Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 21 Wrz 2015 00:36 

Uff... udało się. :) Miły Pan wysłuchał historii, obejrzał dokumenty, gdzieś przedzwonił potwierdzić i po minucie oczekiwania wpuścił do samolotu.

A co do Ciebie ane.wald, to ja bym sobie nie życzył --
Pozdrowienia dla dobrych ludzi. ;)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 21 Wrz 2015 08:37, edytowano w sumie 1 raz
„Off topic” odbieganie w wypowiedzi od istoty sprawy w danym temacie.
 Profil Relacje PM off
jekyll lubi ten post.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#62 PostWysłany: 21 Wrz 2015 00:58 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
-- możesz się oburzać, mi chodziło tylko i wyłącznie o bezpieczeństwo na lotnisku. Napisałem na wstępie, że rozumiem sytuację.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 21 Wrz 2015 08:35, edytowano w sumie 1 raz
nie obruszaj się tak
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 21 Wrz 2015 01:03 

Z tymi dokumentami w strefie Schengen to bywa różnie . Samochodem, czy koleją jedziesz bez dokumentów. Z Berlina do Kopenhagi lecisz bez dokumentow. Lotem po Polsce bez dokumentów.

Wysłane z mojego MSP4505 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez Abcn, 21 Wrz 2015 08:31, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 21 Wrz 2015 01:13 
Awatar użytkownika

niebieski
jawach napisał(a):
Z Berlina do Kopenhagi lecisz bez dokumentow. Lotem po Polsce bez dokumentów.
To praktyka, nie jest wielką tajemnicą że często obsługa na lotniskach jest zbyt leniwa by sprawdzać papiery, ale w teorii dokumenty powinny być kontrolowane zawsze.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 21 Wrz 2015 08:27 

@jawach-dość ciekawa teoria lub nawet praktyka, widocznie jestem dziwna, bo zawsze mam ze sobą dokument tożsamości, tak po prostu.
 PM off  

#66 PostWysłany: 21 Wrz 2015 09:01 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
slaweko napisał(a):
Mnie właśnie z placówki dyplomatycznej wysłali najpierw na lotnisko z kserówką i protokołem z policji; powiedzieli, że jak nie zabiorą, wtedy zostanie uruchomiona procedura na dokument zastępczy na podróż; zabrali ;-)))

Nie pozwalajcie na odsyłanie czy zbywanie Was przez konsulaty czy ambasady, to jest ich zakichany obowiązek - wystawienie wam dokumentu zastępczego. Jak już się jest u nich to mają wystawić i kropka. Mojemu koledze kiedyś powiedzieli (był w piątek w ambasadzie w Oslo) żeby przyszedł w poniedziałek bo oni teraz mają przygotowania do imprezy (godziny pracy ambasady)!!! SIC. Na szczęście w tym przypadku wystarczyła grzeczna rozmowa i wystawili dokument zastępczy od ręki, ale było już blisko ostrej kłótni.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 21 Wrz 2015 09:13 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
jeden z naszych forumowiczow - stracil szybe w wynajetym samochodzie wraz z dokumentami
wydrukowal zeskanowany dowod osobisty z emaila, zalaminowal go i wrocil bez problemu do domu z Hiszpanii
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 21 Wrz 2015 09:32 

Wydaje mi się, że było jakieś orzeczenie Sadu gdzieś w Hiszpanii przeciwko Ryanair, że w przypadku kradzieży dokumentu i przedstawienia dokumentu z policji nie mają prawa odmówić wstępu na pokład. Skończyło się na odszkodowaniu dla pasażera, ale teraz za nic nie mogę odszukać tego wyroku.
 PM off  

#69 PostWysłany: 24 Mar 2016 17:55 

niebieski
Dorzucę swoje trzy grosze, bo właśnie przerobiłem temat - żonie ukradziono portfel w Porto, oczywiście z dowodem osobistym (upierała się, że woli go mieć przy sobie) i był to jej jedyny dokument tożsamości. Na szczęście, miałem kserokopię. Zaświadczenie z Policji plus kserokopia umożliwiła bezproblemowy powrót do SXF, a dalej Polskim Busem do Poznania. Jednakże, z informacji uzyskanych od konsula wynika, że samo potwierdzenie z Policji wystarczy na powrót do dowolnego państwa będącego w Szengen - kserokopia jest tylko ułatwieniem, ale nie warunkiem koniecznym. Konsul powiedział, że takich kradzieży w Portugalii notują kilkaset rocznie, a w ciągu ostatnich 30 miesięcy, nie było przypadku, aby jakikolwiek Polak nie wrócił do kraju.

----------
EDIT: Dodam jeszcze tylko, że powrót był Ryanairem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#70 PostWysłany: 05 Sie 2016 22:44 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Moi znajomi utracili wszystkie dokumenty. Nie mają nic. Dowiedziałam się już, że żeby w takiej sytuacji uzyskać paszport tymczasowy potrzebne jest poświadczenie tożsamości przez osobę, która posiada dokument polski. Ale co w sytuacji, kiedy takiej osoby nie mają tam (Norwegia). Ich tożsamość mógłby natomiast potwierdzić Norweg. Czy jest to możliwe? Ktoś coś wie na ten temat?
Sprawa raczej pilna :(

#71 PostWysłany: 05 Sie 2016 22:47 
Awatar użytkownika

srebrny
muszą się zgłosić do najbliższego konsulatu/ambasady
tam dostana dokument podroży

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 05 Sie 2016 22:49 
Awatar użytkownika

niebieski
@becek - to wiem. chodzi o to że nie mają żadnego dokumentu potwierdzającego ich tożsamość.

#73 PostWysłany: 05 Sie 2016 22:50 
Awatar użytkownika

srebrny
po to jest taka placowka by sobie z tym poradzic
gliniarz Cie może na ulicy sprawdzić a ambasada nie da rady?;D

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 05 Sie 2016 22:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Da radę - ale wtedy to trwa. Nawet do 3 tygodni. A tu chodzi o czas. I stąd to pytanie o Norwega...

#75 PostWysłany: 05 Sie 2016 22:57 
Awatar użytkownika

srebrny
naprawdę, wierzysz w to ze konsulat trzyma klienta 3 tyg żeby go sprawdzić? posterunkowy potwierdza Twoje dane na ulicy w 5 minut
wiesz jak się można sie uwiarygodnić w minute w konsulacie?
np.zalogować się na swoje konto bankowe

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
gosiagosia uważa post za pomocny.

#76 PostWysłany: 05 Sie 2016 23:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Przejdzie takie coś? To by była podpowiedź.

#77 PostWysłany: 05 Sie 2016 23:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Uwierz, że sobie poradzą.

Przygotuj znajomych na co najmniej pół dnia koczowania w konsulacie (tak średnio bo oczywiście zależy od konkretnego miejsca - przy dużej dawce szczęścia może być chwila a bardziej prawdopodobne że może być i cały dzień), z którego ostatecznie wyjdą trzymając w rękach "paszport tymczasowy" dokument przypominający z zewnątrz do złudzenia standardowy paszport tyle, że uboższy wewnątrz i ważny jedynie przez kilka dni, na podstawie to którego dokumentu wpuszczą ich do samolotu / przepuszczą przez granicę.

Do wyrobienia dokumentu będzie potrzebne oczywiście zdjęcie - do zrobienia choćby w automacie, których wszędzie pełno. Jeśli zostali także bez grosza to może im ktoś z rodziny/znajomych przesłać kasę np. przez Western Union.

Paszportu tymczasowego nie dostaje się za darmo, coś tam kosztuje choć już nie pamiętam ile (zresztą mogło się to zmienić od moich czasów), jak się zostało okradzionym i nie ma złamanego grosza to wystawią rachunek do opłacenia przelewem zdaje się, że na jakieś tam konto MSZ.

Przerobiłem kilka lat temu na własnej skórze - doświadczenie przykre ale i pouczające.

Tip na przyszłość - zabierać ze sobą w podróże ksero paszportu tej strony ze zdjęciem i danymi, to jedna kartka papieru a pomoże w takiej przykrej sytuacji.

Ostatnio edytowany przez kemot, 05 Sie 2016 23:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
gosiagosia uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 05 Sie 2016 23:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Udzieliłam instrukcji. Powiedziałam, żeby w kosulacie powołali się na @becek i @kemot z f4f 8-)

#79 PostWysłany: 05 Sie 2016 23:18 

niebieski
HEJKA!

Paszport tymczasowy jest za 40 EUR, można nawet uprosić o ważność jednego roku.

Pozdrawiam, Artur.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 05 Sie 2016 23:22 
Awatar użytkownika

srebrny
oj @gosiagosiagosiagosiagosia
kiedy wpadniesz do wawy?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości