Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Sie 2015 11:42 

Dokąd
  • Cypr / Bułgaria / Włochy / Paryż

Data wylotu
  • 25.08.2015

Data powrotu
  • 31.08.2015

Długość pobytu
  • 5-10 dn

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 4

Sam znalazłem
  • http://www.fly4free.pl/tydzien-na-cyprze-z-warszawy/

Dodatkowe informacje
  • Witam
    Szukam jakiejś wycieczki dla rodziny
    3 osoby dorosło i jedno dziecko lat 11
    Chcemy się gdzieś przelecieć, data obojętne coś od września do listopada
    Nie będę ukrywal iż to bylaby nasza pierwsza wycieczka samolotowa
    Myślałem nad http://www.fly4free.pl/tydzien-na-cyprze-z-warszawy/
    ale boję się iż się tam niedogadamy nie ukrywam, że u nas z jezykiem jest słabo
    Myśleliśmy też coś Włochy/Francja coś z takich trochę bliżej tutaj, a nie az cypr, ale ta oferta na Cypr wydaje się bardzo fajna
    Tylko własnie boję się czy sobie tam poradzimy
    Co polecacie na pierwszy raz, żeby w miarę się jakoś tam dogadać bez translatora w telefonie (haha)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 16 Sie 2015 12:06 

A znacie choć trochę angielski- wy albo dziecko?
Czy ani mru, mru?

Pytanie kolejne - co chcecie robić na takim wyjeździe? Zwiedzać, plażować?

Jakiś określony budżet?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Sie 2015 12:25 
Awatar użytkownika

srebrny
szukalbym jakiegos lastminute do grecji/hiszpanii

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Sie 2015 12:39 

Na pierwszy raz to chyba jednak najlepiej z biurem podróży. Wtedy będziecie mieli możliwość bezpiecznego sprawdzenia jak sobie radzicie. Potem to już obojętne czy Cypr czy Włochy.
 PM off  

#5 PostWysłany: 16 Sie 2015 12:52 

Zbanowany
Tak jak koledzy pisali wyżej, w Waszej sytuacji najlepszy byłby wyjazd z biurem podróży, wszystko co niezbędne macie zapewnione, bez dobrej znajomości języka angielskiego sobie poradzicie. Na miejscu ocenicie czy generalnie jesteście w stanie po angielsku się dogadać (np. na jakichś zakupach pamiątek itp.). Z dzieckiem ja bym odradzał ryzykować wyjazd na własną rękę.

Jeśli wyjazd na własną rękę, to przy niewystarczającej znajomości języka angielskiego, to najlepiej polecieć na Ukrainę (np. Kijów). Często łatwiej jest tam się dogadać po polsku niż po angielsku (przynajmniej ja tak miałem). No i jest bezpiecznie (wbrew różnym doniesieniom medialnym).

W każdym bądź razie, im bardziej na południe, tym bardziej konieczna jest co najmniej przeciętna znajomość języka angielskiego.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Sie 2015 13:08 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Krajów: 35 / 16.4%
Zbanowany
niebieski
Dziecko 11-letnie powinno już dogadać się po angielsku.

#7 PostWysłany: 16 Sie 2015 13:24 

niebieski
majlu napisał(a):
Myśleliśmy też coś Włochy/Francja

Tam to może być miejscami nawet ciężko porozumieć się z nimi znając angielski :D
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Sie 2015 14:29 

Nie speszajcie.

Przecież wszyscy wiemy, że w takich turystycznych miejscach ludzie lepiej rozmawiają po angielsku niż w swoim rodzimym języku. W sklepie nie raz widzałem jak ktoś wchodzi i pokazuje na półkach co chce. Prawie jak rozmowa z głuchoniemym, ale efekt jest osiągany szybko.

Gorzej przy wypożyczalniach samochodów czy ATV jakichś - wtedy warto się przygotować formułkami oraz jednocześnie poinformować, że słabo mówimy po angielsku.

Jedyne czego bym się obawiał mając problemy z angielskim to ew. pomocy natychmiastowej, typu medyczna. Ale oby nie było takiej potrzeby.

Będąc ostatnio w Grecji na Kos miałem problem, żeby się dogadać z lekarzem po angielsku - ale to on ledwo co gdakał w tym języku i wszystkie zdania składał w Present Continous, nawet jak się pytał kiedy mi się to i tamto stało :)

Bez obaw, bariera językowa to najlepsza motywacja do nauki :) Będzie Wam ciężej, ale wystarczy chcieć, by wszystko mieć :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Sie 2015 15:03 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
kitek napisał(a):
Jeśli wyjazd na własną rękę, to przy niewystarczającej znajomości języka angielskiego, to najlepiej polecieć na Ukrainę (np. Kijów). Często łatwiej jest tam się dogadać po polsku niż po angielsku (przynajmniej ja tak miałem).

W każdym kraju słowiańskim łatwiej się jest dogadać po polsku niż po angielsku/niemiecku. Dziwne, że w ogóle próbowałeś po angielsku...

A do autora zapytania - lećcie do Bułgarii, jak jesteście nieco starsi, to może jeszcze pamiętacie rosyjski, więc z czytaniem grażdanki nie będziecie mieć problemów, komunikacyjnie po polsku/rosyjsku również powinniście się być w stanie tam porozumieć.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Sie 2015 20:41 

Loty: 296
Kilometry: 474 366
Krajów: 33 / 15.4%
sranda napisał(a):
A do autora zapytania - lećcie do Bułgarii, jak jesteście nieco starsi, to może jeszcze pamiętacie rosyjski, więc z czytaniem grażdanki nie będziecie mieć problemów, komunikacyjnie po polsku/rosyjsku również powinniście się być w stanie tam porozumieć.

Na Cyprze w większości miejsc też da się dogadać po rosyjsku.
 Profil Relacje PM off
sranda lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości