Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: VDA - Ejlat
#41 PostWysłany: 08 Lis 2015 19:21 

niebieski
Ja miałem w paszporcie 5 wiz egipskich i podczas 2 godzinnej rozmowy z dwoma mundurowymi musiałem tłumaczyć, że jestem nurkiem i dlatego jeżdżę nad Morze Czerwone. Naprawdę maglowali mnie krzyżowymi pytaniami i praktycznie wszystko co miałem w plecaku i na sobie badali pod kątem kontaktu z materiałami wybuchowymi...
Dlatego wcześniej pisałem, że nie polecam wyjazdu z dzieckiem w te strony. Przynajmniej ja nie chciałbym, by moje dziecko było przesłuchiwane w małym pomieszczeniu lub widziało jak Tatę przesłuchuję. To chore miejsce...
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#42 PostWysłany: 08 Lis 2015 19:56 

a jak myślicie: pieczątki z Emiratów Arabskich, Turcji, Maroka, Malezji, etc. i do tego jedziemy prosto do Egiptu Izrael traktując tylko jako transfer??:) wogole co myślicie o wzięciu taxy z granicy w Tabie do hotelu? duzo slyszalem o porwaniach i ogolnie cala aktualna sytuacja w mediach srednio jest przedstawiana. Jakie są Wasze odczucia/ wrażenia?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 08 Lis 2015 23:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Wszystko zależy od humoru pracownika straży granicznej. Może zajmie Ci 10 minut albo 3 godziny.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 09 Lis 2015 10:21 

Loty: 226
Kilometry: 412 751
Krajów: 34 / 15.9%
Tak z ciekawości spytam... Takie "dokladne" kontrole to sa po przylocie i powrocie? Zdarzyło się ze ktoś nie poleciał do domu bo go przepytywali?
Także wybieramy sie do Ovdy i także mamy "ciekawy" zestaw pieczątek. ..

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

#45 PostWysłany: 11 Lis 2015 00:04 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Najpierw rozmawiają, zadają pytania, oglądają paszport i skanują bagaż.

Według ich oceny otrzymujesz odpowiedni stopień potencjalnego zagrożenia i potwierdzającą to naklejkę (nie pamiętam dokładnie, ale była chyba na bagażu i też paszporcie).

W zależności od przydzielonego stopnia, albo przechodzisz spokojnie dalej, albo czekają kolejne pytania i wyciąganie wszystkiego po kolei z bagażu i bardzo szczegółowe sprawdzanie jego zawartości.

#46 PostWysłany: 11 Lis 2015 14:15 

"Ale taka sama długa procedura jest przy wjeździe i przy wyjeździe wygląda to tak samo? Słuchałem, że jak już raz dostanie się wysoki znaczek to już przy kolejnych wizytach już nigdy nie będzie łatwiej."

Nie koniecznie. Za pierwszym razem dostałem 6-kę. Najbardziej podejrzany pasażer. :oops: 3h trzepania. Koszmar, ale byłem na to mentalnie przygotowany. Wszystko dlatego że koleżanka z którą podróżowałem była zbyt szczera i na pytanie o znajomych w krajach arabskich z których mieliśmy pieczątki w paszportach odpowiedziała że owszem utrzymuje kontakt na fb. Wtedy się zaczęło. Ona to gorzej zniosła bo m.in. tłumaczyła się z każdej blizny na swoim ciele. Jest po kilku operacjach.
Następnym razem, (rok później) dostałem 2-kę. :o Pięć minut i po sprawie. Nawet przewiozłem 1,5l wody w podręcznym o której zapomniałem. Kolejnym razem też 2-ka. Może 10 min odprawy.
I tak już mam nadzieję pozostanie :)

Przy wyjeździe jest dużo trudniej niż przy wjeździe.
 Profil Relacje PM off
sko1czek uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 11 Lis 2015 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 308 541
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
A&J napisał(a):
[i]
Przy wyjeździe jest dużo trudniej niż przy wjeździe.

U mnie też tak było: przy wjeździe kilka pytań o długość i cel pobytu w Iranie, dlaczego aż 3 tygodnie (bo to bardzo ciekawy turystycznie kraj). I tyle: zostałem przepuszczony bez żadnych problemów. Natomiast powrót znacznie gorzej, przebrnąłem przez wszystkie kontrole 1,5 godziny po moich współpodróżujących.
@Arnoldx19 WIĘKSZOŚĆ ale wcale nie wszyscy byli w moim przypadku mili, kulturalni i spokojni. Rzeczywiście kilka pytań zaczynało się od "przepraszam za osobiste pytanie". Najwięcej czasu na TLV zmitrężyłem w kolejce do dokładnego sprawdzenia bagażu podręcznego, sama kontrola była sprawna, ale czekałem na nią prawie godzinę. Uczciwie przyznaję, że kilka osób wielokrotnie obchodziło kolejkę i wyciągało ludzi, którym zbliżał się czas boardingu, ja czekałem tak długo, bo byłem wcześnie.
Pan kontrolujący mój bagaż rejestrowany otwierał każdą tubę wiezionego przeze mnie na prezent kremu z minerałami z Morza Martwego- musiałem się zgodzić, alternatywą było ich pozostawienie na lotnisku.
Moje wrażenie z całej akcji jest negatywne, bo wszystkie przedwylotowe kontrole możnaby przeporowadzić dużo szybciej, zamiast 5 osób sprawdzających, kto stoi w kolejce ustawić 2 stanowiska więcej do sprawdzania bagażu. Nieprzyjemna była niepewność czy w ogóle zdążę na samolot, ironicznie: nie miałbym chęci zostać dłużej w Izraelu i długi czas nie mam ochoty wracać.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 13 Lis 2015 12:25 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 636
Kilometry: 1 382 137
Krajów: 76 / 35.5%
Anonymous napisał(a):
ale chyba przez przedłużające się kontrole nikt nie został na lodzie na lotnisku i nie mógł wrócił samolotem na który miał bilet?

W przypadku Ryanaira mógłby być z tym problem? Bo kto by za to poniósł winę?

No niestety to jest kraj w który trzeba być 2 godziny wcześniej na lotnisku, nawet jeśli jest to OVDA Próbowałem zrobić awanturę, ze się spóźnię gdy poszedłem na szczegółowe sprawdzenie ( mam to chyba wryte w paszport już. Polecam zerwać żółta naklejkę przed kolejna wizyta w IL) panienka z kontroli zadzwoniła sprawdzić kiedy mnie zeskanowało na wejściu i jej powiedzieli ze 15 minut temu co było równe 1:10 do odlotu. Mina panienki przewalającej moja bieliznę i tylko bieliznę + litrowa wodę była bezcenna bo jeździła tym papierkiem szukając igły w stogu siana.
Trzeba uzbroić się w anielska cierpliwość. Nic nie pomoże bycie miłym i spokojnym ani zdenerwowanym, to loteria

#49 PostWysłany: 15 Lis 2015 11:52 

Tak w temacie:
Przejście Ejlat- taba czy wystarczy tylko paszport ? czy potrzebuję wizy oraz czy są dodatkowe opłaty ?
czy ktoś jechał busem powrotnym i o której trzeba być w Ejlat aby zdążyć na lot powrotny do KRk.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 21 Gru 2015 22:43 

niebieski
Jeszcze raz ponowię moje pytanie. Czy na lotnisku VDA wbijana jest przy przylocie lub odlocie jakakolwiek pieczątka do paszportu?
Odnosząc się do dostępności szekli, to wydaje mi się, że niezłym rozwiązaniem jest ta strona http://www.ice-forex.com/
Czy ktoś już z niej korzystał?
 Profil Relacje PM off
savoj lubi ten post.
savoj uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 22 Gru 2015 09:06 

Chris Peen napisał(a):
Jeszcze raz ponowię moje pytanie. Czy na lotnisku VDA wbijana jest przy przylocie lub odlocie jakakolwiek pieczątka do paszportu?
Odnosząc się do dostępności szekli, to wydaje mi się, że niezłym rozwiązaniem jest ta strona http://www.ice-forex.com/

Tak. 7.11. dostaliśmy pieczątki do paszportu.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 22 Gru 2015 09:17 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Zapewne tak jak w Tel Awiwie można dostać też taką niebieską karteczkę zamiast pieczątki, tylko trzeba poprosić (chociaż w Tel Awiwie domyślnie rozdawano karteczki).
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 23 Gru 2015 15:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Ludwik napisał(a):
Chris Peen napisał(a):

Tak. 7.11. dostaliśmy pieczątki do paszportu.

Tydzień temu również otrzymałem pieczątke, prosiłem o jej niewbijanie, bez skutku. Z tego co obserwowałem każdy dostał także paszporty do wymiany ale i tak warto :)

#54 PostWysłany: 23 Gru 2015 23:28 

niebieski
No to bez sensu z tymi pieczątkami. Akurat niedawno wymieniłem paszport, a w lutym lecę do ZEA. Z tego co wyczytałem w necie to w ZEA problemu z tym nie robią, a w kilku "problematycznych" krajach już byłem (Syria, Liban, Iran) i raczej się tam w najbliższych latach nie wybieram, ale zawsze mnie denerwują takie sytuacje zwłaszcza, że w Tel Avivie już sobie z tymi pieczątkami dali spokój...
Mam jeszcze takie pytania.
1. czy samochód rezerwowaliście na miejscu w Ejlacie czy wcześniej przez internet (chodzi mi oczywiście o ceny). Ile płaciliście za dzień?
2. rozumiem, że aby odwiedzić Mitzpe Ramon, Park Narodowy Timna i Czerwony Kanion nie muszę mieć samochodu 4WD?
3. co korzystniej wziąć do wymiany EUR czy USD?
4. jakie kursy są obecnie w Eilacie i w jakim miejscu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 24 Gru 2015 00:00 

Loty: 44
Kilometry: 78 601
Krajów: 16 / 7.5%
Z pieczątkami to jeszcze nie przesądzone... myślę, że to zależy na kogo się trafi. Do niedawna było z tym spoko (nie wbijali, wizę dawali na osobnych kartkach), teraz zaczął się problem. Pewnie mają nowych pracowników, raczej się za kilka dni opamiętają.
Byłem niedawno w Kosowie, był podobny temat. Udało się bez pieczątki, inaczej do Serbii by mnie nie wpuścili.
W Izraelu też się opamiętają, kwestia czasu, bo przecież zależy im na "turystach", a nie są idiotami, wiedzą, że te pieczątki nam w niczym nie pomagają.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 24 Gru 2015 23:32 

platynowy
Kabanos napisał(a):
A w praktyce od kilku lat po prostu podbijają stemple kosowskie jako anulowane i przepuszczają.
Tu wygląda to gorzej, można sobie zamknąć świat arabski na ładnych parę lat...

Tak źle nie będzie, bo zawsze można wyrobić sobie drugi paszport, choć jest to oczywiście niepotrzebny wydatek.

#57 PostWysłany: 25 Gru 2015 01:45 

@Sudoku To jednak trochę kłopotliwe. Wiesz, że za wyrobienie 'zgubionego' paszportu opłata wynosi 250zł? (2014r) No chyba, że pies zje...Co się oczywiście zdarza :twisted:
 PM off  

#58 PostWysłany: 25 Gru 2015 18:59 

platynowy
Dokładnie to miałem na myśli, czyli posiadanie 2 paszportów, bez "gubienia" pierwszego.

Kosztowo wychodzi na to samo i dodatkowe załatwianie, ale zawsze to jakaś opcja niż np. rezygnacja z ciekawego wyjazdu bo już mamy pieczątkę w paszporcie przez jeszcze kolejne 5 czy 7 lat.

#59 PostWysłany: 04 Sty 2016 03:10 

Loty: 12
Kilometry: 11 576
Krajów: 6 / 2.8%
travelerka napisał(a):
Lece niedługo do Eilat i zastanawiam się czy rownież na tym lotnisku zamiast pieczątki dostaje się osobną kartkę z wizą?

Jeśli chodzi o lotnisko w Ovdzie, to wybijają tam pieczątki.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 04 Sty 2016 07:46 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 41 / 19.2%
Manuel napisał(a):
Nie zrozumieliście mnie. Chodziło mi o stare pieczątki z Taby, a nie że chciałem wjechać na teren Libanu z Izraela. Chciałem ubiegać się o wizę już w Warszawie z tymi starymi egipskimi pieczątkami (nie mam żadnych izraelskich) i jakby się udało ją dostać to czy wtedy po wylądowaniu w Bejrucie z Warszawy i wizą z ambasady Libanu w paszporcie miałbym jeszcze problem z wjazdem na teren Libanu ?

Ale za dużo kombinowania widzę ... Pomysł z drugim paszportem najlepszy !

W paszporcie posiadam pieczątkę z Taby (2010r). W 2014 byłem w ZEA, zero problemów.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość