Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Lut 2020 01:36 
Awatar użytkownika

srebrny
W sumie pytanie jak w temacie. Będę się musiał dostać z lotniska CMB w okolice laguny Kalpitiya (140km), ale pytanie w sumie jest uniwersalne i pewnie niezależne od tego skąd i dokąd a mianowicie
1. czy cena w dzień i w nocy jest taka sama czy są jakieś inne 'taryfy'?
i jeszcze dodatkowe:
2. taką taxówkę zamówić wcześniej gdzieś czy po prostu na lotnisku łapać
2a. (jeśli odpowiedź na 2 brzmi 'łapać na lotnisku') - trzeba się umawiać z nimi na cenę czy jedzie się wg taxometru czy jak to w ogóle jest?
2b. targować się czy nie? : )

z góry dzięki
 Profil Relacje PM off  

Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN
Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️ Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️
#2 PostWysłany: 01 Lut 2020 02:27 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 517 749
Krajów: 62 / 30.0%
srebrny
Hej,
W nocy powinieneś zapłacić więcej. Zależy o której masz przylot.

Na Sri Lance świetnie działa Uber, cenę możesz wiec sprawdzić już teraz.

Napisz do kilku kierowców polecanych na forum, skonfrontuj ceny u wszystkich, niektórych zapytaj tylko o dzień, niektórych tylko o noc, a niektórych o obie opcje,

Jeżeli Ci się nie spieszy, a różnica będzie spora, to za kilkanaście PLN zostań w Okolicach Negombo, chociaż niektórzy mówią, ze nie warto

Co do targowania się, to można, ale z tego co zauważyłem, to ludzie są tu mega uczciwi i w zdecydowanej większości rzucają local price.
Jeżeli ktoś zbija cenę sam po odmowie, to wiadomo, że jest za duża i można się dalej targować

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 01 Lut 2020 14:52 
Awatar użytkownika

srebrny
dzięki za rady. Ląduję bodajże o 2.45... teoretycznie , bo nie mam jeszcze biletu, ale chyba będzie mi się spieszyło do Kalpityia więc chyba wolę tam pojechać w nocy, nawet jeśli więcej będzie trzeba zapłacić. No, chyba że 3x więcej, to aż tak mi się nie spieszy.
Dam znać jak to wyszło, pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
wasil10 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 09 Sty 2024 18:39 

Witam

Chciałem zapytać czy kierowcy Ubera zaakceptują taką trasę w takiej cenie jak pokazuje na appce i nie bedzei problemu z dojazdem

Mianowicie lotnisko Colombo około 6 rano do hotelu w Tangalle.

Cena jaką pokazuje Uber to około 16k LKR czyli jakieś 200 PLN co wydaje mi się śmieszną kwotą za ponad 200 km 3h trasę.
 Profil Relacje PM off
Mihal09 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 13 Sty 2024 16:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ma w tym nic śmiesznego ..

#6 PostWysłany: 13 Sty 2024 17:24 

złoty
Jeszcze tańszą alternatywą dla Ubera jest aplikacja PickMe. Spróbowałem ją zainstalować na telefonie będąc jeszcze w Polsce (bez lankijskiego numeru) i działa.
Podobno od niedawna oni i Uber mają wyznaczony, wyraźnie oznaczony punkt odbioru na lotnisku, więc można sobie zamówić taxi z aplikacji bez partyzantki i ganiania po parkingu.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 25 Sty 2024 09:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Warto sprawdzać obydwie aplikacje, bo może okazać się, że na dłuższych dystansach Uber ma lepsze ceny.

Z racji złamanej nogi sporo korzystałam i korzystam z PickMe i Uber i powiem tak:
- jeśli chodzi o tuk tuki, dużo łatwiej dogadać się z kierowcami Ubera. Z Pickme dość często się zdarzały się jakieś historie, np. nie potrafili mnie zlokalizować, chcieli więcej kasy, odrzucali zaakceptowany kurs z powodu płatności kartą itd. Aczkolwiek PickMe jest przeważnie odrobinę tańsze niż Uber, przynajmniej w Kolombo.
- wszyscy Lankijczycy mówili mi, że PickMe i Uber działają tylko w Kolombo i Kandy. Tymczasem ja korzystałam też w Galle, z Galle do Mirissy, a i kilka razy pomiędzy Mirissą i Weligamą mi się udało.
- jechałam Uberem z Colombo do Galle i cena była niższa niż to, co pokazywało Pickme. Również niższa niż wszystkie inne stawki, które usłyszałam pytając na miejscu. Co ciekawe, wbrew temu co pokazywała aplikacja, kierowca zapłacił za autostradę z własnej kieszeni.
 Profil Relacje PM off
Mihal09 uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 01 Lut 2024 08:51 
Awatar użytkownika

złoty
Jechałem właśnie uberem z południowego wschodu na lotnisko, nie było problemu, przyjechał szybko, za autostradę ja płaciłem, dałem tyle, no trochę więcej niż było za przejazd i kierowca był zadowolony, jeszcze po drodze zatrzymał się na zakupy, w związku z czym trochę rupi mi zabrakło, więc resztę dałem w $,
Ogólnie mogę polecić riksze na krótki dystans i ubera na dłuższy cena nie jest specjalnie wysoka, a wygodnie i szybko
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 12 Lut 2025 10:04 

Loty: 118
Kilometry: 250 094
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Hej. Na pewno zainstaluje pickme, natomiast teraz chciałbym się dowiedzieć orientacyjnie ile mogą kosztować takie przejazdy taxi?
Lotnisko - Pinnawala, Pinnawala - Nuwara Elija, Ella - Pasikuda, Sigiriya - Negombo Pomożecie? Oczywiście plus minus, może ktoś z Was ostatnio jechał któryś odcinek.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Lis 2025 02:32 

Loty: 209
Kilometry: 463 004
Krajów: 48 / 23.2%
srebrny
Jak zainstalujesz pickMe .... to mozesz sobie ceny sprawdzic :)
Wystarczy wybrac trase jak na uberze w USA, lub Grabie na Filipinach ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość