Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 26 Lut 2020 17:03 

Na poprzedniej stronie są niestety nieprawdziwe informacje o bezpłatnej wizie do Omanu. Nie ma takiej możliwości dla obywateli RP. Na lotnisku w Dubaju dostaniesz pieczątkę do paszportu i nikt nie wbije pieczątki poświadczającej, że wiza jest ważna 30 dni, bo w istocie jest ważna 90 dni, po prostu nie mają takich pieczątek. Nie pomogło nawet pokazanie wydruku ze wskazanej strony ROP w języku arabskim. Próbowałem jeszcze na granicy Omanu i tam błyskawicznie mi powiedziano, że Polski nie ma na liście krajów uprawnionych do Common Visa facility between Oman and Dubai. Wiążąca jest lista ze strony internetowej, a nie ta "lista nr 1" z linka na dole strony. Pewnie istotne jest, żeby wjeżdżać przez Hatta, a więc bezpośrednio z Dubaju, ale dopóki Polski nie będzie na tej liście, to trzeba będzie bulić 5 OMR za najkrótsza wizę. Wracałem przez Al Ain i nie było problemu. Przygotujcie się na długie formalności po stronie Omanu. Są kolejki, trzeba wypelniac formularze wizowe i formularze o Coronavirus. Zajmuje to sporo czasu.
 Profil Relacje PM off
YKS uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#122 PostWysłany: 03 Mar 2020 16:13 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 820 320
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Wczoraj wróciłem. Na lotnisku są kontrole, wypełniamy też deklarację o tym czy byliśmy w ciągu 14 dni w Chinach, Iranie itd. Część z tej deklaracji zabierają służby dla siebie , drugą część z pieczątką chcieli w hotelu. Przejście paszportówki zajęło nam tylko 10min. Mieliśmy wizę online na 10dni za 5 OMR.

Na lotnisku każdy bankomat przyjmuje Revolut bez prowizji.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 14 Lut 2022 14:10 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 682 222
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
Przed wyjazdem informacje jakie znalazłem dotyczące przywiezienia alkoholu to było max 2litry alkoholu. Na lotnisku w Maskacie w Duty Free jest informacja, że zwiększono do 4 litrów :)Image
Kuba71 uważa post za pomocny.

#124 PostWysłany: 04 Lis 2023 18:47 

Jaki VPN polecacie jadąc do Omanu? Głównie Netflix i Whatsapp
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 25 Lis 2023 01:10 

Loty: 198
Kilometry: 486 540
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
Wypłacałem Revolutem z Bank Dhofar oraz Bank Muscat i było bez żadnej prowizji (listopad 2023). Odnośnie VPN'a to korzystałem z Norda i działał bez problemu (chociaż nie korzystałem z Netflixa).
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#126 PostWysłany: 04 Gru 2023 09:29 

niebieski
Niedzwiedzik napisał(a):
Przerywając zacną dysputę, tak napomknę o podróży z dziewczyną/konkubiną/koleżanką bo ktoś wyżej o to pytał. Najprościej kupić stalowe obrączki czy tam srebrne (ogólnie tanie) i po kłopocie. W żadnym z arabskich/islamskich krajów się do nas nie przyczepili. Ogólnie łatwiej dla kobiety gdy podróżuje z mężem (obrączka) ot np. autobus: mogłem siedzieć z dziewczyną z przodu gdyż to moja żona. Co do samego Omanu to tak jak w ZEA pełna dowolność ale warto zwrócić uwagę na szczegóły, np. gdy moja płaciła swoją kartą za hotel, pan po wykonaniu transakcji kartę oddał mi nie "żonie" mimo tego, iż stała obok mnie i była bliżej niego. Sam osobiście polecam ich góry do tego na stronie Ministerstwa Turystyki Omanu są fajne mapy z opisówkami w pdf.Pozdro

Czy zdarzyło się komuś z forumowiczów w Omanie, aby był problem z wynajęciem pokoju przez parę nie będącą małżeństwem (różne nazwiska w paszporcie)?

#127 PostWysłany: 04 Gru 2023 12:26 
Awatar użytkownika

Loty: 400
Kilometry: 706 728
Krajów: 90 / 42.1%
niebieski
Ja byłem z partnerką w Omanie i nigdzie nie mieliśmy z tym problemu ;)
tomczas lubi ten post.

#128 PostWysłany: 09 Gru 2023 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 222 460
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Pytanie dość specyficzne:-)
Czy ktoś kojarzy czy Via ferrata Anantara Al Jabal Al Akhdar jest płatna czy nie ?
Wejście jest przy jakimś hotelu
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 14 Gru 2023 13:43 

Mam pytanie - jak teraz sytuacja w Omanie. Czy tam jest bezpiecznie ze względu na bliskość Jemenu?
Zastanawiam się nad wylotem z dziećmi.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 14 Gru 2023 13:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Tyle lat nić tam się nie stało, to znaczy ze bezpiecznie.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 14 Gru 2023 13:56 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Oman jest ponadprzeciętnie bezpieczny.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#132 PostWysłany: 10 Mar 2024 21:49 

Kilka moich, subiektywnych spostrzeżeń z Omanu. Na lotnisku warto zaopatrzyć się w kartę telefoniczną. Jest kilku operatorów. Wybrałem Vodafone 5GB za 4 OMR i nie miałem nigdzie problemów z siecią. Bankomaty na lotnisku są na końcu po prawej od wyjścia po minięciu służb celnych. Alkohol, jeśli ktoś potrzebuje, najlepiej kupić w strefie wolnocłowej po przylocie. Jazda po Omanie mega prosta. Mapy google spokojnie sobie radzą. Drogi szybkiego ruchu pełne radarów, a w Muscat radary wyczulone na przejazd na czerwonym, ale jest ułatwienie - zielone światło miga zanim zapali się żółte. Drogi dobrze utrzymane, wszystkie bezpłatne, trzeba tylko uważać na dziką zwierzynę. Cena benzyny poniżej 2,5 złotego za litr. Stacji benzynowych nie brakuje, choć czasem przez dłuższy odcinek poza miastami ich nie spotkasz. Z miast oprócz Muskat (warto zwiedzić ogromny meczet, pójść na Mutrah Souk, zajrzeć w okolice Pałacu Al-Alam, wykąpać się na piaszczystej plaży Al-Bustan Beach), wrażenie zrobiło na mnie uroczo położone nadmorskie Sur. Czwartkowy targ kóz i wielbłądów w Sinaw ciekawy, ale jak komuś nie po drodze to nie jest to rzecz do zaliczenia za wszelką cenę. Dodam, że trzeba tam być koło 7-8 rano. Nizwa oferuje romantyczną zabytkową starówkę teoretycznie usytuowaną nad oznaczoną na mapie rzeką, w której nie płynie woda! Wadi Shab to piękne połączenie trekkingu z kąpielą. Koniecznie trzeba mieć buty do wody i jeśli chce się dopłynąć do wodospadu to kogoś kto dopilnuje rzeczy lub nieprzemakalny worek na aparat, telefon czy dokumenty. Nie zapomnijcie też o wodzie na trasę, która rozpoczyna się od przeprawy łódką z parkingu przy autostradzie. Płaci się tylko w jedną stronę 1go OMR. Powrót gratis. Wadi Bani Khalid chyba jeszcze ładniejsze widokowo. Dojazd przez góry, ale zwykłą osobówką bezproblemowo, a potem kilkunastominutowy spacer do jeziorka (przy nim punkt gastronomiczny) z parkingu na końcu drogi. Dalsza trasa to już ścieżka górska. Misfat Al Abriyeen to przepięknie ozdobiona bujną roślinnością wioska górska o oryginalnej zabudowie. Dojazd z Al Hamra nie nastręcza problemów, a widoki rekompensują stromiznę. Przed zabudowaniami duży, bezpłatny parking. W wiosce jest basen dla miejscowych, a nam sugerowano spacer na wzdłuż faladży pod wodospad, gdzie można zażyć kąpieli. W wiosce kilka punktów z gastronomią, sklep z pamiątkami (ma przerwę w czasie sjesty). Wahiba Sands pod Bidyah to pustynna atrakcja Omanu. Do zabudowań na skraju pustyni dojedziemy bez napędu 4x4, ostatni kilometr piaszczystą utwardzoną drogą. Pòźniej można pieszo spacerować po piaskach lub wynająć jeppa. Nas dwugodzinny tour z kierowcą po pustyni kosztował 30 OMR za 5 osób, czyli nieco ponad 60 zł za osobę.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#133 PostWysłany: 13 Mar 2025 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Po kolejnym pobycie w Omanie garść moich wrażeń.

Cenowo będziemy zachwyceni - jedynym wysokim kosztem jest dotarcie do Omanu.
Na miejscu już budżet niższy niż przy spędzaniu urlopu w Polsce.

Auto na 6 dni - 435 PLN (Dollar przez Economy Car Rental) - rezerwowaliśmy najniższą klasę (Kia Picanto lub podobny), dostaliśmy Nissana Sunny (niestety bez tempomatu co jest ważne, bo większość przebiegu robimy na autostradach)
Paliwo 95: 0,239 OMR (chyba urzędowa cena, bo 3 x tankowałem na różnych stacjach i cena identyczna)
Jedzenie na mieście: kebab od 0,3 za mały do 0,7-1 OMR za duży w coffe shopach/restauracjach (swoją drogą zastanawialiśmy się jaka jest różnica - bo często jakość nie idzie w parze z nazwą)
Świeże soki - 0,5-1 OMR
Zakupy robliśmy w zasadzie wyłącznie w Lulu, który mieliśmy niedaleko hotelu - większość produktów w cenach polskich lub niższych.
Nawet ciuchów przywieźliśmy dużo, bo taniej niż u nas.
Większość atrakcji bezpłatna.

Generalne - taniej niż w Polsce, a porównując do cen w turystycznych miejscach w Polsce (Bałtyk, góry) to pół darmo :D

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#134 PostWysłany: 13 Mar 2025 23:45 

niebieski
Cena paliwa jest zbliżona na wszystkich stacjach, ale nie identyczna. Taniej było na stacjach Omantel, drożej na Shell. Ciekawostką jest fakt, że oprócz benzyny Pb 95, jest też Pb91. Jak podjechałem na stację, zastanawiałem się jaką kupić, bo samochód prawie nowy. W wyborze pomógł mi obsługujący, widząc moje wahanie. Zapytał tylko, czy wynajęty i od razu zaczął nalewać 91-oktanową.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość