Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 343 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 17 Sty 2026 23:51 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 1 380 523
Krajów: 76 / 35.5%
Chodzi o to,że nie masz szans zamowic sobie kanapki na pokladzie za $ jak zglodniejesz. Oni od lat promuja te boxy z terminem ważnosci 150-170 lat. Dla „zwyklych” pax ktorzy zadowola sie puszka coli i ciasteczkiem lotus nic sie nie zmienia
2 ludzi lubi ten post.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#302 PostWysłany: 20 Sty 2026 21:25 

W połowie marca czeka mnie lot Newark - Miami, najkorzystniej godzinowo i cenowo pasuje United Airlines. Podróżujemy z plecakami Forclaz MT EasyFit 50, United w taryfie Basic Economy nie daje teoretycznie nawet małego podręcznego tylko przedmiot osobisty, zastanawia mnie to jak to jest w praktyce. Różnica w cenie Ecnomy a Basic Economy to około 146 zł za osobę, więc nie tak mało. Niestety nie mam żadnego statusu w liniach lotniczych. Czy ktoś z Was leciał ostatnio z Newark i może podzielić się doświadczeniem jak bardzo restrykcyjnie do tego podchodzą? I ewentualnie jaka jest dopłata przy gate gdy nas złapią?
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 23 Sty 2026 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Moja przygoda z reklamacja zwiazana ze zwrotem za bilet anulowany w ciagu 24h od kupna.

1. 29/09 kupilam bilet basic economy Londyn - Kanada - powrot przez USA. Z powodu dobrej prognozy pogody postanowilam dodac bagaz rejstrowany do biletu, zeby zabrac sprzet kampingowy i wyszlo mi, ze bedzie taniej anulowac i kupic nowy bilet z bagazem, niz dodawac bagaz/robic upgrade biletu do zwyklego economy. Zadzwonilam do United w oknie 24h, kiedy anulacja jest dozwolona. Pani zapewnila mnie, ze bilet zostanie anulowany bez problemu. Jak zapytalam sie kiedy wroci mi moj future travel voucher na konto, bo chce kupic nowy bilet, to powiedziala mi, ze oddadza mi gotowke za calosc i moge bez problemu kupic sobie nowy bilet. Tak ze zrobilam, ale ten stary bilet nie zniknal z systemu rezerwacyjnego, a ja nie dostalam zadnego maila. Wylot byl nastepnego dnia, wiec nie moglam odprawic sie online, bo mialam dwie rezerwacje na ten sam lot do Toronto. Przy odprawie na lotnisku, musieli szukac managera, zeby zmodyfikowac dane i zrobic cos z ta pierwotna rezerwacja.
2. Po tygodniu zadzwonilam do United ponownie, powiedzieli, ze nie wiedza dlaczego bilet nie zostal anulowany, ale anuluja i dostane zwrot voucher i gotowke na karte.
3. Znowu cisza, wiec ponownie zadzwonilam jakis tydzien pozniej i ta sama rozmowa, ze niewiedza dlaczego nic nie stalo sie z biletem, pani napisze do specjalnego dzialu i poprosi o zwrot calej kwoty na karte i to moze potrwac 2 tygodnie.
4. Zadzwonilam ponownie po miesiacu od ostatniej rozmowy, a tu mi mowia, ze nie moga mi pomoc i mam sobie isc na strone i wypelnic formularz zwrotu. Tutaj troche mnie zbulwestowali, bo byl juz koniec listopada.
5. Napisalam do refunds i do obslugi klienta. Obsluga klienta dala mi 5tys mil i przeprosila za problemy ze zwrotem. Dzial refunds odpisalam mi po jakims czasie, ze to byl bilet basic economy, wiec refund sie nie nalezy i moge uzyc tych pieniedzy w przyszlosci cytujac numer rezerwacji. Kompletnie zignorowali fakt, ze to ich pracownik dal ciala i nie anulowal biletu w oknie 24h od kupna. Napisalam jeszcze raz do obslugi klienta, Ci odeslali mnie do refunds.
6. Nie chcialo mi sie w to bawic i postanowilam zlozyc skarge do DoT (Department of Transport) USA.

Musze powiedziec,ze to byl strzal w dzisiatke. Wypelnilam formularz na ich stronie w niedziele po poludniu, a w czwartek dostalam email z informacja o zwrocie pieniedzy na karte, wydaniu nowego vouchera ETC, a potem przyszedl jeszcze osobny email od obslug klienta, ze przepraszaja i daja mi voucher 100 USD wazny rok. Nie wiedzialam, ze DoT jest taki skuteczny i polecam wszystkim z podobnym problemem zlozenie u nich skargi. Jednym z warunkow jest to, ze lot jest przez terytorium USA. https://www.transportation.gov/airconsu ... -complaint

Mam co prawda maly problem, bo moj voucher future travel jest wazny tylko miesiac. Ale juz wyczytalam na Reddit jak to obejsc, kupujac bilet za wyzsza cene niz wartosc vouchera, a potem anulowac go i powinien byc wydany nowy voucher wazny rok. Tak tez zrobie. Druga opcja to kupic bilet, a potem zmienic date.
7 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#304 PostWysłany: 23 Sty 2026 11:52 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 1 380 523
Krajów: 76 / 35.5%
DoT chyba zatrudnił pół Bangalore do pracy biorac pod uwagę jak sprawnie odpisuja na maile i wszelkie zapytania. Miłe aczkolwiek prawo do automatycznego refundu durne
Kasia_S lubi ten post.

#305 PostWysłany: 23 Sty 2026 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 1033
Kilometry: 2 258 040
Krajów: 145 / 67.8%
HON fly4free
A nie można było samemu anulować online? Z automata mi to działało ze zwrotem.
Zeus lubi ten post.

#306 PostWysłany: 23 Sty 2026 13:16 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Fart że w sumie w ogóle Ci się udało - ale chyba dlatego że personel Cię zapewniał że się da. Bo to nie przysługuje do wylotów < 7 dni.

Załącznik:
Zrzut ekranu z 2026-01-23 12-15-30.png
Zrzut ekranu z 2026-01-23 12-15-30.png [ 65.93 KiB | Obejrzany 1615 razy ]

Źródło: https://www.united.com/en/us/fly/travel ... tions.html
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#307 PostWysłany: 23 Sty 2026 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
cart napisał(a):
A nie można było samemu anulować online? Z automata mi to działało ze zwrotem.

Gdyby sie dalo, to nie zadawalabym sobie trudu dzwonienia. Mysle, ze nie dalo sie przez kredyt, ktorego uzywalam. Poprzednio zawsze anulowalam online, nawet jak rezerwowalam z roznymi kredytami. Nawet specjalnie kupowalam bilety, zeby dostac cashback i potem anulowalam i dostawalam kredyt na konto United.

Ja myslalam, ze ta 24h anulacja dziala zawsze, bez ograniczen 7 dni przed. Bilet kupilam 2 dni przed lotem. To w takim razie jeszcze lepiej, ale agentka zapewniala mnie, ze nie ma problemu i wszystko zgodnie z zasadami i w sumie zaden z agentow nie wspomnial o tym ani razu. Dzial refund tez nie uzyl argumentu, ze anulacja nie dziala, jesli bilet kupiony na 7 dni przed odlotem. Ich argument byl taki, ze to basic economy i nic wiecej nie dodali.

A teraz widze, ze w tych warunkach anulowania w ciagu 24h jest jeszcze jedno wylaczenie: "Tickets purchased using e-certificates are excluded.". Ale czy te vouchery co ja uzylam to byly e-certificates czy co innego, to juz nie pamietam.

Obeszlam juz problem waznosci Future travel credit. Kupilam bilet na lot przed data waznosci, a potem zmienilam ten lot na date, kiedy mam zamiar leciec.
travellista uważa post za pomocny.

#308 PostWysłany: 13 Mar 2026 19:32 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Czy ktoś wie, czy da się wykorzystać kilka voucherów w ramach jednej rezerwacji. Wpadło mi kilka takich, ale dośc mocno porozbijane, a najchetniej jednak złożyłbym to w całość i coś zakupił. AI niby pokazuje, że można ale może ktoś to przechodził i może wyjaśnic.

#309 PostWysłany: 04 Kwi 2026 12:57 

niebieski
Zgodnie z przewidywaniami UA wprowadza business i premium economy light na wybranych trasach transatlantyckich, transkontynentalnych i na hawaje. Z różnic: brak możliwości zmian i brak wejścia do saloników.

Źródło: TD
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#310 PostWysłany: 02 Maj 2026 13:04 

21.03.2026 kupiłem bilety z POZ do SCL z info z wątku: [UA+LH] PL - AM. ŚR./ PŁD - EU 2100 zł (via USA)
01.05.2026 dostaję maila z nowym potwierdzeniem zakupu od UA. Pasażerowie mają nowe numery biletów. Skąd taka zmiana? Z tego co widzę nie ma różnic w harmonogramie lotów. Bilety kupowane bezpośrednio na UA.
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 02 Maj 2026 13:43 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Może zmienił się numer któregoś z lotów?

#312 PostWysłany: 02 Maj 2026 14:28 
Awatar użytkownika

złoty
Też dzisiaj dostałem drugi mail - nowy numer etix, ja akurat lecę Brazylia\Peru. Godziny i numery lotów sie nie zmieniły, ale pozmieniali mi miejsca na lotach United. Z tego co widzę, to nie było zmiany typu samolotu, który mógłby uzasadniać taką zmianę...
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 02 Maj 2026 14:41 

No właśnie u mnie to samo. Próbował ktoś na kanwie tej zmiany modyfikować harmo lotów na czacie?
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 05 Maj 2026 01:35 
Awatar użytkownika

Loty: 954
Kilometry: 1 255 607
Krajów: 69 / 32.2%
niebieski
No to słuchajcie tego. Lot na trasie FRA-EWR-GRU. Kupiony w promce lufowej z WAW, no ale ten kawałek akurat obsługiwany przez united.
Jest 30 kwietnia, doleciałam do FRA, boarding się odbywa, skanuję bp, a tu jakiś error. Odsyłają mnie do babki z amerykańskiego immigration. No to idę, ta coś stuka i puka i mi mówi, że moja ESTA została anulowana. Ale że jak to przepraszam bardzo. Faktycznie kilka dni wcześnie zaczęłam aplikować o ESTA, ale się okazało, że mam jeszcze ważną. Więc nie kontynuowałam tego aplikowania. I coś mi zaświtało w głowie, że to mógł być powód, może zaczynając nową aplikację traci się poprzednią ESTA.
Była jeszcze chwila do odlotu samolotu do Newark, więc odpaliłam kompa i cisnę koleją ESTA. Udało się złożyć wniosek, ale niestety samolot zdążył polecieć beze mnie.
Idę więc do obsługi i wyjaśniam im, co mi się właśnie przytrafiło, że ESTA była, potem nie było, że złożyłam nowy wniosek i że pewnie mi przyślą wcześniej niż później, I się pytam, czy da się coś z tym zrobić, bo niestety samolot już odleciał i całe połączenie poszło się czesać.
Babka mówi, że musi się poradzić kogoś z immigration amerykanskiego. No i teraz najlepsze. Ktoś po drugiej stronie telefonu powiedział, że ESTA powinna przyjść, jak w USA zacznie się dzień pracy (obstawiałam najwcześniej 14 polskiego czasu). I że jak będzie klepnięta, to mam iść do transfer desk United i że oni mnie przebukują za free na inny lot! No nie chciało mi się wierzyć.
Ale! Po godzinie od aplikowania o ESTA (czyli de facto już w południe) dostałam informację, że mój wjazd do USA został klepnięty. Idę więc do united, z pewną jednak nieśmiałością.
A tu surprise. Babka po kilku minutach klikania wręczyła mi bp na trasie FRA-IAD-GRU. Wylot po południu, lądowanie w SP tylko 2 godziny później, niż to było pierwotnie przewidziane.
Nie wiem, czy to jest normalna praktyka w united, ale szanuję.

Image
 Profil Relacje PM off
20 ludzi lubi ten post.
12 ludzi uważa post za pomocny.

#315 PostWysłany: 05 Maj 2026 06:40 

HON fly4free
To normalna praktyka większości linii amerykańskich w podobnych przypadkach, ostatnio ograniczona w niektórych typach taryf.
Generalnie jest tam tak, że jak ktoś spóźni się na samolot, z jakiejkolwiek przyczyny, to zmieniają na kolejny w ramach wolnych miejsc i dotyczy to zarówno lotów krajowych, jak i międzynarodowych. Podobnie jest z bezzwrotnymi taryfami - w razie rezygnacji z podróży wydają kredyt, więc nie traci się kasy. Tyle że każda linia ma swoją politykę kredytowania różniącą się w szczegółach i od tamtego roku zaczęli wycofywać tę opcję w taryfach basic.

Tak na marginesie : niektórzy mocno narzekają na linie amerykańskie, a ja cały czas uważam, że pod wieloma względami są one zauważalnie bardziej przyjazne klientom i oferują lepszą obsługę niż europejskie.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#316 PostWysłany: 07 Maj 2026 07:16 

niebieski
Czy jest coś na co powinienem uważać przy rolowaniu future flight credit? Byłem pewien, że muszę użyć, a nie rozpocząć podróż przed
upływem ważności. Znalazłem loty, które chce kupić, ale są z dwa miesiące po upływie vouchera. Z tego co czytałem to wystarczy kupić bilet kilka zł droższy od oryginalnego vouchera i zwrócić go po oknie 24h na darmowy zwrot. Czy jest jakaś taryfa, której powinienem unikać, czy mogę klikać cokolwiek?
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 07 Maj 2026 18:04 

złoty
Czy tylko ja mam jakieś dziwne odczucia temperatur na pokładzie czy z UA coś jest nie halo. Na każdym z lotów klima na full, zimno jak w psiarni a załoga twierdzi że nic zmieniać nie będą bo nikt inny się nie skarży.

Loty na przestrzeni kilkunastu miesięcy na różnych dalekich trasach i zawsze to samo, więc to nie jakiś odosobniony przypadek. W TK, LH, LX, AV, ET i wielu innych liniach jakoś temperatura była bardziej 'pokojowa'.

#318 PostWysłany: 08 Maj 2026 01:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Jest dosyć chłodno, ale chwała im za to.
Nie ma nic gorszego niż piekarniki zwłaszcza na wąskich w Europie.
Jak skończą serwis to podkręcają temperaturę i zaczyna się piekło.
Inżynierowie Airbusa nie przewidzieli, że większość stew tak będzie mogło z tej funkcji korzystać.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#319 PostWysłany: 08 Maj 2026 11:07 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
mucha napisał(a):
Czy tylko ja mam jakieś dziwne odczucia temperatur na pokładzie czy z UA coś jest nie halo. Na każdym z lotów klima na full, zimno jak w psiarni a załoga twierdzi że nic zmieniać nie będą bo nikt inny się nie skarży.

Loty na przestrzeni kilkunastu miesięcy na różnych dalekich trasach i zawsze to samo, więc to nie jakiś odosobniony przypadek. W TK, LH, LX, AV, ET i wielu innych liniach jakoś temperatura była bardziej 'pokojowa'.

Przecież uwielbienie Amerykanów do AC jest wręcz memiczne. To samo z Australijczykami. Jak byliśmy na wycieczkowcu na Pacyfiku to oni się chowali do pomieszczeń, żeby być w klimie, a my szliśmy się dogrzewać na słońce.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#320 PostWysłany: 10 Maj 2026 09:11 
Awatar użytkownika

Loty: 954
Kilometry: 1 255 607
Krajów: 69 / 32.2%
niebieski
Zimno jak w psiarni na pokładzie w UA to mało powiedziane. Sama siedziałam ubrana jak kurtkę i szalik i pod dwoma kocami, a i tak było mi zimno.
Masakra jakaś. O skutkach takiego kilkugodzinnego marznięcia nawet nie będę wspominać...
Kiedyś miałam podobną sytuację na locie z Oslo do JFK by Norse.

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 343 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości