Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wikipost dotyczący możliwości zmian rezerwacji w linii Wizzair (aktualizacja 30 września 2021 r.)

W przypadku modyfikacji pierwotnego terminu lotu przynajmniej/minimum o 2 godziny dostępne są opcje :

1) zaakceptuj -- nikt nikomu nic nie zwraca i nie trzeba dopłacać, po prostu mamy nowy termin lotu taki, jak przedstawiona propozycja

2) rozpocznij zmianę rezerwacji -- nikt nikomu nic nie zwraca i nie trzeba dopłacać, ale sami wybieramy sobie nowy termin lotu w zakresie -14 dni ... +30 dni od daty wylotu dla lotu, który został zmieniony. Do niedawna Wizzair ze względu na ograniczenia lotów z powodu pandemiii zezwalał na zmiany -14 dni .. +60 dni od daty wylotu. Upewnij się jaki terminy zmian lotu znajduje się w mailu od Wizzair. W razie możliwości +30 dni a potrzeby przełożenia na termin mieszczący się w +60 dni, można też próbować dokonać zmian na infolinii.

Pytanie 1: czy można w tym wariancie zmieniać lotniska w kraju wylotu/docelowym?
Odpowiedź: tak, można. są tzw. lotniska alternatywne. zazwyczaj kilka najbliższych z siatki Wizza. Lista lotnisk alternatywnych tworzona przez forumowiczów znajduje się tutaj: lista-lotnisk-alternatywnych,226,152194

Pytanie 2: czy wcześniej wykupiona usługa flex też się zachowuje?
Odpowiedź: tak

3) wnioskuj o zwrot środków -- i teraz tu są warianty:
a) zmiana poniesionych kosztów na 100% w postaci punktów Wizzair: dostępna jeśli pierwotna opłata odbyła się punktami Wizzair. (Od rezerwacji dokonanych przed lipcem 2020 i opłaconych punktami, może być jeszcze zwrot na starych zasadach tzn. 120% na konto Wizz)

b) zmiana poniesionych kosztów na 120% w postaci punktów Wizzair: dostępna, jeśli pierwotna opłata odbyła się gotówką.
uwaga! 120% to trochę skrót myślowy, bo 120% otrzymuje się tylko za bilety, a za wszystkie dodatkowe usługi (np. priority, bagaż rejestrowany, miejsca, wizz flex) otrzymuje się 100%.

Przykładowa informacja z emaila rezerwującego lot:
Fare price 4x49 PLN (w zwrocie: 120%, czyli 4x58,8 PLN)
Seat Fee 226 PLN (w zwrocie: 100%, czyli 226 PLN)
Administration fee 148 PLN (w zwrocie: 120%, czyli 177,6 PLN)
FLXP 20 PLN (w zwrocie: 100%, czyli 20 PLN)
Priority Boarding 320 PLN (w zwrocie: 100%, czyli 320 PLN)
Grand total 910 PLN (w zwrocie: 4x58,8 + 226 + 177,6 + 20 + 320 = 978,8)

Dodatkowo, jest możliwy wariant:

c) zwrot 100% poniesionych kosztów na wskazaną kartę/konto bankowe - możliwy jedynie w przypadku opłacenia rezerwacji gotówką. W tym wariancie należy najpierw wnioskować o zwrot w postaci punktów w wysokości 120% poniesionych kosztów na konto Wizz (czyli wykorzystać wariant 3b) a następnie zamienić otrzymane 120% punktów na 100% w gotówce:
https://wizzair.com/pl-pl/wniosek-o-prz ... edytu-wizz

Pytanie 3: dla wariantu (3a) i (3b) -- jak długo są ważne zwrócone środki w wysokości 100% / 120% w postaci punktów Wizzair? kiedyś były bezterminowo, a teraz?
Odpowiedź: 1 rok

Pytanie 4: dla wariantu (3a) -- czy jest możliwy zwrot w postaci 100% w gotówce na kartę lub konto bankowe jeśli bilety były opłacone wyłącznie punktami Wizzair?
Odpowiedź: nie jest to możliwe.

Pytanie 5: dla wariantu (3c) -- czy najpierw dokonuje się zwrotu w postaci 120% na punkty, a później wnioskuje się o zmianę tych 120% na 100% w postaci gotówki na kartę lub na konto? czy też od razu jest dostępna opcja 100% na kartę/konto?
Odpowiedź: najpierw trzeba przyjąć zwrot w postaci punktów. jeśli płatność była gotówką to jest to 120% poniesionych kosztów. następnie trzeba złożyć odpowiedni wniosek o przekształcenie otrzymanych 120% punktów na 100% gotówki. opcja (3c) jest możliwa tylko, gdy opłacaliśmy gotówką (przelewem, kartą płatniczą itp). w przypadku, gdy opłacaliśmy bilety punktami, jest tylko możliwość zwrotu 100% poniesionych kosztów w postaci punktów.

Pytanie 6: co mogę zrobić w przypadku zmiany terminu lotu o mniej niż 2 godziny?
Odpowiedź: w takim przypadku otrzymujemy jedynie maila informacyjnego od Wizzair o zmianie godzin lotu. Nic nie musimy zatwierdzać, zmiana jest dokonywana w rezerwacji automatycznie - stosowny komunikat widoczny jest w szczegółach rezerwacji po zalogowaniu się na konto (nie ma go w aplikacji).

Podziękowania za zebranie informacji dla @geos @ZENNNEK @dg72 @smieci @Misiatek @miriam @maczala1

AKTUALIZACJA: Od września 2024 r. Wizz Air zmienił zasady zwrotu środków - nie przysługuje już bonus 20% przy zwrocie na konto Wizz

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1911 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 92, 93, 94, 95, 96  Następna
Autor Wiadomość
#1881 PostWysłany: 02 Lut 2026 13:56 

niebieski
Kri$ napisał(a):
Oczywiście, że 5 minutowa zmiana pozwoli Ci na modyfikacje - regulamin przewozów Wizzair to gwarantuje.

Sam tak zmieniałem wielokrotnie. Takie są przepisy.

Gdybyś przytoczył te gwarancje,bo niestety nie jest to takie oczywiste dla wielu. Praktyka wskazuje, że konsultanci różnie do tego podchodzą i wszystko zależy na kogo się trafi. O ile mnie pamięć nie myli to nawet stare zasady dawały możliwość modyfikacji jeśli godziny zmieniły się o 15 i więcej minut.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#1882 PostWysłany: 02 Lut 2026 14:42 
Awatar użytkownika

Polska infolinia już działa. Przed chwilą zmienili mi bez problemu rezerwację na inny termin, gdzie miałam przesunięcie lotów o 20 minut.

Wiele pewnie zależy od tego na kogo się trafi. Dziś oby się bez żadnych pytań i zmiana od ręki, ale w przeszłości na anglojęzycznej infolinii nie pozwoli na zmianę lotów jeśli zmiany były poniżej 3h.
 Profil Relacje PM off  

#1883 PostWysłany: 02 Lut 2026 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
miriam napisał(a):
Gdybyś przytoczył te gwarancje,bo niestety nie jest to takie oczywiste dla wielu. Praktyka wskazuje, że konsultanci różnie do tego podchodzą i wszystko zależy na kogo się trafi. O ile mnie pamięć nie myli to nawet stare zasady dawały możliwość modyfikacji jeśli godziny zmieniły się o 15 i więcej minut.

Wiadomo, że praktyka swoje, jednak sami określili w swoim regulaminie, że jest to dozwolone https://www.wizzair.com/cms/api/docs/de ... d433bc.pdf
Interesują nas zmiany -14/+30.

Cytuj:
6.3. Zmiany Umowy przewozu przez Wizz Air

6.3.2. Jeśli Konwencja, Rozporządzenie 261 bądź inne obowiązujące w danym momencie regulacje nie stanowią inaczej, to jeśli po dokonaniu Rezerwacji przez Pasażera, ale przed rozkładowym terminem odlotu, Wizz Air anuluje Rezerwację lub zmieni godzinę wylotu, a (i) zmiana i/lub oferowany nowy lot nie odpowiadają Pasażerowi oraz (ii) Wizz Air nie może zarezerwować dla Pasażera lotu alternatywnego, który odpowiadałby Pasażerowi, to po skontaktowaniu się z Telecentrum Pasażerowi przysługują następujące rozwiązania:

6.3.2.1. Wizz Air zmieni Rezerwację Pasażera na inny lot obsługiwany przez Wizz Air na tej samej lub – w razie konieczności – podobnej trasie na inny dzień przypadający na 14 dni przed pierwotnie zaplanowanym opóźnionym lub odwołanym wylotem lub na 30 dni po nim, w zależności od dostępności wolnych miejsc; lub 6.3.2.2. Pasażer może anulować rezerwację i zażądać zwrotu ceny zapłaconej za anulowany lot i (jeśli dotyczy) lot powrotny w formie środków na „konto klienta”;
2 ludzi lubi ten post.

#1884 PostWysłany: 04 Lut 2026 13:45 

jeśli miałem zmienioną datę loty i wizzair mi przysłał maila o zmianie i sam wybrał mi najbliższy termin(widnieje status potwierdzony) to ten termin już mam pewny na 100%? czyli miejsca są już pewne?

wylot na dniach i widzę , że ceny lotów rosną a tym samym ilość miejsc maleje. z drugiej strony dzieciaki kaszlą i chciałbym mieć alternatywę zwrotu lub zmiany w zasadzie to ostatniego dnia przed wylotem.
Nie wiem na ile ten status loty potwierdzony gwarantuje mi juz miejsca w tej chwili?

Na infolini oczywiscie długie wyczekiwanie więc może tutaj szybciej uzyskam odpowiedz
 Profil Relacje PM off  

#1885 PostWysłany: 04 Lut 2026 13:50 

złoty
Po zalogowaniu online na stronie internetowej Wizzair i kliknięciu w szczegóły masz potwierdzone daty lotów i co możesz ewentualnie zrobić z rezerwacją tj zmienić czy anulować
Pewne miejsca będziesz miał wtedy jak zdecydujesz się lecieć i zaraz po otwarciu odprawy, 24 godziny przed, odprawisz wszystkie osoby z rezerwacji
 Profil Relacje PM off  

#1886 PostWysłany: 04 Lut 2026 13:53 

ja tam mam juz podane miejsca w samolocie, tylko nie wiem na ile jest to pewne. chcialbym uniknac sytuacji ,ze czekam za dlugo i na koniec sie okazuje , ze miejsc jednak nie ma dla mnie.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 04 Lut 2026 17:19, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1887 PostWysłany: 04 Lut 2026 13:58 

złoty
Ok, faktycznie rezerwacja z dziećmi
Ja bym poczekał w kolejce na darmowej infolinii i się połączył, gdyż Wizzair ma różne typy samolotów tj różny rozstaw miejsc
A była zmiana dat lotu.
 Profil Relacje PM off  

#1888 PostWysłany: 25 Lut 2026 13:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 637
Kilometry: 963 361
Krajów: 62 / 29.0%
Ktoś ostatnio brał zwrot za skasowany lot na konto Wizz? lle czasu trwa obecnie przetworzenie zgłoszenia? Zwykle środki wpadały po kilku minutach, a dziś kliknąłem rano i czekam... Tak, wiem że Wizz ma na to 72h, ale pytam o świeże doświadczenia, bo nie ukrywam, że chętnie użyłbym tych środków jeszcze w dzisiejszej promocji :)

#1889 PostWysłany: 25 Lut 2026 13:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@Kashpir
Robiłem kilka zwrotów ostatnio, zarówno.online jak i przez infolinię i nie ma żadnej zasady. Dodatkowo też nie ma zasady na ważność środków, czasami bezterminowo, a czasami rok.
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#1890 PostWysłany: 25 Lut 2026 14:39 

niebieski
A co zrobić jeśli nie mam informacji o możliwości zmiany/oddania biletu?

Lot został zmieniony o 1 dzień już wieeele miesięcy temu. Ale po któreś aktualizacji ich systemu zniknęła opcja modyfikacji rezerwacji. Lot w marcu
 Profil Relacje PM off  

#1891 PostWysłany: 25 Lut 2026 14:48 
Awatar użytkownika

srebrny
@bawarka
No niestety bałagan mają spory. Pozostaje darmowa infolinia, tam wykonają zgodnie z Twoją dyspozycją, tj. zmiana na dopuszczalny inny alternatywny lub zwrot.
 Profil Relacje PM off  

#1892 PostWysłany: 25 Lut 2026 14:50 

Loty: 211
Kilometry: 415 408
Krajów: 51 / 23.8%
złoty
@bawarka dzwonić na infolinię, bez problemu zmienią.
To nie bałagan tylko standardowa procedura od dłuższego już czasu - akceptują automatycznie po kilku miesiącach, ale rezerwacja wciąż kwalifikuje się pod darmowe zmiany
 Profil Relacje PM off  

#1893 PostWysłany: 03 Mar 2026 11:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Kashpir napisał(a):
Ktoś ostatnio brał zwrot za skasowany lot na konto Wizz? lle czasu trwa obecnie przetworzenie zgłoszenia? Zwykle środki wpadały po kilku minutach, a dziś kliknąłem rano i czekam... Tak, wiem że Wizz ma na to 72h, ale pytam o świeże doświadczenia, bo nie ukrywam, że chętnie użyłbym tych środków jeszcze w dzisiejszej promocji :)

Powyższe pisałem 25 lutego - zwrotu brak, a co ciekawe rezerwacja wciąż widoczna w systemie jako aktywna :roll: Chyba trzeba będzie dzwonić.

I jeszcze informacja na temat czasu oczekiwania na zwrot środków na kartę: wniosek o zwrot środków z konta Wizz na kartę płatniczą złożony 4 lutego, środki do Kantoru Aliora wpłynęły 23 lutego.

#1894 PostWysłany: 05 Mar 2026 20:17 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 252 707
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Jak wygląda sytuacja zwrotu za anulowany bilet (AUH - odwołanie z powodu siły wyższej, "wojny") w sytuacji gdy część była opłacona kartą, a część środkami z konta Wizz (środki z Booking.com), przy czym rezerwacja była robiona m.in. po to, żeby zużyć owe środki, których termin ważności właśnie się kończył. Czy zwracają tylko część opłaconą kartą/przelewem, czy całość ceny biletu? W końcu to nie wina pasażera, że mu odwołali lot + że nie ma możliwości zamienić na inny, na tej samej lub porównywalnej trasie, który miałby się odbyć do 30 dni od daty lotu odwołanego.

#1895 PostWysłany: 05 Mar 2026 20:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Całość po anulowaniu wpłynie na konto Wizz. Możesz potem złożyć oddzielny wniosek o wypłatę środków z danej rezerwacji na kartę - wróci na jej rachunek tyle ile nią zapłaciłeś, reszta środków powinna zostać na koncie Wizz z rocznym terminem ważności lub ważne bezterminowo. Niemniej chyba robią te zwroty ręcznie bo mi raz dopłatę kartą błędnie uznali za dopłatę środkami Wizz i została na koncie Wizz - na szczęście tylko ok. 3 EUR więc odpuściłem jakieś reklamacje.
Raphael uważa post za pomocny.

#1896 PostWysłany: 05 Mar 2026 20:49 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 383 356
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
Moje doświadczenie jest takie, że już się nie bawią w zwracanie na konto wizz i czekanie na nasz ruch, żeby przesłać na kartę. Od razu środki wracają tam skąd przyszły - to co z konta wizz, wróci do portfela a to, co dopłacone kartą/przelewem - wróci do Ciebie.
 Profil Relacje PM off  

#1897 PostWysłany: 07 Mar 2026 07:44 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 252 707
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Raphael napisał(a):
część [ceny biletu była opłacona] środkami z konta Wizz (...) których termin ważności właśnie się kończył. Czy zwracają tylko część opłaconą kartą/przelewem, czy całość ceny biletu? W końcu to nie wina pasażera, że mu odwołali lot

Potwierdzam słowa @Kashpir - wczoraj 20 min oczekiwania na infolinii (darmowa), rozmowa z konsultantem (człowiekiem na szczęście!) i zwrot na konto Wizz, z którego można sobie zlecić przelew części opłaconej kartą/przelewem (w sumie nie dopytałem, czy konsultant może od razu zrobić takie zlecenie, ale w moim przypadku wolę mieć środki Wizz niż zwrot na Żubra). Całość uzyskanych w ten sposób środków Wizz ważna bezterminowo, w tym też środki, które wygasłyby jakieś 13 miesięcy temu, gdy kupowałem za nie, tuż przed upływem ich terminu ważności, loty.

... przy okazji... jeśli spodziewacie się przyjścia na świat latorośli płci pięknej, nie dawajcie jej na imię Amelia, bo będzie się kojarzyć z tym parszywym, upierdliwym, do niczego się nie nadającym, wizzairowskim botem
... w tym miejscu pozdrowienia dla Amelii humanoidalnych, tych ze skóry i kości i z innych elementów ;)

#1898 PostWysłany: 26 Mar 2026 15:12 

Loty: 123
Kilometry: 209 652
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Czy ktoś już zmieniał Modlin na inne lotnisko? Po zmianie rozkładu, chciałbym zmienić WMI-PFO na KTW-LCA ale przy pierwszej próbie na infolinii info, że Modlin nie ma lotnisk alternatywnych. Na stronie rzeczywiście brak jakiejkolwiek trasy alternatywnej.

#1899 PostWysłany: 26 Mar 2026 15:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Co oczywiście jest absurdem, skoro na Cypr latają z dwóch innych lotnisk "warszawskich". Dla Wizza 4 miesiące operowania z Modlina to najwyraźniej za mało, żeby opracować taką listę :roll: Spróbuj na anglojęzycznej - może tam ktoś wykaże się większą elastycznością.
matek1212 lubi ten post.
matek1212 uważa post za pomocny.

#1900 PostWysłany: 26 Mar 2026 16:12 

niebieski
@matek1212
Zmieniałem WMI na WAW po zmianie rozkładu o 1 dzień na kierunku MLA w ubiegłym roku.
Miałem taką możliwość w systemie.

Na infolinii,jak jest daleko do wylotu,to raczej każą jeszcze czekać,bo może się coś jeszcze zmienić.
Jest to dodatkowa trudność w negocjacjach.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1911 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 92, 93, 94, 95, 96  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości