Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wadi Rum
#121 PostWysłany: 17 Sie 2018 14:59 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.6%
niebieski
Można, ale za dodatkową opłatą, chyba 20 JOD.
Mapę z atrakcjami i foldery możecie zobaczyć i zdobyć w visitor center, ale nie jest ona zbyt dokładna, i nawigacja na jej podstawie może nie być łatwa - jest wiele wyjeżdżonych ścieżek, ale też dużo krzyżówek, odchodzących szlaków, wydm, wzgórz, a właściwa trasa nie prowadzi często tak jak by się wydawało, tylko na przykład na około.

Na szybko znalazłem zdjęcie zrobione przeze mnie. Folder z taką też mapą Wadi Rum można otrzymać przy wjeździe. Warto dodać, że nie ma tu wszystkich ciekawych miejsc(choć są te najważniejsze), które można zobaczyć, i w które beduini wożą w trakcie wycieczki.
Nadmienię jeszcze, że te ceny z drugiego zdjęcia nie są zobowiązujące - to tylko oferta w visitor center. Od beduinów z poszczególnych obozów można uzyskać dużo lepsze ceny.
Załącznik:
001.jpg
001.jpg [ 629.63 KiB | Obejrzany 1690 razy ]

Załącznik:
002.jpg
002.jpg [ 634.76 KiB | Obejrzany 1690 razy ]
greg2014 lubi ten post.
greg2014 uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#122 PostWysłany: 29 Sie 2018 15:40 
Awatar użytkownika

Jak napisał kolega można własnym 4x4 za dodatkową opłata ale to jest opłata za miejscowego kierowcę . Sami nie możecie prowadzić samochodu w Wadi Rum
Petra napisał(a):
na teren mozna wjechać swoim autem tak? bedziemy mieli Mistosubishi Pajero wiec moglibyśmy sami pojeżdzic po pustyni. Ma ktoś moze jakies mapki gdzie zaznaczone by byly punkty w ktorych zatrzymuja sie wycieczki jeepami? czy widac tam jakies wyjezdozne szlaki?
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 30 Sie 2018 13:12 

ok dzieki jedziemy jednak w 8 os wiec bedziemy jechac busem, a nie terenówka wiec wjazd swoim autem odpada. Bedziemy musieli wiec wykupic wycieczke jeep i tu pytanie ile os wchodzi do tych terenowek( na zdjeciach widzialem tez pick-upy)? pewnie ciezko bd sie zmiesci w 1 auto ?
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 06 Paź 2018 23:36 

Cześć wszystkim , możecie doradzić , jak zorganizować taki 1-dniowy wypad do Wadi-Rum z Eilatu ? Taka objazdówka np jeepami. Może jakiś namiar na "lokalnych" , którzy sie tym zajmują ?
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 07 Paź 2018 03:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@sp-luk, jesli moge cos doradzic to proponuje poswiecic na Wadi Rum chociaz 2 dni, przede wszystkim zobaczyc na spokojnie zachod slonca. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 07 Paź 2018 18:40 

Z chęcią zrobie te 2 dni , tylko gdzie uderzyć , żeby to załatwić z Eilatu u lokalnych ...
Czasu mało , bo tylko 3 pełne dni na miejscu , wię wolałbym wykupić coś zorganizowanego w Eilacie ( na 2 osoby)
Poza tym to będzie koniec listopada i nie wiem ,czy nocka na pustyni nie będzie za zimna :/
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 07 Paź 2018 19:53 
Awatar użytkownika

@sp-luk
Wszystko masz na tym forum
Taxi z granicy jordańskie do Wadi Rum 50 JOD za całą taksówkę . Stoi ich tam sporo bo to jedyny sposób żeby opuścić granicę
Poczytaj opinie o campach na tym forum + Trip Advisor wybierz 2/3 napisz do nich przez stronę albo fb ile będą chcieli za 2 os za wszystko co Cię interesuje ( transfer z/do wsi Rum - camp + nocleg+ jedzenie + przejażdżka 4x4 ile tam chcesz godzin i gdzie +czy wliczają w to bilety do parku 5 JOD) . Zobacz co Ci najbardziej odpowiada i z tymi umów się żeby na Ciebie czekali przy Visitor Center
Jedyny drobny problem to powrót bo w Rum nie ma postoju taksówek. Także albo dogadaj się z campem żeby załatwił Ci transport powrotny (znowu nie więcej niż 50 JOD , jak dadzą lepszą cenę to spytaj może nawet przyślą kogoś po was na granicę jak będziecie jechali do Rum ) albo z taksówkarzem z którym jedziesz do Rum żeby po was przyjechał. . Alternatywa bądź w Rum pod restauracją o 6.30 rano i wbij się do busa do Aqaby + potem taksówka do granicy
Na koniec (albo lepiej na początek) sprawdź czy przejście graniczne jest otwarte normalnie w dni które Cię interesują żebyś się nieprzyjemnie nie zdziwił.
 Profil Relacje PM off
agnes78 uważa post za pomocny.

#128 PostWysłany: 10 Paź 2018 23:49 
Awatar użytkownika

zabookowałem nocke w Salman Zwaidh Camp, znalazłem ich na FB, bo mam kilka pytań i chciałbym dograć wszystko żeby po mnie przyjechali do VC, sandboarding itd, ale nie odpisują mi wogóle. Ma ktoś jakiegos maila żeby sie z nimi skontaktować ? bo nie moge znaleźć żadnego kontaktu z nimi.

Duzo dobrych opinii jest na ich temat, stad zdecydowałem sie na ta opcje
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 11 Paź 2018 00:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Marcin Cy z tymi mailami jest czesto problem, musisz dlugo czekac na odpowiedz i albo odpowiedza albo nie, najlepiej zadzwon tel: +962 7 9960 3157. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off
Marcin Cy lubi ten post.
Marcin Cy uważa post za pomocny.

#130 PostWysłany: 11 Paź 2018 08:48 

Marcin Cy napisał(a):
zabookowałem nocke w Salman Zwaidh Camp, znalazłem ich na FB, bo mam kilka pytań i chciałbym dograć wszystko żeby po mnie przyjechali do VC, sandboarding itd, ale nie odpisują mi wogóle. Ma ktoś jakiegos maila żeby sie z nimi skontaktować ? bo nie moge znaleźć żadnego kontaktu z nimi.

Duzo dobrych opinii jest na ich temat, stad zdecydowałem sie na ta opcje

na który profil pisałes? mi tez dlugo nie odpisywał z "Salman Zwaidh Camp - Wadi Rum Desert, Jordan" a pózniej odpisał sam z innego profilu i tam juz był szybki kontakt ( Salman Zwaidh Camp)
 Profil Relacje PM off
Marcin Cy lubi ten post.

#131 PostWysłany: 11 Paź 2018 13:10 
Awatar użytkownika

No na ten sam pietwszy pisalem, odezwalem sie tez na drugi i czekam dalej. Niby mam jeszcze 3 tyg to maja czas. Mam tez maila od cccc to tez napisze. Dzieki.

A jeszcze zapytam, bo tam nie ma wifi, mieliscie zasieg internetowy z jordanskiej karty tam na pustyni ?

Sandboarding fajna sprawa ?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 11 Paź 2018 13:16, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#132 PostWysłany: 11 Paź 2018 13:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Ludzie dajcie na luz...

Jeden dzień beż neta, da się przeżyć. Chwilowo jakiś zasięg jest, ale nie najlepszy.
Sandbording, to nie wypowiem się, bo pierwszy raz jeździłem na deskę. Ale raz spróbować, zawsze spoko.
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 11 Paź 2018 13:39 
Awatar użytkownika

@Marcin Cy

Maszty są w Rum i zasięg i internet (bardzo dobry ) jest tylko na linii północ- południe od wsi. Jak wejdziesz w Wadi Rum między skały to nie ma sieci.
 Profil Relacje PM off
Marcin Cy lubi ten post.

#134 PostWysłany: 11 Paź 2018 14:29 
Awatar użytkownika

@Zeus wiem ze da sie przezyc, bo miesiac na Filipinach przezylem bez neta i sie udalo, ale skoro pytam to widocznie mam w tym jakis cel. Ktos mnie poprosil o relacje live (stream) z pustyni, z zachodu slonca. Na zywo. Dlatego pytam.
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 11 Paź 2018 14:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Na wydmach nie ma zasięgu.
Nawet jak będzie, to marny
 Profil Relacje PM off
Marcin Cy lubi ten post.

#136 PostWysłany: 19 Paź 2018 11:06 
Awatar użytkownika

Loty: 85
Kilometry: 150 125
Krajów: 23 / 11.1%
Hej, zarezerwowałam noclegi w campie w wiosce, ceny noclegu spoko ale po cenie transferu z granicy widzę, że wycieczki u gościa będą też drogie, zresztą też ma taką opinię na bookingu.
Czy w visitor center można też rezerwować wycieczki, transfery do Petry itp? Czy kogoś polecacie?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 19 Paź 2018 17:17 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
Krajów: 36 / 17.4%
A ja trochę z innej beczki.
Czy ktoś z Was próbował latać balonem na Wadi Rum ?
Chciałbym się przelecieć takim balonikiem, prywatnie dla dwóch osób podczas zachodu słońca, w styczniu.

Jesteście w stanie kogoś polecić ?
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 20 Paź 2018 02:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
dawidchyl napisał(a):
Czy ktoś z Was próbował latać balonem na Wadi Rum ?
Yep :D
dawidchyl napisał(a):

Chciałbym się przelecieć takim balonikiem, prywatnie dla dwóch osób podczas zachodu słońca, w styczniu.
Prywatnie balonem podczas zachodu a nie wschodu?
Pewnie zalezy nie tylko od kasy, ale rowniez od pogody.
dawidchyl napisał(a):

Jesteście w stanie kogoś polecić ?

Kapitan Khalid, ale nie mam namiarow.
Mozesz zalatwic na miejscu poprzez camp.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
dawidchyl lubi ten post.
dawidchyl uważa post za pomocny.

#139 PostWysłany: 20 Paź 2018 12:22 
Awatar użytkownika

Tu są na niego namiary:
http://www.wadirumbedouincamp.com/balloon-ride/
 Profil Relacje PM off
dawidchyl lubi ten post.
dawidchyl uważa post za pomocny.

#140 PostWysłany: 22 Paź 2018 10:11 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
Krajów: 36 / 17.4%
cccc napisał(a):
Prywatnie balonem podczas zachodu a nie wschodu?
Pewnie zalezy nie tylko od kasy, ale rowniez od pogody.

Nie jesteśmy fanami wschodów słońca gdyż lubimy rano pospać. Dlatego próbuję ogarnąć. Jak się nie uda to wiadomo, lepszy wróbel w ręku niż cietrzew na sęku.
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.
cccc uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość