Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 82 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 03 Sty 2020 01:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 637
Kilometry: 963 361
Krajów: 62 / 29.0%
Informacja z grudnia 2019 r.: wszystkie bankomaty na lotnisku życzyły sobie 220 THB prowizji.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#62 PostWysłany: 19 Sty 2020 20:05 

niebieski
Jeśli chodzi o wypłatę, z jedynego w Tajlandii, bankomatu Citibanku, kartą do konta Citi Priority, to kursy z listopada przedstawiają się następująco (daty rozliczenia transakcji, więc wypłacałem ok. 1-2 dni wcześniej):
Załącznik:
Citi_kursy.png
Citi_kursy.png [ 28.29 KiB | Obejrzany 4340 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 16 Kwi 2021 11:39 

niebieski
W temacie https://www.fly4free.pl/forum/ogolna-dyskusja-o-ofercie-i-kartach,181,150158 jest dyskusja o tym, że Citi ma zamiar wycofać się z Polski, więc darmowe wypłaty z jednego bankomatu w Tajlandii mogą się skończyć.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 15 Lip 2022 20:19 

Odnośnie bankomatów Citi. Jak ktoś ma kartę Citi do konta Rewolucyjnego i włączoną usługę GlobalWallet to już nie trzeba przepinać karty na konto USD. O ile mamy tam środki to rozliczy z odpowiedniego konta automatycznie.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 31 Lip 2022 23:18 

niebieski
Czyli wypłacając tajskie baty, pobierze z konta USD?
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 30 Wrz 2022 05:20 

Ja sobie właśnie chodzę wypłacać do City w Bangkoku, wypłacam z karty zen (która z moich testów ma w miarę dobre przeliczniki) (Jakoś wychodzi 1- 1.5% prowizji dla zen za wypłatę z bankomatu) - 30 000 batów. I wtedy ta prowizja 200 batów nie boli. Udało też mi się założyć tajskie konto na wizie turystycznej. Ale koszty przeniesienia pieniędzy przez wise na to konto są podobne jak wypłata z banknomatu.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 30 Lip 2023 14:35 

Zbanowany
niebieski
Był ktoś ostatnio ? Czy są bankomaty na lotnisku w BKK lub na mieście, które nie pobierają opłaty operacyjnej przy wypłacie gotówki Revolutem ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 30 Lip 2023 14:41 

złoty
@malawita niestety nie ma
 Profil Relacje PM off
malawita lubi ten post.
malawita uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 30 Lip 2023 14:52 

Zbanowany
niebieski
Dziękuję za szybką odpowiedź, a czy ta opłata operacyjna to 250 Baht, niezależnie od bankomatu ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 30 Lip 2023 15:15 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
niebieski
@malawita

Prowizje nakłada operator bankomatu i nic się z tym nie zrobi. To że ma się kartę, która oferuje i reklamuje się jako „bezpłatne bankomaty na świecie” oznacza tyle ze wystawca karty nie pobierze prowizji od wypłaty z bankomatu za granicą.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#71 PostWysłany: 30 Lip 2023 16:09 

Zbanowany
niebieski
@Martinuss

To przecież jasne, że opłaty operacyjne lokalnych banków i ich bankomatów, a opłaty Revoluta nie mają ze sobą nic wspólnego, dlatego nie pytałam o opłaty nakładane przez samego Revoluta.

Dla wyjaśnienia:

With Revolut you can take up to 250 Euros per month free of charge. After that you’ll pay 2% surcharge. Every ATM will charge you 250 Baht fee to take money out.

https://www.theblondtravels.com/revolut ... oney%20out.

Wygląda, że każdy bankomat w Tajlandii weźmie prowizję 220-250 Baht od karty spoza Tajlandii i nie ma znaczenia czy Revolut czy nie.

Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 09 Maj 2024 16:01 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
niebieski
Skorzystałem 2x razy z bankomatu w Tajnalndii w 03/2024
Nie znalazłem atm bez prowizji ale za to z prowizją jak najbardziej wszędzie :twisted:

Z prowizją:

SCB (Fioletowy) - 220 THB Prowizji
krungsri (żółte) - 220 THB Prowizji

Przy okazji zaszedłem do oddziału Bank of Bangkok w celu zweryfikowania informacji od pewnej instagramowej/jutubowej parki mieszkającej tam na stałe że "można wypłacić bez prowizji z karty w okienku banku"...ściema. Po odczekaniu 30min w kolejce bo do obsługi dewiz i takich transakcji jest tylko jedno stanowisko. Pytam się czy jest możliwość wypłacenia gotówki z karty "of course but only credit card" :? Pokazuję Visa Intensive z mBank, że wypukła i można wypłacić - nie udało się bo napis "debit" a chcą tylko z "credit". Nie muszę chyba tłumaczyć co się stanie jeśli użyje się zagranicznej KK i zrealizuje się transakcje pod tytułem "wypłata gotówki z oddziału zagranicznego banku" ;) więc odpuściłem temat. Szkoda, tylko że tacy "influencerzy" wygadują bzdury bez zweryfikowania danej rzeczy.
 Profil Relacje PM off
NBE322 lubi ten post.
NBE322 uważa post za pomocny.

#73 PostWysłany: 10 Gru 2024 15:16 

Wypłacałem dziś 16 000 THB w fioletowym ATM SCB
- prowizja 220 THB
- kurs bezpośrednio z MasterCard

Dla porównania w kantorze Tavex w PL, życzyli sobie niecałe 60 zł więcej, uwzględniając koszty prowizji w Tajlandii
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 15 Sie 2025 18:32 

niebieski
Skoro prowizji nie da się uniknąć w bankomatach, to czy ktoś się orientuje, jakie są limity jednorazowe wypłacanych kwot np. na lotnisku w BKK? Bo skoro prowizja sztywna, to opłaca się duże kwoty wypłacać, a mam przed sobą prawie 2 tygodnie w Tajlandii i niektóre z noclegów muszę opłacić gotówką.
Nie pytam o limit na karcie lub we własnym banku - tylko stricte o limit własny jednorazowej wypłaty w bankomacie: ile najwięcej jednorazowo wypłacaliście?

P.S. Rozumiem, że zabranie USD lub EUR i wymiana w kantorze to pewnie jeszcze gorzej/drożej...? ;)
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 15 Sie 2025 19:30 
Awatar użytkownika

platynowy
Taniej. Poczytaj o minimalnych spredach w BKK
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#76 PostWysłany: 15 Sie 2025 20:17 

niebieski
W takim razie odwieczne pytanie: lepiej USD czy EUR? :)
...i czy dużo gorzej na lotnisku niż w mieście? ;)

P.S. A za jedzenie na ulicy (w sensie że nie w restauracjach) zwykle można płacić kartą czy tylko gotówka? ;)
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 15 Sie 2025 22:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Matko kochana

najtanszy-kantor-w-bangkoku-tajlandi,1115,170156
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 15 Sie 2025 22:54 

Loty: 194
Kilometry: 421 299
Krajów: 49 / 22.9%
srebrny
sanchopan napisał(a):
Skoro prowizji nie da się uniknąć w bankomatach, to czy ktoś się orientuje, jakie są limity jednorazowe wypłacanych kwot np. na lotnisku w BKK? Bo skoro prowizja sztywna, to opłaca się duże kwoty wypłacać, a mam przed sobą prawie 2 tygodnie w Tajlandii i niektóre z noclegów muszę opłacić gotówką.
Nie pytam o limit na karcie lub we własnym banku - tylko stricte o limit własny jednorazowej wypłaty w bankomacie: ile najwięcej jednorazowo wypłacaliście?

P.S. Rozumiem, że zabranie USD lub EUR i wymiana w kantorze to pewnie jeszcze gorzej/drożej...? ;)

To weż se sobą gotówke - możesz zamówicćdo domu jak nie jestes z Wawy - ja kupowalem na miejscu jak mialem cas, ale odkad maja dostawe zamawiam walute pod dom - kurierem
https://tavex.pl/kantor-z-dostawa/

+ Revolut + Curve

i jedzie ie na luzaka
 Profil Relacje PM off
mk64 lubi ten post.

#79 PostWysłany: 16 Sie 2025 14:04 
Awatar użytkownika

Loty: 75
Kilometry: 193 314
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
@sanchopan jak dobrze pamiętam większość bankomatów ma limit max 30 000 batów, wypłacasz taką kwotę wtedy prowizja i tak będzie 220 batów, wszędzie płacisz gotówką, w street foodach najczęściej lokalesi płaca QR codem z apki, (my nie korzystaliśmy), raz zdarzyło się że jak płaciłem kartą to chcieli 50 batów drożej i musiałem pójść do spożywczaka obok bo tam był terminal. Tajlandia jest przyjazna turystom i bardzo easy :)
A i nie każdy biletomat w metrze w Bangkoku obsługuje płatność kartą, ale zawsze można podejść do kasy i zapłacić kartą.
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#80 PostWysłany: 30 Sie 2025 06:44 

niebieski
Dzięki raz jeszcze. :D
Bankomat na lotnisku pobrał 250 bht prowizji. Maximum jednorazowe potwierdzam to 30000 bht.
No i faktycznie poza dużymi sklepami, to albo nie można płacić kartą, albo można ale na stoisku w galerii handlowej poprosili o 3% dodatkowej prowizji. Czyli jakby to, co było w Polsce kilkanaście lat temu - tak tam obecnie pod względem płacenia kartą jest obecnie.
 Profil Relacje PM off
Dryblas lubi ten post.
Dryblas uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 82 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości