lat.
Nie jest to jednoznaczne i podejrzewam,że każdy będzie interpretował na swoją korzyść.
Jest jakiś zapis prawny, który takie rzeczy jasno interpretuje?
Czy "do 5 lat znaczy":" poniżej 5 lat" ,czy "do 5 lat włącznie"?
Zapis "do 5 roku życia" byłby jaśniejszy,bo córka mimo iż ma 5 lat ,ma aktualnie 6-ty rok życia.
A najprecyzyjniej byłoby do "n-tych urodzin".
Płacę za córkę ,czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 01 Sie 2015 02:27 

ulubione pytanie w stylu co autor mial na mysli :)
do 5 r.z. czyli to 5tych urodzin,

ale...

Nie spotkalem sie jeszcze, zeby w hotelu robil ktos problem o 1 rok przy tak niskim wieku (co innego gdyby bylo to ewidentnie widoczne, ze dziecko ma wiecej niz 5-6 np 12-14). Nawet nie beda kontrolowac dokumentow Twoich dzieci wiec nie obawialbym sie na Twoim miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Sie 2015 16:06 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Generalnie jeśli podany jest wiek , np. do 12 lat to liczona to do dnia ukończenia tychże, czyli dnia urodzin. W hotelach najczęściej nikt nie robi dylematu, u mnie np. w Mercure dostałem dla 16,5 letniego dziecka darmowe sniadanie, mimo ze formanie powyżej 16 lat jest traktowany jako dorosły. Ale to był uklon hotelu, i nie brali dokumentów (Niemcy), wiec nie było się czego czepic. We Wloszech np. zazwyczaj biora komplet dokumentów (przepisy meldunkowe) , chociaż tez nie kojarze sytuacji żeby mi się ktoś czepial.
Za to przy liniach lotniczych zawsze wprost pytali o date urodzenia i nie ma zmiłuj, dziecko ma urodziny tydzień przed wylotem i jest traktowane jak rok starsze. Generalnie jak już pisano - lepiej spytac wcześniej lub ewentualnie milo się usmiechac przy meldowaniu. Zazwyczaj nie robia problemów. Ale pewności nie ma, szczególnie jest jest to granica wplywająca na pobranie dodatkowej opłaty. Tak jak sniadanie machna reką tak np. ta granica 12 lat za darmo może być bardziej istotna - wymuszać dodatkowe lózko w pokoju i tym samym koszt.
Ja np. kiedyś zatrzymywałem się w hotelu w Dusseldorfie w pokoju 4 osobowym, 3cie dziecko było "w łóżku rodziców", do 3 lat. I gdy dziecko miało ponad 3 (czyli formalnie 4) - hotel odmówił przydzielenia tego pokoju, nie było również możliwości wstawienia dodatkowego łóżka. Musieliśmy więc zmienić hotel na taki który oferuje 5 osób w pokoju.

Podsumowując - nie powinno być problemu, ale lepiej sprawdzić i być przygotowanym na wariant pesymistyczny.

#14 PostWysłany: 07 Sie 2015 12:01 
Awatar użytkownika

niebieski
mkobyszewski

Ok.Do 5 r.ż. -to do 5 tych urodzin.Bo w dniu 5-tych urodzin(lub dzień później) zaczynamy 6 r.ż.
Ale "do 5 lat", to już z logicznego punktu widzenia nie jest to samo.
Jak coś jest ważne do 5 listopada ,to cały dzień 5 listopada jest ważne czyli do godz 23:59 5 listopada.
Do 5 lat -analogicznie powinno być ważne do 5 lat i 36x dni,czyli do dnia 6-tych urodzin.Ja tak to widzę.Dzień przed 6-tymi urodzinami dziecko ma przecież 5 lat.
Zdaję sobie sprawę ,że hotele nie robią zazwyczaj problemów ,jeśli chodzi o wiek.Ale chcę się mieś pewność ,że jak mi się trafi służbista na recepcji ,to żądając dopłaty za dziecko, ma rację.Wydaje mi się że nie ma.

BrunoJ
"Generalnie jeśli podany jest wiek , np. do 12 lat to liczona to do dnia ukończenia tychże, czyli dnia urodzin.."
I właśnie tu jest pies pogrzebany-Co to znaczy generalnie?Że większość ludzi tak uważa?Dla mnie to nie jest argument.
Jest jakiś zapis prawny ,który to reguluje?

"I gdy dziecko miało ponad 3 (czyli formalnie 4)"
Co to znaczy "formalnie 4"???To jak ktoś ma 17 lat i 2 miesiące, to już ma "formalnie 18" i może pić alkohol? :)
3 lata dziecko ma od dnia 3-cich urodzin do dnia 4-tych urodzin.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Sie 2015 12:22 
Awatar użytkownika

Loty: 573
Kilometry: 1 093 917
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
mkobyszewski napisał(a):
Nawet nie beda kontrolowac dokumentow Twoich dzieci wiec nie obawialbym sie na Twoim miejscu.

Jak to nie będą kontrolować? Bardzo rzadko zdarza mi się, że w hotelowej recepcji żądają tylko mojego paszportu (jako osoby rezerwującej). Najczęściej muszę okazać paszporty wszystkich zameldowanych w pokoju, dziecka też.

#16 PostWysłany: 07 Sie 2015 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
@zennnek
Czepiasz sie słówek. Przeczytaj sobie jakis regulamin hotelowy najpierw. Jest tam wyraźnie napisane - dzieci do lat 3, lub do lat 12. Lub jak w Accor do lat 16. W dniu ukończenia 3 lat zaczynamy 4 ty rok życia. 3 lata nie ma sie przez rok tylko w dniu ich ukończenia. Potem ma sie 3 lata i dzien, tydzien, miesiąc, pół roku. Czyli powyzej 3 lat. Tak jest wszędzie. A to ze w mowie ludowej sie przyjęło mowić na 3,5 latka, ze jest 3 latkiem nijak ma sie do przepisów i regulaminów. Poza faktem ze przyczepiłeś sie do skrótu myślowego to nie bardzo wiem co chciałeś wnieść do dyskusji zeby pomoc pytającemu.

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

#17 PostWysłany: 07 Sie 2015 22:39 

BrunoJ napisał(a):
@zennnek
Czepiasz sie słówek. Przeczytaj sobie jakis regulamin hotelowy najpierw. Jest tam wyraźnie napisane - dzieci do lat 3, lub do lat 12. Lub jak w Accor do lat 16. W dniu ukończenia 3 lat zaczynamy 4 ty rok życia. 3 lata nie ma sie przez rok tylko w dniu ich ukończenia. Potem ma sie 3 lata i dzien, tydzien, miesiąc, pół roku. Czyli powyzej 3 lat. Tak jest wszędzie. A to ze w mowie ludowej sie przyjęło mowić na 3,5 latka, ze jest 3 latkiem nijak ma sie do przepisów i regulaminów. Poza faktem ze przyczepiłeś sie do skrótu myślowego to nie bardzo wiem co chciałeś wnieść do dyskusji zeby pomoc pytającemu.

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

Tak jak piszesz być powinno, ale nie wszędzie jest. Wystarczy, że sprawdzisz jak TUI.Com nalicza wiek przy rezerwacjach on line. Dla nich dziecko np. 6 letnie to urodzone również 1 lutego 2009 roku. System nie przyjmie wieku jako 7 lat. Jak widać mowa ludowa u nich też jest popularna, albo polski informatyk robił im system :lol:
 PM off  

#18 PostWysłany: 07 Sie 2015 22:55 
Awatar użytkownika

niebieski
BrunoJ
Pytającym byłem właśnie ja.
Jak już pisałem zapis "do n-ego roku życia" jest jasny.Od dnia 3-cich urodzin zaczynamy 4-ty rok życia.
Natomiast mam duże wątpliwości co do zapisu "do x lat".Co z tego ,że przeczytam w regulaminie "do x lat" ,skoro zapis ten nie jest wg mnie jednoznaczny?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 07 Sie 2015 23:08 
Awatar użytkownika

niebieski
To ja mam propozycje na pewne ćwiczenie umysłowe, które być może rozwieje Twoje wątpliwości. Jest taki punkt regulaminu: "Młodzieży do lat 18 alkoholu nie sprzedajemy."
Spróbuj to teraz ekstrapolować :)
 Profil Relacje PM off
szymonpoznan1 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 08 Sie 2015 01:09 

niebieski
Zawsze podróżuję z dziećmi i tylko w Rzymie musiałem okazać dokumenty dzieci. W żadnym innym kraju, w żadnym hotelu nie proszono mnie o dowody/paszporty dzieci. Śpimy w hotelach 3-, 4-gwiazdkowych głównie sieci Accor.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość