Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 443 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 20 Sie 2025 13:47 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Calkiem mozliwe, wez zobacz na ten lot na stronie BA (nowy booking) czy maja miejsca w biznes jesli sa zadzwon zobaczyc co oferuja
 Profil Relacje PM off
dziabulek lubi ten post.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#422 PostWysłany: 30 Wrz 2025 23:56 

Mialem w BA ciekawe doświadczenie w zeszlym roku podczas lotu do Nowego Jorku. Ponieważ moi kumple lecieli z Warszawy z przesiadką w Londynie a ja prosto z Londynu, to rezerwacje zrobiłem oddzielnie dla nich i dla siebie pojedynczą. na check-in na LHR poprosiłem panią o miejsce w miarę blisko reszty, na co ona że ja mam klasę premium economy. Pomyślałem w sumie spoko, nigdy nie leciałem niczym poza economy. Natomiast na lot powrotny idziemy do check-in na JFK, prosimy o miejsca blisko siebie a tu moi kumple dostali premium economy a ja biznes :D Nie mam pojęcia dlaczego, latam BA rzadko, nie zbieram punktów. Wyczytałem tylko na forach zagranicznych że łatwiej dostać darmowy upgrade jak się leci samemu.
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 06 Lis 2025 21:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Nowosci od BA damowe wifi w kazdej klasie od 2026:

From 2026, we’ll start rolling out free, reliable and high-speed Wi-Fi powered by Starlink for every customer in every cabin.

With no logins and no extra charges, you’ll be able to stream your favourite series, get that must-try restaurant reservation and work collaboratively in real-time. And even remain connected on multiple devices. ​

Fast, secure and easy to use, it’ll be available at your gate and across all cabins from the moment you board to the moment you land. ​

Dodatkowo apka BA ma nareszcie byc zmieniona oby na lepsza i dzialajaca
 Profil Relacje PM off
Frequent-Flyer lubi ten post.

#424 PostWysłany: 07 Gru 2025 16:48 
Awatar użytkownika

niebieski
KUL - LHR

Upgrade z World Traveler Plus do Club Europe £490 osoba

Odprawa i samo lotnisko KL to jakas kpina. Golden lounge ujdzje.

Sam lot 787 9 w starym ukladzie klasy biznes BA siedzenia 10 K i 10 J co ciekawe automatyczne przydzielenie siedzen 1 raz posadzilo nas osobno, zmienione na 10 podczas check inu.

Jedzenie dobre duzy wybor alko i koktajli, obsluga naprawde swietna. Lot bez problemowy 13.5 h zlecialo b szybko. ImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#425 PostWysłany: 22 Sty 2026 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Pozwolę sobie tutaj zapytać bo nie znalazłem innego tematu gdzie mogłobyć to szerzej poruszane.
Jak wygląda podejście BA do opóźnionego bagażu? Mocno wnikają w przedmiotwy, jak traktują ten essential?
Podobnie jak lufa tj.
bielizna + kosmetyki za 100 %
reszta ciuchów 50 %

Przyznam, że zgubili mi walizkę rowerową i splot nieszczesliwych zdarzeń powoduje, że moja walizka zwiedza sobie hiszpanię i londyn. Czekam już 72 h i jest nadzieja, że jutro, ale wiadomo. Ktoś jakieś doświadczenia.
Po skardze z automatu dali mi 4k aviosów, ale aviosy to jedno, a jak wyglada kwestia traktowania zwrotu srodkow za zakupy.
A co śmiesznieje GIbraltar Airport znalazł tanią wymówke, że z uwagi na zakaz spanish border - nie dowozą walizek poza granice, co imo jest sprzeczne z konwencją, no ale jest przynajmniej proste zrzucenie na innych.

#426 PostWysłany: 22 Sty 2026 21:12 
Awatar użytkownika

niebieski
https://www.britishairways.com/content/ ... age-claims

Laduj ich ile wlezie moja Pani miala tez spore opoznionie i dostala dobre odszkodowanie
 Profil Relacje PM off
Robaku lubi ten post.

#427 PostWysłany: 06 Mar 2026 01:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak przyspieszyć rozpoznanie reklamacji w Britishu - chodzi o zwrot za opóźniony bagaż. Czekać już prawie 50 dni, co 7 dni mail, że przepraszaja i pamiętają, ale się nic nie zmienia. Nie minał jeszcze czas do złożenia skargi do Cedr

#428 PostWysłany: 06 Mar 2026 01:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Odpisuj na każdą wiadomość i graj uprzejmie acz stanowczo w tę brytyjską grę.
BA ma brzydki zwyczaj testowania cierpliwości i uwaznosci pax. Nawet formularz trudno jest wysłać.
 Profil Relacje PM off  

#429 PostWysłany: 06 Mar 2026 02:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Co prawda odpisuje na co drugi mail plus coraz mniej grzeczniej ale widzę ze musze zmienić strategie.
Tam chyba ta uważnosc mnie zawiodła bo prawdopodobnie skorzystałem z nieprawidlwoego formularza. Pociągnąłem skargę na wcześniejszej reklamacji ( powiazanej z tym samym zdarzeniu ale nie dotyczacym essentials) i takie to są konsekwencje.

Ale jest sens 1 dnia możliwego pisać skargę do Cedr ?

#430 PostWysłany: 17 Mar 2026 10:48 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
British Airways poleci do Melbourne (ze stopem w Kuala Lumpur) od stycznia 2027:

https://mediacentre.britishairways.com/ ... -expansion
 Profil Relacje PM off
tarman lubi ten post.

#431 PostWysłany: 19 Mar 2026 18:18 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
cross link do wątku w Eurobonus (SAS).
Możliwy status match z BA do EB

sas-eurobonus,1575,178879&start=320#p1816267
marek2011 lubi ten post.

#432 PostWysłany: 28 Kwi 2026 18:24 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Jak to jest z wyborem miejsc w BA?
Piszą, że jeśli się wybierze taryfę inną niż "Basic", to wybór miejsc jest bezpłatny. Ale jak robię symulację zakupu, to trzeba za nie płacić.
Czy może nie należy ich wybierać przy kupnie biletu i dopiero potem w zarządzaniu rezerwacją?

#433 PostWysłany: 28 Kwi 2026 18:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Bo darmowy wybor masz 24 h przed wylotem jak check in otworza
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 28 Kwi 2026 18:47 

Loty: 699
Kilometry: 1 380 130
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
@Robaku - nie wiem czy Twoja sytuacja sie rozwiazala, ale zwykle skuteczne sa social media - LinkedIn czy inne twittery.
@Sudoku - chyba, ze masz status - Gold i Silver moga wybrac od razu a Bronze 7 dni przed wylotem.
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 28 Kwi 2026 19:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Po 3 miesiacach dostalem zwrot. Co prawda okazało się, ze SM nie były skuteczne, ale ostrzejsze maile + dodawanie różnych "waznych" osób tj. ich maili do odpowiedzi chyba troche przyspieszylo sprawe.
Co prawda w dwóch transzach,ale jest. LH przyzwyczaila mnie jednak do szybszego działania, choć zwraca tylko 50 % za essentials inne niż bielizna + kosmetyki, za to british zwrocil 100 %...
Gricho lubi ten post.

#436 PostWysłany: 01 Maj 2026 08:39 
Awatar użytkownika

platynowy
British Airways zaktualizowały swoje ogólne warunki przewozu. Pasażerom fotografującym lub filmujących członków załogi bez ich zgody, grożą teraz surowe kary aż do zakazu lotów.

W najbliższych tygodniach linie wprowadzą przed lotem dodatkowe ogłoszenie pokładowe w którym przypomni swoim pasażerom, że zabronione jest fotografowanie i filmowanie załogi bez ich zgody. Dotyczy to nie tylko smartfonów i tabletów, ale także okularów AI czy aparatów fotograficznych oraz transmisji strumieniowych
Konsekwencje naruszenia są znaczące. Pasażerowie naruszający to postanowienie mogą zostać poproszeni o opuszczenie samolotu. Wszystkie segmenty rezerwacji biletu, które jeszcze nie zostały jeszcze wykorzystane, zostaną anulowane. Ponadto nastąpi powiadomienie władz lokalnych i stały zakaz lotów w British Airways.

Section 11.a (Unacceptable Behavior) of the General Conditions of Carriage has just been updated to read: “If, while you are on board the aircraft, we reasonably believe that you have filmed, live-streamed or photographed our crew or other colleagues without their consent, we may take any measures we think reasonable to prevent you continuing your behaviour.”

Zasady prywatności różnią się znacząco w zależności od kraju, a Wielka Brytania ma ogólnie dość luźne zasady, które pozwalają wykonywać zdjęcia i filmować inne osoby bez ich zgody w miejscu publicznym. Kluczową frazą jest tutaj „miejsce publiczne”. Biorąc pod uwagę, że pasażerowie muszą zapłacić i uzyskać bilet, aby dostać się na pokład samolotu British Airways, nie jest uważany za miejsce publiczne, takie jak normalna ulica, park, a nawet lotnisko.

https://www.paddleyourownkanoo.com/2026 ... s-consent/

PS. Podobne ogłoszenie o zakazie filmowania i fotografowania podawane jest na pokładach samolotów AF/KLM. Dotyczy to nie tylko filmowania i fotografowania personelu, ale także innych pasażerów.
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 01 Maj 2026 09:07 
Awatar użytkownika

niebieski
BA jest chore pod względem sankcjonowania zachowań.

Całkiem niedawno zabronili pilotom udostępniać zdjęcia (jakiekolwiek oraz nieba).
Takie kwestie powinno załatwiać się odwołując do kwestii etyki i prywatności, a nie eskalacją konfliktu.

Jak pax pozwie ich za coś, czego np nie robił; trzymał telefon w stronę załogi. Same zaś załogi w młodszych liniach uczy się zero tolerance, co sprowadza funkcjonowanie w społeczeństwie do zakładu karnego (nie nowa myśl).

Trochę prywatnych odczuć: mając poczucie, ze zachowuję się normalnie swobodniej czuję w Arabii Saudyjskiej niż w UK. Poziom „zdenerwowania” i postawa bojowa w błahych sprawach są na dwóch przeciwległych końcach skali. Niestety przenikanie tych procesów zaprowadza IMO pewne szkody w krajach takich jak Tajlandia.

To dla mnie jest tak samo denne jak blokowanie toalet w LO podczas lekkiej turbulencji. Był wypracowany kompromis, ale postanowiono to zmienić. Nauka i rekomendacja nie zakaz.
 Profil Relacje PM off  

#438 PostWysłany: 01 Maj 2026 13:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Niby dlaczego chore ? Moze maja dosc pato influencerow latajacych wszedzie z kamera i nagrywania podczas ich pracy ? Ty chcialbys zeby ktos w robocie Cie nagrywal - nie sadze. Sa granice niestety wielu je przekracza.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#439 PostWysłany: 01 Maj 2026 15:17 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeszcze kilka innych ograniczeń w BA, tym razem dotyczących personelu pokładowego:
Zakaz wykonywania zdjęć wnętrz, pokojów, podawania nazw i lokalizacji hoteli w których zatrzymywali się w trakcie transferów. Dotychczas opublikowane zdjęcia tych obiektów w mediach społecznościowych mają zostać usunięte,
Zakaz publikowania filmów ukazujących wykonywanie rutynowego makijażu,
Zakaz udostępniania filmów na których załoga pokładowa zakłada mundury służbowe,
Zakaz spożywania jakichkolwiek napojów (poza wodą) przez załogę pokładową w miejscach publicznych np. kawy w Starbucks,
na wspomniane już zdjęcia z kokpitu i innych pomieszczeń samolotu wykonane przez załogę jest także wprowadzony zakaz publikacji.
źródło - w moim poprzednim poście
 Profil Relacje PM off
Maciek737 uważa post za pomocny.

#440 PostWysłany: 14 Maj 2026 16:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam dość skomplikowane pytanie, ale może ktoś przeszedł tę drogę.
Mam bilet wystawiony przez AA, ale jest też nr rezerwacji BA - 4 odcinki 1 robiony AA, 3 robione BA.
W apce na BA nie widze możliwości upgrade. BA odsyła do AA, AA odsyła do BA.
Chciałbym machnąc upgrade conajmniej na 1 odcinek operowany na BA, ale nie mam takiej możliwości w apce. do tego płatność by AVios.
czy ktoś wie jak to ugryźć?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 443 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: FastHearing5774, Kawahubert, turysta bezendu oraz 7 gości