Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lotnisko Budapeszt
W godzinach 4:00-23:00 jeździ autobus E200 z lotniska terminal 2 do stacji metra Kőbánya-Kispest
Jak dojechać w dzień
Rozkład lini E200
linia 200e
Linia metra M3, do centrum kierunek Újpest Központ
linia m3
W nocy 23:00-4:00 należy skorzystać z lini nocnej 900 i potem z przesiadką na 950/950A na przystanku Bajcsy-Zsilinszky út (pętla autobusowa)
jak dojechać w nocy
Rozkład lini 900 / 950/950A
900
950/950a
dla pasażerów podróżujących na lotnisko, rozkłady
m3
200e
900
Bilety
rodzaje biletów
rodzaje biletów 2
Bilety można nabyć w nowo otwartych punktach obsługi BKK w hali przylotów
-Terminal 2A (codziennie 8:45-22:20) i Terminal 2B (codziennie 6:30-22:15), sprzedający mówią w j. angielskim, mają większość typów biletów, m. inn. grupowe i transfer ticket, oraz co ważne można u nich płacić kartą!
-w terminalu 2 na poczcie
Bilety tam dostępne są jednorazowe, 24h i 72h , pani w okienku wpisuje ręcznie godzinę ważności
W saloniku relay bilety 10przejazdowe w bloczku (3000 huf)
w automacie zaraz po wyjściu z lotniska (przyjmuje tylko monety!!), oraz u kierowcy bilet jednorazowy za 450 huf. Bilety należy skasować po wejściu do pojazdu! Potem należy kupić bilet jednorazowy na stacji metra (350huf).
Najtańszą opcją dostania się do centrum jest transfer ticket za 530 huf dostępnie niestety tylko w punktach z biletami (najbliżej na stacji metra Kobanya kispest)
W informacji turystycznej w terminalu 2A/2B dostępne są również travelcardy
http://budapest-card.com/en/
Dobrym rozwiązaniem dla grupy 5 osób są 24h karty za 3300huf dostępne tylko w punktach obsługi
karty grupowe
Tutaj dostępny jest asystent podróży
Taxi
Polecamy usługi
zona taxi
można również skorzystać z transferów busikowych http://www.airportshuttle.hu/ cena około 5400huf
Kompleksowy poradnik
http://www.fly4free.pl/zima-u-bratankow ... zytelnika/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 28 Cze 2015 12:33 

Doświadczenia z ostatniego wyjazdu:

- Od wejścia do autobusu 200E (jeździ średnio co 10 minut) po przesiadkę w Köbanya-Kispest i opuszczenie pięknego dworca Nyugati pályaudvar minęła jedna godzina. Myślę, że jak się wyjedzie z Budapesztu dwie godziny przed odlotem, to w zupełności wystarczy (wyłącznie bagaż podręczny),

- Bilet na dziesięć przejazdów kupiony w kiosku Relay na lotnisku.
 Profil Relacje PM off
namteH uważa post za pomocny.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#162 PostWysłany: 28 Cze 2015 12:45 

niebieski
Dodam, że na przystanku na lotnisku znajduje/znajdują się automaty biletowe, w których można zapłacić kartą. Jeszcze jakiś czas temu ich ni było.

#163 PostWysłany: 30 Cze 2015 22:09 
Awatar użytkownika

Witam kolegów. Ktoś może wie jak aktualnie kształtuje się sytuacja z zakupem 24 godzinnych biletów grupowych? Jest szansa kupić je na lotnisku w niedziele?
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 30 Cze 2015 23:06 

Tak, w kiosku Relay.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 30 Cze 2015 23:30 

Loty: 3
Kilometry: 1 617
Krajów: 2 / 0.9%
Zbanowany
Jakby ktoś chciał w okolice dworca Nyugati i na odwrót z Nyugati na lotnisko dostać się szybciej niż ta godzina o której wspominał ktoś wcześniej wspominał to można rozważyć transport łączony pociąg i autobus (ale musicie mieć ważny bilet 24h żeby nie płacić dwóch biletów . Z dworca Nyugati jedziecie pociągiem do stacji Ferihegy Vasallutomas (pociągi jadące przez tą stację opisane są na wyświetlaczach jako Airport ) przy stacji znajduje się przystanek autobusu 200E którym można dojechać na lotnisko (jest to trzeci przystanek od końca trasy 200E) Przed odjazdem warto srawdzić rozkład jazdy na http://www.mav-start.hu (przełączcie tam język na ang)

Ja tak jeżdże za każdym razem bo mi tak wygodnie (zawsze śpię w hostelu blisko Nyugati)
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 01 Lip 2015 10:06 

srebrny
Lambert napisał(a):
Tak, w kiosku Relay.

Za "moich" czasów w tym kiosku były tylko jednorazowe. Ale są dwa nowoczesne punkty obsługi, a do tego - jak koledzy pisali - automaty.
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 01 Lip 2015 18:40 

Info z kwietnia, kupowałem "10-przejazdowy".
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#168 PostWysłany: 02 Lip 2015 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 121 003
Krajów: 24 / 11.2%
Teraz po wyjściu z terminala nie ma już tej starej maszyny do biletów, która przyjmowała tylko monety.
W zamian są dwie nowoczesne - można kupić bilet jednorazowy, przesiadkowy, 24-godzinny, bloczek 10 biletów.
Płatność gotówką (także banknoty) lub kartą.

Przy okazji mojego lotu (przylot ok. g. 17) było tak, że pasażerów było tak dużo, że podstawili dodatkowe autobusy, więc w sumie fajnie, ze pomyśleli
 Profil Relacje PM off
humbak lubi ten post.

#169 PostWysłany: 08 Lip 2015 22:14 

Mam do Was pytanie. Czy na Węgrzech obowiązują jakieś ulgi ustawowe na korzystanie z transportu zbiorowego dla studentów z Polski? I mam jeszcze jedno pytanie, czy kupując bilet 10-przejazdowy wystarczy skasować tylko jeden aby przejechać spod lotniska na dworzec główny (Nyugati) ?
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 09 Lip 2015 11:56 

Loty: 9
Kilometry: 14 549
Krajów: 5 / 2.3%
Na podstawie legitymacji studenckiej możesz kupić sobie miesięczny bilet za 3450 HUF.

Aby dojechać do dworca Nyugati potrzebujesz skasować 2 bilety z tych 10( jeden w autobusie 200E i później drugi na linię M3 przy w wejściu do metra.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 10 Lip 2015 08:34 

Dzięki za informację. Jednak ze względu na to, że jadę tylko na 48h nie będę kupować miesięcznego tylko skuszę się najprawdopodobniej na 2 bilety 24h.
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 10 Lip 2015 11:00 

Loty: 3
Kilometry: 1 617
Krajów: 2 / 0.9%
Zbanowany
@Meryler

Policz sobie co Ci sie bardziej oplaca kupic 2*24 czy moze blankiet 10 biletow. Nie wiem gdzie masz spanie ale skoro jedziesz na Nyugati (swoja droga to uwazaj tam na Cyganow i kieszonkowcow) to wnioskuje ze gdzies w centrum . Wbrew przypuszczeniom Budapeszt fajnie zwiedza sie na piechote i wszedzie jest w miare blisko a 48h na te punkty podstawowe do zobaczenia spokojnie Ci wystarcza ...
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 10 Lip 2015 12:11 

srebrny
Jeśli chodzi o bilety, to ja zawsze wolę mieć "szwedzki stół" (nawet jeśli przepłacę), niż chodzić potem i cały wyjazd szczypać się i kombinować. Dlatego nie lubię tych systemów preferujących jazdę na jednorazówkach, jak holenderski, hiszpański czy obecny maltański, a nawet w sumie londyński.
Generalnie prowadzi to do tego, że pasażer kombinuje, jak tu jak najmniej jeździć, a w komunikacji powinno się dążyć do tego, by jeździł jak najwięcej.
No ale skoro w takiej Rydze ludzie jeżdżą marszrutkami na jednorazówkach...
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 03 Sie 2015 11:36 

Info z ostatniego weekendu. Biletów nie ma w już w kioskach Relay. Poczta zamknięta. Natomiast bilety w szerokiej gamie dostępne w informacji turystycznej (w tym grupowy 24 godzinny za 3300 HUF pytają tylko czy mają od razu aktywować bilet- stanowisko zaraz od wyjścia z przylotów). Gdyby była kolejka warto udać się na piętro na odloty tam również jest stanowisko informacja i bilety. Są również przy przystanku biletomaty. Kontrole biletów bardzo częste. W E200 na początkowych przystankach kierowca otwiera tylko przednie drzwi i sprawdza bilety. Dużo kontroli na stacjach metra, gdzie przy wejściu do metra stoi kanar i sprawdza bilety.
 PM off  

#175 PostWysłany: 03 Sie 2015 13:25 

niebieski
Pamiętać trzeba o walidacji biletów jednorazowych po wejściu do autobusu. Dodam,że "przyjemność" nie posiadania skasowanego biletu kosztuje 16 000 forintów. Tą "przyjemność" miały dwie szwedki jadące ze mną z lotniska stąd moj post...
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 03 Sie 2015 13:36 

srebrny
Anonymous napisał(a):
W E200 na początkowych przystankach kierowca otwiera tylko przednie drzwi i sprawdza bilety.

Podobnie jak na wielu innych liniach autobusowych i trolejbusowych oznaczonych żółtą tablicą.
Cytuj:
Dużo kontroli na stacjach metra, gdzie przy wejściu do metra stoi kanar i sprawdza bilety.
Jest to jakiś sposób na bezrobocie.
 Profil Relacje PM off
humbak lubi ten post.

#177 PostWysłany: 09 Sie 2015 18:15 
Awatar użytkownika

yogibabu napisał(a):
Pamiętać trzeba o walidacji biletów jednorazowych po wejściu do autobusu. Dodam,że "przyjemność" nie posiadania skasowanego biletu kosztuje 16 000 forintów. Tą "przyjemność" miały dwie szwedki jadące ze mną z lotniska stąd moj post...

8000 HUF namiejscu. Owe 16000 HUF to po 2 tygodniach

-- 09 Sie 2015 18:16 --

Czy na lotnisku są już te nowe wyczochrane w kosmos automaty biletowe? Bo bym chciał takiego na 72h własnie z automatu.

-- 09 Sie 2015 18:19 --

obibok napisał(a):
Dlatego nie lubię tych systemów preferujących jazdę na jednorazówkach, jak holenderski, hiszpański czy obecny maltański, a nawet w sumie londyński.

We wszystkich tych krajach sa bilety dobowe, 3dobowe, i więcejdobowe. Nie rozumiem Twojego wpisu...

Image
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 09 Sie 2015 18:45 

humbak napisał(a):

Czy na lotnisku są już te nowe wyczochrane w kosmos automaty biletowe? Bo bym chciał takiego na 72h własnie z automatu.

Automaty biletowe są, kupiłem bilet 72h na lotnisku trzy tygodnie temu. Automaty znajdują się w miejscu gdzie odjeżdża autobus. Nie wiem czemu, nie pozwolił mi zapłacić gotówką za ten bilet, musiałem płacić kartą. Pierwszy raz transakcja nie przeszła, za drugim razem poszło wszystko ok (z konta zeszło tylko raz).
 Profil Relacje PM off
humbak lubi ten post.

#179 PostWysłany: 09 Sie 2015 19:12 
Awatar użytkownika

skmr napisał(a):
humbak napisał(a):

Automaty biletowe są, kupiłem bilet 72h na lotnisku trzy tygodnie temu. Automaty znajdują się w miejscu gdzie odjeżdża autobus. Nie wiem czemu, nie pozwolił mi zapłacić gotówką za ten bilet, musiałem płacić kartą. Pierwszy raz transakcja nie przeszła, za drugim razem poszło wszystko ok (z konta zeszło tylko raz).

Choroba wieku dziecięcego :mrgreen: Ale mnie bardziej interere płatność kartą. Więc jak znalazł.

Image
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 10 Sie 2015 00:19 

srebrny
humbak napisał(a):
We wszystkich tych krajach sa bilety dobowe, 3dobowe, i więcejdobowe. Nie rozumiem Twojego wpisu...

Postudiuj ich taryfy, to zrozumiesz.
 Profil Relacje PM off
tokajka lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości