Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 255 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 05 Maj 2024 22:41 
Awatar użytkownika

złoty
Tylko my jesteśmy trochę zmęczeni tymi delikatnie mówiąc "dziwnymi" pytaniami, już nie dziekuj więcej
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#182 PostWysłany: 06 Maj 2024 05:52 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
Krajów: 37 / 17.3%
srebrny
To ja może wspomnę o zmęczeniu. Sprawa raczej indywidualna, ale ja po kilkunastogodzinnych lotach w economy nie zdecydowałbym się na przejazd samochodem więcej niż 1-2 godzin. Nie z powodu esta, tylko z powodu zmęczenia. Jeśli to urlop to szkoda ryzykować zdrowia i życia, po prostu warto odpocząć i zacząć przystosować się do nowej strefy czasowej. Park nie ucieknie.

W temacie co może spotkać na lotnisku, ostatnio leciałem CDG-DEN. W kolejce do bramki w Paryżu podszedł do mnie facet (mówił bez francuskiego akcentu) i zaczął wypytywać o cel podróży, czy wiza czy esta, finansowanie, ile osób, kto pakował bagaż, czy nikt mi nic nie pożyczył na podróż. Sposób przesłuchania - zanim zdążyłem odpowiedzieć, leciało następne pytanie. Potem jeszcze losowo zostałem wybrany do kontroli bezpieczeństwa i do samolotu. W Denver trafiłem na bardzo małomówna urzędniczkę. Odburknęła hello, przeskanowała paszporty, coś tam have a nice trip...I tyle. Byłem trochę zawiedziony, nawet pieczątki nie wbiła.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#183 PostWysłany: 06 Maj 2024 08:31 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@KoziolekPiotr
Od siebie dodam, że będąc pierwszy raz z dziećmi, tuż po przejściu przez "immigration", zatrzymał nas "strażnik" i wypytywał dzieci, czy nie mają jakichś owoców lub mięsa. Po kilku stanowczych "NIE", zapytał czy może zajrzeć do plecaków. Jednak zaraz odpuścił, gdy chętnie mu je podaliśmy :) Wszystko z uśmiechem, zarówno z jego, jak i naszej strony.
Więc pamiętajcie, aby nie wwozić kanapek, owoców i innych zakazanych rzeczy.

Tak jak poprzednicy napisali, najlepiej mówić prawdę.

BTW Naprawdę chcesz jechać 7h zaraz po przylocie? Dodając przejście "immigration", wypożyczenie auta, korki po drodze, zameldowanie w hotelu, możecie dotrzeć do hotelu nawet ok. 10h po wylądowaniu.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#184 PostWysłany: 07 Maj 2024 14:17 

Choć czy serio ktoś ostatnio czy w zeszłym roku stał dłużej jak 2 godziny do immigration? Dołożyć do tego godzinę na dojazd do wypożyczalni i wynajęcie samochodu.
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 07 Maj 2024 14:38 
Awatar użytkownika

kostek966 napisał(a):
Tylko my jesteśmy trochę zmęczeni tymi delikatnie mówiąc "dziwnymi" pytaniami, już nie dziekuj więcej

Nie musisz reagować, i staraj się zawsze mówić za siebie a nie w liczbie mnogiej
 Profil Relacje PM off
jimi lubi ten post.

#186 PostWysłany: 07 Maj 2024 15:02 

Loty: 290
Kilometry: 712 911
Krajów: 33 / 15.4%
1kk05 napisał(a):
Choć czy serio ktoś ostatnio czy w zeszłym roku stał dłużej jak 2 godziny do immigration? Dołożyć do tego godzinę na dojazd do wypożyczalni i wynajęcie samochodu.

Ja w zeszłym roku stałem w LA prawie 3 godziny i przepadł mi dalszy lot. Na szczęście był na jednym bilecie, więc poleciałem kolejnym lotem a linia wypłaciła odszkodowanie. W tym roku dla odmiany w Salt Lake City byłem jedyny w kolejce do immigration (czyli 2 minuty).
 Profil Relacje PM off
KoziolekPiotr lubi ten post.
KoziolekPiotr uważa post za pomocny.

#187 PostWysłany: 07 Maj 2024 16:36 

1kk05 napisał(a):

Ja w zeszłym roku czekałem w kolejce w wypożyczalni w LAX 6 godzin.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 07 Maj 2024 16:58 

niebieski
Cytuj:
Ja w zeszłym roku stałem w LA prawie 3 godziny i przepadł mi dalszy lot.

No to mi się udało, i stałem teraz około godziny, chociaż wężyk był ogromny. Ale prawie wszystkie stanowiska były pootwierane i dość sprawnie szło załatwianie petentów ;)
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 08 Maj 2024 07:56 

niebieski
skrzat napisał(a):
Więc pamiętajcie, aby nie wwozić kanapek, owoców.

Nie ma zakazu wwozenia kanapek i nikt za to nie cofnie nawet jak będą z szynka i serem. Podobnie pojedyncze jabłko czy banan. Co najwyżej każą wyrzucić, jak się trafi na jakiegoś sluzbiste. Przerabiane bezpośrednio, przy wytypowaniu do dodatkowej osobistej jako „bonus” za wizę irańska.
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 08 Maj 2024 08:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@QbaqBA Oczywiście, że w 99,99% przypadków pojedyncze owoce czy warzywa nie zostaną wyłapane, ale zawsze można trafić na ten 0,01% :)
https://www.wprost.pl/zycie/10119880/wy ... -kary.html
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 08 Maj 2024 11:03 

srebrny
Cytuj:
Co najwyżej każą wyrzucić

I zapłacić karę, o ile żywność nie będzie zgłoszona.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 08 Maj 2024 11:30 

krzqchu napisał(a):
1kk05 napisał(a):

A można wiedzieć co to za wypożyczalnia? Czekanie do nocy przed wypożyczalnią musiało być okropne.
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 08 Maj 2024 11:41 

złoty
QbaqBA napisał(a):
skrzat napisał(a):
Więc pamiętajcie, aby nie wwozić kanapek, owoców.

Nie ma zakazu wwozenia kanapek i nikt za to nie cofnie nawet jak będą z szynka i serem. Podobnie pojedyncze jabłko czy banan. Co najwyżej każą wyrzucić, jak się trafi na jakiegoś sluzbiste. Przerabiane bezpośrednio, przy wytypowaniu do dodatkowej osobistej jako „bonus” za wizę irańska.

Ileśtam lat wstecz, przylot z Belize do USA - dwuletnia córka wzięła z samolotu, bodajże Continental, jabłko podane z posiłkiem. Zbiegli się celnicy, że nie zgłosiłem owoca. Po tłumaczeniach, że to przecież jabłko z pokładu amerykańskich linii lotniczych, nakazali wyrzucić, bo jednak jabłko przekroczyło granicę. Na innym przylocie, też z dziećmi, zostaliśmy wytypowani przez psa tropiciela... Ten wyniuchał ciasteczka truskawkowe. Po sprawdzeniu, że to produkt przetworzony, obyło się bez nagany.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 08 Maj 2024 15:16 

Loty: 290
Kilometry: 712 911
Krajów: 33 / 15.4%
1kk05 napisał(a):
krzqchu napisał(a):
1kk05 napisał(a):

A można wiedzieć co to za wypożyczalnia? Czekanie do nocy przed wypożyczalnią musiało być okropne.

W LAX często godzinami czeka się w wypożyczalni Thrifty oraz Dollar. Dla odmiany w Alamo jest zazwyczaj szybko.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#195 PostWysłany: 08 Maj 2024 16:01 

1kk05 napisał(a):

Dollar.

Najpierw czekało się ok. 2h do stanowiska z papierami, potem jeszcze 2-4h na odbiór auta, przy czym czas tego drugiego etapu był losowy (być może zależał od dostępności aut danej kategorii).
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 08 Maj 2024 16:18 

W takim razie chyba dobrze robić sobie „check in” przez internet przed przylotem w wypożyczalniach które umożliwiają coś takiego żeby przynajmniej pominąć etap papierologii przy okienku.
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 05 Cze 2024 19:32 

srebrny
Hej czy ktoś z was ostatnio przekraczał granice w Chicago (ORD)?
Jakie są kolejki ? Wybieram się w lecie i kiedyś spotkałem się z opinią żeby tam tj w ORD
Unikać transferu bo długie (np. 3h) kolejki do immigration.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 05 Cze 2024 22:09 

Tak (w kwietniu), nie było kolejki, poza tworzoną przez ludzi z tego samego samolotu. Całość poszła bardzo sprawnie, było kilka stanowisk czynnych. Nie pamiętam dokładnie, ile czasu to zajęło, ale ok. 30-40 minut. Jeśli o tej samej porze wyląduje kilka samolotów, to kolejki będą dłuższe.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 06 Cze 2024 01:35 

Loty: 194
Kilometry: 421 299
Krajów: 49 / 22.9%
srebrny
michcioj napisał(a):
Hej czy ktoś z was ostatnio przekraczał granice w Chicago (ORD)?
Jakie są kolejki ? Wybieram się w lecie i kiedyś spotkałem się z opinią żeby tam tj w ORD
Unikać transferu bo długie (np. 3h) kolejki do immigration.

\

Lądowałem 27 kwietnia, w kolejce do paszportówki stałem około 1,5h
Lot Lufa z Monachium, Ladowanie w ORD około 14
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#200 PostWysłany: 06 Cze 2024 16:23 

srebrny
czyli tak jak myslalem slabo.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 255 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości