Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Paź 2023 08:27 

Loty: 48
Kilometry: 132 246
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Dzień dobry, jak w temacie. Mamy zaplanowany wyjazd w lutym do Jordanii.
Jak wygląda kwestia odstąpienia od uczestnictwa w imprezie z takich powodów.
Visa Infiniti obejmie kwestię zaliczki?
Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?

Mamy ubezpieczenie rezygnacji z imprezy. Czy wtedy wpłacona zaliczka zostaje zwrócona?
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#2 PostWysłany: 11 Paź 2023 08:37 

platynowy
Jest wojna w Jordanii?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 11 Paź 2023 08:54 
Awatar użytkownika

Loty: 400
Kilometry: 706 728
Krajów: 90 / 42.1%
niebieski
Po pierwsze obecnie wojny w Jordanii nie ma, po drugie do lutego to jeszcze naprawdę mnóstwo czasu i sytuacja w okolicy może się uspokoić.
Poza tym @FUX organizujesz wyjazd sam czy masz zakupiony w jakiejś agencji/biurze? Jeśli tak to myślę, że powinieneś rozmawiać z nimi w pierwszej kolejności żeby wybadać temat jakie masz możliwości.
3 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 11 Paź 2023 09:03 

Wojny w Jordanii nie ma ale obawy @FUX rozumiem. Lece w niedziele i tez nie wiedziałam czy to dobry pomysł w tym momencie.
Wczoraj napisałam do ambasady w Ammanie z zapytaniem o bezpieczeństwo, dostałam odpowiedz, ze Jordania jest bezpieczna.
Poniżej wrzucam cala odpowiedz ambasady na moje zapytanie.

die österreichische Botschaft Amman kann Ihnen mitteilen, dass die Sicherheitslage in Jordanien weiterhin als sicher einzustufen ist.
Da der Krieg an der westlichen Seite von Israel abspielt und Jordanien sich östlich liegt, bekommt man auch nichts davon mit, lediglich über die Nachrichten/Social Media.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#5 PostWysłany: 11 Paź 2023 14:17 

niebieski
Kupiliśmy jakiś czas temu rezerwacje w Rainbow. Wychodziło korzystniej, niż bieganie i ogarnianie wszystkiego samemu. Tydzień zwiedzania, kilka wypoczynku. Za dużo spięcia na codzień, więc skorzystaliśmy.
Czekam na odpowiedź BP.
Na ten moment w plecy ok. tysiaka.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Paź 2023 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
Krajów: 37 / 17.3%
srebrny
Przyznam szczerze, że nie rozumiem ludzi, którzy kupują wycieczkę, a potem szukają powodu, żeby nie pojechać.
Tak jak nie ma co jechać na Podlasie czy Rzeszowszczyznę, no bo przecież wojna i emigranci są tuż za granicą...

PS. Możesz opisać na czym polega bieganie przy załatwianiu wyjazdu do Jordanii?
Jestem ciekaw, bo wszystko (loty, hotele, samochód, wycieczkę na Wadi Rum, JP) załatwia się przed komputerem.
Fakt: w biurze masz prawie wszystko w jednym miejscu. Ale zwykle drożej.

A co do ubezpieczenia to sprawdź sobie jakie warunki rezygnacji (choroba, siła wyższa, etc). Nie sądzę, żeby tam było o "wojnie w kraju sąsiednim". Wojnie, która trwa już od 70lat.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 11 Paź 2023 14:53 
Awatar użytkownika

złoty
Pamiętam jak się zaczęła wojna, to u nas marudzili, w Poznaniu że latem już po kilku miesiącach jest mały ruch przyjezdnych z zagranicy bo się boją, że wojna na wschodzie, więc lepiej tutaj nie przyjeżdżać,
@jimi, masz rację, że ludzie dzielą się na takich co wyjeżdżają i takich którzy szukają powodu żeby nie pojechać, część moich znajomych jak ogląda zdjęcia z podróży to zaraz chce jechać, a jak po jakimś czasie zadzwonię, że jest oferta to kombinują jak się da żeby znaleźć powód i odmówić, ostatnio sam od razu mówię, tak, tak wiem, że pies sąsiada złamał nogę i musicie zostać w domu ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 11 Paź 2023 16:12 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 264 650
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Powoli zaczyna się wyjaśniać kwestia rasizmu i przebiegłych oszustów-takówkarzy z Zanzibaru 8-)

Mnie ostatnio pytali znajomi, że może powinni odwołać wyjazd do Hurghady, bo przecież Egipt wpuści masy uchofźców i zrobi im obóz w Marriocie w Hurghadzie. I uchodźcy od razu przeprowadzą zamach terrorystyczny w odwecie.

Moim zdaniem to może mieć związek ze stereotypami i uprzedzeniami. "Wiadomo, że każdy arab jest taki sam, więc będą krzywo patrzeć na białych i może zdarzyć się coś niemiłego" 8-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 11 Paź 2023 16:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Jordania jest bezpieczna i piękna.
Ostatnio wojna tam była w '67? Ten kraj poprawnie żyje z Izraelem i innymi sąsiadami też.
Zeus lubi ten post.

#10 PostWysłany: 11 Paź 2023 18:12 

niebieski
jimi napisał(a):
Przyznam szczerze, że nie rozumiem ludzi, którzy kupują wycieczkę, a potem szukają powodu, żeby nie pojechać.

Jak popatrzysz dzisiaj, to Egipt nadal jest w ofertach, co nie przeszkadza wysyłać samolotów po Polaków i bodajże Litwinów.
Napisałem wyżej, doczytaj. BP oferowało pod korek wszystko w niżach cenach, niż gdyby załatwiałoby się na własną rękę. Czego nie rozumiesz?
Na miejscu mogę sobie pewne miejsca objechać.
Kryterium cena w tym przypadku nie jest jedyna. No znam sąsiadów, co to potrafią jechać do Wrcka 80 km, bo dostali gazetkę z jakiegoś marketu ze zniżka na garnki.
Też tak robisz?
Liczy się wszystkie aspekty.
Czasami wole zapłacić kilka zł więcej za wylot z Poznania lub Wrocławia, niż telepać się do Warszawy czy Katowic.

wtak napisał(a):
Jordania jest bezpieczna i piękna.
Ostatnio wojna tam była w '67? Ten kraj poprawnie żyje z Izraelem i innymi sąsiadami też.

No wiesz, Polska raczej z Ukrainą żyje ale jest jak jest.
Wpier... w Holandii za nic można dostać bez wielkich wysiłków.

ghostwriter napisał(a):
Powoli zaczyna się wyjaśniać kwestia rasizmu i przebiegłych oszustów-takówkarzy z Zanzibaru

Mnie ostatnio pytali znajomi, że może powinni odwołać wyjazd do Hurghady, bo przecież Egipt wpuści masy uchofźców i zrobi im obóz w Marriocie w Hurghadzie. I uchodźcy od razu przeprowadzą zamach terrorystyczny w odwecie.

Moim zdaniem to może mieć związek ze stereotypami i uprzedzeniami. "Wiadomo, że każdy arab jest taki sam, więc będą krzywo patrzeć na białych i może zdarzyć się coś niemiłego"

Jakąś traumę przeszedłeś? W Dąbrowie Górniczej byłeś ostatnio? :shock:

kostek966 napisał(a):
Pamiętam jak się zaczęła wojna, to u nas marudzili, w Poznaniu że latem już po kilku miesiącach jest mały ruch przyjezdnych z zagranicy bo się boją, że wojna na wschodzie, więc lepiej tutaj nie przyjeżdżać,
@jimi, masz rację, że ludzie dzielą się na takich co wyjeżdżają i takich którzy szukają powodu żeby nie pojechać, część moich znajomych jak ogląda zdjęcia z podróży to zaraz chce jechać, a jak po jakimś czasie zadzwonię, że jest oferta to kombinują jak się da żeby znaleźć powód i odmówić, ostatnio sam od razu mówię, tak, tak wiem, że pies sąsiada złamał nogę i musicie zostać w domu

Myślenie chybione. Przeszliśmy powrót Syna w covidzie, kiedy była kwestia podjęcia decyzji o błyskawicznym powrocie do PL, bo z półkuli południowej nie byłoby jak wrócić lub zostać w tranzycie w Dubaju, więc nie mów mnie, jak mam żyć.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Paź 2023 19:21 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
kostek966 napisał(a):
@jimi, masz rację, że ludzie dzielą się na takich co wyjeżdżają i takich którzy szukają powodu żeby nie pojechać

Niektórzy są ostrożni lub też lubią święty spokój i relaks podczas urlopu, który ma być wypoczynkiem (niezależnie od formy tego wypoczynku). Nie każdy lubi spędzać czas na urlopie na czytaniu wiadomości przesyconych sensacja, by z nich wywnioskować, co realnie może grozić.
Jordania wydaje się bezpiecznym krajem, nie gra chyba pierwszoplanowej roli w bliskowschodnich konfliktach, ale należy wziąć pod uwagę chociażby kwestię eskalacji działań wojennych, w tym potencjalny konflikt Izraela i Iranu. Oby do niego nie doszło, bo wówczas ograniczenia i zamknięcia przestrzeni powietrznej mogą pokrzyżować plany.
Dlatego przygotowywanie się na różne scenariusze nie powinno być piętnowane, w odróżnieniu od panikowania. A jeśli ktoś planujący wyjazd do Jordanii postanowi odłożyć te plany, pojechać w inne miejsce (równie ciekawe) a do planów jordańskich wrócić przy następnej okazji, to co w tym złego?

Pamiętam, że gdy na początku stycznia 2020 (pandemia dopiero nieśmiało przebijała się w mediach i świadomości niektórych) przygotowywałem się, by lecieć Qatar Airways do Azji to zastanawiałem się (nie panikując ale rozważając różne możliwe scenariusze) czy po ataku na irańskiego dowódcę nie dojdzie do jakiegoś konfliktu, który spowoduje zamieszanie w regionie. A Katar był wówczas w sporze z ZEA i Arabią Saudyjską i od kilku lat nie miał dostępu do ich przestrzeni powietrznej a więc korzystał z wąskiego wycinka przestrzeni irańskiej i tamtędy latał na wschód oraz nad Iranem latał z Europy do Dohy. Ale lotów nie odwoływałem, konflikt nie wybuchł a po jakimś czasie zniesione zostały nawet ww wzajemne ograniczenia w korzystaniu w przestrzenia ZEA, Arabii i Kataru.

A co wycieczki z biurem, to sam przeplatam wyjazdy samodzielne z tymi z biurem, zależnie od mojego nastawienia, potrzeb i realiów miejsca. I potwierdzam, że z biurem nie musi być drożej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 11 Paź 2023 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Lecę do Jordania, po raz drugi, na przełomie stycznia i lutego. Będę w południowej części Jordanii, czyli blisko konfliktu.
Ale nie jestem tchórzliwym turystą z FR/D/GB którzy odwoływali pobyt w Polsce, bo 1000 km dalej jest wojna.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Paź 2023 19:46 

srebrny
Jak zwykle nic nie jest tak czarno-białe, jak mogłoby się wydawać. W Jordanii, szczególnie w stolicy, jest cała masa Palestyńczyków, którzy uciekali tam w różnych latach. Nie wiemy ilu się zradykalizowało, bo kraj ten król trzyma mocno "za mordę". Ale jakichś manifestacji poparcia dla swoich lub podobnych zamieszek, szczególnie jak mocno Izrael ich przyciśnie, nikt z nas chyba nie może w 100% wykluczyć. Ja też mam bilety do Akaby i chciałem lecieć w grudniu. Co prawda na Wadi rum to beduini, którzy na Palestyńczyków raczej patrzą z góry, ale będę na pewno śledził sytuację i rezerwacje na miejscu robił z możliwością odwołania.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 11 Paź 2023 19:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Jordania od czasu problemów na dzisiejszym tzw. Zachodnim Brzegu "pilnuje" u siebie nastrojów Arabów-Palestyńczyków.
FUX lubi ten post.

#15 PostWysłany: 11 Paź 2023 20:06 

srebrny
@wtak wojna sześciodniowa to już odległa historia, a do ubiegłego tygodnia wydawało się, że Izrael też sytuację u siebie kontroluje
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 11 Paź 2023 20:12 

niebieski
eskie napisał(a):
Lecę do Jordania, po raz drugi, na przełomie stycznia i lutego. Będę w południowej części Jordanii, czyli blisko konfliktu.
Ale nie jestem tchórzliwym turystą z FR/D/GB którzy odwoływali pobyt w Polsce, bo 1000 km dalej jest wojna.

Możesz lecieć nawet pięćdziesiąty.
To o niczym nie świadczy.
Wiesz, słyszałem w sierpniu, będąc w Krakowie, że znajomi interlokutora, laski z recepcji, pytali, czy słychać wybuchy z Ukrainy, jak tam wybuchła wojna.
Nie, nie jestem na tym poziomie umysłowym.
Nie, nie chcę spierać.... w podskokach z Jordanii w casie na stojąco ze spadochronem na grzbiecie, jak po mnie przyleci samolot zaordynowany przez Długopisa.
Napisano wyżej, nie po to jadę na urlop, aby śledzić przekaziory, czy już mam spadać na lotnisko w klapkach, czy jeszcze nie.

Oby do tego nie doszło.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#17 PostWysłany: 11 Paź 2023 20:17 

srebrny
Cytuj:
Mamy ubezpieczenie rezygnacji z imprezy. Czy wtedy wpłacona zaliczka zostaje zwrócona?

Odpowiedź jest w warunkach tego ubezpieczenia. Ja ich nie znam.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 11 Paź 2023 20:18 

platynowy
Bliski Wschód to chyba słaby rejon na beztroskie wakacje, nawet w czasie pokoju. Trzeba było wybrać kanarki.

Tak to jest kiedy najpierw kupuje się bilety, bo są w promocji za 89 zł., a dopiero później na mapie sprawdza się gdzie się leci.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 11 Paź 2023 20:37 
Awatar użytkownika

Loty: 400
Kilometry: 706 728
Krajów: 90 / 42.1%
niebieski
Sam mam bilety do Akaby na 30.10 i trochę zastanawiam się jak sytuacja się rozwinie, ale na ten moment nie mam w planach rezygnacji. Mogę jedynie nie jechać z powodu braku paszportu bo póki co jest w ambasadzie Algierii i jak nie zdążę to wtedy niestety problem sam się rozwiąże.
Tak jak wspomniał @Kothson ciężko uznać Bliski Wschód za miejsce na beztroskie wakacje chociaż oczywiście nie ma co demonizować bo chyba i tak z tych krajów to najdziwniejszy klimat zawsze miał Izrael.
Co do Twoich rozważań @FUX tak jak było wspomniane wszystko zależy od zapisów bo szczerze wątpię żeby jakiekolwiek biuro same z siebie pozwalało klientom rezygnować z wyjazdu bo w regionie w sąsiednim kraju toczy się wojna.
3 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 11 Paź 2023 21:02 

Loty: 207
Kilometry: 327 212
Krajów: 64 / 29.9%
złoty
Jordania to oaza spokoju w tym regionie, ja bym jechał jeśli to by było teraz (chociaż rozterki rozumiem, za parę godzin leci mój lot do Bejrutu, na który mimo straty pieniędzy się nie zdecydowałem - tam naprawdę może trzasnąć w każdej chwili a nie chcę wracać na Wasz koszt).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość