Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1246 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 63  Następna
Autor Wiadomość
#1061 PostWysłany: 15 Kwi 2024 12:22 

Witam,
29 sierpnia 2023 - awaria systemu kontroli na lotniskach w Londynie. Odwołano mi lot Berlin-Londyn-Denver (przewoźnik BA). Czy ktoś w tych dniach miał przypadki opóźnienia lub odwołania i czy udało się uzyskać odszkodowanie?
Bo z tego, co czytam, to dość uznaniowo wygląda sprawa wypłaty odszkodowań w takich sytuacjach...
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#1062 PostWysłany: 15 Kwi 2024 12:26 

srebrny
Jakie kroki w kierunku uzyskania odszkodowania już podjąłeś?
 Profil Relacje PM off  

#1063 PostWysłany: 21 Kwi 2024 12:01 

Cześć, zwracam się z maleńką prośbą o sugestie w temacie przebookowywania lotu przy jego odwołaniu.
Czy ktoś wie, kiedy można skorzystać z innego przewoźnika?

Ryanair odwołał mi lot, najbliższy jest kolejnego dnia, ale jednak jest to dla mnie za późno. Na tej samej trasie leci też Wizzair, dosłownie 20 min po moim skasowanym locie. Skontaktowałem się w związku z tym z ich obsługa klienta celem zapytania o możliwość przebookowywania. Dostałem odpowiedź, że gdy jest lot Ryanaira dzień po lub przed, to nie zaoferują mi lotu innego przewoźnika. Pytanie do Was, to obowiązujące zasady czy zostałem tylko spławiony? Macie jakieś rady?
 Profil Relacje PM off  

#1064 PostWysłany: 21 Kwi 2024 12:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
A na kiedy lot?
 Profil Relacje PM off  

#1065 PostWysłany: 21 Kwi 2024 13:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
invibo napisał(a):
Cześć, zwracam się z maleńką prośbą o sugestie w temacie przebookowywania lotu przy jego odwołaniu.
Czy ktoś wie, kiedy można skorzystać z innego przewoźnika?

Ryanair odwołał mi lot, najbliższy jest kolejnego dnia, ale jednak jest to dla mnie za późno. Na tej samej trasie leci też Wizzair, dosłownie 20 min po moim skasowanym locie. Skontaktowałem się w związku z tym z ich obsługa klienta celem zapytania o możliwość przebookowywania. Dostałem odpowiedź, że gdy jest lot Ryanaira dzień po lub przed, to nie zaoferują mi lotu innego przewoźnika. Pytanie do Was, to obowiązujące zasady czy zostałem tylko spławiony? Macie jakieś rady?

Gdy nie ma żadnego innego lotu Ryanair w przeciągu kolejnego 10-lecia to też nie zaoferują lotu innego przewoźnika, taki to już jest wyrób liniolotniczopodobny.
 Profil Relacje PM off  

#1066 PostWysłany: 22 Kwi 2024 12:06 

Zeus napisał(a):
A na kiedy lot?

Czerwiec. Poinformowali z dużym wyprzedzeniem.
W wątku widzę, że czasem ludzie w podobnych sytuacjach kupują bilety na inną linię lotniczą i potem dochodzą zwrotu - ale nie widzę w rozporządzeniu żadnego wytłumaczenia, kiedy ma to uzasadnienie, a kiedy nie. Dodam tylko, że cena na lot Wizzaira skoczyła 3x ile ja zapłaciłem za lot Ryanaira…
 Profil Relacje PM off  

#1067 PostWysłany: 23 Kwi 2024 09:16 

Cześć, taka sytuacja:
Kupiłem lot z Siem Reap do Hanoi przez trip.com z CambodiaAir. Gdzieś na miesiąc przed dostaję informację że lot został anulowany i udaje mi się przez ota załatwić przerzucenie na inny lot tego samego dnia operowany przez Vietnam Airlines. Dostaję na to od ota potwierdzenie.

Na 2 przed lotem sprawdzam mój booking na stronie linii i nie są w stanie znaleźć mojego pnr. Kontaktuję się z ota, oznajmiają że wrócą do mnie. Po czym wracają do mnie mailowo że lot został anulowany.
Tymczasem ten sam lot jest dalej widoczny na stronie linii i jest kupowalny.
Kontaktuję się z ota jak to możliwe i jestem zbywany mówiąc że badają sprawę jak to się stało że lot jest dalej dostępny. Nie są w stanie/nie chcą wrzucić mnie na ten lot. Od ręki oferują jedynie refund. Następuje gra nerwów i gra na czas z ich strony. Nie chcą mi kupić nowych biletów do czasu aż nie wyjaśnią o co chodzi z tą anulacją.
Na kilka godzin przed wylotem tracę nerwy i wymiękam w obawie że lot się wyprzeda/cena wzrośnie, proszę o refund od ota i kupuję bilety na ten lot bezpośrednio przez Vietnam Airlines. Nowe bilety kosztują mnie 1300zł odliczając już refund który dopiero przyjdzie.

Obstawiam że jestem bez szans odzyskać tę różnicę w cenie biletów. Dobrze myślę?
 Profil Relacje PM off  

#1068 PostWysłany: 23 Kwi 2024 13:12 

HON fly4free
Nie ma szans. Natomiast sprawdź warunki ubezpieczenia podróżnego - może tutaj się coś uda w związku z tą anulacją.
Poza tym o przebukowaniu decyduje linia, która wystawiła bilet a nie samo w sobie OTA. OTA jest tu tylko pośrednikiem.
Na przyszłość kupuj bilety w miarę możliwości bezpośrednio w liniach lotniczych.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1069 PostWysłany: 26 Kwi 2024 22:04 

Cześć Wszystkim! Prośba o podpowiedź czy są jakieś opcje na odszkodowanie albo zwrot za bilet na przelot inną linią.

We wtorek 16.04 miałam lecieć do Muscatu z przesiadką w Dubaju linią FlyDubai, ale zalało lotnisko w Dubaju. W związku z tym dostałam najpierw 3 maile, że lot będzie opóźniony, a w końcu został odwołany. Dostałam opcję zwrotu lub przebookowania na kolejny dzień o tej samej porze. Wybrałam przebookowanie, ale następnego dnia znowu dostałam informację że kolejny lot został odwołany. Nie mogłam dłużej czekać, więc kupiłam inny bilet przez Niemcy, który był znacząco droższy, a we FlyDubai skorzystałam z opcji zwrotu zamiast przebookowania i pieniądze mam już na koncie.

Zakładam, że będzie ciężko coś wywalczyć, bo o zalaniu lotniska pisano wszędzie, więc jednoznacznie nie ich wina, ale kolejnego dnia, kiedy mój lot został ponownie odwołany samoloty do Dubaju już latały (mam screeny z flightradaru) choć pewnie w ograniczonej liczbie, więc zakładam, że odwołali Warszawę jako mniej priorytetowy lot.
Czy w związku z tym jest jakaś szansa domagania się zwrotu za nowo kupiony bilet albo odszkodowania 600 EUR (znacznie mniej niż bilet)? Ubezpieczenie sprawdziłam, ale nie przysługuje na wyloty z Polski.

Z góry dziękuję za wszystkie rady.
 Profil Relacje PM off  

#1070 PostWysłany: 26 Kwi 2024 22:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
O 600 EUR można zapomnieć. A ubezpieczenie podróżnicze było?
 Profil Relacje PM off  

#1071 PostWysłany: 27 Kwi 2024 19:04 

Było ubezpieczenie, ale wg OWU obejmuje tylko odwołanie lotów poza Polską, więc nic z tego. :) Nigdy nie zwracałam uwagi na takie rzeczy jak odwołane loty w ubezpieczeniu, a może trzeba zacząć :)
No nic, i tak było warto. :)
 Profil Relacje PM off  

#1072 PostWysłany: 25 Maj 2024 08:08 

Zbanowany
Mam lot WRO-AMS-LIS odc wro ams został odwołany ze w,ględóq technicznych. Przebukuja mi na lot przez MUC ale dopiero za 6 h.. Przylot do LIS bedzie 11 h pozniej. Czy przysluguje mi hotel do czasu wylotu z Wro i zwrot kosztu biletu + odszkodowanie ?
 Profil Relacje PM off  

#1073 PostWysłany: 25 Maj 2024 08:17 

złoty
Chcesz zwrot za bilet który wykorzystasz?
Chcesz hotel w porze dnia?
Odszkodowanie może przysługiwać, zależy to od powodu anulowania
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1074 PostWysłany: 25 Maj 2024 08:22 

Zbanowany
Przy odwołaniu lotu oprocz odszkodowania przysluguje pełny refund za bilet
 Profil Relacje PM off  

#1075 PostWysłany: 25 Maj 2024 08:24 

złoty
@Pectodrill

O ile nie polecisz lotem przebukowanym
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1076 PostWysłany: 25 Maj 2024 09:48 

Zbanowany
Klm w związku z odwołanym lotem przebukował mi lot na jutro. Ogólnie bilet jest w dwie strony.
Chce polecieć dzisiaj. Czy jeżeli kupie dziś bilety na tą samą trase ww własnym zakresie w LH to:
1. Dostane zwrot od klm za te bilety w LH ? ( SĄ DUŻO droższe)
2. Czy bedzie mi przysługiwać odszkodowanie za opóźniony lot
3. Co z lotem powrotnym klm jeżeli zrezygnuje z lotu TAM.
I czy musze zglosic rezygnacje z lotu tam w klm ?
 Profil Relacje PM off  

#1077 PostWysłany: 25 Maj 2024 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Pectodrill napisał(a):
Klm w związku z odwołanym lotem przebukował mi lot na jutro. Ogólnie bilet jest w dwie strony.
Chce polecieć dzisiaj. Czy jeżeli kupie dziś bilety na tą samą trase ww własnym zakresie w LH to:
1. Dostane zwrot od klm za te bilety w LH ? ( SĄ DUŻO droższe)

Powodzenia... ;)
Pectodrill napisał(a):
2. Czy bedzie mi przysługiwać odszkodowanie za opóźniony lot

Odpowiedź dostałeś już powyżej - jeśli z winy przewoźnika to tak.
Pectodrill napisał(a):
3. Co z lotem powrotnym klm jeżeli zrezygnuje z lotu TAM.

Automatycznie anulowany więc jeśli chcesz robić jak w pkt. 1 to kup sobie od razu bilet RT.
Pectodrill napisał(a):
I czy musze zglosic rezygnacje z lotu tam w klm ?

jw.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1078 PostWysłany: 26 Maj 2024 01:40 

srebrny
A w sądzie, mając dobrego adwokata uzyskasz to wszystko + zadośćuczynienie za straty moralne i ustawowe odsetki.
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#1079 PostWysłany: 26 Maj 2024 10:22 

srebrny
Cytuj:
+ zadośćuczynienie za straty moralne

Bajki opowiadasz.
 Profil Relacje PM off  

#1080 PostWysłany: 02 Cze 2024 08:36 

Loty: 143
Kilometry: 305 407
Krajów: 31 / 14.5%
China Eastern odwołał mi wczoraj lot na trasie KUL-PVG-VIE, który miał się odbyć 21.06, nie chcieli mi nawet zaproponować nic zastępczego, czy jest szansa uzyskania jakiegokolwiek odszkodowania poza obiecanym refundem?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1246 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 63  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości