Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
#981 PostWysłany: 29 Gru 2021 15:56 

srebrny
Czy już ktoś wlatywał do Portugalii na test z https://www.immuner.de/ ?
Jak wrażenia?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#982 PostWysłany: 29 Gru 2021 16:40 
Awatar użytkownika

srebrny
@cypel

Pokazałem jej w formie elektronicznej w telefonie i nawet moim zdaniem nie była w stanie dobrze sprawdzić danych. Skoro miałem to nie protestowałem :) Nie wiem, czy to reguła, czy Pani była zbyt nadgorliwa.
 Profil Relacje PM off  

#983 PostWysłany: 03 Sty 2022 19:32 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
6-9 stycznia mam bilety do Lizbony (WMI-LIS-WMI).
Czy do wjazdu wystarczy mi tylko najprostszy antegen ?
Czy na powrocie też będę musiał zrobić test na wylot ? Bo przylot będzie z Schengen, więc już z samym certyfikatem.

W samej Lizbonie już potem bez problemu będzie ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#984 PostWysłany: 03 Sty 2022 19:54 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
@Tomo14 Tu masz wszystko aktualne czarno na białym (a dokładnie szaro na szarym ;))
https://www.visitportugal.com/en/conten ... d-portugal

Wystarcza antygen, sprawdzają skrupulatnie przed wyjściem z lotniska. Potrzebny jeszcze PLF, którego akurat nie sprawdzają.
Na powrocie dla zaszczepionego wystarcza certyfikat.
Tomo14 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#985 PostWysłany: 03 Sty 2022 20:12 

niebieski
A co z tym tranzytem? Gdzie i czy skrupulatnie sprawdzają? Lecę na Maderę.
 Profil Relacje PM off  

#986 PostWysłany: 03 Sty 2022 20:51 
Awatar użytkownika

srebrny
@d-t-x W sumie ciekawe zagadnienie, bo Madera nie wymaga testu w przypadku posiadania certyfikatu i jest to dość dziwne, bo np. Azory mają jasne i logiczne warunki. Loty domestic - wystarcza certyfikat, loty international - potrzebny test.
W LIS test sprawdzają dopiero jeśli chcesz opuścić terminal, przed samymi drzwiami ;) ale w moim przypadku posiadanie testu sprawdzali też na bramce na wylocie.
Teoretycznie więc z takimi przepisami, powinieneś nie opuszczając terminala móc lecieć na Maderę bez testu.

Ostatnio edytowany przez benedetti, 03 Sty 2022 20:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
d-t-x uważa post za pomocny.

#987 PostWysłany: 03 Sty 2022 20:56 

niebieski
No właśnie. Ja zrobię antygen dla świętego spokoju, ale jednak też nigdzie nie mogę się dokopać do jasnych i czytelnych zasad.
 Profil Relacje PM off  

#988 PostWysłany: 03 Sty 2022 21:02 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 03 Sty 2022 19:58 --

@d-t-x No, ja bym chyba zrobił antygen właśnie dla spokoju, ale może pytaj linii czego wymagają.

-- 03 Sty 2022 20:02 --

@d-t-x I jeszcze jedno. Nie wiem jakimi liniami lecisz, ale jeśli jest to low cost, to musisz opuścić T1 i lecieć z T2. Wtedy na bank nie uda się bez testu, nie wspominając o tym, że nie wpuszczą Cię do samolotu. Ale jeśli to np. TAP na jednym bilecie z tranzytem w T1, to być może do zrobienia, choć dla mnie i tak byłoby to wszystko średnio logiczne.

Ostatnio edytowany przez benedetti, 03 Sty 2022 21:33, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#989 PostWysłany: 03 Sty 2022 21:19 
Awatar użytkownika

srebrny
@d-t-x wracałem niedawno przez Lizbonę z Cancun i dalej do Warszawy...sprawdzane testy, szczepienie, ale formularza już nikt nie sprawdzał. Wszystko bardzo pobieżnie bo nie było czasu- agenci chcieli, żebyś zdążył na przesiadkę.

#990 PostWysłany: 03 Sty 2022 21:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
d-t-x napisał(a):
A co z tym tranzytem? Gdzie i czy skrupulatnie sprawdzają? Lecę na Maderę.

W tranzycie do Portugalii (lad staly) obowiazuja przepisy kraju docelowego,czyli potrzebujesz test PCR (72h) lub antygen (48h). Takie sa obecne przepisy do 9 stycznia.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
benedetti uważa post za pomocny.

#991 PostWysłany: 03 Sty 2022 22:18 
Awatar użytkownika

Loty: 520
Kilometry: 911 186
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Czy lecąc z Azorów do Lizbony również muszę mieć test?

#992 PostWysłany: 03 Sty 2022 22:21 
Awatar użytkownika

srebrny
@Runo-88 Naprawdę w tym linku wszystko jest opisane.
https://www.visitportugal.com/en/conten ... d-portugal

Nie potrzeba testu. Potrzebujesz PLF, którego i tak raczej nie sprawdzą.
Runo-88 lubi ten post.
Runo-88 uważa post za pomocny.

#993 PostWysłany: 04 Sty 2022 01:03 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 637
Kilometry: 963 361
Krajów: 62 / 29.0%
d-t-x napisał(a):
No właśnie. Ja zrobię antygen dla świętego spokoju, ale jednak też nigdzie nie mogę się dokopać do jasnych i czytelnych zasad.

Popatrz tutaj, może będzie pomocne https://www.azoresairlines.pt/en/mandat ... stinations

#994 PostWysłany: 07 Sty 2022 10:46 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
""Rząd Portugalii ogłosił w czwartek przedłużenie okresu trwania obostrzeń przeciwepidemicznych na podstawie obowiązującego od 1 grudnia 2021 r. stanu klęski żywiołowej. Co najmniej do 9 lutego utrzymany zostanie obowiązek przedstawiania testów dla pasażerów podróżujących samolotem do tego kraju.""

oraz

"Rząd Portugalii zapowiedział, że poluzuje obostrzenia związane z pandemią dla osób, które otrzymały dawki przypominające szczepionki przeciwko koronawirusowi, aby zachęcić mieszkańców do przyjmowania boosterów.

Nowe przepisy łagodzące obostrzenia mają wejść w życie już w najbliższy poniedziałek. Osoby, które otrzymały dawkę przypominającą, nie będą już musiały przedstawiać negatywnego wyniku testu na COVID, aby uczestniczyć w wydarzeniach lub odwiedzać miejsca, w których jest to wymagane.

Osoby, które otrzymały boostery, nie będą musiały izolować się po kontakcie z osobą, u której zdiagnozowano koronawirusa, chyba że zarażona osoba z nimi mieszka. Ci, którzy nie przyjęli jeszcze dawek przypominających, będą nadal musieli izolować się po każdym kontakcie.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#995 PostWysłany: 08 Sty 2022 10:34 

Witam.
Mam pytanie do osób, które leciały z Berlina do Lizbony lub miały przesiadkę w Lizbonie. Czy zaświadczenie z IKP o wykonanym teście antygenowym wystarczy ?
 Profil Relacje PM off  

#996 PostWysłany: 08 Sty 2022 11:02 
Awatar użytkownika

srebrny
@AnPe Lądowałem w LIS 30.12 i wystarczył wynik testu antygenowego pokazany w apce IKP.

#997 PostWysłany: 08 Sty 2022 20:57 

niebieski
Ma ktoś może portugalską szklaną kulę i może rzucić okiem czy jest sens planować wyjazd na marzec? 8-)
Zniosę antygena, ale obawiam się kwarantanny, pcrki, lockdownu itp. Jestem po 3 dawkach
Ogólnie jakie są nastroje w Portugali? Będą skłonni się otwierać, czy raczej te restrykcje to dopiero wstęp do lockdownu?
 Profil Relacje PM off  

#998 PostWysłany: 08 Sty 2022 23:42 

niebieski
@Jac

30. stycznia są wybory parlamentarne - to da jakiś obraz, czy wyborcy poprą dotychczasową politykę lockdownów i drastycznych obostrzeń i wtedy potrwa to pewnie do początku lata, czy zmienią aktualny rząd pokazując, że stan wyjątkowy politycznie się nie opłaca.

Ale to oczywiście moje luźne przemyślenia.
 Profil Relacje PM off  

#999 PostWysłany: 09 Sty 2022 00:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Jac napisał(a):
Ma ktoś może portugalską szklaną kulę i może rzucić okiem czy jest sens planować wyjazd na marzec? 8-)
Zniosę antygena, ale obawiam się kwarantanny, pcrki, lockdownu itp. Jestem po 3 dawkach
Ogólnie jakie są nastroje w Portugali? Będą skłonni się otwierać, czy raczej te restrykcje to dopiero wstęp do lockdownu?

Ale właściwie to o co chodzi, skoro nie boisz się antygenu? To jest największa niedogodność. Zapewne jest mniej ludzi na ulicach i w knajpach, zdaje się że zamknięte są dyskoteki, ale poza tym życie toczy się w zasadzie normalne. W PT prawie cała populacja jest zaszczepiona, ludzie zachowują się rozsądnie, noszą maski, państwo robi bardzo dużo testów przesiewowych. Jakbym miał obstawiać, to wróżyłbym, że w marcu nie nastąpi jakieś drastyczne zwiększenie restrykcji.
3 ludzi lubi ten post.
Jac uważa post za pomocny.

#1000 PostWysłany: 09 Sty 2022 03:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Świeże info z Portugalii
Wczoraj i dzisiaj byłem w Porto, ludzisków na mieście mało mimo weekendu, knajpy pootwierane ale generalnie nie wygląda to tak jak kiedyś, nikt nie sprawdza kwitów itp. W miejscach zamkniętych wszyscy noszą maski

Teraz nadaje z Ponta Delgada, wszyscy w miejscach zamkniętych noszą maski i na ulicy też się zdarzają. Drugi raz jestem w styczniu na Sao Miguel i nie zauważyłem jakiegoś dramatu, dalej mało ludzi i pustki (na plus oczywiście)

Lot z Berlina do Porto
Boarding 1,5 godziny przed odlotem. Na moje wylatanie nigdy wcześniej mi się nie zdarzyło żeby boarding się ropoczął ponad 1,5 przed odlotem. Sprawdzane testy na covida i formularz lokalizacyjny.

Lot z Porto do Ponta Delgada
Sprawdzane szczepienie bez skanowania.
Na przylotach w Ponta Delgada mocno przejęci, sprawdzane certyfikaty szczepień, skanowanie i personal ubrany niczym z filmu epidemia.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 55  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość