Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Infolinia Lufthansa: 48 22 512 3917
Poniedziałek - piątek 08:00 - 18:00
Sobota, niedziela, święto 08:30 - 17:00

Nr niemieckiej infolinii: +49 69 86799799

W przypadku posiadania krótkiej przesiadki na jednej rezerwacji, jak się pierwszy lot opóźni, to drugi samolot poczeka albo przewoźnik przebookuje lot na na inne połączenie na koszt Lufthansy

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3838 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 188, 189, 190, 191, 192  Następna
Autor Wiadomość
#3801 PostWysłany: 20 Maj 2026 12:36 

Loty: 385
Kilometry: 764 180
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Czasem krótkie zmiany same się akceptują, może przycisk już zdążył zniknąć lub go nawet nie było.
Przy zmianie miasta w bilecie za mile masz 2 problemy:
- czy w ogóle się zgodzą (mi na zmianę cph na berlin lub poz się nie zgadzali)
- dostępnosć taryf award na alternatywnej trasie (no i to powinienes sprawdzić zanim się z nimi skontaktujesz i to najlepiej w wariantach).
 Profil Relacje PM off
krolik39 lubi ten post.
krolik39 uważa post za pomocny.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#3802 PostWysłany: 20 Maj 2026 13:59 
Awatar użytkownika

platynowy
Wiem, że są tu osoby, które leciały już w nowej kabinie Allegris, ale póki co nie było chyba jakiejś zgrubnej recenzji, więc pozwolę sobie na syntetyczne podsumowanie po moim locie MUC-HND za mile sprzed ok. 10 dni...

Udało mi się załapać na fotel 2A, czyli tzw. business suite (nazwijmy ją skrótowo "BSLH"), a więc najbardziej zachwalany - z 5 dostępnych kategorii - rodzaj fotela w Allegris. Wcześniej leciałem LH w biznesie na dalekim dystansie tylko raz (unikałem tego m. in. z powodu krytycznych opinii o ich dotychczasowym produkcie), no i na bazie tego jednorazowego doświadczenia mogę potwierdzić, że pomiędzy BSLH, a "archeo" jest przepaść głęboka, niczym Rów Mariański. W przypadku tego fotela najlepszym punktem odniesienia będzie chyba katarski Qsuite, z którym - w pewnych aspektach - BSLH chyba nawet wygrywa.

Przedział z tym fotelem jest bardzo obszerny. Można się tu swobodnie przemieszczać, obracać, wchodzić i wychodzić, a miejsca na nogi jest jak w stodole. Pod tym względem jest remis z Qsuite (z delikatnym wskazaniem na BSLH).

Image

Image

Image

Image

Pod względem liczby schowków, BSLH uatanawia chyba rekord świata. Oprócz tradycyjnych schowków dostępnych u innych przewoźników w A350, są tu jeszcze 2 przepastne "szafki" w ścianie przed fotelem. W górnej jest wieszak i spokojnie zmieści się tam garnitur, czy jakieś kurtki, a w dolnej zabrakło dosłownie 2 cm na wysokość, żebym zmieścił w niej 30-litrowy plecak trekkingowy Deuter. Ale buty (rozm. 46) weszły bez problemu).

Image

Image

Image

Image

Ekran jest bardzo dobrej jakości, choć jest o ok. połowę mniejszy od tego, co widziałem kąta oka w first klasie.

Image

Image

Jest oczywiście dotykowy, ale sterować można nim również z poziomu ruchomego tabletu znajdującego się na ścianie.

Image

Jest to w zasadzie "centrum dowodzenia" całym przedziałem. Jest tu regulacja światłem, multimediami, fotelem (łącznie z jego twardoscią/miękkością, masowaniem i uwaga... temperaturą!). Tutaj BSLH wygrywa z Qsuite.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Choć są też przyciski klasyczne.

Image

Po zamknięciu drzwi, pasażer BSLH jest odizolowany od reszty kabiny, bo nie dość, że odradzają go od innych ściany boczne i drzwi (których w pozostałych czterech wariantach nie ma), to jeszcze u góry jest dodatkowa przesłona.

Image

Image

Załącznik:
IMG_20260520_211143.jpg
IMG_20260520_211143.jpg [ 74.67 KiB | Obejrzany 1397 razy ]

Image

Sam fotel jest szeroki, a po rozłożeniu i ułożeniu na nim dodatkowego materaca, daje świetne warunki do spania. Szkoda tylko, że LH oszczędza na piżamach (w przeciwieństwie do linii bliskiego wschodu i dalekoazjatyckich).

Podsumowując, warto pokombinować, żeby natrafić na tę kabinę, bo wrażenia są z pewnością dalece lepsze, niż w "archeo". W zasadzie, nie jest ważne, który fotel się ostatecznie dostanie, bo i tak będzie świetnie, ale oczywiście najbardziej warto polować na BSLH lub na jedno z "privacy seats. Nie widzę za to szczególnego uzasadnia dla walki o środkowe "extra space seat" (vel "throne seat"), bo odnoszę wrażenie, że człowiek czuje się tam, jak w trumnie.

Generalnie, wystawiam wysoką ocenę, choć w życiu nie zapłaciłbym za rezerwację BSLH tyle, ile życzy sobie za to Lufthansa. To już lepiej chyba zalicytować upgrade do F...
 Profil Relacje PM off
17 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3803 PostWysłany: 20 Maj 2026 14:44 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 1 380 523
Krajów: 76 / 35.5%
Dla SEN/HON wybór tego suite jest za free ? Szkoda,że drugi rok z rzędu mają wywalone na companion fare byłoby łatwiej się zdecydować kupić za gotówkę i próbować spalić vouchery

#3804 PostWysłany: 20 Maj 2026 15:27 
Awatar użytkownika

złoty
tropikey napisał(a):
W zasadzie, nie jest ważne, który fotel się ostatecznie dostanie, bo i tak będzie świetnie

Nie doznałem jeszcze zaszczytu, więc mogę być w mylnym błędzie - ale nie jest tak że w "najtańszej" wersji, nie ma się okna, czy też ma się kawałek pół-bokiem?
 Profil Relacje PM off  

#3805 PostWysłany: 20 Maj 2026 16:31 

Zbanowany
@tropikey, a zdradzisz jaką trasę leciałeś za mile ? i z jakim wyprzedzeniem ? i ile milt to kosztowało ?
 Profil Relacje PM off  

#3806 PostWysłany: 20 Maj 2026 17:12 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
@barbakan We wpisie @tropikey jest wspomniana trasa - MUC-HND.
barbakan uważa post za pomocny.

#3807 PostWysłany: 20 Maj 2026 19:22 

oskiboski napisał(a):
Dla SEN/HON wybór tego suite jest za free ? Szkoda,że drugi rok z rzędu mają wywalone na companion fare byłoby łatwiej się zdecydować kupić za gotówkę i próbować spalić vouchery

Nie, sen ma extra legroom/ extra privacy za free
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#3808 PostWysłany: 25 Maj 2026 10:35 

niebieski
Czy LH przestała sprzedawać bilety pod swoim kodem na trasy kolejowe w Niemczech?
W wyszukiwarce już nie widzę takiej możliwości np. do Stuttgartu.
 Profil Relacje PM off  

#3809 PostWysłany: 25 Maj 2026 10:48 

Powinno być bo dopiero co sami napisali na swojej stronie że zamiast Stuttgart - Frankfurt będzie kolej
 Profil Relacje PM off  

#3810 PostWysłany: 05 Cze 2026 21:44 

niebieski
Cześć.

Czy uwzględniając średnią w lotach lufthansy, mając bilet zakupiony prawie rok do przodu, jest ryzyko zmian w siatce przewoźnika i zmianie, przesunięciu lotów ? (mówię tutaj o zaplanowanych korektach lotów a nie o strajkach czy tego typu)

Mam lot łączony w Europie i chciałem wiedzieć czy często są zmiany w rozkładzie patrząc na rok do przodu. Przesiadka we Frankfurcie z 2 godzinami na zmianę lotu.

Pytam bo pierwszy raz polecę tą linią i chciałem zasięgnąć rady bardziej doświadczonych w lotach lufthansą.

Dodam że przeczytałem posty prawie do początku tego roku (wstecz) i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Z góry dziękuję za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#3811 PostWysłany: 05 Cze 2026 21:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

TAK - LH lubi mieszać w rozkładach, a rok do przodu to duże ryzyko. Anyway, do celu Cię dowiozą
photolucas84 lubi ten post.
photolucas84 uważa post za pomocny.

#3812 PostWysłany: 05 Cze 2026 22:40 

Ja zawsze kupuję w Lufie bilety na rok do przodu (rejsy LH, LX, EN, 4Y) i zawsze miałem zmiany rozkładowe. Myślę zatem, że są one nieuniknione :D

#3813 PostWysłany: 05 Cze 2026 22:43 

niebieski
A to duże zmiany? W sensie godzinowe czy raczej dni? I jak to wygląda przy zmianie powyżej godziny? Bo rozumiem że jak mam lot łączony to niezależnie od taryfy mnie dowiozą do celu? (inne linie lotnicze?)

Pytam bo myślę nad zakupem kolejnych lotów (dalej innymi liniami ) ale chciałbym wiedzieć czy warto już teraz czy lepiej czekać.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 05 Cze 2026 22:58, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#3814 PostWysłany: 05 Cze 2026 23:26 

No mi akurat najczęściej przydarzały się zmiany kosmetyczne, minutowo-godzinowe. Czasami to były to też zmiany numeru lotu np. z powodu podmianki linii regionalnej (AirDolomiti/CitiLine etc.). W każdej sytuacji dostawałem możliwość wybrania bardziej dogodnego lotu i robiłem to zwykle online. No raz może przez infolinię i to chyba przy większej zmianie anulowałem po prosu całą rezerwację. Czasami większe problemy z dostępnością i podmianką są na rejsach za mile, ale za gotówkę nie powinno być problemu. Zawsze jest dreszczyk emocji, jak nadejdzie mail "Lufthansa Flight Change", ale generalnie nie mam z tym złych doświadczeń, przy czym raczej mówimy o trasach na których LH lata codziennie lub kilka razy dziennie. Raz zamieniłem dzięki temu lot LH na SQ i to był bardzo dobry wybór :mrgreen:

#3815 PostWysłany: 08 Cze 2026 06:35 

złoty
OS poranny lot na trasie VIE-WAW operowany air Baltic,tylko 5 grupa miała sprawdzany bagaż w nowym sizerze,specjalnie nie pisze w OS żeby wiecej osòb zobaczyło ,że ta zmiana na nową taryfe to gorzej niż u FR

Załączniki:
IMG_0925.jpeg
IMG_0925.jpeg [ 82.77 KiB | Obejrzany 715 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Siemion uważa post za pomocny.

#3816 PostWysłany: 10 Cze 2026 18:49 

Zbanowany
lecą zmiany na sezon letni 2027.
 Profil Relacje PM off  

#3817 PostWysłany: 10 Cze 2026 18:51 

niebieski
Nowy grafik czy typowe zmiany w planowanych lotach?
 Profil Relacje PM off  

#3818 PostWysłany: 10 Cze 2026 19:00 

Zbanowany
tak jak pisałem, zmiany. Pewnie @ myca007 będzie mógł coś więcej powiedzieć bo jest naczelnym inwestorem lufthansowym ;)
 Profil Relacje PM off
myca007 lubi ten post.

#3819 PostWysłany: 11 Cze 2026 09:47 

niebieski
Drobne zmiany lecą, pamiętajcie że <=15 minut są akceptowane automatycznie (raz dziennie jest scheduler, który akceptuje takie rezerwacje), wtedy tylko zmiana przez telefon możliwa ;)
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#3820 PostWysłany: 11 Cze 2026 10:53 

niebieski
A dostajecie info na maila czy sami widzicie zmiany w godzinach? Bo pierwszy raz będę leciał LH
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3838 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 188, 189, 190, 191, 192  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości