Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zasada NO SHOW nie funkcjonuje w ' tanich liniach '
Ryanair, Wizz, itp
można wykorzystać 'powrót' nie lecąc 'tam'

Również w przypadku Pegasusa opuszczenie pierwszego odcinka lotów łączonych na jednej rezerwacji NIE WPŁYWA na kolejny odcinek.

Scoot - odpuszczenie odcinka kasuje kolejne

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 969 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49  Następna
Autor Wiadomość
#941 PostWysłany: 02 Gru 2025 19:37 

Loty: 208
Kilometry: 327 761
Krajów: 64 / 29.9%
złoty
Napiszesz pismo potwierdzone notarialnie, że byłeś w ubikacji a boarding był w trakcie defekacji. Nic się nie stanie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
radomt uważa post za pomocny.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#942 PostWysłany: 02 Gru 2025 19:50 

niebieski
@Pecel87 ale powrót SAS do Krakowa w ten sam dzień, w który miałem odbyć ostatni odcinek do OSL, z tego samego lotniska (CPH) lepiej sobie odpuścić? ;))
 Profil Relacje PM off  

#943 PostWysłany: 02 Gru 2025 20:25 
Awatar użytkownika

złoty
Będzie ok, zdarzyło mi się zgubić na przesiadce w CPH i nie miało to żadnego ciągu dalszego. Aczkolwiek nie dodawałbym tego samego numeru EB na dwóch lotach w tym samym czasie :D
 Profil Relacje PM off
radomt lubi ten post.
radomt uważa post za pomocny.

#944 PostWysłany: 20 Gru 2025 13:48 

Czy ma ktoś doświadczenie w opuszczaniu odcinków hawajskiego Island Hoppera i podobnych od United?

Chcę lecieć HNL-(ewentualny hopper bez wysiadania)-GUM-KOR-MNL i spędzić w każdym miejscu po kilka dni.

HNL-GUM i KOR-MNL za M&M.

Zostaje GUM-KOR, bezposrednio 2400PLN+, GUM-KOR-MNL za ~770PLN.

Czy można opuścić bez problemu odcinek KOR-MNL przy tak "oczywistym" skiplaggingu? Jeśli tak, to czy próbować nadawać bagaż do KOR, czy może lepiej odpuścić i lecieć na podręcznym?

Załączniki:
Screenshot_20251220_123511_Chrome.jpg
Screenshot_20251220_123511_Chrome.jpg [ 67.84 KiB | Obejrzany 1669 razy ]
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#945 PostWysłany: 21 Gru 2025 21:45 

Ostrzeżenia: 1
niebieski
A czy ktoś spotkał się z sytuacją, że nie odbył pierwszego etapu podróży nie z własnej winy ( np. udokumentował spóźnienie pociągu, którym podróżował na lot ) po czym dotarł na miejsce drugiego lotu na własną rękę i został wpuszczony? Czy przewoźników to nie interesuje wcale?
 Profil Relacje PM off  

#946 PostWysłany: 21 Gru 2025 22:33 

srebrny
Przewoźnika to nie interesuje, natomiast jest szansa że znajdziesz ubezpieczenie które obejmuje takie wypadki.
bigosm lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#947 PostWysłany: 21 Gru 2025 22:47 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
O ile dobrze pamiętam, to Ergo Ubezpieczenia mieli takie, ale obejmowało ono opóźnienia transportu publicznego i chyba tylko w Polsce.
bigosm lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#948 PostWysłany: 21 Gru 2025 23:38 

HON fly4free
Co do zasady nikogo to nie obchodzi. Bilet nie ma wpisanego w taryfę warunku, że "możesz opuścić odcinek, jeśli nie dotrzesz na niego nie z własnej winy". LOT prawie od razu przysyła maila, że opuściłeś właśnie odcinek lotu i zgodnie regurami taryfy kolejne zostają skasowane. Grupa LH też jest restrykcyjna jeśli chodzi o opuszczanie odcinków lotów.

Aczkolwiek tutaj czasem mamy do czynienia z ciekawymi zapisami, bo niektóre kraje mają (wymuszone prawnie) wyjątki od reguł. I tak, dokument "OUT OF SEQUENCE GUIDELINE" (Austrian, Brussels, Air Dolomiti, Lufthansa, Swiss) z 28.10.2025 (wersja 2.0 dokumentu) wnosi nowość - "Legal exception for passengers with residence in DE":

---

## Wytyczne dla blankietów biletowych Austrian Airlines, Brussels Airlines, Lufthansa, SWISS i Air Dolomiti

### OUT OF SEQUENCE (OOS) – WYTYCZNE

**Status:** 28 października 2025 r.
**Wersja:** 2.0
**Grupa docelowa:** agencje turystyczne
**Redakcja:** Lufthansa Group Fulfillment Solution Team
**Klasyfikacja:** Publiczne

**Obowiązuje dla:**

* ☒ Austrian Airlines
* ☒ Brussels Airlines
* ☐ Eurowings
* ☒ Lufthansa
* ☒ SWISS
* ☒ Air Dolomiti

---

## Spis treści

**Przegląd zmian** 3
**1. Wprowadzenie i podstawy** 3
**2. Definicja „Out of Sequence”** 3
**3. Zasady obsługi przez agencje turystyczne** 4
**3.1 Samoobsługa bez waiver** 4
**3.2 Obsługa z waiver** 4
**4. Zasady kalkulacji OOS i proces przebookowania (reissue)** 5
**4.1 Zasady ponownej kalkulacji** 5
**4.2 Proces reissue** 6

---

## Przegląd zmian

| Wersja | Data zmiany | Rozdział | Typ | Treść |
| ------ | -------------------- | -------: | ------------------- | -------------------------------------------------------------------------------------------------------- |
| 1.0 | marzec 2023 | — | Dokument początkowy | Dokument początkowy |
| 1.1 | wrzesień 2023 | 3 | Przypomnienie | Prawidłowe uzupełnienie pola Endorsement |
| 1.1 | wrzesień 2023 | 4.3 | Usunięcie | Standardowe zasady Out of Sequence mają zastosowanie przy zmianie trasy międzynarodowej na krajową w DE. |
| 2.0 | 28 października 2025 | — | Nowe | Wyjątek prawny dla pasażerów z miejscem zamieszkania w DE |

---

## 1. Wprowadzenie i podstawy

Austrian Airlines, Brussels Airlines, Lufthansa, SWISS oraz Air Dolomiti ujednoliciły zasady obsługi przypadków „Out of Sequence”:

* bilety OS (257), SN (082), LH (220), LX (724) oraz EN (101)
* wszystkie punkty sprzedaży, trasy oraz taryfy
* nie obowiązuje już opłata manipulacyjna linii lotniczej
* agenci turystyczni mogą obsługiwać standardowe przypadki w trybie samoobsługowym bez waiver

Ze względu na regulacje prawne obowiązują następujące szczególne **wyjątki**:

* pasażerowie mający miejsce zamieszkania w Austrii (AT)
* pasażerowie posiadający bilet sprzedany we Włoszech (IT)
* **Nowe (od 28.10.2025):** pasażerowie mający miejsce zamieszkania w Niemczech (DE)

**Uwaga:** w przypadku pytań dotyczących biletu Air Dolomiti (EN/101) prosimy kontaktować się z właściwym (znanym Państwu) Air Dolomiti Sales Center.

---

## 2. Definicja „Out of Sequence”

Obsługa Out of Sequence ma zastosowanie, jeśli pasażer decyduje się **pominąć jeden lub więcej kuponów** biletu i **wykorzystać pozostałe kupony dokładnie tak, jak zostały pierwotnie wystawione**.

Dla każdego scenariusza Out of Sequence musi istnieć ważny bilet Austrian Airlines (257), Brussels Airlines (082), Lufthansa (220), SWISS (724) lub Air Dolomiti (101).

W bilecie musi pozostawać co najmniej jeden ważny, niewykorzystany kupon. Oznacza to, że Out of Sequence należy zastosować w okresie ważności biletu oraz przed odlotem ostatniego odcinka wpisanego na bilecie.

Po odlocie ostatniego zarezerwowanego odcinka bilet kwalifikuje się wyłącznie do zwrotu zgodnie z warunkami taryfy (fare note).

**Regulacja Out of Sequence nie ma zastosowania**, jeżeli pasażer zażąda zmiany lotu, daty i/lub klasy na pozostałej części podróży. W takich przypadkach stosuje się standardowy proces zmian oraz odpowiednie zasady taryfowe (tj. zmiana dobrowolna – bez Out of Sequence).

---

## 3. Zasady obsługi przez agencje turystyczne

Agenci turystyczni **nie są zobowiązani** do samodzielnej obsługi przypadków Out of Sequence i zawsze mogą skontaktować się z lokalnym Lufthansa Group Agency Support w celu uzyskania wsparcia.

Jeżeli agent decyduje się na dokonanie reissue w ramach Out of Sequence, należy przestrzegać wszystkich zasad (w tym prawidłowego wpisu w polu Endorsement rozpoczynającego się od „OOS …”), aby uniknąć wystawienia **ADM (Agent Debit Memo)**.

W przypadku braku wpisu w polu Endorsement obowiązuje standardowa kontrola/audyt zgodnie z warunkami taryfy.

---

### 3.1 Samoobsługa bez waiver

Dla standardowych reissue Out of Sequence **nie są wymagane waiver** od Lufthansa Group Agency Support.

**Standardowe Out of Sequence** zdefiniowane jest jako:

* niewykorzystany bilet **nie** sprzedany we Włoszech (IT) / pasażer **nie** jest rezydentem Austrii (AT) / pasażer **nie** jest rezydentem Niemiec (DE) oraz
* pasażer decyduje się wykorzystać wyłącznie lot(-y) powrotny(-e) oraz
* w pozostałej podróży znajduje się co najmniej jeden odcinek z numerem lotu OS, SN, EW, LH, LX, EN lub 4Y.

W przypadkach szczególnych i niestandardowych (np. brak dostępnej właściwej taryfy, określone produkty taryfowe, pominięcie kuponów pośrednich, wyjątki prawne itp.) lub w razie jakichkolwiek wątpliwości co do prawidłowej rekalkulacji bądź procesu – prosimy skontaktować się z Lufthansa Group Agency Support.

**Uwaga:** jeżeli pasażer z miejscem zamieszkania w DE wnioskuje o reissue Out of Sequence, od 28 października 2025 r. kontakt z Lufthansa Group Agency Support jest obowiązkowy.

---

### 3.2 Obsługa z waiver

**Waiver są wymagane** dla:

* reissue Out of Sequence biletów sprzedanych we Włoszech (IT)
* reissue Out of Sequence biletów dla rezydentów Austrii (AT) *(wyjątek: punkt sprzedaży Austria, pod warunkiem spełnienia wszystkich zasad)*
* reissue Out of Sequence biletów dla rezydentów Niemiec (DE)
* niestandardowych produktów taryfowych (np. produkty typu upgrade)
* każdego zwrotu biletu wynikającego z obsługi Out of Sequence
* reissue w przypadkach niestandardowych

---

## 4. Zasady kalkulacji OOS i proces reissue

### 4.1 Zasady ponownej kalkulacji

Cena biletu musi zostać ponownie skalkulowana na podstawie nowej trasy (tj. **pozostałych kuponów do wykorzystania**) tak, jak gdyby pasażer pierwotnie zakupił właśnie tę trasę.

* Rekalkulacja musi bazować na **najniższej właściwej (lowest applicable) historycznej taryfie** w **najwyższej pierwotnie wystawionej klasie rezerwacyjnej (RBD)** oraz w tej samej **rodzinie taryf (fare family)** – osobno dla każdego kierunku w ramach pozostałych kuponów.

* Oznacza to: zastosować historyczną taryfę właściwą dla tej samej lub wyższej RBD w pierwotnej rodzinie taryf dla pozostałych kuponów w danym kierunku podróży.
* Jeżeli nie ma taryfy w wymaganej RBD w pierwotnej rodzinie taryf: użyć taryfy w wyższej RBD i/lub wyższej rodzinie taryf. Zmiana na niższą RBD / niższą rodzinę taryf jest niedozwolona.
* Należy przestrzegać wszystkich zasad nowej taryfy, w tym **Advance Purchase (ADVP)**, zgodnie ze stanem na moment wystawienia oryginalnego biletu (kalkulacja historyczna).
* Należy użyć pełnej wartości oryginalnego biletu jako kredytu (zaliczenia) na poczet nowego biletu.
* Jeżeli nowa cena jest niższa od starej, różnica do oryginalnej taryfy/podatków, w tym niewykorzystanego YQ, może zostać zaliczona poprzez **residual value EMD** niezależnie od rodzaju taryfy. **DCC (YR)** pozostaje bezzwrotne.
* Jeżeli pasażer wykupił usługi dodatkowe (ancillary services) przypisane do pominiętych kuponów, takie EMD są bezzwrotne.
* Jeżeli wymagana jest konwersja waluty, należy użyć **Bankers Selling Rate (BSR)** obowiązującego w dacie pierwotnego wystawienia biletu.
* Jeżeli nie ma żadnej dostępnej taryfy lub potrzebują Państwo pomocy przy kalkulacji i/lub wystawieniu residual value EMD, prosimy skontaktować się z Lufthansa Group Agency Support.

**Przykład:**

* Oryginalny bilet wystawiony 01JAN23, blankiet: 724 (LX)
* Daty podróży: wylot 10MAR23 – powrót 20MAR23
* Pasażer decyduje się wykorzystać tylko powrót: BER LH X/FRA LH PAR

*(poniższe linie kalkulacyjne pozostają jak w oryginale)*
10MAR23PAR LX X/ZRH LX BER75.19H02CLSE0 LH X/FRA LH PAR 54.16K01CLSE8 NUC129.35END ROE0.950867
FARE EUR123.00
TAX EUR100.00YQ, EUR4.73FR, EUR11.70FR, EUR1.13IZ, EUR1.50O4, EUR12.30QX, EUR16.25CH, EUR9.11DE, EUR12.73OY, EUR0.50RA, EUR23.53RA, EUR8.52RD, EUR17.50YR
TOTAL EUR342.50

* Kalkulacja dnia 18JAN23 dla nowej trasy z użyciem historycznej taryfy z 01JAN23

20MAR23BER LH X/FRA LH PAR107.27K03CLSEH NUC107.27END ROE0.950867
FARE EUR102.00
TAX EUR10.00YQ, EUR9.11DE EUR12.73OY, EUR23.53RA, EUR8.52RD, EUR17.50YR
TOTAL EUR183.39

* Pełna wartość (EUR342.50) oryginalnego biletu zostaje zaliczona na poczet nowego biletu (EUR183.39).
* Zwrot różnicy EUR159.11 poprzez residual value EMD jest dozwolony w ramach polityki Out of Sequence, nawet jeśli pierwotna taryfa jest bezzwrotna.
* Distribution Cost Charge (DCC) pozostaje bezzwrotne.
* Waiver nie jest wymagany.

---

### 4.2 Proces reissue

* Wystawić bilet ponownie (reissue) oraz pobrać różnicę taryfy i/lub podatków, jeśli dotyczy.
* Opłata za zmianę rezerwacji (rebooking fee) nie ma zastosowania.
* **Pole Endorsement:** rozpocząć od „OOS WW”, zachować pierwotny tekst endorsement (w razie potrzeby skrócić). Przykład:
**OOS WW FARE RESTRICTIONS MAY APPLY**
* Wystawić residual value EMD, jeśli dotyczy, zgodnie z rozdziałem 4.1.

----------------------------------------------------------------------
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#949 PostWysłany: 28 Gru 2025 18:07 

niebieski
Mam taką (chyba) nietypową sytuację, dlatego pytam. Mam dwa loty na jednej rezerwacji, kupowane przez pośrednika, z adnotacją na Skyscannerze "przesiadka na ryzyko pasażera", pierwszy odcinek wykonywany Iberią, drugi - Air Nostrum dla Iberii. Plany mi się pozmieniały i bardzo na rękę byłoby mi odpuszczenie pierwszej części podróży, ale potem muszę już lecieć. Tylko czy nie anulują mi drugiego lotu, jeśli opuszczę pierwszy?
 Profil Relacje PM off  

#950 PostWysłany: 28 Gru 2025 18:29 

srebrny
Taka adnotacja zapewne oznacza że są to niezależne loty na oddzielnych biletach. Jeśli tak jest to możesz zrezygnować z pierwszego lotu, ale oczywiście musisz sprawdzić bilety.
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#951 PostWysłany: 28 Gru 2025 22:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Ale często jest taki zapis o tym ryzyku, ale to wszystko jest na jednym bilecie. Sprawdź na stronie Iberii, bo jest duża szansa, że to wszystko jeden bilet.
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#952 PostWysłany: 09 Sty 2026 00:19 

bigosm napisał(a):
A czy ktoś spotkał się z sytuacją, że nie odbył pierwszego etapu podróży nie z własnej winy ( np. udokumentował spóźnienie pociągu, którym podróżował na lot ) po czym dotarł na miejsce drugiego lotu na własną rękę i został wpuszczony? Czy przewoźników to nie interesuje wcale?

Nie wiem czy to Ci pomoże, ale kupiłem bilet multicity przez booking u Etihad.
Warszawa - Singapur przez Abu Zabi
Bangkok-Warszawa przez Abu Zabi
Przez długą kontrolę paszportów poza strefę Schengen na Okęciu spóźniłem się na 1 lot. Taryfa nie zwrotna.
Ale miałem szczęście bo drugi lot był na innej rezerwacji i miał inny kod PNR i wróciłem z Bangkoku oryginalnym lotem. więc czasami kupowanie lotów przez pośrednika/OTA ma plusy. Na pierwszy etap musiałem kupić inny bilet.
 Profil Relacje PM off  

#953 PostWysłany: 09 Sty 2026 01:01 
Awatar użytkownika

złoty
a co to ma wspólnego z ota ?, kupiłeś 2 razy ow i dlatego nie było problemu, jak byś kupił to samo na stronie przewoźnika to też powrotny byłby ważny, przy normalnym rt na jednym pnr przypadłyby wszystkie pozostałe loty obojętnie czy kupione przez ota czy u przewoźnika
 Profil Relacje PM off  

#954 PostWysłany: 25 Lut 2026 13:01 
Awatar użytkownika

Hej,
Trasa LOTem:
Krk-ord
Ord-waw-krk
Czy no show waw-krk dalej bez zadnych problemow?
Bagaz podreczny.
 Profil Relacje PM off  

#955 PostWysłany: 25 Lut 2026 13:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Tak, wychodzisz jak gdyby nigdy nic z lotniska. Na upartego jeszcze możesz zawalczyć o zwrot podatków
2 ludzi lubi ten post.

#956 PostWysłany: 07 Mar 2026 01:14 

Mam taki problem…

Kupiłem lot AMS-BOM-KBV linia IndiGO (pierwszy odcinek obsługiwany przez Norse) i taki sam powrót przez pośrednika (trip.com). Przez sytuację na bliskim wschodzie lot został wydłużony o 2,5h.
Czas na przesiadkę BOM-KBV to pierwotnie była godzina z hakiem ale po zmianie już wiem, że się nie wyrobię.

Mam pomysł żeby dolecieć do Indii a tam już brać jakikolwiek lot do Tajlandii ale czy wtedy przez „no show” BOM-KBV nie anulują mi powrotu?

I pytanie drugie: jeśli cała trasa jest kupiona przez IndiGO to nie powinni mi oni zapewnić jakiegoś połączenia żebym zrealizował całą trasę skoro kupione jest wszystko na jednym bilecie?

Z góry dzięki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#957 PostWysłany: 07 Mar 2026 01:26 
Awatar użytkownika

niebieski
To, że trasa została wytyczona i sprzedana przez trip, nie oznacza że jest na jednym bilecie (dokumencie). Prawdopodobnie rezerwacja norse to jedno, indigo to drugie, więc nie ma tu IMO pola manewru, być może trip poczuje się do zmiany powyższego planu w tej sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

#958 PostWysłany: 07 Mar 2026 02:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam SJO-BOG-MAD-LIS na jednym bilecie AV. Ostatni odcinek obsługuje TAP wiec w apce aviancki zrobiłem check ina tylko na pierwsze dwa odcinki, o ostatni krzyczy żeby robić na lotnisku. Niemniej jako że chce zrobić swój pierwszy no show i wysiąść w MAD, proszę utwierdzić mnie w przekonaniu że mając karty pokładowe w apce na dwa pierwsze odcinki, mam wszystko czego potrzebuje. Rozumiem, że brak check in na odcinek MAD- LIS nie zaburzy mi wcześniejszych odcinków? Czy z jakiegoś względu, którego nie dostrzegam, lepiej iść zrobić na lotnisku w SJO check in też na ostatni odcinek, który mam zamiar opuścić? Oczywiście tylko podręczny.
 Profil Relacje PM off  

#959 PostWysłany: 07 Mar 2026 02:08 
Awatar użytkownika

niebieski
IMO masz wszystko, co potrzebne, Tap nie jest do niczego potrzebny.
 Profil Relacje PM off  

#960 PostWysłany: 07 Mar 2026 07:23 

Loty: 26
Kilometry: 27 289
Krajów: 28 / 13.1%
K1312 napisał(a):
Mam taki problem…

Kupiłem lot AMS-BOM-KBV linia IndiGO (pierwszy odcinek obsługiwany przez Norse) i taki sam powrót przez pośrednika (trip.com). Przez sytuację na bliskim wschodzie lot został wydłużony o 2,5h.
Czas na przesiadkę BOM-KBV to pierwotnie była godzina z hakiem ale po zmianie już wiem, że się nie wyrobię.

Mam pomysł żeby dolecieć do Indii a tam już brać jakikolwiek lot do Tajlandii ale czy wtedy przez „no show” BOM-KBV nie anulują mi powrotu?

I pytanie drugie: jeśli cała trasa jest kupiona przez IndiGO to nie powinni mi oni zapewnić jakiegoś połączenia żebym zrealizował całą trasę skoro kupione jest wszystko na jednym bilecie?

Z góry dzięki za pomoc!

Jeżeli to jest faktycznie jeden bilet (z jednym PNR) to linia sama powinna cię przerzucić na następny lot tak, żebyś bezproblemowo dotarł na miejsce. Jeżeli to nie jest jeden PNR, no to już wtedy linii nic do tego, pozostaje kontaktowanie się z pośrednikiem (a jeśli BOM-KBV i KBV-BOM mają osobne PNR to wtedy noshow nie anuluje powrotu).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 969 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość