Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Mar 2015 11:01 

Hej wszystkim,

29.03 przylatuje do Bergamo, planowo o 8:05 . Wylot z Bergamo mam o 14:10 tak więc zostaje te 3-4 godziny na zwiedzanie.
Co polecacie w ten czas zwiedzić, zobaczyć, porobić ? Znacie jakieś fajne miejsce gdzie można zjeść coś dobrego bądź napić się dobrej kawy ?

Jak wygląda dojazd do centrum ? Wyczytałem, że są aerobusy które zabierają do centrum za około 5 EUR. Jaki jest czas dojazdu i czy kursują one dość często ? Pamiętam że w Barcelonie dojeżdzałem takim czymś na lotnisko i dojazd był rewelacyjny.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 27 Mar 2015 11:49 

niebieski
Myslę, iż najlepiej bedzie użyć funkcji "szukaj" na forum. Tam napewno znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cie kwestie....
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Mar 2015 11:54 

yogibabu napisał(a):
Myslę, iż najlepiej bedzie użyć funkcji "szukaj" na forum. Tam napewno znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cie kwestie....

Czytałem i propozycji zwiedzania w Bergamo jest wiele jednak bardzo ogranicza mnie czas bo mam zaledwie parę godzin. Dlatego pytam o poradę
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Mar 2015 12:00 
Awatar użytkownika

Loty: 248
Kilometry: 490 163
Krajów: 42 / 20.3%
niebieski
Plany i relacje na kilka godzin też były. W tyle czasu to najlepiej chyba po prostu spacer po starym mieście + pizza. Autobus za 5 euro jedzie do Mediolanu, do centrum Bergamo dojedziesz miejskim za coś w okolicach 2 euro.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Mar 2015 12:09 

srebrny
Trasa dość oczywista: autobusem miejskim z lotniska do funicularu na starówkę, wjazd na górę, spacer po mieście do drugiego funicularu na punkt widokowy. Całość do zrobienia na jednym bilecie. W drodze powrotnej obiad na starówce i powrót autobusem z przystanku na górnym mieście.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Mar 2015 12:41 

niebieski
Najlepsza do zrealizowania trasa, to tak jak napisał Misiatek. Kupujesz bilet dzienny za 5 euro, ważny też na funicular.

#7 PostWysłany: 27 Mar 2015 15:05 

niebieski
To oczywiście oczywiste ;-) Najpierw musisz pójść trasą śladami Lorenza Lotto, włoskiego malarza okresu dojrzałego renesansu, a potem przejść się trasą śladami Gaetana Donizettiego, sławnego kompozytora z pierwszej połowy XIX w. ;-)
 Profil Relacje PM off
Misiatek lubi ten post.

#8 PostWysłany: 27 Mar 2015 18:43 

Dziękuje za błyskawiczne odpowiedzi.

Znalazłem na stronie lotniska informacje o takim przewoźniku:
http://www.atb.bergamo.it/ENG/Default.a ... 26&NOT=257

Jak wspomnieliście, za 5 EUR jest 24h bilet . Mam podjechać tym autobusem do Centro Citta i następnie przesiąść się do funicularu który zawiezie mnie na górę do Citta Alta ?

Gdzie wysiąść aby zobaczyć starówkę ?
Ktoś wie gdzie można tam zjeść dobrą pizzę ? ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Mar 2015 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 61 / 29.5%
niebieski
Citta Alta to właśnie starówka. Autobus z lotniska ( 1 ) też dojeżdża na samą górę.

#10 PostWysłany: 27 Mar 2015 19:40 

Nie chcę Cię straszyć, ale nam autobus na lotnisko zrobił małą niespodziankę i po prostu nie przyjechał. Była to niedziela, ale według rozkładu powinien być o jakiejś tam godzinie. Ale go nie bylo i ostatecznie czekaliśmy jakieś 40min na następny i gdyby nas na lotnisku przy security nie wpuscili bez kolejki to mielibyśmy parę godzin we Włoszech więcej i parę stówek w portfelu mniej :)

A samo Bergamo to tak jak już tu wspomniano, górne miasto przede wszystkim. Chociaż spacer od stacji kolejowej pod dolną stację kolejki też nam się podobał...( mi się kojarzyło z Aspen z filmu Głupi i Głupszy :) )
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Mar 2015 00:07 

Dzięki za ostrzeżenie, pojadę w takim razie trochę wcześniejszym aby być na pewno na czas w razie gdyby nie przyjechał autobus
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Mar 2015 23:29 

niebieski
Jak chcesz przesiąść się na Funicolare jadąc na górę na Starówkę, musisz wysiąść na przystanku o tej samej nazwie, cofasz się do pasów, przechodzisz na drugą stronę i od razu masz dolną stację kolejki. Na górze wysiadasz, idąc w stronę drugiej kolejki, która wywozi jeszcze wyżej po drodze zwiedzasz i delektujesz się klimatem Starówki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość