Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 24 Lut 2023 15:32 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Przejazd do Williams proponuję podzielić, po drodze (w okolicy) jest
- Joshua tree
- Oatman

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#62 PostWysłany: 24 Lut 2023 16:10 
Awatar użytkownika

Przemm napisał(a):
@Minola
Jest ryzyko, że się zarżniecie, gdyż jest dużo jeżdżenia i dużo zwiedzania ale sami znacie najlepiej swoje możliwości. Natomiast zastanówcie się, zwłaszcza kierowca, jak reagujecie na jet lag i dziewięciogodzinną różnicę czasu oraz zwykłe zmęczenie - przylot ok. 20 a zatem o której będziecie w hotelu, zakładając, że lot sie nie opóźni? A jesli z powodu opóźnienia przylecicie nazajutrz rano, to czy plan się nie "posypie"? A kolejny dzień po przylocie to 7 godzin jazdy do Williams a następny pewnie tylko 4 godz. jeżdżenia ale też kilka dobrych godzin zwiedzania kanionu a zatem dzień również intensywny. Może lepiej zwiedzanie L.A. bezpośrednio po przylocie (osobiście bym tak wolał i tak tez kiedyś zdecydowałem ale co kto lubi). A przed wylotem powrotnym tylko jeden nocleg w L.A. lub okolicy.

Dzięki za sugestie. Jeśli chodzi o drugi dzień to właśnie odpuszczamy raczej Johua Tree Park, tak aby nie zrywać się bladym świtem i raczej na spokojnie, z przystankami jechać sobie do Williams. Wydawało mi się, że powinno być ok ale dało mi to do myślenia :) Będzie nas 3 kierowców więc mam nadzieję, ze damy radę. Na koniec mamy te dni w LA, ponieważ jedna osoba z ekipy wylatuje już 13.05.
Jeśli chodzi o Vegas- stwierdziliśmy ze przyda się właśnie w połowie taki dzień bardziej na odpoczynek, plus mamy rodzinę w Vegas, którą chcielibyśmy odwiedzić :)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 24 Lut 2023 17:30 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Bardzo podobny plan realizowałem w lipcu zeszłego roku i wszystko było ok, nie zarżneliśmy się ;)

Natomiast też bym odpuścił cały dzień w Las Vegas i więcej czasu przeznaczył na coś innego. Chyba ze chcecie tam cały dzień się byczyć w basenach w jakimś hotelu, bo te idzie tam znaleźć bardzo tanio.

Jeśli chodzi o Monterey to omijaj weekendy, bo z noclegami jest tam wtedy mega ciężko i drogo (nawet 400 USD za noc).
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 24 Lut 2023 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Robiłem podobny plan kilka lat temu i bez problemu do zrobienia. Raczej sie nie zarżniecie. Standardowo prpppnuję więcej czasu w Parkach narodowych, a mniej w miastach. Dzień w Las Vegas to strata czasu. Tam wystarczy godzina wieczorem i juz wiesz, że nie będziesz chciał wracać :)
Kothson lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 24 Lut 2023 21:31 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Oczywiście, że parki narodowe to największe atrakcje USA, bo nie ma tam przecież gotyckich katedr czy starożytnych amfiteatrów. Ale przy tak intensywnym zwiedzaniu może się okazać, że po piątym parku w ciągu czterech dni spada entuzjazm, aby maszerować do kolejnych :mrgreen: A Las Vegas warto zobaczyć, chociaż jest, co oczywiste, kiczowate i jest to rodzaj taniego blichtru ale stanowi urozmaicenie dla wspomnianych parków. Dłuższy pobyt w Las Vegas wg mnie ma mały sens ale spędziłem tam przyjemny duży kawałek dnia spacerując po tzw. stripie oglądając kolejne hotele i ich stylizacje. No i pamiętam bardzo przyjemny i niedrogi bufet (a był tam niejeden tego typu) wg formuły zapłać za wejście i jedz do oporu, co też jest pewną specyfiką tego miejsca. Tak więc taki dzień w Las Vegas jako przeciwwaga do jeżdżenia po parkach nie jest złym pomysłem, tym bardziej że w planie są tam dwa noclegi a cały dzień ma być w części poświęcony na Las Vegas a częściowo na Tamę Hoovera.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 25 Lut 2023 00:09 
Awatar użytkownika

-- 25 Lut 2023 00:06 --

Tak, zdaję sobie sprawę, że w Vegas nie ma za bardzo nic do roboty w ciągu dnia. Ale planujemy jednego dnia przyjechać nawet późno wieczorem (i na spokojnie mieć więcej czasu wcześniej w Zion) a następnego dnia właśnie zrobić sobie raz że dzień luzu, dwa, że tak jak pisałam mamy tam rodzinę, którą chcemy odwiedzić:) a wieczorem na spokojnie poszwędać się po Stripie. Nie mam oczekiwań, że to będzie aktywny dzień :)
Dzięki za info, że plan jest do zrobienia:)

-- 25 Lut 2023 00:09 --

Darek M. napisał(a):
Bardzo podobny plan realizowałem w lipcu zeszłego roku i wszystko było ok, nie zarżneliśmy się ;)

Natomiast też bym odpuścił cały dzień w Las Vegas i więcej czasu przeznaczył na coś innego. Chyba ze chcecie tam cały dzień się byczyć w basenach w jakimś hotelu, bo te idzie tam znaleźć bardzo tanio.

Jeśli chodzi o Monterey to omijaj weekendy, bo z noclegami jest tam wtedy mega ciężko i drogo (nawet 400 USD za noc).

Monterey wypada nam w środku tygodnia a nocleg mamy już klepnięty za 550zl na 3 os :)
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 19 Sie 2023 22:48 

Dzień dobry serdeczne,

Powoli klarujemy swoje plany na październikowy wyjazd i pojawia się kilka wątpliwości. Będziemy wdzięczni za wskazówki i ewentualne wybicie nierealnych planów z głowy.

Po kolei dzień po dniu:
1. Przylot do LA w godzinach wieczornych.
2. Pobyt w LA, popołudniu przejazd do Palm Springs.
3. Rano Joshua Tree, przejazd do Vegas
4. Trasa, gdzieś w okolice Doliny Śmierci + zobaczenie (i tu pierwsza wątpliwość, bo dociera do nas trochę głosów że nie warto i lepiej poświęcić czas gdzie indziej)
5. Dzień luzu i przejazdowy
6. Zwiedzanie Yosemite, przejazd do Sacramento, wieczorem NBA
7. San Francisco
8. SF + NHL, wieczorem wyjazd z miasta
9.?
10.? (Halloween)
11. Wylot z LA o 23

I właśnie, co 9 i 10 dnia? Chcielibyśmy pobyć trochę nad oceanem i na luzie przemieszczać się do LA. Myśleliśmy o Monterey, Santa Maria i Santa Barbara, ale sami nie wiemy. Dodatkowo Google nie pokazuje nam trasy tamtędy, czy faktycznie nie da się jechać wzdłuż wybrzeża?

Jedziemy w 4 + 2 letnie dziecko, więc nie zakładamy więcej niż 3-4h jazdy na dzień.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 19 Sie 2023 22:59 

platynowy
Guru992 napisał(a):

Plan realny, jeżeli zwiedzanie dla ciebie to wjazd na parking parku narodowego i wyjazd
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 19 Sie 2023 23:18 

Kothson napisał(a):
Guru992 napisał(a):

Plan realny, jeżeli zwiedzanie dla ciebie to wjazd na parking parku narodowego i wyjazd

Zakładamy ok 5h na każdy park. Za mało? Ciężko nam to ocenić.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 19 Sie 2023 23:31 

platynowy
Nie potrafię zbytnio sobie wyobrazić jakiego zwiedzania oczekujesz. Znam ludzi którzy jeżdżą w Tatry, a nigdy nie byli w górach.

Na Yosemite można poświęcić tydzień i nadal będzie za mało. Moim zdaniem dwa pełne dni to minimum. Chcesz poświęcić jeden dzień, a jeszcze wieczorem iść na NBA. Jeżeli góry nie robią na tobie większego wrażenia, to może warto je skreślic z listy i poświęcić więcej czasu na atrakcje w mieście.

Rok temu też byłem w październiku. Idealna pora roku na Yosemite, rano dosyć chłodno, ale po 9-10 pogoda jest idealna do chodzenia. Park jest wspianiały, rozumiem, że masz małe dziecko i nie zrobisz takich tras jak ja, ale mimo wszystko pół dnia to zdecydowanie za mało, licz sam dojazd z Mariposy 1-1,5h (kręte drogi, ograniczenia prędkości). Image
 Profil Relacje PM off
kislawa lubi ten post.

#71 PostWysłany: 21 Sie 2023 09:55 

Guru992 napisał(a):
Dzień dobry serdeczne,

Powoli klarujemy swoje plany na październikowy wyjazd i pojawia się kilka wątpliwości. Będziemy wdzięczni za wskazówki i ewentualne wybicie nierealnych planów z głowy.

Po kolei dzień po dniu:
1. Przylot do LA w godzinach wieczornych.
2. Pobyt w LA, popołudniu przejazd do Palm Springs.
3. Rano Joshua Tree, przejazd do Vegas
4. Trasa, gdzieś w okolice Doliny Śmierci + zobaczenie (i tu pierwsza wątpliwość, bo dociera do nas trochę głosów że nie warto i lepiej poświęcić czas gdzie indziej)
5. Dzień luzu i przejazdowy
7. San Francisco
8. SF + NHL, wieczorem wyjazd z miasta
9.?
10.? (Halloween)
11. Wylot z LA o 23

I właśnie, co 9 i 10 dnia? Chcielibyśmy pobyć trochę nad oceanem i na luzie przemieszczać się do LA. Myśleliśmy o Monterey, Santa Maria i Santa Barbara, ale sami nie wiemy. Dodatkowo Google nie pokazuje nam trasy tamtędy, czy faktycznie nie da się jechać wzdłuż wybrzeża?

Jedziemy w 4 + 2 letnie dziecko, więc nie zakładamy więcej niż 3-4h jazdy na dzień.

Podobnie jak przedmówca jestem zdania, że 1 dzień w Yosemite to zdecydowanie za mało, aczkolwiek nie wiem jakie macie plany? Który szlak? Chyba, że w ogóle tylko przejazd bez wychodzenia z samochodu... Odnośnie dnia 9 to zdecydowanie wybrzeże i Big Sur. Z tym, że bezpośrednio Highway 1 wzdłuż oceanu nie przejedziecie do Santa Barbara, LA. Google nie pokazuje tej trasy bo droga jest zamknięta na odcinku Lucia- Ragged Point, więc będzie się trzeba cofnąć za Monterey i pojechać drogą 101 (o czym pisałem w innym temacie). Ale chyba i tak warto bo widoki na Big Sur niesamowite. Poza tym w Joshua Tree też pół dnia? Znowu trochę mało. Jaki szlak macie w planie?
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#72 PostWysłany: 21 Sie 2023 10:10 

platynowy
Z dwuletnim dzieckiem i w 5h z wjazdem i wyjazdem to chyba jedynie Lower Yosemite Falls Trail.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 06 Paź 2024 21:16 

niebieski
Dobry wieczor wszystkim, wiosną przyszłego roku mam w planach wybrac się na zachód USA, wstępnie taki plan przygotowałem:

Załącznik:
plan.png
plan.png [ 36.11 KiB | Obejrzany 1310 razy ]

Jeden dzien (w tabelce jest to dzień 17) jest jeszcze do zagospodorowania, może w poprzednich dniach cos pozmieniać, coś przesunąć lub coś dodać lub odjąć.
Prośba o ocenę i ewentualne uwagi.
Wydaje mi się, że plan jest conajmniej ambitny, ale moje podróże są zwykle intensywne.
Będziemy jechać w układzie 2 dorosłych i 2 dzieci (12 i 14 lat)
Będę wdzieczny za każdą uwagę.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 06 Paź 2024 21:50 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 532 267
Krajów: 35 / 16.4%
- nie wiem co rozumiesz przez "wiosne" ale upewnij sie ze drogi beda przejezdne zwlaszcza w okolicach Denver i przy Sekwojach,
- plan dosyc ambitny - zerknij na liczbe KM/dzien
- moze jakis trecking a nie tylko jazda ale to kwestia preferencji ;)
- rozwazylbym dodanie Antylopy and/or Wire
- roczny karnet na parki przy takim planie to raczej must have
 Profil Relacje PM off
sapos lubi ten post.
sapos uważa post za pomocny.

#75 PostWysłany: 06 Paź 2024 23:14 

złoty
Pytanie czemu przylot do Denver?
Chyba prościej lecieć do SLC, odpuścić Yellowstone, bo się zajedziesz i zwiedzać Utah i dalej, według planu.
Grand Canyon north rim jest o niebo lepszy od south rim.
Odpuść sobie L.A., bo co najwyżej ugrzęźniesz w korkach. Nie jest to miasto, które da się rozgryźć w jeden dzień.
 Profil Relacje PM off
sapos lubi ten post.

#76 PostWysłany: 06 Paź 2024 23:47 
Awatar użytkownika

złoty
Nord rim może być zamknięty jeszcze, a jadąc z monument valley można od razu skręcić do Grand canyon i po przejechaniu wzdłuż ponad 40km pełno punktów widokowych po drodze, na końcu pojechać na nocleg do Williams, wtedy też nocleg poprzedniej nocy w okolicach monument valley i nie trzeba pędzić wieczorem do Williams, żeby na drugi dzień się cofać do kanionu
 Profil Relacje PM off
sapos lubi ten post.

#77 PostWysłany: 07 Paź 2024 10:04 

niebieski
Dziękuję bardzo za pierwsze wskazówki i odpowiadam od razu na pytania po kolei:

marwok napisał(a):
- nie wiem co rozumiesz przez "wiosne" ale upewnij sie ze drogi beda przejezdne zwlaszcza w okolicach Denver i przy Sekwojach,
- plan dosyc ambitny - zerknij na liczbe KM/dzien
- moze jakis trecking a nie tylko jazda ale to kwestia preferencji ;)
- rozwazylbym dodanie Antylopy and/or Wire
- roczny karnet na parki przy takim planie to raczej must have

Wylot ma być w okolicach Wielkanocy i majówki w przyszłym roku, około 20 kwietnia.
Sprawdziłem to dokładnie i Yellowstone może być w ogole w tym czasie jeszcze zamknięty.
Krótkie trekingi planuje/planowałem ;) w Yellowstone, a poza tym w Zion, Bryce i Yosemite.
Kanion Antylopy, nad tym się mocno zastanawiam, choć opinie są skrajnie różne, o tym Wire nie słyszałem, to tez jakiś kanion gdzieś w okolicy Antylopy?

Chupacabra napisał(a):
Pytanie czemu przylot do Denver?
Chyba prościej lecieć do SLC, odpuścić Yellowstone, bo się zajedziesz i zwiedzać Utah i dalej, według planu.
Grand Canyon north rim jest o niebo lepszy od south rim.
Odpuść sobie L.A., bo co najwyżej ugrzęźniesz w korkach. Nie jest to miasto, które da się rozgryźć w jeden dzień.

Lot do Denver jest o 800 PLN tańszy w interesującym mnie terminie niż do SLC, a przy 4 biletach to już ponad 3000 PLN różnicy.
W sumie jakbym faktycznie odpuścił Yellowstone to mógłbym jechać prosto do Utah i jeszcze "po drodze" zajrzeć do Arches NP.
L.A. to akurat życzenie dzieci, chcą zobaczyć napis Holywood i aleję gwiazd i kilka punktów z punktu ich widzenia ważnych więc ten jeden dzień minimum muszę na L.A. poświęcić.

kostek966 napisał(a):
Nord rim może być zamknięty jeszcze, a jadąc z monument valley można od razu skręcić do Grand canyon i po przejechaniu wzdłuż ponad 40km pełno punktów widokowych po drodze, na końcu pojechać na nocleg do Williams, wtedy też nocleg poprzedniej nocy w okolicach monument valley i nie trzeba pędzić wieczorem do Williams, żeby na drugi dzień się cofać do kanionu

Według internetów nord rim otwierają dopiero w połowie maja.
Dzięki za tą wskazówką odnośnie noclegu przy Monument valley i potem do Wilims, warte zastanowienia się
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 07 Paź 2024 10:22 
Awatar użytkownika

Loty: 1037
Kilometry: 2 269 714
Krajów: 145 / 67.8%
HON fly4free
Yellowstone to 2.5 dnia intensywnego zwiedzania od rana do wieczora i do tego pół dnia w Grand Teton. Na mniej nie ma sensu tam jechać.
A w tym terminie i tak chyba zamknięte jeszcze.

#79 PostWysłany: 07 Paź 2024 11:06 

złoty
W Los Angeles proponuję zwiedzić California Sience Centre (za darmo) i stadion olimpijski z 1932r; 1984r. i 2028r.., który znajduje się w tym samym miejscu (też za darmo). Prawie cały odcinek Columbo - "The Most Crucial Game" ("Najważniejsza Rozgrywka") dzieje się na tym stadionie ;) .
https://californiasciencecenter.org
https://en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles_Memorial_Coliseum
Parkowanie, prawie za darmo, w uliczkach obok, bo na miejscu jest za 20$.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#80 PostWysłany: 01 Sty 2025 23:36 

Loty: 136
Kilometry: 309 251
Krajów: 32 / 15.0%
Cześć
Planuję wyjazd na zachód USA a głównym celem ma być Yellowstone i Yosemite. Ale jakoś mi się to wszystko spiąć nie chce (za dużo kilometrów). Dlatego każda rada będzie mile widziana.
Co ważne byłam już na zachodzie i część atrakcji zwiedziłam(Vegas, Zion, Bryce, Monument Valley, Wielki Kanion, Road 66, Joshua NP, LA, Red Canyon, Dolina Śmierci, Valley of Fire)).
Najlepsze loty są do Vegas i w to celuję.
Przylot 6.06, wylot 21.06.
Na razie plan wygląda tak - ale boję sie, że za dużo chcę.
Dzień 1 - Przylot do Vegas, nocleg
Dzień 2 - przejazd do Santa Barbara, nocleg
Dzień 3 - Przejazd wzdłuż oceanu nocleg w okolicy Morro Bay
Dzień 4- Dalej trasa Big Sur i dojazd do San Francisco
Dzień 5 - San Francisco
Dzień 6 - przejazd do Yosemite
Dzień 7 - Yosemite
Dzień 8 - Yosemite i Tioga Road (jak będzie otwarta) i nocleg już przy wyjeździe wschodnim (Lee Vining)
Dzień 9 - przejazd w okolice Yellowstone (tam ciężko z noclegami to jeden nocleg i na Yellowstone i Grand Teton)
Dzień 10- Yellowstone
Dzień 11 - Yellowstone
Dzień 12 - Grand Teton
Dzień 13 - przejazd do Moab
Dzień 14 - Arches NP i Canyonlands NP
Dzień 15 - Przejazd do Vegas
Dzień 16 - odlot
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości