Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Sty 2015 19:23 
Awatar użytkownika

Dokąd
  • Indonezja (jestem odwarty na propozycje)

Data wylotu
  • 03.10.2015

Data powrotu
  • 29.10.2015

Długość pobytu
  • 3-4 tygodnie

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Warszawa - Bangkok 1700zł

Dodatkowe informacje
  • Planuję podróż poślubną. Plan:
    1. 3-4 dni zwiedzania dużego miasta (Bangkok, Kuala Lumpur, podpowiedzi?)
    2. 2-2,5 tygodnia tułaczki z miejsca na miejsce zwiedzając jakiś ciepły, przyjazny, tani(!) kraj. Wybór padł na Indonezję, ale jestem otwarty na propozycje.
    3. 1 tydzień byczenia się nad morzem (najlepiej małej, cichej, rajskiej wyspie). Myślę o Lombok , ale też jestem otwarty na propozycję.

Generalnie znalazłem loty do Bangkoku za 1700zł z hakiem, taka cena mnie zadowala, ale co z przelotem do Indonezji? Nie widzę nic taniego. Czy warto kupić ten lot do Bangkoku i czekać na tani przelot do np. Dżakarty czy od razu czekać na tani lot do Dżakarty z Polski i tam spędzić pierwszy etap podróży uznając Dżakartę za duże miasto?
    Jako zielony podróżnik będę wdzięczny za porady co do tego co znalazłem i tego czy może nie zmienić destynacji.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 17 Sty 2015 22:25 

Lećcie do Bangkoku, do Dżakarty ciężko znaleźć będzie lot, który się będzie opłacał. Z Bangkoku do Dżakarty są bilety już po 330 zł za osobę:

Image

Jest to linia TigerAir, a strona to tripsta.pl. Podana cena jest ceną za dwie osoby, jednak ponieważ to tania linia trzeba doliczyć jeszcze bagaż rejestrowany (140 zł za osobę, ale i tak się opłaca).
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Sty 2015 00:20 
Awatar użytkownika

niebieski
kamil.l, Dżakarta Ci zupełnie niepotrzebna. Kup bilet do Bangkoku (1700 zł bardzo dobra cena) i szukaj z Bangkoku lotu do miejsc które Cie interesują w Indonezji. Połączeń jest mnóstwo, ale lot z BKK do CGK to strata czasu i kasy.
Jeżeli Ci zależy na dużym fajnym mieście to już odpowiedziałeś sobie na pytanie w swoim poście -> BKK, KUL, SIN. Możesz w jedną stronę zrobić Bangkok, a wracając zwiedzić Kuala Lumpur, albo Singapur.
bonieq2 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 18 Sty 2015 00:38 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Możesz znaleźć np. loty Air Asia z Bangkoku do Denpasar za ok. 400 zł (w bliższych terminach). Ogólnie to zachodnie agregatory na ogół "nie łapią" tych ich tanich linii i warto patrzyć na stronach przewoźników (Air Asia, Lion Air, Tiger Air, ...).

#5 PostWysłany: 18 Sty 2015 02:10 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Potwierdzam Jakarta to zupelnie strata czasu, moze HK jako alternatywa? Tam mozna Air Asia doleciec na Bali np
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Sty 2015 07:35 

Z George Town w Malezji masz tani i szybki prom przez cieśninę Malakka na Sumatrę (Belawan, Medan). Do George Town dostaniesz się za grosze autobusem z Singapuru lub Kuala Lumpur. Sumatra jest dzika ze słabymi drogami. To co na mapie wygląda na przyzwoity highway najczęściej okazuje się grząską przecinką przez dżunglę z dziurami wielkości taczki. Tam możesz jednak poznać prawdziwą Indonezję. Sumatrze poświęciłbym tydzień - trek w Bukit Lawang, Samosir na Lake Toba (pełny odlot). Przeloty wewnątrz Indonezji są tanie. Z łatwością z Padangu dostaniesz się do Denpasar (Bali). Omijaj szerokim łukiem Kuta Beach chyba że lubisz jak Cię ciągle ktoś zagaduje i ciągnie za rękaw. Lombok na wypoczynek to trafny wybór. Polecam Gili Islands.
 Profil Relacje PM off
bonieq2 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 18 Sty 2015 08:06 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Dwie uwagi do planu powyżej (sam komentarz @sabaidee oczywiście bardzo sensowny moim zdaniem):
- Na trasach Kuala Lumpur - Sumatra jest też Air Asia, przeloty do np. Banda Aceh potrafią kosztować od 69 MYR w jedną stronę, prom wyjdzie drożej niż to i jednak dłużej.
- Jeżeli chce się łączyć Sumatrę i np. Bali, a zwłaszcza północ Sumatry (Banda Aceh) to nie jest łatwo o tanie połączenia krajowe. Loty z Air Asia lub Lion Air będą wtedy w większości z przesiadką (przez Medan i/lub Dżakartę) i w okolicach 200-300 zł lub więcej (ale różnie bywa).

Sam ostatnio kupowałem przelot z Banda Aceh na Bali, paradoksalnie taniej mi wyszło lecieć Air Asia przez Kuala Lumpur (nawet uwzględniając wyższą opłatę wylotową) niż lotem krajowym, a przy okazji dostanę nową wizę (na czym akurat mi zależy, ale w przypadku krótkiej podróży nowa wiza raczej się zupełnie nie opłaca).

-- 18 Sty 2015 07:08 --

Na trasach Malezja - Indonezja często dobre ceny ma też Malindo Air (spółka-córka Lion Air)

-- 18 Sty 2015 07:14 --

Podobnie jak w odpowiedziach powyżej, nie opłaca się lecieć przez Dżakartę, ani nie wyjdzie specjalnie taniej, a na pewno nie ciekawiej. Bangkok, Kuala Lumpur lub Singapur lub też kombinacja tych wszystkich. Z każdego z nich bez problemu można dolecieć na Bali, albo i Lombok, co może być ciekawą alternatywą. W przypadku łączenia Bali i Lombok nie trzeba będzie wracać się na Bali.
 Profil Relacje PM off
sabaidee lubi ten post.

#8 PostWysłany: 18 Sty 2015 09:34 

Kolega powyżej bardzo ładnie Ci wszystko opisał i na pewno ma świeższe informacje niż ja. Tytułem uzupełnienia dołożyłbym jeszcze jeden punkt na indonezyjskiej trasie: Surabaya - dobry punkt wypadowy na Bali i blisko do Bromo-Semeru.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Sty 2015 10:29 
Awatar użytkownika

niebieski
W Surabaya wprawdzie nie byłem, ale Bromo jest fajne. No i do Surabaya też sporo lotów z lokalnymi low-costami.
Uwaga co do pogody. Październik to już końcówka sezonu na Indonezję (mocno generalizując). Bali i Lombok jeszcze powinny być całkiem ok, ale im bliżej listopada tym bliżej monsunu (ale monsun nie zna się na kalendarzu ;) ). Listopad i grudzień to już chyba najbardziej deszczowe miesiące na Bali i Lombok. Z monsunami różnie bywa, tegoroczny był (i jest) wyjątkowo podły, ale raczej od grudnia. Generalnie w październiku jednak ja bym jechał, ale :
- będzie bardzo gorąco, ale jeszcze nie powinno padać - najgorętsza pora roku
- będzie też mniej ludzi, to dobrze
- będzie (prawdopodobnie) najlepsza przejrzystość wody, jak to zwykle tuż przed monsunem (o ile nie przyjdzie wcześniej)
- północna cześć Sumatry "dostaje" monsun wcześniej (i wcześniej go kończy "wiosną") i tam październik już nie koniecznie

Można więc wpierw uderzać szybko na plaże, a zwiedzanie miast zostawić bardziej na koniec miesiąca. Jeśli nie byliście w tych rejonach to można pomyśleć o Singapurze i Kuala Lumpur na koniec, są blisko siebie i szybko można dojechać nawet autobusem.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Sty 2015 11:41 
Awatar użytkownika

Dziękuję wam wszystkim za wskazówki. Rzeczywiście z tym monsunem lepiej będzie plażing zrobić na początku.
Wezmę ten Bangkok póki jest a potem będę kombinował wg waszych wskazówek.
Pytanie za 100 punktów. rezerwując bilety na flipo.pl (nie wiem dlaczego, ale na stronie ukraińskich linii lotniczych data pokazywana przez flipo się nie wyświetla) podać aktualne nazwisko narzeczonej do rezerwacji czy nazwisko jakie ma się znaleźć na bilecie. Zgaduję, że to drugie, ale wile zapytać bo potem wiem, że ze zmianą mogą być problemy.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Sty 2015 11:47 
Awatar użytkownika

niebieski
A na jakim paszporcie będzie lecieć? Nowym po ślubie czy jeszcze na starym? Podaj takie nazwisko na którym będzie lecieć moim zdaniem.

-- 18 Sty 2015 10:49 --

A Bangkok to w Azji bardzo dobre miejsce startowe do planowania dalszej podróży :) Np. Bangkok - Bali (bezpośrednio Air Asia), potem powrót z jakiegoś innego miejsca w Indonezji do Kuala Lumpur lub Singapuru i potem przelot do Bangkoku. Ładny trip.
A jak się uprzecie, to przy 3-4 tygodniach można spokojnie jeszcze z Kuala Lumpur polecieć do Siem Reap i Angkor dołożyć. Potem przelot lub autobusem do Bangkoku.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Sty 2015 13:42 
Awatar użytkownika

Loty: 279
Kilometry: 414 687
Krajów: 54 / 25.2%
niebieski
kamil.l napisał(a):
Dziękuję wam wszystkim za wskazówki. Rzeczywiście z tym monsunem lepiej będzie plażing zrobić na początku.
Wezmę ten Bangkok póki jest a potem będę kombinował wg waszych wskazówek.
Pytanie za 100 punktów. rezerwując bilety na flipo.pl (nie wiem dlaczego, ale na stronie ukraińskich linii lotniczych data pokazywana przez flipo się nie wyświetla) podać aktualne nazwisko narzeczonej do rezerwacji czy nazwisko jakie ma się znaleźć na bilecie. Zgaduję, że to drugie, ale wile zapytać bo potem wiem, że ze zmianą mogą być problemy.

Jeśli zdąży wymienić dokumenty to nowe :) Mi rok temu zajęło to jakiś miesiąc (w Warszawie) - wszystko: zameldowanie, dowód,prawko, paszport. Niech pamięta tez o wymianie kart płatniczych (żeby się nigdzie nie czepiali) :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości