Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1652 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83  Następna
Autor Wiadomość
#1581 PostWysłany: 29 Wrz 2025 09:42 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Masz na myśli obfotografowanie dookoła i próby naciągania?
Niestety odbiór także prawie po ciemku. 21.10 lądujemy.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#1582 PostWysłany: 29 Wrz 2025 09:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Z doświadczenia Locauto raczej nie naciąga, ale dokładnie ogląda samochody. Także raczej nie naciągną, ale podczas odbioru będzie trzeba dokładnie obejrzeć auto.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1583 PostWysłany: 13 Lis 2025 12:12 

złoty
Czy ktoś miał do czynienia z firmą o dużo mówiącej nazwie "RENT A CAR" albo "Rentacar"?

Wyskakuje w DouYouItaly jako najtańszy dostawca przy wyszukiwaniu na lotnisku w Bari, warunki też dość sensowne, tylko nie da się tej firmy nijak znaleźć w sieci, czego nie ułatwia zresztą generyczna nazwa. Zastanawiam się, czy to firma widmo, żeby nie powiedzieć krzak, czy też "sprytny" zabieg któregoś z operatorów o bardzo złej reputacji (hello Goldcar my old friend :D )?
 Profil Relacje PM off  

#1584 PostWysłany: 13 Lis 2025 12:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 637
Kilometry: 963 361
Krajów: 62 / 29.0%
@meczko prawdopodobnie to będzie Wizcar (wybierzesz w filtrach te dwie firmy, to zobaczysz te same samochody i warunki wynajmu) lub jakaś spółka z nimi powiązana tyle że pod inną nazwą.
2 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#1585 PostWysłany: 13 Lis 2025 20:14 

złoty
@Kashpir, rzeczywiście na EconomyCarRentals wyskakuje Carwiz w bardzo podobnych cenach. Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#1586 PostWysłany: 18 Gru 2025 15:22 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 221 758
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Gdyby ktoś był ciekawy najtańszych cen na wynajem auta na kilku lotniskach w południowych Włoszech, oto dane. Podsumowując, w Reggio Calabria jest zawsze drogo. Jeśli jedziesz na dłuższy wyjazd, który będzie obejmował road tripa, może się opłacać polecieć do Neapolu lub Bari, w perspektywie 2 tygodni to różnica nawet 1600zł za wynajem auta. I nie jest to nawet kwestia obecności danej sieci na lotnisku lub nie. Nawet poszczególne wypożyczalnie identyczny samochód mają drożej w Reggio Calabria. Np. sieć Noleggiare Fiat Panda w Reggio Calabria 1090zł, w Fiumicino 450zł.

Najtańszy wynajem auta na tydzień w kwietniu:
1080zł Reggio Calabria
790zł Rzym Ciampino
560zł Bari
530zł Lamezia Terme
250zł Neapol
220zł Rzym Fiumicino

Najtańszy wynajem auta na tydzień w lipcu:
1200zł Reggio Calabria
1040zł Lamezia Terme
910zł Rzym Ciampino
790zł Bari
630zł Neapol
440zł Rzym Fiumicino

Najtańszy wynajem auta na tydzień we wrześniu:
1090zł Reggio Calabria
820zł Lamezia Terme
790zł Bari
640zł Rzym Ciampino
560zł Neapol
420zł Rzym Fiumicino
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1587 PostWysłany: 18 Sty 2026 01:26 

Dobry wieczór,
wybieramy się w lipcu do Toskanii, więc samochód niezbędny.
Plan jest taki, aby wypożyczyć (i oddać) auto na lotnisku w Pizie.
Szukać przez wyszukiwarki (Booking, Skyscanner itp.) czy inna opcja?
W kilku miejscach spotkałem się z opinią,że niezbędna jest karta kredytowa (a nie debetowa). Czy to prawda?
Na co zwrócić uwagę? Stary już jestem, ale jeszcze nigdy nie wypożyczałem auta.
 Profil Relacje PM off  

#1588 PostWysłany: 18 Sty 2026 08:41 

niebieski
Platformy pośredniczące w kolejności $:

Masz Genius-Booking.com
Linie lotnicze-droższe
Polacy, firmy niezależne-losowo na poziomie Booking lub droższe.
Bezpośrednio wypożyczalnie sieciowe, które nawet z rabatami są najdroższe.

Od wszystkich powyższych są odstępstwa.

Tak, KK są w 90% wymagane i to musisz sprawdzić.
Dochodzi ubezpieczenie wkładu własnego/kaucji.
Dochodzi ubezpieczenie ze strony wypożyczalni lub własne.

O KK jest osobny wątek. Polecam KK PKO BP.

Na dole postów są dwie listwy, z których wypada korzystać.

Pomógł i Lubię to.

Poczytaj najlepiej kilka stoen wstecz lub skorzystaj z wyszukiwarki i dopytuj o szczegóły, jeżeli cos będzie budzić Twoją wątpliwość.
 Profil Relacje PM off
mar_ko lubi ten post.
mar_ko uważa post za pomocny.

#1589 PostWysłany: 18 Sty 2026 14:29 

złoty
Niedawne doświadczenie z wypożyczalnią Automania przy lotnisku w Bari, rezerwowane przez pośrednika Economy Car Rentals. Wypożyczalnia bez biura na lotnisku, trzeba zadzwonić i odbierają busikiem sprzed parkingu wypożyczalni tuż obok terminala.

Wypożyczenie na 13 dni na grudzień-styczeń, w tym Sylwester i 3 Króli (też święto we Włoszech).

Cena 233 euro dla wypożyczalni (płatne na miejscu) + 12 euro prowizji dla ECR. Opcja z odpowiedzialnością do 1500 EUR (uszkodzenie)/2000 EUR (kradzież), z blokadą na karcie 700 EUR, czyli bezpiecznie w limitach zewnętrznego ubezpieczenia Cover4Rentals. Wyszło trochę poniżej 19 euro za dzień, czyli nie była to pozasezonowa rewelacja w stylu wypożyczeń za 5 euro/dzień w Katanii, ale koszt nie był zabójczy.

Auto Fiat Panda, czyli podstawowa opcja w segmencie Economy, w dobrym stanie, z przebiegiem 39K. Moim zdaniem przy zwiedzaniu Włoch z założeniem wjeżdżania do miasteczek, jeżdżenia po zadupiach itp. to jest najlepsze auto, bo wszędzie się wciśnie, a poza tym - jeżeli ktoś ma obawy co do bezpieczeństwa - to nie rzuca się w oczy i zaparkowane nie kłuje bogactwem w oczy i wygląda na miejscowe.

Wyszukiwarki ECR i Doyouitaly pokazywały na ten okres tańsze opcje, ale w wypożyczalni Carwiz (albo "Rentacar", która jest najpewniej Carwizem działającym pod zmienioną nazwą - zob. wyżej) mającej fatalną reputację, więc dla spokoju wybraliśmy trochę drożej, ale z mniejszym ryzykiem konieczności użerania się z naciągaczami.

Cały proces bezproblemowy, przy wypożyczeniu w biurze trochę namawiali na zakup dodatkowego assistance za 30 EUR (za całe wypożyczenie), strasząc, że w razie potrzeby wezwania pomocy w razie awarii czy złapania gumy bez tej opcji kasują 270 EUR za interwencję. Obeszło się bez tej potrzeby.

Przy obejrzeniu auta znalazłem kilka dodatkowych obtarć na kołpakach. Powiedzieli, żeby zrobić zdjęcia i wysłać im na maila. Zwrot całkowicie bez problemów, szybkie oględziny, pracownik zrobił tabletem zdjęcia z wszystkich stron i wysłał na maila umowę z potwierdzeniem odbioru bez szkód. Blokada KK zwolniona od razu.

ECR pokazywał przy tej wypożyczalni jako darmowy dodatek łańcuchy śniegowe. Trzeba było się o to w wypożyczalni upomnieć, ale dali bez problemu. Uprzedzając prześmiewców pytających, po co łańcuchy śniegowe we Włoszech - tak, wiem, że to bez sensu, ale od listopada do marca na wielu drogach, praktycznie wszędzie nawet w niewielkich górach albo w głębi lądu, jest obowiązek mania (cytując klasyka :) ) łańcuchów śniegowych w bagażniku i za ich brak teoretycznie można zarobić mandat. Stosowny znak sygnalizujący ten obowiązek stoi nawet przy drodze z Bari do Matery.

Podsumowując - OK, za przyzwoitą cenę, bez kombinacji i napinki, a to jest najważniejsze.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#1590 PostWysłany: 24 Sty 2026 23:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Tydzień temu (16 stycznia ) braliśmy z dziewczyną auto z LOCAUTO na lotnisku w Reggio di Calabria. Depozyt - symboliczne 0,01 euro. Zdjęty po tygodniu od wypożyczenia. Biuro znajduje się razem z kilkoma innymi wypożyczalniami przy rondzie niedaleko lotniska. Gdyby ktoś rezerwował przez Alamo to też tam wyląduje. Ja rezerwowałem po prostu przez stronę LOCAUTO. Samo wypożyczenie bezproblemowe, obsługa mówi jakimś tam angielskim. Auta stoją zaparkowane na ulicy przed biurem, okolica wygląda trochę jak w Indiach ;) po skończonym wynajmie każą zaparkować też na ulicy i wrzucić kluczyki do skrzynki albo udać się do biura, gdy mają otwarte. Uwaga- w sobotę gdy oddawaliśmy auto niby mieli do 23, ale o 19 już cały budynek był zamknięty :lol:
Wzięliśmy Fiata Pandę - tylko 20000 km na liczniku. Jakieś tam otarcia i rysy, ale wszystko było w raporcie przy odbiorze. Oprócz tego zrobiłem własne zdjęcia przy odbiorze i przy zdaniu auta. Generalnie polecam, bo auto w dobrym stanie, tanio, symboliczny depozyt. Sama obsługa też miła i sprawna- może 10 minut na cały proces odbioru. Miałem do tego ubezpieczenie zewnętrzne z worldwideinsure.com
FUX lubi ten post.

#1591 PostWysłany: 04 Lut 2026 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 1037
Kilometry: 2 269 714
Krajów: 145 / 67.8%
HON fly4free
Miałem dziwną przygodę z Avis/Budget w Rzymie. Zarezerwowałem auto online za 25 euro na dobę. Dzwonili do mnie na kilka dni przed by podać nr prawa jazdy i powiedzieli, że na parkingu będzie czekał samochód z kluczykami i mogę od razu jechać. Faktycznie moje nazwisko było na tablicy i nr miejsca postojowego. Sprawdził mnie tylko ochroniarz na wyjeździe i pojechałem.

Przy oddaniu pracownik Avis powiedział, że wszystko ok, podał telefon z polem do podpisu i pożegnaliśmy się. Telefon był tak podany, że na ekranie było widać tylko pole podpisu. Na chwilę przed odlotem dostaję powiadomienie obciążenia na karcie za wynajem 83 euro! Zaglądam do kontraktu, że faktycznie jest taka kwota. Moja wina, że nie sprawdziłem co było w kontrakcie przy odbiorze. Po prostu rzuciłem go do plecaka. Na oddaniu widniał też mój podpis, że się zgadzam na obciążenie. Dodatkowe rzeczy dopisane to oddanie z pustym bakiem a oni zatankują oraz sama base fare była x2.

Teraz jak to odkręcić skoro wszystko podpisałem? Na reklamację Budget nie odpisał. Uruchomiłem bank. Chciałem zwrot różnicy pomiędzy 83 a 25 euro. Po 2 miesiącach czekania Budget odpisał bankowi, że uznał moją reklamację i o dziwo wpłynęła cała kwota 83 euro.

A nauczka taka by sprawdzać co w kontrakcie i jak się podpisuje przy oddaniu to potwierdzić kwotę. Moje zaufanie do Avis/Budget, biorąc u nich dziesiątki razy, było jednak zbyt duże.

Co ciekawe, z Rzymu poleciałem do Bari i tam też wynajmowałem w Budget - wszystko super transparentnie pokazane przez pracownika na wynajmie i przy oddaniu.
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#1592 PostWysłany: 08 Lut 2026 21:37 
Awatar użytkownika

Loty: 405
Kilometry: 918 570
Krajów: 63 / 29.4%
Hej,

Potrzebuje porady. Zamierzam wypozyczyc auto na MXP.
Najlepsze ceny wypadaja w Target Rent. Maja opcje „full kasko” i „elimination of excess” - jak rozumiem, te opcje sa bez depozytu. Mial ktos kiedys z do czynienia z Target Rent? Dzieki!

#1593 PostWysłany: 09 Lut 2026 07:56 

niebieski
A ile masz różnicy w cenie między np. Locauto a nimi?
 Profil Relacje PM off  

#1594 PostWysłany: 23 Lut 2026 12:31 
Awatar użytkownika

złoty
Kronikarsko: brałem RentSmart24 na FCO, ok. 15€ za parę dni u najtańszego losowego pośrednika. Sprawny transfer spod wyjścia nr 5, pobieżny ogląd przy odbiorze, depozyt zwolniony godzinę później. Ogólnie ta wypożyczalnia w różnych miejscach (np. MXP miesiąc temu) robi na mnie bardzo dobre wrażenie w ostatnim roku.
tetr1s lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#1595 PostWysłany: 18 Mar 2026 14:32 

Cześć,

kojarzy ktoś może jakąś najtańszą bezpieczną wypożyczalnię w Bolonii? Wcześniej korzystałem z Centauro i było wszystko super, ale rzucali co jakiś czas kody rabatowe, z którymi było bardzo opłacalnie. Ale teraz od jakiegoś czasu nie widziałem żadnego kodu. Może ktoś kojarzy czy coś się może pojawić, albo może w innej wypożyczalni jest akurat jakiś rabat?
 Profil Relacje PM off  

#1596 PostWysłany: 18 Mar 2026 14:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 637
Kilometry: 963 361
Krajów: 62 / 29.0%
opisz-wynajem,1407,127028&p=1776425&hilit=bolon%2A#p1776425
rojasQ lubi ten post.
rojasQ uważa post za pomocny.

#1597 PostWysłany: 20 Mar 2026 11:17 

niebieski
Na lotnisku w Bolonii korzystałem z AUTOVIA (nie polecam, bo spisują ręcznie kod CVV z karty kredytowej).

Ostatnio skorzystałem tam również
z Hertz - na duży plus: bardzo uprzejma i życzliwa obsługa (jak nie we Włoszech) oraz łatwe i bezproblemowe zdanie samochodu - mimo , że dostałem mocno porysowane (z zewn. ubezpieczeniem). Do tego depozyt zwrócili na drugi dzień.
 Profil Relacje PM off  

#1598 PostWysłany: 20 Mar 2026 12:18 

srebrny
Cytuj:
spisują ręcznie kod CVV z karty kredytowej

Wystarczy zrobić go niewidocznym.
 Profil Relacje PM off  

#1599 PostWysłany: 24 Mar 2026 19:27 

srebrny
Kod rabatowy 20% Autovia: SMD20
Wychodzi taniej niż przez pośredników. Korzystałem w Brindisi - wszystko w porządku, polecam
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#1600 PostWysłany: 25 Mar 2026 15:46 

@kek

Super, dzięki wielkie. :) Gdzie macie źródło informacji o ewentualnych kodach?

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 25 Mar 2026 15:48, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1652 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość