Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 27 Paź 2023 06:26 

Czy w Bangkoku jest jakaś wypożyczalnia która nie wymaga karty kredytowej? Oddanie auta w Krabi.
Debetowa karta oczywiscie jest i moze byc duza kaucja......W Krabi nie ma problemu ale to lokalna wypozyczalnia i z drugiej strony niz potrzebuje.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 06 Sty 2025 10:28 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 185 531
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Pytanie trochę na uboczu wypożyczania samochodu, bo auto wypożyczyć łatwo ale czasami już gdzieś zaparkować to graniczy z cudem, jak wygląda sprawa parkowania (dostępność miejsca) przy głównych atrakcjach. Głownie interesuje mnie Chiang Mai/Chiang Rai. ?

#23 PostWysłany: 06 Sty 2025 11:33 

niebieski
W Chiang Mai na starówce nie ma sensu używać samochodu. Bardzo słabo z miejscami parkingowymi, a wszędzie blisko i tuk tuk tani. Miałem samochód do jeżdżenia po okolicy, ale nie na zwiedzanie miasta.
W Chang Rai nie byłem, więc się nie wypowiem.
 Profil Relacje PM off
Dryblas uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 06 Sty 2025 15:58 
Awatar użytkownika

platynowy
@Dryblas Jeśli nie musisz podaruj sobie samochod w TH. Tam scooter is a name of the game. A jeśli nie jeździsz na jednośladzie to Grab itp apki. Tanio szybko i sprawnie. Można nawet na skuterku 1osobowo.
 Profil Relacje PM off
Dryblas uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 06 Sty 2025 17:11 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 185 531
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Problem mam z przyjaciółmi oni nie jednośladowi, ani rower ani skuter. więc cisną mnie o 4 koła :( a że na 6 osób się to rozkłada to cenowo spoko za tydzień mamy oferty na poziomie 1100 pln na 6 osób więc Chiang Mai i Chiang Rai objedziemy na luzie

#26 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Jeśli chcecie się przemieszczać dalej niż kilkanaście km od miasta to zdecydowanie samochód będzie lepszym rozwiązaniem niż skuter (a jest dużo fajnych atrakcji w bliższej i dalszej okolicy więc jest gdzie jeździć jeśli ma się czas). Jeśli chcecie jechać między Chiang Mai i Chiang Rai to skuter już na pewno nie, to jest prawie 200 km.

W Chiang Mai wjeżdżać do samego centrum nie ma sensu, tam wszystko jest w zasięgu spaceru. Samochód może stać pod hotelem lub gdzieś poza centrum jeśli nie macie tam noclegu. Generalnie przy hotelach poza ścisłym centrum nie było problemu z parkowaniem na ulicy.
Byliśmy samochodem w świątyni Doi Suthep, tam też parkowanie wzdłuż drogi, ale z miejscem nie było problemu.

W Chiang Rai przy głównych atrakcjach (świątynie, statua Guan Yin) są parkingi i z miejscem nie ma problemu.

#27 PostWysłany: 26 Sty 2025 22:47 

niebieski
Chcę wynająć samochód na lotnisku BKK
1. Czy oprócz Hertz ktoś może polecić także inną wypożyczalnię?
2. Znalazłem niską cenę w Alamo, ale na Google Maps nie mają żadnych opini, dziwne. Nigdzie indziej też nie mogę znaleźć. Jakieś pomysły...?

(Z góry dziękuję za porady typu: weź skuter, Bolt, itp. :) )
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 28 Mar 2025 20:01 

Parę groszy ode mnie w kwestii wypożyczenia samochodu: bierzcie tylko i wyłącznie pełne ubezpieczenie. Niby oczywiste, ale ostatnio miałem małe spotkanie z drzewem i bez tego musiałbym dopłacić naprawdę duże pieniądze za naprawę . Druga kwestia - trzymać papiery i dogadywać wszystko, każdy szczegół. Po kolizji wypożyczalnia próbowała mi wmówić, że miałem podstawowe ubezpieczenie pokazując dokument wypożyczenia innego Polaka. Na szczęście miałem screeny konwersacji i oryginał dokumentu, więc grzecznie oddali kaucję i się pożegnaliśmy.
Kolejna sprawa - koniecznie woźcie ze sobą międzynarodowe prawo jazdy. Na Phuket trafiłem na policyjną kontrolę i dostałem mandat w wysokości 1000 baht za brak prawka. Nie pomogły tłumaczenia, że zostało w hotelu i mogę przywieźć.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 09 Kwi 2025 11:31 

Loty: 818
Kilometry: 1 453 044
Krajów: 86 / 40.2%
srebrny
Lokalna sieciówka z dobrymi ocenami - drivecarrental.com która obsługuje z tego co widzę większość lotnisk daje 15% rabatu za założenie u nich konta. 15 dni za przyjemne 800zl z podstawowym ubezpieczeniem. Skyscanerry i inne powyżej 1k.
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 08 Cze 2025 16:05 

niebieski
Bardzo miłe są te ceny - jednak mam problem z godzinami otwarcia.
Zarówno ww. wypożyczalnia jak i np. Hertz pokazują, że się otwierają o 7 lub 8 rano. I nie można założyć rezerwacji z oddaniem auta we wcześniejszych godzinach - a tak się składa, że wylot mam po godzinie 8:45 rano z Phuket do SHJ Air Arabia. Więc godzina 8 odpada całkowicie - a 7 rano (to pierwsza najwcześniejsza godzina zwrotu, którą system akceptuje w drivecarrental) to... no nie wiem: na styk? Bagażu rejestrowanego chyba (jeszcze się zastanawiam) nie będę miał - ale... no właśnie: co zrobić? Auto bym chciał wynająć, żeby trochę pojeździć po okolicy - co myślicie? :)
I przy okazji - mam wyrabiać międzynarodowe (i które?) prawo jazdy na okoliczność Tajlandii czy wystarczy polskie?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 08 Cze 2025 17:09 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
Genewska. Trzeba mieć.
A co do godzin otwarcia, to sam musisz zdecydować mając świadomość ryzyka. ;) Ja bym pewnie czekał o 6:50 pod wypożyczalnią.
sanchopan uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 08 Cze 2025 17:51 

niebieski
OK - to rozważę wszystkie za i przeciw.
Zasadniczo zacząłem się właśnie skłaniać ku rozwiązaniu, by nie wynajmować auta - do Patong i z powrotem taxi hotelowe nas (5 osób) zawiezie za 2x800 THB, do miasta Phuket to jakiś niby-autobus jeździ (auto-ciężarówko-bus) za 30 THB, to może nie warto się bawić w wynajem(?). ;)
Lepiej te pieniądze może przejeść na miejscu. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 11 Lis 2025 13:11 

Będę w Tajlandii przez 21 dni, mam plan aby wypożyczyć samochód w BKK na 19 dni, w trakcie tych 19 dni chciałbym pojechać na południe (Krabi, Pukhet). Jak tylko podnoszę temat wypożyczenia samochodu to wszyscy twierdzą że to bardzo głupi pomysł. Będę w okresie świąteczno-noworocznym, więc lot dla 3 osób z bagażem kosztuje tyle co wypożyczenie samochodem.
Samochód daje mi dużą wolność, mogę podjechać gdzie chce, mogę zatrzymać się gdzie chce, no i nie muszę się spinać że się gdzieś spóźnię.
Czytałem wiele postów, wychodzi na to że problematyczny może być BKK a potem powinno być ok. W Tajlandii będę pierwszy raz, więc za bardzo nie wiem czy to dobry pomysł :)
Dodam że będę z 6cio letnim dzieckiem ......
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 11 Lis 2025 13:25 

srebrny
Wiele zależy od twojego motoryzacyjnego CV, ale również moim zdaniem to zły pomysł.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 11 Lis 2025 14:03 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
KenyBDG napisał(a):
Będę w Tajlandii przez 21 dni, mam plan aby wypożyczyć samochód w BKK na 19 dni, w trakcie tych 19 dni chciałbym pojechać na południe (Krabi, Pukhet). Jak tylko podnoszę temat wypożyczenia samochodu to wszyscy twierdzą że to bardzo głupi pomysł. Będę w okresie świąteczno-noworocznym, więc lot dla 3 osób z bagażem kosztuje tyle co wypożyczenie samochodem.
Samochód daje mi dużą wolność, mogę podjechać gdzie chce, mogę zatrzymać się gdzie chce, no i nie muszę się spinać że się gdzieś spóźnię.
Czytałem wiele postów, wychodzi na to że problematyczny może być BKK a potem powinno być ok. W Tajlandii będę pierwszy raz, więc za bardzo nie wiem czy to dobry pomysł :)
Dodam że będę z 6cio letnim dzieckiem ......

W jakich krajach poza Polską prowadziłeś samochód?

#36 PostWysłany: 11 Lis 2025 14:09 
Awatar użytkownika

platynowy
Tez twierdze, ze to zły pomysł, zwlaszcza jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do tysięcy skuterów na drodze lub nie jest w stanie zaakceptować prostej w Taj zasady ze na glownej nie masz pierwszeństwa, a Twoim obowiązkiem jest nie zabić wszystkich skuterowcow wyjezdzajacych z podporządkowanej bez najmniejszego sprawdzania czy mają drogę wolna. Czasami jazda na lakier na wąskich i kretych drogach.
Jak nie jeździłeś minimum w Maroku Egipcie, ew Jordanii, to rozważ zmianę planow...
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 11 Lis 2025 14:37 

złoty
Koledzy trochę straszycie. Tak, Bangkok to trudne miasto do przemieszczania się, ale też się da. Zjechałem dość sporo w Tajlandii zarówno na północy jak i na południu, oraz przejazd z Phuket do Bangkoku i naprawdę jeśli się nie jest "niedzielnym kierowcą" to nie ma większych problemów. Jeździłem też na Sri Lance i tam też było OK. Choć jeśli ktoś wypożycza pierwszy raz auto z kierownicą po innej stronie, to od jazdy po Bangkoku faktycznie bym raczej nie zaczynał.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 11 Lis 2025 15:14 

boots napisał(a):
Wiele zależy od twojego motoryzacyjnego CV, ale również moim zdaniem to zły pomysł.

Prawo jazdy od 25 lat i jestem czynnym kierowcą.
Jeździłem po całej Europie, US, Izraelu, Bliskim wschodzie (Katar, AS, ZEA)
Z racji że jestem kibicem Reprezentacji Polski jeżdżącym na prawie wszystkie wyjazdy, to mam za sobą trochę tras, byłem nawet w Wołgogradzie na meczu z Japonią (oczywiście samochodem). Jeździłem po miastach w których jest masa skuterów (nie ukrywam, nie należy to do przyjemności).
Dlatego jest to jedna z rzeczy których sie obawiam.
Nie zamierzam jeżdzić po BKK, chce po prostu z niego wyjechać, po BKK będę jeździł komunikacją miejską
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 11 Lis 2025 15:36 
Awatar użytkownika

platynowy
Pomimo wszystko Katar ZEA KSA sa daleko od tego co spotkasz w Taj. Dlatego podswalem przykłady troche trudniejsze jak Egipt. Ale jak to koledzy opisali. Jak wyjedziesz z gestgo ruchu miejskiego, to potem w miare normalnie, zwracając uwage na wszystko i ze nie masz wcale pierwszeństwa.... a z BKK tez trzeba jakoś wyjechc i wjechać....
Zeby nie bylo... ja tam jeżdżę... ale skuterem, ale to jest całkowicie inny poziom problemu
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 11 Lis 2025 16:38 

A ja uważam, że to nie jest taki od czapki pomysł- samochód daje wolność, której nie da publiczny transport. Wypożyczyliśmy w tym roku w Tajlandii auto na około 10 dni i to był dobry pomysł. Odbieraliśmy na lotnisku, oddawaliśmy w centrum. Przejechalismy z BKk do Kanchanaburi, Erewan NP, potem do Sukhothai i z powrotem przez Ayututhaya do Hua Hin. Ruch w miastach spory i dość chaotyczny ale poza miastami znikomy. Przy czym obszar w promieniu ok 50 km od BKK to teren mocno zurbanizowany wiec ruch raczej miejski.

Przez te 10 dni nie czuliśmy na drodze większego zagrożenia. Jak dla mnie to większy chaos na drogach jest na Bałkanach czy w Gruzji o Egipcie nie wspominając.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość