Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 12 Sie 2024 23:01 

niebieski
Cytuj:
Stanowczo odradzam samodzielne prowadzenie samochodu, zwłaszcza w miastach takich jak Kair

Bez przesady... Do ogarnięcia dla (w miarę) wykwalifikowanego kierowcy.
Jeśli jeździłeś tylko po Poznaniu lub w Austrii :twisted: , to rzeczywiście możesz czuć dyskomfort...
... ale jeśli zdarzyło Ci się prowadzić w Wwe, Paryżu lub Rzymie, to doskonale odnajdziesz się i w Kairze...
Gaz, hamulec i (przede wszystkim) klakson.. Dasz radę ;)

Bardziej merytorycznie: Kair jest fascynujący. Razem z piramidami przez 4 dni nie będziesz się nudził... I tak wyjedziesz z uczuciem niedosytu...
Aleksandria do niczego nie jest potrzebna...
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#42 PostWysłany: 12 Sie 2024 23:49 

HON fly4free
No jednak nie porównywałbym jazdy w Wawie czy Paryżu do tej w Kairze, bo to dwa inne światy jeśli chodzi o styl.
W Kairze trzeba mieć świetną umiejętność praktycznie nieustannego lawirowania zygzakiem między pasami, robienia slalomów z innymi kierowcami, omijania przebiegających przez ulicę pieszych, szybkiego reagowania na klaksony innych, wbijania się w przeróżne zatory i korki itp.
Zdecydowanie lepiej wynająć auto z lokalnym kierowcą, zwłaszcza że jest to relatywnie bardzo tania zabawa i mieć święty spokój.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 13 Sie 2024 00:07 

niebieski
Cytuj:
W Kairze trzeba mieć świetną umiejętność praktycznie nieustannego lawirowania zygzakiem między pasami, robienia slalomów z innymi kierowcami, omijania przebiegających przez ulicę pieszych, szybkiego reagowania na klaksony innych, wbijania się w przeróżne zatory i korki itp.

z wyj. "omijania przebiegających przez ulicę pieszych", reszta pasuje do Wwy..
Ja przynajmniej od 40 lat tak jeżdżę :lol:
I tylko w ten sposób można szybko dotrzeć do celu...
Jazda zgodnie z przepisami jest przyczyną permanentnych korków...
W Kairze miałem dużo frajdy z prowadzenia samochodu.

Ale racja, to trzeba lubić.
Jeśli kierowca nie jest zaprawiony w bojach, lepiej zdać się na lokalesa. Szkoda nerwów
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#44 PostWysłany: 13 Sie 2024 06:59 
Awatar użytkownika

platynowy
Najwięcej "frajdy" to będzie przy stłuczkach, wykłócaniu się z innymi kierowcami (możliwe są także rękoczyny) i policją i przy oddawaniu poobijanego samochodu do wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 13 Sie 2024 19:09 

niebieski
Najlepiej nigdzie nie wyjeżdżać, bo za każdym rogiem czai się niebezpieczeństwo...

A tak poważnie: nie demonizujmy jazdy autem po Kairze, czy jakimkolwiek "egzotycznym" państwie / mieście.
Czasami technika jest inna, trzeba się przyzwyczaić, ale bezproblemowo da się ogarnąć.

Osobiście mam większy stres, gdy wjeżdżam autem na Place Charles de Gaulle'a* niż gdy prowadzę w Kairze

Paweł
* olbrzymie rondo dookoła Łuku Triumfalnego, bez wytyczonych pasów, tam jest Wolna amerykanka :)

Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 13 Sie 2024 21:01 

Loty: 184
Kilometry: 225 557
Krajów: 38 / 17.8%
O jazdę się nie boję, jeździłem po Paryżu (rondo wokół Luku Triumfalnego jest mega :)), Albanii, Malcie, Grecji, Cyprze, Turcji, Omanie, Kuwejcie (chociaż te 2 ostatnie państwa maja mega drogi) ..... o Włoszech, Hiszpanii i Portugalii nie wspomnę....

Wrzuciłem, post do dyskusji, Alexandria jako fanaberia. Na Kair pewnie 2 tyg byłoby mało, jednak .... biję się z myślami.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 14 Sie 2024 07:08 
Awatar użytkownika

platynowy
Skoro się nie boisz, to życzę powodzenia. Nie zapomnij o posiadaniu zawsze przy sobie krajowego i międzynarodowego prawa jazdy IDP, dowodu rejestracyjnego, ubezpieczenia , paszportu (i gotówki). W przypadku kolizji policja zawsze będzie po stronie lokalsa.
A propos centrum Paryża - nie widziałem tam nigdy samochodu jadącego pod prąd, ani osiołka ciągnącego zaprzęg środkiem drogi (w Kairze wiele razy).
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#48 PostWysłany: 18 Sie 2024 12:38 
Awatar użytkownika

platynowy
Na filmie można zobaczyć ruch drogowy na przedmieściach Kairu. Praktycznie nie ma chodników, samochody przeładowane różnymi pakunkami z wystającymi elementami, do tego kurz, brud, zniszczona nawierzchnia na którą często wysypywany jest gruz i śmieci. Pojazdy niespodziewanie wyjeżdżające z bocznych uliczek. Lawirujący piesi, rowery i motocykle. Nieporównywalne z Paryżem a nawet z jego najbardziej zaniedbanymi przedmieściami.

I centrum Kairu

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 18 Sie 2024 19:56 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 87 543
Krajów: 17 / 7.9%
srebrny
Co myślicie o rezerwacji pokoju w kompleksie El Gouna niedaleko Hurgady? Pobyt i mieszkanie tylko w kompleksie, korzystanie z atrakcji jakie tam są dostępne.
Czy jest to bezpieczne i rozsądne z małymi dziećmi???
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 18 Sie 2024 20:27 

HON fly4free
Egipt z małym dziećmi i bez małych dzieci jest generalnie bardzo bezpieczny, a ludzie - nawet jeśli czasem na widok turysty trafią się upierdliwi sprzedawcy czegoś tam - są bardzo otwarci i przyjaźni. Jedyne na co można dodatkowo uważać to: 1) sprawy żołądkowe - ale to też bardzo zależy od organizmu - byłem kilkanaście razy w Egipcie, nigdy nie stosowałem żadnych środków profilaktycznych i ani razu nie miałem żadnej tzw. "klątwy"; 2) upał zwłaszcza w lecie - żeby się nie odwodnić i nie dostać ewentualnie udaru słonecznego.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 19 Sie 2024 10:00 

Loty: 385
Kilometry: 764 180
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Marys79 napisał(a):
Drodzy podróżnicy. W końcu czas na ugryzienie Egiptu. Urlopu niewiele, jednak korci. Będę wdzięczny za sugestie.
Grafik napięty, dlatego chcę zobaczyć chociaż trochę.

Przy tak tanim uberze nie wiedze sensu pozyczania samochodu. Po co się uwiązywać, jak masz transport za grosze. Nie warto też spac przy lotnisku, bo tam jest drożej. Spokojnie w nocy dojedziesz wszędzie uberem (testowałem to z dziecmi).
Zamiast Aleksandrii polecam Dahszur i Sakkare (uber w jedną stronę i dogadujesz się z kierowcą na cały dzień).
Jak masz farta to trafisz na loty do Luxoru w dobrych cenach, moim zdaniem warto chociaz na 1 noc (zdazysz doline krolow i obie swiatynie po wschodniej stronie), a jeszcze bardziej warto do Asuanu, ale to juz zamiast Luxoru bo wszystkiego nie ogarniesz.
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.
Marys79 uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 19 Sie 2024 20:48 
Awatar użytkownika

platynowy
Popieram przedmówców. Zdecydowanie uber. Ale Bierz te drozsze/lepsze. Te tanie są tak tanie że nie tylko nie mają klimy. Ale często i lusterek, szyb, kawałków podłogi
I jeszcze co do temperatury. Zastanow się czy dzieci to zniosą. Kair, Luxor, Aswan, fajnie, ale... chyba jednak w zimę. Teraz nad wodą jest ciężko.
Dawno po zachodzie słońca. 10pm i....

Image
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 20 Sie 2024 10:26 

Loty: 110
Kilometry: 239 094
Krajów: 26 / 12.2%
srebrny
Co do upałów w Egipcie to byliśmy w sierpniu i
... podczas zwiedzania którejś ze świątyń poczułem dziwny zapach palonych włosów. To były moje włosy na nogach
Osobiście nigdy nie pojechałby tam w środku sezonu ale wtedy to był drugi rok pandemii i baliśmy się że jak w pierwsze pandemiczne wakacje wszystko zacznie się sypać we wrześniu.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 20 Sie 2024 10:37 
Awatar użytkownika

platynowy
Zawsze noszę długie lekkie jasne spodnie i nakrycie głowy. Polecam to, oczywiście nie tylko ze względu na pogodę.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 24 Sie 2024 20:32 

Loty: 184
Kilometry: 225 557
Krajów: 38 / 17.8%
Dziękuję za sugestie i odpowiedzi. Zweryfikowałem plan i faktycznie chyba szkoda czasu pchać się do Alexandrii. Odpada więc wynajem auta. Wpadł mi podobny pomysł jak raca @rob_sad czyli wyskok na 1 dzień samolotem do Luxoru. Loty ok 800 zł w dwie strony

Dzień 0 przylot wieczorem do Kairu
Dzień 1 Uber do Gizy, zwiedzanie piramid, wieczorem rejs po Nilu, powrót do Gizy na noc
Dzień 2 Wschód słońca przy piramidach, strzałka na lotnisko bo ok 10 lot do Luxoru, zwiedzanie i lot powrotny ok 21 Nocleg w Kairze (alternatywnie powrotu do Hotelu bez wschodu słońca przy piramidach)
Dzień 3 od rana do wieczora (zachód ok 17 wiec .... jakieś 9h :x ) zwiedzanie Kairu z przewodnikiem lub na wlaną rękę Nocleg,
Dzień 4 powrót.

Trochę intensywnie :D.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 24 Sie 2024 21:27 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 87 543
Krajów: 17 / 7.9%
srebrny
Był ktoś z forumowiczów w kompleksie El Gouna, może coś powiedzieć jak to wygląda? Warto skorzystać z takiej formy pobytu w Egipcie?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 27 Paź 2024 23:54 

Witajcie!
Wybieramy się z mężem niebawem do Egiptu. Lecimy do Marsa Alam, a wracamy z Kairu. Czy jest tutaj ktoś, kto ma jakieś doświadczenie/wiedzę na temat podróży po Egipcie wynajętym autem? Nie chodzi mi o korki, szaleństwo na drogach (w tym mamy doświadczenie) – potrzebuję wiedzy jak wygląda w praktyce kwestia poruszania się pomiędzy miastami jako turysta, co jest zabronione, a co możliwe. Przyznam, że nie sądziłam, że w sieci będzie tak mało informacji na ten temat i zastanawiam się, z czego to wynika. Liczyliśmy na samodzielną podróż autem, bo nie należymy do fanów grup, autokarów, kierowców i lubimy mieć elastyczność i wolność w podróży. Czy jest tutaj ktoś, kto ma doświadczenie lub wiedzę na temat takiej podróży po Egipcie? Myśleliśmy mniej więcej o trasie Marsa-Alam – Asuan – Abu Simbel – Luxor – droga wzdłuż Nilu na północ – Dahszur – Kair i ewentualnie wycieczka na White Dessert z Kairu. Czy taka trasa jest jakkolwiek możliwa do zrobienia samodzielnie wynajętym autem w Egipcie?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 28 Paź 2024 00:30 
Awatar użytkownika

złoty
Może w sieci mało ale tutaj na forum są informacje o korzystaniu z auta w Egipcie zachęcam do przeczytania,
Dla ułatwienia na górze można wpisać szukaną frazę
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 28 Paź 2024 01:06 

Loty: 194
Kilometry: 421 299
Krajów: 49 / 22.9%
srebrny
Z innej Mańki, rodzice byli tydzień temu przez tydzień w Hurgadzie ;-)
jak to starsi ludzie nie oganreli do konca revvoluta itp itd, pokauzje mi na telefoie czy coś za dużo pieniedzy mu nie zjadlo.
JA PACZAM i nie WIERZE , 1,56 zł za taksówke z hotelu do centrum miasta.
To U nas cena początmowa jest cyba kolo 4-5 zł

Gośc sie woził taksówkami przez tydzień i wydał 25zł.....
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#60 PostWysłany: 28 Paź 2024 02:25 
Awatar użytkownika

platynowy
@szpaczny A czym jeździli? Samochodem czy skuterem? Bo pierwsze to jednak prawie 3 zeta
A skuter 90gr...Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość