Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pocztówki booking :arrow: pocztowka-od-booking-com,81,134957

numer telefonu do obsługi booking.com: 22 3060857

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6488 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 321, 322, 323, 324, 325
Autor Wiadomość
#6481 PostWysłany: 02 Cze 2026 01:47 

Loty: 192
Kilometry: 418 311
Krajów: 49 / 22.9%
srebrny
@onufry_z @Kashpir
U mnie to wyglądało ewidentnie ze hotel chce się mnie pozbyć bo ceny na golden week na Tajwanie wzrostły kosmiczne. Ale jakimś fartem udało mi się coś sensownego znaleźć na agodzie.Tylko dojazd meldunek to kolejne 2-3 h ( była 6 rano :(

Dyskusja z hotelem - dobra okej rozumiem..... ale nie rozumiem jak uzywam tłumacza - i pisze by pisali mi po angielsku bo tak maja podane na stronie, a odpisuja mi tylko szlaczkami.
To odpisuje im też szlaczkami to google tak to tłumaczyło że nie dało się dogadac.
Na miejscu jak już dojechałem, totalny chaos , jakis parkingowy recepjonista obsługiwał mnie translatorem, ale tak nieudoalnie że wogóle nie mogłem się z nim skomunikować- jedyne co zrozumiałem od niego to - 'anulowaliśmy twoja rezerwacje, weź se gdzieś nową, i papapapa'

Reasumując poczekali gdziecznie jak @onufry_z powiedzial do tej 3 w nocy, nie stawilem sie - o 4, punkt 4 anulowali rezeerwacje, 4:10 chcialem w razie czego na lotnisku buknac ponownie pokoj - to juz NIC NIE BYŁO. Wiec rezerwka poszła od razu w tym hotelu :)

Dodajac i sumujac , fakt nie podałem informacji że będę się check-inować około 3 w nocy.
Ale nie raz nie podawałem takich informacji i było wsio git. Następnym razęm będę pisać check in in do 9:59 ( bo najczęściej wtedy z hoteli wyłaża) - w sytuacjach kiedy wiem że w nocy będę się bukować.
Bo steaciłem parę godzin dojazd do tego hotelu, 30 min gadki z booking.com, szukanie nowego na necie, dojazd do nowego .... a o 6 rano nikt by z was tego nie chciał przerabiać kiedy booking umył ręce całkowicie.

Ale fakt reklamacje spóbuję naskrobać - niech się poprodukują - chyba że chat AI mi odpisze :D
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#6482 PostWysłany: 14 Cze 2026 17:25 

Scam alert- dzisiaj dokonywałem rezerwacji hotelu i dostałem poniższa wiadomość mailowo i Whatsapp:
Good afternoon,
We are writing from Hotel ... concerning your NON REFOUNDABLE reservation to the name ....
The payment must be done with the link that you received on your email (CREDIT CARD AUTHORIZATION). It’s a safe way to make the payment. In case you have not received the email please let us know via WhatsApp or by calling us on ...
The payment should be done in the next 24 hours, or we would have to request the cancellation.
Contact us in case you need more information.
Regards,

Miał ktoś podobna sytuację i jakie kroki podjął? Sprawa zgłoszona do booking.
 Profil Relacje PM off  

#6483 PostWysłany: 14 Cze 2026 23:26 

srebrny
zglosic do booking i czekac, jesli w warunkach rezerwacji nie bylo zadnych przedplat, szczegolnie karta ktora hotel mogl sam wziac z rezerwacji

ewentualnie mozesz napisac bezposrednio do hotelu na jakis firmowy mail.
 Profil Relacje PM off
wujekp lubi ten post.

#6484 PostWysłany: 16 Cze 2026 16:40 

niebieski
Miałem podobną sytuację kilka tygodni temu w Hiszpanii. Rezerwacja przez booking i zaraz wiadomość przez booking wyglądająca jak typowy scam:
Please click on the following link to CONFIRM AND VALIDATE your card in a fast, agile and secure way, in case of not doing it your reservation WILL NOT BE CONFIRMED.
Payment of the reservation is made at the hotel, this operation may entail a charge of € 0.10 and the subsequent refund according to the payment platform.

Zrobiłem wtedy to co teraz proponuje @ibartek - napisałem do booking oraz do hotelu zarówno na oficjalny mail jak i przez booking. Od hotelu dostałem (przez booking) mało satysfakcjonującą odpowiedź (tłumaczenie na polski):
Potwierdzamy, że otrzymane przez Państwa wiadomości e-mail zostały wysłane z naszego hotelu. Zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych nie jesteśmy uprawnieni do dokonywania bezpośrednich obciążeń kart kredytowych bez udziału ich posiadacza.
Z tego powodu udostępniamy link do bezpiecznej płatności, który pozwala klientowi na wygodne przeprowadzenie transakcji z pełną gwarancją bezpieczeństwa.

A od bookingu odpowiedź jakby w ogóle nie zajrzeli do tej korespondencji:
Thank you very much for sending the message — I completely understand that this situation may have caused concern, and I appreciate that you want to ensure your booking is secure.
To help us investigate this matter thoroughly and make sure everything with your reservation is safe, could you please clarify a few points:
Did the message you received ask for payment via a link in the email, or was it requesting additional card details outside the Booking.com system?
Have you taken any action yet, such as clicking the link or submitting any details?
For now, please do not click any links in that message and do not provide any card information. I have already contacted the property to clarify this situation.
Please let us know your answers so that we can act quickly and effectively.

Kończąc tę długą opowieść. Oczywiście nie miałem zamiaru podawać danych karty na jakichś dziwnych stronach, rezerwacja sobie wisiała, po jakimś miesiącu - kilka dni przed realizacją noclegu zamieniłem zwrotną rezerwację na tańsza bezzwrotną poprzez anulowanie pierwotnej rezerwacji. Dla tej nowej bezzwrotnej przyszła analogiczna wiadomość tym razem z żądaniem pełnej opłaty pod rygorem anulowania rezerwacji:
If your reservation is non -refundable or with a long stay rate, remember that you must make your online payment through the link we provide according to the conditions established in each rate.These types of rates have associated a discount and have special payment conditions.In case of default, we will proceed to apply the standard rate without discounts and we reserve the right to cancel the reservation for breach of our deposit and payments policy.
Oczywiście to olałem. Na miejscu bezproblemowe zameldowanie i płatność kartą "na żywo".
Niestety hotele stosują takie praktyki wyglądające jak scam. A booking za bardzo niewiele z tym robi.
Na szczęście termin pozwalał mi to olać bez żadnego stresu - hoteli w okolicy do wyboru do koloru. Nawet jak finalnie musiałbym zapłacić nieco więcej to nie było dramatu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6485 PostWysłany: 16 Cze 2026 19:19 

No właśnie sytuacja dotyczy również rezerwacji w Hiszpanii. Booking odpisał niejednoznacznie, hotel teoretycznie potwierdził że to oni. Następnego dnia informacja z booking że obiekt odwoła rezerwacje jeżeli nie zapłacę. Link z tego co udało mi się wygooglowac jest legitny i to typowy operator bankowy w Hiszpanii zatem zapłaciłem. Niemniej w świecie wszechobecnych scamow booking powinien nie pozwalać obiektom na płatności poza serwisem (oczywiście poza płatnością na miejscu).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6486 PostWysłany: 22 Cze 2026 13:57 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 384 840
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
Dzisiaj trafiłem na fb na wpis człowieka, który stworzył przy pomocy AI wtyczkę do Chroma. Jej zadaniem jest sprawdzenie ceny noclegu i porównanie jej z tą, którą widzielibyśmy z urządzenia mobilnego (jak wiadomo często bywa ona niższa). Sam jeszcze nie przetestowałem więc nie wiem czy warta polecenia.
link do folderu z wtyczką:
https://drive.google.com/drive/folders/18w-GOqe6i1gWglsEJDE9ODP-Kz_OXeWd

link do oryginalnego postu autora:
https://www.facebook.com/janek.malinowski.7/posts/pfbid02UiNtcH8WkfFbZrELDPVrvDcjFR3ctLwHhPxyfpbmsaeqTCbzqBkQaaC6E1CyHcQJl
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#6487 PostWysłany: 27 Cze 2026 15:06 

srebrny
Oszuści "ukradli" topowy hotel w Łodzi. Klienci kupili okazję i stracili pieniądze

https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... r325x4#pco
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#6488 PostWysłany: 27 Cze 2026 15:41 
Awatar użytkownika

Loty: 776
Kilometry: 1 140 597
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
To jest za paywallem a pewnie bezwartościowe, nie wydaje mi się, że w takiej sytuacji pieniądze są nie do odzyskania.

Albo od booking.com albo przez chargeback jeśli to obiekt pobrał pieniądze
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6488 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 321, 322, 323, 324, 325

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości