Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 05 Sty 2013 18:54 

srebrny
OW. wracam autobusami jakos tam do limy :)
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#22 PostWysłany: 16 Sty 2013 17:24 

srebrny
posluchajcie, a jak to wyglada z mozliwoscia zlecania prania w peru ? nie chce brac duzo rzeczy, jak juz to wole kupowac na miejscu
jakies prezenty czy np. ubrania miejscowe :)
pozatym to bilet do machu pichu mozna kupic online tutaj:
http://www.machupicchu.gob.pe/
i wklejam maila od peruwianskiej kumpeli, moze sie innym przyda info :)

Cytuj:
All the information in english: http://www.peru.travel/s_ftohistoria.as ... q=4.1.16.7

Cost of the bus to go UP to the mountain: http://media.peru.info/docs/tarifas2012consettur.pdf

Also you have to think about the way to go from Cuzco to "Aguas calientes" that is the city next to Macchupicchu. Normally you can take a train
The link: http://www.perurail.com/
pozdrawiam
michcioj
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 17 Sty 2013 17:10 

Zbanowany
Rzeczy do prania można dać chyba w każdym hotelu.
Pozdrowienia
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 29 Sty 2013 15:40 

srebrny
ok, wedlug info od kumpeli, z cusco do puno (jezioro titicana) or puno do arequipy autobus jedzie 8 h noca, wiec spoko, nie tracimy dnia :)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 21 Lut 2013 12:58 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Właśnie zbieram informację nt. Peru. Udało mi sie w necie trafić na przewodnik Lonley Planet'a Peru Travel Guide Book 7th edition
Image

gdyby komuś był potrzebny służę pomocą

#26 PostWysłany: 22 Lut 2013 12:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Przygotowując się do swojego wyjazdu natrafiłem w necie na dość obszerną listę przewoźników w Peru, mianowicie:

http://www.cuscotouristinformation.com/peru-tourist-information-buses.html

może komuś się przyda.

#27 PostWysłany: 22 Lut 2013 14:11 

Sprawdziłem ceny pociągów Peru Rail na maj/czerwiec na trasie Ollantaytambo - Aquas Calientes (Machu Picchu) i przyznam, że jestem w szoku. Przejechanie tego 30-km odcinka w obie strony to minimum 100 $, nie mogę znaleźć nic tańszego. Inca rail są jeszcze droższe. Czy ktoś ma jakieś (aktualne) doświadczenia z zakupem tych biletów? Znalazłem informację, że wcześniej te bilety można było trafić po 40 lub 60 $ RT. Nie wiecie jaką politykę cenową ma Peru Rail? Kiedy najbardziej się opłaca kupować? Jeśli nie uda się tych biletów kupić taniej, to chyba trzeba będzie się zastanowić nad alternatywną trasą przez Santa Maria i Santa Teresa.

Znalazłem też informację, że od października za bilety do Machu Picchu nie można płacić zagranicznymi kartami on-line. Pozostaje więc kupowanie biletów na miejscu, bo inne możliwości to przelew do miejscowego banku, załatwianie przez agencje itd. Może ktoś ma jakieś świeższe info na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 24 Lut 2013 14:19 

Zbanowany
Wydaje mi się, że Peru Rail mają po prostu cennik i nie ma żadnych promocji. Po co promocje na takiej trasie, skoro wszyscy turyści i tak pojadą, bo nie mają alternatywy (statystycznie tylko niewielki procent ma czas, żeby jechać trasą alternatywną)? Najlepsze jest to, że wg cennika lokalni jadą tą samą trasę, tym samym pociągiem za grosze...
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 24 Lut 2013 15:37 

W Cuzco na głównym placu jest sporo agencji turystycznych(każda przedstawia się jako informacja turystyczna ;)), niektóre z nich mają własny transport busem.
Wyglądało to tak, że zbierają Cię rano i jedzie się do stacji Hidroelectrica, po drodze jest przerwa na posiłek. Następnie spacer wzdłuż torów do Aguas Calientes(około 1,5 godz., zależy od grupy), kolacja i nocleg na miejscu. Rano pobudka i śniadanie. Jeśli chce się wchodzić to o 5:00 otwierają przejście przez most na dole, 1 godz. na wejście spokojnie wystarcza. Alternatywnie przed 6:00 ruszają busy z Aguas do Machu Picchu, przejazd w dwie strony kosztował 17$. Do Machu Picchu zaczynają wpuszczać o 6:00 rano i warto być jak najwcześniej.

W zeszłym roku cena, nie pamiętam dokładnie ale jakieś 120 $ zawierała:
- bilet wstępu do Machu Picchu i przewodnika na miejscu
- przejazd busem w dwie strony oraz przy powrocie pociąg z Aguas Calientes do Hidroelectrica
- nocleg w Aquas Calientes
- posiłek w drodze do, kolację wieczorem, śniadanie i coś na drogę następnego dnia

Całość zajmowała 2 dni. Jeśli nie ma się za dużo czasu to warto rozważyć taką alternatywę, natomiast jeśli dysponuje się czasem to da się taniej i ciekawiej to połapać.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 24 Lut 2013 21:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Posiadam mapę Peru dla nawigacji Garmin, gdyby ktoś potrzebował.

#31 PostWysłany: 25 Lut 2013 23:45 

Loty: 175
Kilometry: 293 799
Krajów: 19 / 8.9%
jacek69 to ja poprosze LP na maila jezeli to nie problem reszczu@gmail.com
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 26 Lut 2013 20:39 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
wlasnie zakupilam bilety Inca Rail, za szokujace 478$ / RTN/4 os. Kupilam juz bilety na maj poniewaz interesuja mnie konkretne godziny i tylko klasa turystyczna a np w Peru Rail na godzine poranna bilety sa juz wyprzedane. Zadnych problemow z platnoscia ale karta visa musi byc visa verified.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 27 Lut 2013 00:43 

aviel napisał(a):
wlasnie zakupilam bilety Inca Rail, za szokujace 478$ / RTN/4 os. [...]

Skandal w biały dzień. Ale chyba alternatywy żadnej nie ma :/ W jakich datach wybieracie się do Peru? Ja wraz z 7 osobową ekipą lecimy w dn 24-7maj. Macie już konkretny plan zwiedzania?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 27 Lut 2013 10:06 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
my lecimy 26.05-08.06, jak wrocicie podzielcie sie wrazeniami, prosze. My lecimy z dziecmi/nastolatkami, plan juz jest Gringo Trail tylko w odwrotna strone, po wyladowaniu w Limie na drugi dzien lecimy rano do Cusco stamtad natychmiast do Ollantaytambo. Jest swieto Corpus Christi wtedy i przyzwoite hostele sa juz prawie wyprzedane. Ja rezerwowalam miesiac temu i juz mam male problemy z hostelami. 2 dni w Olla, dwa dni w Cusco, potem przejazd tourist busem do Puno, 2-3 dni tam, potem Arequipa 2-3 dni (bez kanionu, duzo czytalam i ogladalam nt temat, i jednak nie) i potem albo do Limy albo zahaczymy o Ica (sandboarding, islas B...). Wasz plan?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 27 Lut 2013 10:32 

srebrny
sadinho napisał(a):
aviel napisał(a):
wlasnie zakupilam bilety Inca Rail, za szokujace 478$ / RTN/4 os. [...]

Skandal w biały dzień. Ale chyba alternatywy żadnej nie ma :/ W jakich datach wybieracie się do Peru? Ja wraz z 7 osobową ekipą lecimy w dn 24-7maj. Macie już konkretny plan zwiedzania?

jest alternatywa jak najbardziej. 70 soli ok 20 euro kosztuje przejazd w dwie strony mini busem z cusco do hydroelectrica, jest to ok 10 km od aqua calientas czyli bazy przed machu pichu. mozna przejsc sie w ok 2 godziny albo dojechac tam pociagiem za 18 dolarow.
spimy w hydroelektrica w hostelu za ok 10 euro (choc mozna za 15 soli ok18 pln)nastepnego dnia bladym switem idziemy na machu pichu i powrot ok 14 z hydroelectrica do cusco.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 27 Lut 2013 10:35 

srebrny
aviel napisał(a):
potem Arequipa 2-3 dni (bez kanionu, duzo czytalam i ogladalam nt temat, i jednak nie) ?

dlaczego nie ? kanion jest piekny. warto chociaz liznac w ciagu jednodniowej wycieczki, jak juz to puno bym odpuscil.
zreszta wrocilem z Peru jakies 1.5 tygodnia temu, jakby cos to pytajcie ludziska :)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 27 Lut 2013 10:50 
Awatar użytkownika

niebieski
michcioj napisał(a):
wrocilem z Peru jakies 1.5 tygodnia temu, jakby cos to pytajcie ludziska :)

a o jakie miasta zahaczyłeś? Łatwiej będzie zadań pytanie odnośnie konkretnego miejsca.

#38 PostWysłany: 27 Lut 2013 12:28 

srebrny
pawelyop napisał(a):
michcioj napisał(a):
wrocilem z Peru jakies 1.5 tygodnia temu, jakby cos to pytajcie ludziska :)

a o jakie miasta zahaczyłeś? Łatwiej będzie zadań pytanie odnośnie konkretnego miejsca.

Lima, Cusco, Machu Pichu, Arequipa, Ica, Paracas :)
oczywiscie staralem sie zobaczyc okolice rowneiez nie tylko same miasta.:)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 27 Lut 2013 12:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja wybieram sie 10 marca...

wobec tego chciałbym zadać pytanie odnośnie Pisco i Ica. Jak wygląda tam kwesta bezpieczeństwa ?(mam aparat, niezbyt duży, ale niestety nie mieści sie w dłoni i trzeba go w torbie nosić). Spotkała cie jakaś niemiła sytuacja z tym związana? Można sobie spokojnie chodzić po ulicach bez jakiejś większej obawy o kradzież, itp?
Czy Ludzie tam są generalnie mili i pomocni (jak w Portugalii, Hiszpanii czy nawet Maroku) czy może tylko patrzą jak tu turystę oszukać na kasie i na każdym kroku trzeba uważać.

Czym jechałeś pomiędzy Pisco a Ica? jakieś minibusy?

Odnośnie Limy - czym jechałeś z drodze z lotniska? Taxi z terminala czy złapane przed? Jakieś orientacyjne koszty?

Na miejscu posługiwałeś się językiem hiszpańskim czy angielskim?
Dzieki za odp

#40 PostWysłany: 27 Lut 2013 14:20 

Zbanowany
Peru na pewno nie jest najbezpieczniejszym krajem i trzeba na siebie uważać. Przy odrobinie rozwagi nie powinno się nic stać. Poczytaj trochę o bezpieczeństwie tam i będziesz wiedział, czego się wystrzegać. Na początek proponuję nasz blog: http://www.tuitam.net/2011/12/peru-mist ... macje.html :)
Ludzie generalnie są pomocni, ale dużo jest różnych typów, którzy chcą oszukać. Z tego co wymieniłeś to najbliżej do Maroka ;)
Podsumowując: trzeba mieć się na baczności, ale nie przerażać za bardzo. My się za dużo naczytaliśmy o niebezpieczeństwach w Ameryce Południowej i trochę nam to zepsuło radość z pierwszej części wyjazdu.
Samo Pisco odwiedza niewielu turystów, więc jest bezpieczniej niż w innych miejscach. W Ica są miejsca, gdzie lepiej nie chodzić, ale w miejscach turystycznych też jest ok.

Pomiędzy Pisco a Ica jeżdżą autobusy.

My na miejscu mówiliśmy po hiszpańsku i polecam nauczyć się chociaż podstawowych zwrotów. Z angielskim też nie powinno być problemu.
Pozdrowienia
Bartek

Ostatnio edytowany przez lbt, 10 Mar 2013 19:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość