Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1246 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 63  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 07 Mar 2020 19:33 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
miriam napisał(a):
@BrunoJ Odszkodowanie zależy od przyczyny i czasu jaki został do pierwotnego lotu (mniej czy więcej niż 14 dni) oraz czy przesunięcie spowoduje stosowne opóźnienie w dotarciu do celu.Akceptacja zmiany nie wyklucza roszczeń. Szansa na zmianę jaką ty zaproponujesz na ostatni odcinek jest w zależności od dostępności .

@miriam
Dzięki za informacje.
Zmianę lotu na odcinki 'tam' dostałem wczoraj, a lot jest jutro (dwa dni). Przylot 3.5h później niż oryginalnie planowany. Wg opisu w rezerwacji "zmiana operacyjna", przyczyną zmiany jest anulowanie wcześniejszego lotu (przyczyna anulowania nie podana). Przy powrocie podobnie - środkowy odcinek został anulowany, więc dwa pierwsze zostały przesunięte, ale tym razem kilka godzin wcześniej. Ostatni odcinek został tak jak był, zakładam że to wprost wynika z automatu - nie dotyka odcinków, które sie nie zmieniły, nikt nie optymalizuje czasu przelotu. Zrobiła się długawa przerwa przed ostatnim odcinkiem, ale nie na tyle, żeby dało się ją dobrze wykorzystać. Późniejsze loty są dostępne na stronie SAS (różne godziny) i są tańsze niż mój obecny (również ciągle dostępny), ale teraz przyszło mi do głowy, że może nie wszystkie mają code share z LH . Zmiana powrotu wychodzi 7 dni przed faktycznym przelotem, więc również poniżej 14 dni. Stąd liczę, że mógłbym na infolinii spróbować zmienić ostatni odcinek, unikając dopłat.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#322 PostWysłany: 07 Mar 2020 19:49 

złoty
@Andrea Rząsa Zacznij od wyszukania wersji alternatywnej lotu.
Zapomnij o polskiej infolinii AF i dzwoń od razu na francuską. Tak samo z Trip.com, jak już potwierdzisz z AF, dostępność innego lotu, to dzwoń do skutku, najlepiej na numer w USA.
 Profil Relacje PM off
Andrea Rząsa uważa post za pomocny.

#323 PostWysłany: 07 Mar 2020 20:00 

Loty: 16
Kilometry: 33 033
Krajów: 6 / 2.8%
@Chupacabra dzięki za odpowiedź.
1. Myślisz żeby szukać alternatywnego połączenia Warszawa - Paryż, żeby wyrobić się na lot Paryż - Mauritius? Czy całego lotu na Mauritius?
Jutro przedzwonie do AirFrance we Francji.
2. Kupowałam bilet w GoToGate. Myslisz, że po znalezieniu innego połączenia też ich męczyć? Kontaktowac się bezpośrednio z centralą, że sama znalazłam sobie połączenie i proszę o przebookowanie?
3. Btw, czy obowiązkiem linii lotniczej nie jest zaproponowanie mi alternatywy? Wie ktoś jak to wygląda w przypadku zakupu biletu przez pośrednika?
4. Czy na samym końcu całego procesu, nawet jeżeli uda mi się polecić i szczęśliwie wrócić, mogę ubiegać się o odszkodowanie?
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 07 Mar 2020 20:53 

złoty
@Andrea Rząsa

1. Szukaj obu wersji i zaproponuj najbardziej odpowiednią wersję.
2. AF, koniec końców raczej odeśle cię do pośrednika, ale wymuś na nich odpowiedź na jaki lot możesz sobie zmienić rezerwację.
GoToGate też ma darmowy numer w USA. Zazwyczaj tam się lepiej traktuje klienta, ale zawsze zależy na kogo trafisz.
3. Poczytaj temat bo to temat rzeka...
4. Za samo odwołanie lotu, jeśli jest z winy przewoźnika oraz pasażer został powiadomiony w terminie poniżej 14 dni to odszkodowanie może się należeć.
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 07 Mar 2020 21:16 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
@Chupacabra mam pewne wątpliwości, co do Twojej odpowiedzi, a mianowicie dotyczącej odpowiedzialności przewoźnika przy odwołaniu lotu. Pani miała lot LOT, który został odwołany i pośród opcji wybrała zwrot ceny biletu. Bilet kupiony u pośrednika, który umył ręce i nie chciał oddać pieniędzy bo bilet nie podległa zwrotowi, LOT umywał ręce bo to nie on wystawił bilet. Po roku odbijania piłeczki i naszej interwencji LOT oddał kasę. Rozporządzenie nakłada obowiązki na przewoźnika, a nie pośrednika. Odszkodowanie płaci przewoźnik, tak samo to przewoźnik powinien dokonać zmiany biletu jak i zwrotu ceny. TSUE w wyroku o sygn. C-601/17 stwierdził „cena biletu, którą należy uwzględnić w celu określenia kwoty zwrotu należnej od przewoźnika lotniczego pasażerowi w przypadku odwołania lotu, obejmuje różnicę między kwotą zapłaconą przez tego pasażera a kwotą otrzymaną przez tego przewoźnika lotniczego, która to różnica odpowiada prowizji otrzymanej przez osobę działającą w charakterze pośrednika między nimi, chyba że prowizja ta została określona bez wiedzy tegoż przewoźnika lotniczego, czego ustalenie należy do sądu odsyłającego” W tej sytuacji bilet był zakupiony przez Opodo, ale nie miało to najmniejszego znaczenia dla ustalenia kto powinien dokonać zwrotu. Podobnie tutaj https://serwisy.gazetaprawna.pl/poradni ... locie.html

TSUE wyraźnie pomija pośrednika, dlatego nie rozumiem dlaczego dawać się zbywać przez AF.

#326 PostWysłany: 07 Mar 2020 22:10 

złoty
@ansbach1
W teorii masz rację, ale linie lotnicze prawie zawsze twierdzą, że przed wylotem, zmian może dokonywać tylko pośrednik.
W tym konkretnym przypadku może być jeszcze inny problem, a to taki, że bilet był chyba wystawiony na stoku Air Mauritius.
I jak to w takich przypadkach bywa, linie będą sobie przerzucać gorącego ziemniaka, bo AF będzie dalej twierdzić, że nie mogą dokonać zmian w bilecie a Air Mauritius będzie, słusznie, twierdzić, że za zmianę ponosi winę AF i to oni powinni zapłacić----> a OTA najprawdopodobniej będzie czekał na zatwierdzenie zmiany przez umownego wystawcę biletu.
Nie dalej niż w ubiegłym roku miałem lot SIN-CPH-WAW, bilet za mile, stok LH. Pierwszy lot wykonywany przez SIA i opóźniony. Myślę, sobie, spoko, za godzinkę będzie następny lot do WAW i spokojnie idę na transfer desk SAS a panowie mówią, że najpierw do systemu musi zostać wklepana informacja przez pracownika SIA, że oni pokryją koszt kolejnego biletu. Bez tego nie kiwną palcem. Dzwonię z lotniska na infolinię SIA a tam, że to bilet LH i dalej mają o mnie się postarać ci z SAS bo następny lot jest ich. W zasadzie wyglądało na to, że będę musiał czekać na otwarcie okienka SIA@CPH, ale w końcu pan z SAS się zlitował i, z mojego telefonu, przekazał komplet warunków codeshare gościowi z SIA aby tamten wklepał stosowne info.

Na koniec, zawsze możemy sobie kupić nowy bilet i wystąpić o zwrot pieniędzy, ale jak wiadomo, to może trochę potrwać.
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 07 Mar 2020 22:33 
Awatar użytkownika

O kurde, czyli nie lada walka mnie czeka. Trzy podmioty i pewnie żaden nie poczuje się do odpowiedzialności. Najwyżej skorzystam z jakiegoś pośrednika co odszkodowanie i zwrot zalatwi
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 07 Mar 2020 22:56 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
W praktyce Enter nikomu nie wypłaca odszkodowania i są z nimi problemy. W teorii można ich pozwać i komornika po prostu zajmuje rachunek bankowy nie pytając się o zgodę. Praktyka z teorią nie ma szans, bo sąd patrzy na przepis i stwierdza, że odpowiedzialność ponosi przewoźnik. Nie będzie wchodził w jakiekolwiek umowy między nimi.

#329 PostWysłany: 07 Mar 2020 23:01 

Probuje skontaktować się z gotogate - mailowo (czas na odpowiedź do 9.03 do 15), czat (24h) i telefonicznie (bez odbioru). Zaproponuje im przebookowanie biletu na inną godzinę, gdyż sprawdziłam że taki jest dostępny. Wierzę, że się uda, mimo że czas nagli.
Daje sobie czas do poniedziałku.
Będę walczyć i informować jak sytuacja wygląda.
Odszkodowanie mi się należy (wg pierwszej oceny sytuacji) i pewnie będę próbowała przez jakiegoś pośrednika.
Dam znać jak sytuacja wygląda.
Gdyby ktoś miał jakieś inne propozycje lub doświadczenia, to chętnie skorzystam.
Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 08 Mar 2020 09:05 
Awatar użytkownika

Poczytałem trochę wyżej wymienione wyroki sądu i rozporządzenie 251/2004. Wychodzi na to że za wszystko odpowiada obsługujący przewoźnik czyli w tym momencie AirFrance, także za zwrot całego biletu zgodnie z Art8:"pełnego kosztu biletu po cenie za jaką został kupiony".
W przytoczonym przez kolegę wyżej wyroku TSUE pasażer domagał się zwrotu biletu kupionego w Opodo od przewoźnika - kłócili się o wysokość tego zwrotu, chodziło o prowizje pobrana przez Opodo, ale linia lotnicza nie kwestionowała tego że ma zwrócić koszt biletu. Do tego jak przyjrzalem się dokładnie co pisze na wystawionym przez trop.com rachunku znalazłem zapis:"Linia lotnicza wystawiająca bilet Air France". Wychodzi na to że babka ma infolinii mnie okłamała mówiąc że to airmauritous wystawiło bilet. Idę jutro do rzecznika praw konsumenta, zobaczymy co powie. Póki co jeśli nie zostanę poinformowany o odwołaniu lotu mam plan normalnie stawić się na lotnisku
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 08 Mar 2020 13:38 
Awatar użytkownika

Dostałem maila od Trip.com o zmianie wylotu na kolejny dzień. Mam możliwość kliknięcia u nich na stronie "anuluj lot" z adnotacją, że zwrot kosztów będzie weryfikowany przez linię lotniczą. Kolejny lot jest przesunięty o 12 godzin więc chyba nie ma wątpliwości, że należy mi się cała kwota i pełne odszkodowanie ? (zmiana lotu odbyła się 8 marca, lot miał być 15tego marca)
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 08 Mar 2020 15:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
BrunoJ napisał(a):
Zmiana powrotu wychodzi 7 dni przed faktycznym przelotem, więc również poniżej 14 dni. Stąd liczę, że mógłbym na infolinii spróbować zmienić ostatni odcinek, unikając dopłat.

@BrunoJ czy lecisz tzn. akceptujesz zmiany czy zrezygnowales i ciekawe co powiedzieli na infolinii?

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 08 Mar 2020 19:03 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
cccc napisał(a):
BrunoJ napisał(a):
Zmiana powrotu wychodzi 7 dni przed faktycznym przelotem, więc również poniżej 14 dni. Stąd liczę, że mógłbym na infolinii spróbować zmienić ostatni odcinek, unikając dopłat.

@BrunoJ czy lecisz tzn. akceptujesz zmiany czy zrezygnowales i ciekawe co powiedzieli na infolinii?

@cccc kwestę powrótu będę ogarniał na dniach, jak sprecyzuję potrzeby. Ogólnie lecę, muszę się przemieścić. W szczególności lecę te zmienione odcinki, a ewentualnie ruszyć chcę ten niezmieniony. Jak będę wiedział dokładniej to dam znać.

#334 PostWysłany: 09 Mar 2020 11:11 

-- 09 Mar 2020 10:13 --

Update:
Po godzinie na linii gotogate, Pani po angielsku poinformowała mnie, że nie ma żadnych alternatyw tego samego dnia (dzień wcześniej i później również) i że jedyna opcja jaka mi pozostała, to odwołanie biletu.
Nie rozumiem tego, ponieważ sprawdzając na stronie gotogate, są możliwe do kupienia loty tego samego dnia, ale wylot o innej godzinie.
Całe życie pod górkę...

-- 09 Mar 2020 11:11 --

Update 2:
Pośrednik nie ma możliwości zaproponowania innego lotu, jeżeli cena różni się od tej, którą daliśmy.
Gotogate ma od 2 do 10 tygodni na zwrot pieniędzy za lot.
Niestety nie mam takiej gotówki, żeby kupić kolejne bilety.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że za 10 tygodni sytuacja z koronawirusem tak się rozwinie, że zapewne loty gdziekolwiek nie będą możliwe.
Chyba się popłaczę, :|
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 09 Mar 2020 14:20 

niebieski
Dzwoń tanio 22 1284905 połączenie na polski stacjonarny,tylko nie daj się przełączyć na inny :) Łatwo z nimi nie jest,ale w ogóle uważam,że powinni podjąć decyzję o możliwości choćby zwrotu kwot bezgotówkowo w pkt. jeśli ktoś np. chce zrezygnować z pozostawionych przez nich lotów tam ,gdzie nie zaleca się obecnie podróży (np.całe Włochy) Edit.do przeniesienia tam gdzie post j.w. ;)
 Profil Relacje PM off
Undertone lubi ten post.
Undertone uważa post za pomocny.

#336 PostWysłany: 09 Mar 2020 15:11 

adamex napisał(a):
Może siedź na tyłku i przeczekaj kryzys?

Brzmi rozsądnie.
Tylko jak człowiek czeka od 8 miesięcy na urlop, to szlag człowieka trafia z powodu bezradności.
A i odszkodowanie najpewniej się nie należy, bo na pytanie, dlaczego lot został odwołany dostałam nieoficjalną informację, że to z powodu wirusa...

Gdybym bilet kupiła w AirFrance, to by mnie przebookowali bez problemu.
Gdyby to, gdyby tamto...

Mówi się trudno.
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 09 Mar 2020 16:13 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Nasz ustawodawca zaczął zmieniać ustawami rozporządzenia unijne 8-)
Na początek rozporządzenie 261/04 zmienione ustawą o zapobieganiu i zwalczaniu COVID-19.

Art. 14. 
1. Zarządzający lotniskiem, zarządzający dworcem kolejowym, przewoźnik lotniczy, kolejowy lub drogowy, nie ponoszą odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną w związku z uzasadnionymi działaniami władz publicznych mającymi na celu przeciwdziałanie COVID-19, w szczególności za brak możliwości przewozu.
2. Przez okoliczność nadzwyczajną, o której mowa w przepisach Rozporządzenia (WE) 261/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 11 lutego 2004 r. ustanawiającego wspólne zasady odszkodowania i pomocy dla pasażerów w przypadku odmowy przyjęcia na pokład albo odwołania lub dużego opóźnienia lotów i uchylającego rozporządzenie (EWG) nr 295/91, rozumie się także uzasadnione działania mające na celu przeciwdziałanie COVID-19.

#338 PostWysłany: 10 Mar 2020 11:09 
Awatar użytkownika

W moim wypadku nie mogą zasłaniać się wirusem ponieważ loty wciąż się odbywają, poprostu mają za mało pasażerów i upychają ich do jednego samolotu.
Napisałem do Airhelp i powiedzieli że jeżeli AirFrance powiadomił trip.com wcześniej niż 14 dni to odszkodowanie mi się nie należy...

Edit. A jednak w mailu babka mi odpisała, że "Lot został odwolany z powodu ograniczenia połączeń w związku z koronawirusem"
Czy mimo to mam możliwość ugrania odszkodowania? Jak już wspomniałem, inne loty ich linii odbywają się tego samego dnia więc te zasłanianie się wirusem jest bezzasadne
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 10 Mar 2020 17:06 

niebieski
Cytuj:
Hej

mieliśmy zakupione bilety liniami Air China z Warszawy do Phuket z przesiadką w Pekinie (bilety były zakupione przez stronę gotogate). Lot nie był odwołany, szczęśliwie dotarliśmy na miejsce, natomiast problemy zaczęły się w drodze powrotnej. Dwa dni przed odlotem otrzymaliśmy maila ze strony gotogate z informacją że lot nie jest odwołany, ale jest możliwość odwołania ze zwrotem kosztów biletów, jeśli poinformujemy o takiej chęci 5 dni przed odlotem (!). Na lotnisku okazało się, że nasz lot powrotny jest odwołany. W punkcie informacji nie wiedzieli jaki jest powód odwołania, nie potrafili nam przekazać żadnej informacji co dalej robić. Po wielkich trudach z komunikacją połączyli nas z infolinią Air China, którzy poinformowali, że nasz lot jest odwołany i zwrócą nam koszty tego lotu, a powrót do kraju musimy sobie sami zorganizować. Kupiliśmy nowe bilety w innej linii lotniczej w jak najbszybciej możliwym terminie.

Czy w takiej sytuacji Air China powinna zwrócić koszty zakupu nowych bletów? Do kogo udać się z reklamacją o zwrót kosztów, bezpośrednio do Air China czy do pośrednika gotogate? Czy będzie wchodziła w grę jakakolwiek rekompensata?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Lot niby odwołany na ostatnią chwilę ale jeśli powodem koronavirus ciężko wywalczyć rekompensatę zwłaszcza,że przewoźnik nie unijny.Właściwie to oni powinni zapewnić wam inny lot powrotny bez dopłat.A jakiegoś zewnętrznego ubezpieczenia nie wykupiliście na czas podróży z opcją rekompensaty za odwołany lot?
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 11 Mar 2020 08:51 

adamex napisał(a):
W moim wypadku nie mogą zasłaniać się wirusem ponieważ loty wciąż się odbywają, poprostu mają za mało pasażerów i upychają ich do jednego samolotu.
Napisałem do Airhelp i powiedzieli że jeżeli AirFrance powiadomił trip.com wcześniej niż 14 dni to odszkodowanie mi się nie należy...

Edit. A jednak w mailu babka mi odpisała, że "Lot został odwolany z powodu ograniczenia połączeń w związku z koronawirusem"
Czy mimo to mam możliwość ugrania odszkodowania? Jak już wspomniałem, inne loty ich linii odbywają się tego samego dnia więc te zasłanianie się wirusem jest bezzasadne

@adamex Oficjalnie żadnej informacji również nie dostałam (prócz skromnego "Your flight is canceled due to operational reasons"). Jednak jak napisałam do nich maila bezpośrednio, to Pani odpisała, że w systemie widzi, że to z powodu koronawirusa.
Napisałam do paru firm walczących o odszkodowania, jedna z nich odpisała, że się nie podejmie, bo ich zdaniem nie ma sensu. Dwie z nich mimo wszystko zachęcają do złożenia wniosku.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1246 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 63  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości