Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 343 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 05 Paź 2023 21:57 

HON fly4free
Z tym "generalnie" - trzeba dodać - że to są zmiany z ostatnich lat. Głównie spowodowane tym, że linie amerykańskie całkowicie zaprzedały się dostawcom kart kredytowych, co doprowadziło do całkowitej erozji programów lojalnościowych, które już bardzo niewiele mają z ideą bycia lojalnym danej linii - raczej "lojalnym" co-brandowej karcie kredytowej. Kilka lat temu bez problemu wchodziłem do saloników DL mając Golda (na trasie międzynarodowej), dziś nie do pomyślenia. Co do wpiszczania do "nie-swoich" i "nie-partnerskich" to nie wiem co masz na myśli, bo mając UA Gold wchodzę wszędzie... zacytowany przypadek z BGO był wyjątkiem. Chyba, że masz na myśli lot UA. Przetestuję po raz kolejny niebawem (we FRA).
 Profil Relacje PM off
tunczaj lubi ten post.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#182 PostWysłany: 05 Paź 2023 22:06 

HON fly4free
Mam na myśli loty UA i też odpowiednio innych linii US. To że UA*G działa tak jak każdy inny *G poza tym, to jasne.
Co do reszty zgadza się, bo linie amerykańskie z FFP zrobiły bardzo sprawnie działające fabryki kasy, które często dostarczają jej więcej niż podstawowa dz. operacyjna.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 29 Paź 2023 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Chciałam podzielić się wrażeniami z nielotu z United.

Bilety LHR - SFO LAX - LHR kupiłam 4 dni przed podróżą, ale w dniu wylotu musiałam anulować. Bardzo pozytywnie zdziwiłam się ile dostanę z powrotem w ramach vouchera na przyszły lot.

Natychmiastowo dostałam potwierdzenie e-mailem o kwocie i jak wykorzystać w ciągu następnych 12 miesięcy. A pare dni później dostałam jeszcze kolejne dwa maile z informacją o zwrocie za seat bundle. Myślałam, że wszystko co chcą zwrócić było już zawarte w pierwszej kwocie i nie spodziewałam się nic więcej.

Za kupno biletu dostałam cashback od Amexa, £350 zwrotu przy wydaniu min. £700 funtów. Podejrzewam, że cashback będzie wycofany, jak zwrot za siedzenia trafi na kartę. Pierwszy raz nie cieszę się z ekstra zwrotu.

Resztę funduszy odzyskam sobie z ubezpieczenia. Nie mniej, jestem bardzo pozytywnie zaskoczona wysokim zwrotem kosztów za niewykorzystany bilet (Basic economy). Dostałam 86% zapłaconej kwoty. To na pewno zachęca mnie do przyszłych lotów z United w przeciwieństwie do lini europejskich. British Airways oddałoby pewnie jakieś grosze, a koszt wyboru miejsca jest bezzwrotny. Ale w BA nie płaciłabym za miejsce.

Voucher na pewno wykorzystam w przyszłym roku, bo mam kolejny wypad do HNL. Być może uszczkne coś z niego jeszcze w listopadzie przy okazji wizyty na Guam.

Swoją drogą był to mój "najkrótszy" wypad na Hawaje. Bilety kupiłam we wtorek wieczorem i anulowalam w piątek rano. Gdyby nie Basic economy, to byłaby możliwość zmiany dat. Chociaż myślę czy nie spróbować ponownie polecieć jutro ;-)
3 ludzi lubi ten post.

#184 PostWysłany: 01 Lis 2023 23:30 

Witam. Lecę w maju linią United Airlines. Bilety kupiłem na stronie Lufthansy. Lot mam z Berlina bezpośrednio do NY linią United Airlines, a powrót liniąLufthansa z przesiadka we Frankfurcie. Moje pytanie dotyczy bagażu podręcznego i przedmiotu osobistego. Mam wykupione Economy Light bez bagażu rejestrowanego. W internecie widzę różne wymiary. Czy będzie ktoś na tyle miły i napisze mi jakie są dokładnie wymiary bagażu podręcznego i czy można zabrać przedmiot osobisty typu torebka , mały plecak w wersji Economy Light ? Czy mocno patrzą na dokładny wymiar torby na lotnisku tak jak ma to często miejsce w liniach typu Ryanair lub Wizzair ? Dziękuje bardzo :)
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 01 Lis 2023 23:34 
Awatar użytkownika

złoty
Masz to na mailu i bilecie w zarządzaniu rezerwacją
 Profil Relacje PM off
Magiczny182 lubi ten post.
Magiczny182 uważa post za pomocny.

#186 PostWysłany: 02 Lis 2023 00:03 

HON fly4free
Magiczny182 napisał(a):
bagażu podręcznego i przedmiotu osobistego
Nie patrzą, nie mierzą (zawsze może się zdarzyć anomalia, ale wątpię). Jeśli znacząco nie przegniesz ponad przyzwoitość, to wsiadasz i lecisz... Ja zwykle mam plecak kabinowy (CabinZero Military 44 l) dość mocno wypchany, oraz plecak taki formatu "szkolnego", też mocno wypchany. Nikt nigdy się do takiego zestawu nie przyczepił.
 Profil Relacje PM off
Magiczny182 lubi ten post.
Magiczny182 uważa post za pomocny.

#187 PostWysłany: 02 Lis 2023 13:52 

Hej, mam temat związany z linią United.

Chcielibyśmy polecieć zanim syn, ukończy drugi rok życia (ja, żona, córka i syn).
1. Za poprzednie loty otrzymaliśmy zwroty w formie vouchera do maja 2023 - 125 USD x 3 osoby
2. W ramach MileagePlus mam 1100 pkt
3. W ramach Miles and More 23 tys. pkt

Czy orientujecie się, czy mógłbym z tych wszystkich 3 benefitów skorzystać podczas rezerwacji on-line? Jeśli nie to czy znacie inne sposoby, żeby z tego skorzystać.

PS. Celujemy w Zachodnie Wybrzeże początek czerwca z Berlina, Wiednia lub Frankfurtu.

Jak macie jakieś pomysły jak tanio to ogarnąć, proszę dajcie znać.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 02 Lis 2023 14:45 

HON fly4free
Nie możesz zrobić z tego jednej rezerwacji.
Mile w MP na nic ci nie wystarczą.
Mile w MM realnie na jedną krajówkę, ewentualnie jakiś krótki lot regionalny United dla 1 osoby.
Vouchery można wykorzystać zgodnie z ich warunkami - sprawdź jakie one są - generalnie powinno dać się użyć kilka na rezerwację.
 Profil Relacje PM off
Rutras lubi ten post.

#189 PostWysłany: 02 Lis 2023 15:49 

HON fly4free
Rutras napisał(a):
W ramach MileagePlus mam 1100 pkt

Możesz sobie kupić WiFi na jakimś locie krajowym UA, nic więcej...
https://www.united.com/en/us/fly/travel ... -wifi.html

Cytuj:
Miles and More 23 tys. pkt

Popatrz sobie po prostu na bilety nagrody na potencjalnie interesującej cię trasie. Na kontynentalnych domiestic, prawdopodobnie nic ciekawego nie znajdziesz, ja bym dozbierał do 25k i przepalił na którejś z poniedziałkowych promocji LOtu...

Cytuj:
PS. Celujemy w Zachodnie Wybrzeże początek czerwca z Berlina, Wiednia lub Frankfurtu.

Nie ograniczaj się do takich lotnisk, tylko skonfrontuj ceny z miejsc, które zwykle mają atrakcyjną ofertę. Czyli np. ze Skandynawii.
Przykładowo (nie robiąc żadnego wielkiego poszukiwania), z OSL masz za circa 1600 zł, a nieraz widziano ceny rzędu 1400 zł (poniżej - z krótkimi przesiadkami)
Załącznik:
_n.png
_n.png [ 37.53 KiB | Obejrzany 2542 razy ]

https://www.skyscanner.se/transport/d/O ... -06-17/OSL

Zostaje kwestia dolotu, i nierzadko, noclegu przy lotnisku. To drugie zwykle rzędu 400 zł / 2 osoby pokój. Dolot jest na tyle sposobów, że nie ma co pisać, trzeba sprawdzić LCC i LO, który ostatnio miewał promocje do OSL w dumpingowych cenach.
Z ARN niemal identycznie, więc decydująca pewnie kwestia ułożenia dolotów. Ekspresowe połączenie:
Załącznik:
_n2.png
_n2.png [ 17.77 KiB | Obejrzany 2542 razy ]

https://www.skyscanner.no/transport/d/A ... -06-20/ARN
 Profil Relacje PM off
Rutras lubi ten post.

#190 PostWysłany: 02 Lis 2023 16:45 

Doprecyzowując jeszcze tą dyskusję i chronologię:
- Obecnie 22 tys. mil Miles and More
- 5 maja wracam z tripu - VIE-FRA-GIG z LH gdzie wpadną mile za 3 osoby w ramach Mileage Poolingu
- 10 maja wygasną vouchery na 375 USD łącznie do United
- Koniec lipca syn kończy 2 lata

I od dluższego czasu mam w głowie temat, jak tą sytuację najefektywniej wykorzystać
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 02 Lis 2023 16:51 

HON fly4free
Obawiam się, że "twoja sytuacja" niewiele ma wspólnego z tematem wątku (poza faktem posiadania voucherów UA). Z voucherami problem jest taki, że musisz je przepalić, kupując ofertę na stronie UA. W praktyce oznacza to przepłacenie za jakiś bilet (375 USD, to raczej część jakiegoś biletu). Ja bym te vouchery wydał na zakup jakichś lokalnych lotów, typu - LAX/SFO - LAS (i powrót). Samo dotarcie na zachodnie wybrzeże (LAX lub SFO), tak jak pisałem powyżej. Oczywiście ceny trzeba sprawdzać (w tym z BER, Włoch, BUD, czasem LON)... razem z dolotami. Za M&M niewiele zdziałasz, to co dostaniesz za loty w (zapewne) niskiej ekonomicznej klasie, to będzie kilka tys mil i nie zmieni to znacząco twojej sytuacji. M&M można przepalić przy okazji jakiejś fajnej promocji "najMilszy poniedziałek".
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#192 PostWysłany: 04 Lis 2023 14:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Wydaje mi sie, ze jest metoda na przedluzenie voucherow. Kupic lot z wykorzystaniem voucherow, a potem go anulowac i dostanie sie future credit w tej kwocie. Ale bilet musi byc w normalnej ekonomicznej, nie basic. Oczywiscie opcja do sprawdzenia, bo moze jest jakis haczyk.
oskiboski lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#193 PostWysłany: 04 Lis 2023 16:27 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jest inna metoda - użyta i działająca: na czacie poprosić o konwersję vouchera na ETC (fragment emaila z potwierdzeniem zamiany):

The Electronic Travel Certificate may be used for future travel on United - and United Express-operated flights, and it must be redeemed by the expiration date using the PIN number provided below. As the original recipient of the certificate, you can arrange travel for another person as long as you don’t sell it or make a barter arrangement in exchange.
 Profil Relacje PM off
Enzym lubi ten post.
Enzym uważa post za pomocny.

#194 PostWysłany: 04 Lis 2023 17:29 

HON fly4free
"it must be redeemed by the expiration date" nie wygląda to na metodę przedłużenia ważności, chyba, że te ETC mają jakąś nową ważność podczas "przyznawania"
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 04 Lis 2023 17:38 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Mają.
Ich ważność z końca roku 2023 została zmieniona na 10/24/2024.
Czyli rok do przodu od momentu zgłoszenia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#196 PostWysłany: 05 Lis 2023 00:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Z tego co czytałam, to future credit ma rok ważności, a ETC 2 lata.

#197 PostWysłany: 11 Lis 2023 22:25 
Awatar użytkownika

Czesc. Zastanawiam się nad kupnem biletu łączonego gdzie mamy 2x 1h na przesiadkę międzynarodowa na stronie united bezpośrednio. Customer Support napisał mi, ze luzik jezeli mam to na bilecie i rezerwowane na stronie united. Czy rzeczywiście tak jest i dostane hotel itd?
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 11 Lis 2023 22:56 
Awatar użytkownika

platynowy
Skoro sam United Ci potwierdza, że jest OK, to jeśli my napiszemy, że nie da rady, to komu zaufasz?
Możesz dodatkowo sprawdzić "minimum connection time" w portach przesiadkowych na trasie lotu. Jeśli czas Twoich przesiadek mieści się w tych granicach, to jest OK. A nawet jeśli będzie jakaś obsuwa, to już głównie zmartwienie UA (zwłaszcza, gdy kupisz ten lot bezpośrednio u nich).
 Profil Relacje PM off
JaLaTam17 lubi ten post.

#199 PostWysłany: 11 Lis 2023 23:06 

HON fly4free
Przy czym w razie missing connection jest tak, że przerzucą cię na następny dostępny lot bez problemów, ale gdyby się okazało, że w danym dniu już nie ma żadnych (dostępnych) lotów, to z hotelem jest różnie - jeśli opóźnienie będzie z powodu winy UA, to hotel powinieneś też dostać bez problemów; jeśli z przyczyn niezależnych od UA (pogoda, restrykcje ATC itp.) to już może być różnie - bo wtedy formalnie nie muszą zapewnić noclegu. W US generalnie w takich sytuacjach wszyscy korzystają ze swoich ubezpieczeń podróżnych.
 Profil Relacje PM off
JaLaTam17 lubi ten post.

#200 PostWysłany: 11 Lis 2023 23:21 
Awatar użytkownika

marek2011 napisał(a):
Przy czym w razie missing connection jest tak, że przerzucą cię na następny dostępny lot bez problemów, ale gdyby się okazało, że w danym dniu już nie ma żadnych (dostępnych) lotów, to z hotelem jest różnie - jeśli opóźnienie będzie z powodu winy UA, to hotel powinieneś też dostać bez problemów; jeśli z przyczyn niezależnych od UA (pogoda, restrykcje ATC itp.) to już może być różnie - bo wtedy formalnie nie muszą zapewnić noclegu. W US generalnie w takich sytuacjach wszyscy korzystają ze swoich ubezpieczeń podróżnych.

Dzięki za wytłumaczenie. W moim przypadku 1 z problematycznych lotów to Frankfurt-Houston i tutaj raczej musiałby być nocleg, bo drugi lot do Houston jest 3 godziny wcześniej a więcej bezpośrednich nie ma (chyba ze puszczają tez na przesiadkowe). Drugi jest do Managui, a tam jest tylko tez raz dziennie z Houston (tutaj bardziej liczyłem by sobie pozwiedzać bo mi się nie spieszy). Ale chyba zrobie inna kombinacje na pewniaka, bo ceny podobne a jakby wyszło ze 2 noclegi mam sam dołożyć to odpuszczę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 343 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości