Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 210 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 04 Wrz 2013 18:22 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Zebrałem trochę informacji na temat dojazdu z lotniska do Centrum oraz na tmat komunikacji w Porto.
Szczegóły w pliku.

Załączniki:
[Rozszerzenie pdf zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#62 PostWysłany: 14 Paź 2013 18:46 

niebieski
witam, jak duże jest lotnisko w Porto, ile czasu zajmuje dojście ze stacji metra do kontroli bezpieczeństwa, wylot mam 07:30, metro wg rozkładu (pierwszy kurs) dojeżdża o 06:45, zdążę? pzdr
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 14 Paź 2013 19:21 

santech napisał(a):
witam, jak duże jest lotnisko w Porto, ile czasu zajmuje dojście ze stacji metra do kontroli bezpieczeństwa, wylot mam 07:30, metro wg rozkładu (pierwszy kurs) dojeżdża o 06:45, zdążę? pzdr

Lotnisko dosyć duże, dojście ze stacji metra do security to około 3 minuty (wychodzisz z metra, schodzisz do tunelu i po minucie dwóch jesteś na lotnisku. winda na ostatnią kondygnację - odloty, wychodzisz z windy i praktycznie na wprost masz kontrolę bezpieczeństwa). Ja leciałem wczoraj o 7.45 - przeszedłem kontrolę około 6.00 - kolejka około 5-7 minut, ale wcześniej była dłuższa - czekałem aż będzie mniej ludzi. W okolicach 6.00 odlatywało kilka samolotów i momentami było dwa razy tyle ludzi przy kontroli bezpieczeństwa. Po przejściu security odloty są na dwóch kondygnacjach - dojście na sam koniec też może chwilkę zając - 3-5 minut (jeżeli tam będziesz miał samolot)
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 14 Paź 2013 19:35 

niebieski
@r_michal, jak dostałeś się na lotnisko tak rano, 3M? o piątej? jak możesz podaj jakiego składaka złożyłeś do Porto RT?, pzdr
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 14 Paź 2013 19:44 

santech napisał(a):
@r_michal, jak dostałeś się na lotnisko tak rano, 3M? o piątej? jak możesz podaj jakiego składaka złożyłeś do Porto RT?, pzdr

WRO - BVA, BVA OPO - RT
na lotnisko dojechałem przedostatnim metrem, potem przespałem się na lotnisku. Po lewej stronie od wejścia na security jest potrójne siedzenie za którym jest gniazdko więc można się "podładować"
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 14 Paź 2013 20:22 

Loty: 26
Kilometry: 40 458
Krajów: 8 / 3.7%
W sumie moją sytuacja wyglądała inaczej bo wylot miałem o 8:55 czyli później ale okazało się, że wyjeżdżając z centrum autobusem o 6:00 pierwszy dzienny 601 byłem na lotnisku dużo za wcześnie i trochę posiedziałem i połaziłem sobie po nim. No ale jeżeli Ty masz wylot o 7:30 to trochę może być za późno.
Wiem, że z Aliados jedzie też nocny który dojeżdża na lotnisku to może nocnym pojedziesz. No chyba, że wolisz nockę spędzić na lotnisku.
U mnie kontrola bezpieczeństwa (gdzieś o 6:45 - 7:00 mniej więcej w takich godzinach) przeszła szybko i bez kolejki ale gdy już byłem po kontroli widziałem, że ludzi jest coraz więcej bo rano sporo samolotów odlatuje.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 14 Paź 2013 20:38 

2 tygodnie temu lecialem FRanca do BVA, odlot miałem o 7:45, z miasta jechałem pierwszym metrem, więc na lotnisku byłem ok 6:45.Wprawdzie była spora kolejka do security, ale wszystko szło bardzo sprawnie i o 7:05 byłem pod gatem (prawe skrzydło, na samym końcu, skąd chyba same FRance odlatuja), więc też powinieneś dać radę.

#68 PostWysłany: 14 Paź 2013 21:18 

niebieski
dzięki, wszystko jasne, pzdr
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 31 Gru 2013 18:01 
Awatar użytkownika

Chciałem się upewnić czy dobrze rozumiem, że w autobusie nocnym 3M można nabyć jednorazowy bilet u kierowcy (1,80 EUR?).
Do metra trzeba mieć już karty Andante i je doładowywać w automatach w zależności przez ile stref chcemy jechać? Karta kosztuje 0,5E i potem doładowania?
Karty Andante działają również w autobusach i trzeba je "odbijać" przy każdym wsiadaniu do autobusu?

Dzięki za pomoc!

#70 PostWysłany: 31 Gru 2013 18:13 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
KrzysiekWRC napisał(a):
Chciałem się upewnić czy dobrze rozumiem, że w autobusie nocnym 3M można nabyć jednorazowy bilet u kierowcy (1,80 EUR?).
Do metra trzeba mieć już karty Andante i je doładowywać w automatach w zależności przez ile stref chcemy jechać? Karta kosztuje 0,5E i potem doładowania?
Karty Andante działają również w autobusach i trzeba je "odbijać" przy każdym wsiadaniu do autobusu?

Dzięki za pomoc!

można korzystać w autobusach, wchodzisz przez 1 drzwi od kierowcy i "odbijasz kartę".

#71 PostWysłany: 31 Gru 2013 18:36 

niebieski
Bilet jednorazowy można kupić w autobusie. 1.80 € z lotniska. Ja mimo dłuższego studiowania ;) info przystankach, nie rozgryzłam układu kom. w Porto. Po mieście raczej nie jest konieczny transport, ale juz nad ocean, do Senhor Matosinhos (metrem lub busami) nie udało mi sie kupić odpowiedniego . Doładowałam Andante i dobrze, że pytałam się na stacji metra-musiałam dokupić. Nadmieniam-bardzo uprzejmi i pomocni Portugalczycy. Mimo, że brak wspólnego języka :)
A Porto warte zobaczenia!
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 31 Gru 2013 19:00 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Nad ocean najlepiej zabytkowym tramwajem (2,5 euro płatne u kierowcy) 1 do Passeo Alegre i potem z buta ;), z powrotem do najbliższej strefy i autobusem 2 strefy ;)

#73 PostWysłany: 31 Gru 2013 19:02 

System biletów w komunikacji miejskiej faktycznie jest nieco z tymi strefami zamotany. Na stacjach metra są przy rozkładach i info o biletach sensowne przykłady, po przeczytaniu których można się nieco zorientować ile stref i jaki bilet musimy kupić.
btw: Na zabytkowy tramwaj są oddzielnie płatne bilety. IMVHO lepiej pojechać na standardowym tanim bilecie autobusem, który robi calutką trasę od plaży nad Oceanem, przez fort i dalej wzdłuż cały czas wzdłuż rzeki do centrum.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: [Porto]
#74 PostWysłany: 19 Maj 2014 10:20 

niebieski
witam, parę postów wyżej @Gaszpar pisał o kompendium wiedzy dot. transportu w Porto, czy mam ktoś może ten plik (w poście już go nie ma)? będę wdzięczny, niedługo wyjazd, pzdr
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 01 Sie 2014 08:03 

od niedawna częśc metra działa 24/7, linia żółta i neibieska

http://www.metrodoporto.pt/en/PageGen.a ... eqId=21428

#76 PostWysłany: 25 Mar 2015 10:59 

niebieski
Jeśli ktoś będzie wracał na lotnisko z przystanku Aliados autobusem terravision, to autobus ten nie zatrzymuje się w miejscu, które jest opisane w bilecie, czyli na środku placu, a na jego skraju jakieś 200 metrów dalej. Biorąc pod uwagę, że autobus te jest kiepsko oznakowany, a na placu spory ruch autobusowy nawet o 5 rano, łatwo go przegapić. Udało mi się to osobiście i kosztowało dodatkowe 25€ za taksówkę na lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:01 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Samolot mam o 6.30 rano.
Hotel na Rua Mestre Guilherme Camarinha
Jak najlepiej dostać się na lotnisko aby bezkolizyjnie zdążyć na lot ?
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Z tego co pamiętam metro jeszcze wtedy nie jeździ - swoją drogą jest to kompletna głupota, że linia lotniskowa nie jest skomunikowana z porannymi odlotami, ale to już było omawiane na forum nie raz. Zostają autobusy nocne, w Porto jeżdżą chyba co godzinę lub taxi. Ja sam wybrałem taxówkę i tą opcję polecam, no chyba że nocny autobus masz gdzieś bardzo blisko hotelu.

#79 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Z tego co pamiętam, metro tak rano nie kursuje jeszcze.
1) Autobus nocny 3M z przystanku Monte dos Burgos, na który dojdziesz pieszo 2,3 km. Czas przejazdu na lotnisko 15 min. Rozkład znajdziesz tu: http://www.stcp.pt/en/travel/timetables/
2) Masz autobus 604, spod Szpitala São João, czas przejazdu jakieś 2h

Jak masz możliwość zmiany hotelu, mogę polecić hostel 10-15 minut pieszo od lotniska. Nawet na tak wczesną godzinę przygotują ci śniadanie.
pieerx uważa post za pomocny.

#80 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:28 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Hotele w Porto i Lizbonie mam jeszcze z Hotwire.
Dlatego nie biorę nawet tego pod uwagę.
Ile taxi może kosztować z Rua Mestre Guilherme Camarinha ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 210 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość