Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 565 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 05 Gru 2014 21:25 

Gdzies ostatnio widzialem ze ktos opisal jak to dziala, dzisiaj sprawdzilem na swoim przykladzie gdzie mialem dwie osobne rezerwacje zrobione a chcialem siedziec razem ;)

Ogolnie zasada jest taka ze na 2 tygodnie przed jak sie odprawa zaczyna to system przydziela siedzenia od srodka samolotu, tak zeby ludzie z jednej rezerwacji siedzieli razem i to ciagnac az do koncow samolotu, wypelaniajac luki osobami na pojedynczych rezerwacjach. Wnioski tego takie:
a) chcac siedziec razem trzeba na te siedzenia zapolowac (mozna sobie podejrzec w trakcie odprawy i odprawic sie wtedy kiedy nam to pasuje :P), mi sie udalo za 3 podejsciem gdy nie bylo luk a jedynie ladny 3 osobowy wolny rzad w 5 rzedzie i dostalem siedzenia 5E i 5F (odprawiajac sie 2 razy)
b) lecac samemu odprawiajac sie na 2h przed sa bardzo duze szanse ze dostaniemy ktores siedzenie w premium ( o ile samolot jest w pelni zaladowany )
c) odprawiajac sie na 2 tygodnie trafimy w srodek samolotu
d) lecac 1+ szanse ze bedziemy siedziec razem sa bardzo duze
e) rzadko kiedy wciska pary tak zeby korytarz je oddzielal no chyba ze juz nie ma gdzie ich pomiescic

ogolnie wydaje sie to bardzo logiczne i z wlasnego doswiadczenia moge potwierdzic ze dziala, czyli jezeli ktos ma troche czasu to moze sobie za darmo wybrac siedzenie ;)
 PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#142 PostWysłany: 05 Gru 2014 21:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
Ogolnie zasada jest taka ze na 2 tygodnie przed jak sie odprawa zaczyna to system przydziela siedzenia od srodka samolotu
Dlaczego piszesz o dwóch tygodniach? Jeśli nie chcemy płacić za wybór miejsca, to możemy się odprawić dopiero na 7 dni przed wylotem, a jak wcześniej to płacimy i wybieramy, gdzie chcemy siedzieć.

Mi się ostatnio trafiło, odprawiając się na 6 dni przed lotem, miejsce 30F (miejsca 30D&E były już zajęte) choć w rzędach bliżej środka samolotu też były "dziury".
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 05 Gru 2014 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Algorytm FR moim zdaniem jest nie do ogarnięcia.
Trasa WMI BGY MLA BGY WMI leciałem sam dwa środkowe loty dostałem priority pomimo wolny jeszcze miejsc w "economy" (raz odprawa 2 dni wcześniej raz 12 godzin)
Loty z do Modlina pomimo wolnych miejsc bliżej skrzydeł trafiłem bliżej początku i końca ale w "economy".

Wypełnienie samolotu na zbliżonym poziomie po kilka miejsc wolnych.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 05 Gru 2014 22:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Może po prostu, gdy podróżuje się samemu, trudniej jest "zgadnąć", gdzie posadzi nas system? Osobami podróżującymi samotnie można "zapchać" dziury tam gdzie pasuje, biorąc prawdopodobnie pod uwagę wyważenie samolotu. Natomiast przy rezerwacjach wieloosobowych oprócz wyważenia wchodzi też w grę to, aby osoby te siedziały, o ile to możliwe, obok siebie.
Pewnie Ryanair nie chciałby, w okresie kiedy intensywnie pracuje nad zmianą swojego wizerunku na lepsze, w taki prosty sposób po raz kolejny go popsuć (o ile to możliwe).
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 05 Gru 2014 22:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak jest, na pewno działa metoda priorytetu "zapychania małych dziur" i oszczędzania miejsc koło siebie.
To ma podwójny sens, bo każdy nowy pasażer chętnie zobaczy wiele miejsc koło siebie, kiedy za to płaci a i ten, co nie płaci, będzie mega zadowolony, że system dał mu te miejsca razem.
Ale generalnie, jak chyba wszędzie w low-costach samolot jest zapełniany od środka po końce.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#146 PostWysłany: 05 Gru 2014 23:18 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Na moje to nadal nie jest takie proste. Dwa loty, w 3 osoby - każda osoba w każdym samolocie na oddzielnej rezerwacji, odprawiane 5 dni przed lotem, numery kart pokładowych około 40. Odprawa robiona w środku nocy, więc raczej nikt się w tym czasie między nas wmieszać nie mógł.

Lot numer 1: OPO-LIS: 22A, 22B, 22C - czyli tu wszystko obok siebie.
Lot numer 2: LIS-OPO: 10A, 10B, 23F - a tutaj już nie (choć po locie mogę już powidzieć, że było kilka całkowicie pustych rzędów)

Czyli jak widać - tak trochę bez reguły.

#147 PostWysłany: 05 Gru 2014 23:27 
Awatar użytkownika

Loty: 242
Kilometry: 651 170
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
u mnie podobnie bez reguły, każda z 3 osób była na inną rezerwacje i odprawiana była w odstępie kilku minut, taka była kolejność przyznawania miejsc:
1. 30D, 30E, 30F
2. 19E, 19F, 15D
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 07 Gru 2014 20:36 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Rozumiem, że po odprawie nie można już wybrać innych miejsc (np. za dopłatą)? Zapomniałem wykupić i wybrało mi w locie z Gdańska do Warszawy i z powrotem nie przy oknie :( I teraz mam dylemat, czy kupić nowe bilety + miejsca za ok. 200zł., czy da się to jakoś zmienić, nawet za podobne pieniądze? :(
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 07 Gru 2014 20:44 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
KyokoMai napisał(a):
Rozumiem, że po odprawie nie można już wybrać innych miejsc (np. za dopłatą)? Zapomniałem wykupić i wybrało mi w locie z Gdańska do Warszawy i z powrotem nie przy oknie :( I teraz mam dylemat, czy kupić nowe bilety + miejsca za ok. 200zł., czy da się to jakoś zmienić, nawet za podobne pieniądze? :(

A nie lepiej kogoś poprosić na pokładzie o zamianę miejsca, niż płacić takie pieniądze za miejsce przy oknie? :)
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 07 Gru 2014 20:46 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
Myślę, że po odprawie, to już popij wodą. Ale na serio aż tak Ci zależy na miejscu przy oknie, żeby kupować nowe bilety i to jeszcze w takich cenach? Nie lepiej zaplanować sobie jeszcze raz taki trip za miesiąc i złapać tańsze bilety? Z resztą ten lot trwa 40 minut, więc czy siedzenie przy oknie przez ten czas jest w ogóle warte zachodu?

#151 PostWysłany: 07 Gru 2014 20:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@michzak nie siedzenie przy oknie = fatalne fizyczne samopoczucie przy każdym manewrze samolotu (nie mogąc zerknąć za okno i nie widząc horyzontu). To dla mnie bardzo ważne i wiem, że to moja wina. Googluję, szukam na forum... najwyżej do nich zadzwonię, może da się np. anulować odprawę i wtedy mógłbym zapłacić za miejsca? Naprawdę o tym zapomniałem :( W dodatku nic się do passbooka nie ściągnęło - najwyżej podejdę na lotnisku po papierowy boarding pass, ale... mimo wszystko wolałbym nie kajać się na pokładzie i nie prosić ludzi o pomoc bo to oczywiste, że mogłem sobie to wykupić znacznie wcześniej :(

-- 07 Gru 2014 20:48 --

@korpus to nie trip, ja muszę być w Warszawie z wielu powodów zawodowych i kilku ważnych spraw do załatwienia tego dnia :(
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 07 Gru 2014 22:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
KyokoMai napisał(a):

Zadzwoń na infolinię i bez problemu zmienią Ci miejsce, oczywiście za opłatą. Już tak raz robiłem dla kogoś :)
Ale zobacz czy cena kupna nowego z przydzielonym miejscem nie jest przypadkiem niższa niz to co będą chcieli na infolinii.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
KyokoMai uważa post za pomocny.

#153 PostWysłany: 07 Gru 2014 22:40 
Awatar użytkownika

KyokoMai napisał(a):
mimo wszystko wolałbym nie kajać się na pokładzie i nie prosić ludzi o pomoc (

Ogłoś, że płacisz dwie dyszki za miejsce przy oknie. Myślę, że będzie wielu chętnych.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#154 PostWysłany: 07 Gru 2014 22:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@skrzat - dzięki! Jutro rano do nich zadzwonię. Cena samego biletu na chwilę obecną, to 81PLN (x2) + po 19PLN za miejsce = ok. 200PLN. LOT chce ~850PLN za bilet RT tego dnia. Nawet jak RYR weźmie 150PLN, to i tak będzie się opłacało. Czyli dzwonić na ten 703...? Czy na jakiś inny, w Irlandii czy gdziekolwiek?
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 07 Gru 2014 23:09 
Awatar użytkownika

HON fly4free
KyokoMai napisał(a):
@skrzat - dzięki! Jutro rano do nich zadzwonię. Cena samego biletu na chwilę obecną, to 81PLN (x2) + po 19PLN za miejsce = ok. 200PLN. LOT chce ~850PLN za bilet RT tego dnia. Nawet jak RYR weźmie 150PLN, to i tak będzie się opłacało. Czyli dzwonić na ten 703...? Czy na jakiś inny, w Irlandii czy gdziekolwiek?

Ja dzwoniłem na ten polski 703.
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

#156 PostWysłany: 08 Gru 2014 00:03 

Loty: 19
Kilometry: 23 746
Krajów: 9 / 4.2%
evo napisał(a):
KyokoMai napisał(a):
mimo wszystko wolałbym nie kajać się na pokładzie i nie prosić ludzi o pomoc (

Ogłoś, że płacisz dwie dyszki za miejsce przy oknie. Myślę, że będzie wielu chętnych.

Prawda. Na pewno taniej niż 2 stówki.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 08 Gru 2014 14:48 
Awatar użytkownika

KyokoMai napisał(a):

Szczególnie horyzont będzie przepiękny, jak za oknem ciemno i czarno będzie.

A na rejsach krajowych miejsc wolnych przy oknie jest multum...

Image
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 08 Gru 2014 14:51 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
A może ewentualnie jak widać, że jest sporo wolnych miejsc to pogadać ze stewka? :p
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 08 Gru 2014 17:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
michzak napisał(a):
A może ewentualnie jak widać, że jest sporo wolnych miejsc to pogadać ze stewka? :p

zawsze można! Trzeba mieć dobrą gadkę, uśmiech i być przekonującym. Przedstawić pokrótce problem i przeprosić, że kłopoczesz panią. Zawsze coś się ogarnie.
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 08 Gru 2014 17:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Hahah, @dmirstek - ja jestem dyrygentem. Niestety, my nie mamy we krwi "czarowania", uśmiechania się czy bycia przesadnie miłym... plan mógłby być niesamowicie trudny do realizacji. Aczkolwiek udało się - rozmawiałem z FR, dodali mi miejsce za niecałe 80zł. Ufff. Dzięki wszystkim!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 565 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość