Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 22 Cze 2015 10:50 

Jadę sama więc Railpass 10 to dla mnie za dużo :)
Ale mówiłeś, że można kupić np tylko 2 przejazdy? po 7,60euro każdy?

Z tą opcją Brugia-Bruksela z przystankiem całodniowym w Gandawie to dobra opcja:) (cena nadal 7,60euro?)

tylko czy taniej nie wyjdą mi noclegi w Gandawie zamiast w Brukseli?
Na Brukselę wystarczy 1 dzień akurat poniedziałek (lot o 21)

Czyli
piątek Brugia
sobota Gandawa
niedziela?
poniedziałek Bruksela

Może mała modyfikacja? Dodać Antwerpię? :)

Charleroi ---(flibco)->Brugia (nocleg) ----(pociąg)---->Antwerpia ---(pociąg)--->Gandawa (nocleg x2)--(pociąg)---->Bruksela?

Ostatnio edytowany przez anka_ww 22 Cze 2015 11:49, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#102 PostWysłany: 22 Cze 2015 11:17 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Tak, bo kupujesz 1 bilet (tylko że z przesiadką), więc 7,60 euro. Nocleg nie wiem gdzie taniej wyjdzie, bo nie interesowałem się tym tematem, po prostu podrzuciłem pomysł, że można zrobić całodniowe zwiedzanie bez noclegu i jechać dalej, to wtedy się zaoszczędza 7,60 za jeden bilet (w porównaniu gdyby kupować Brugia - Gandawa i Gandawa - Bruksela). Pamiętaj, że tak samo zadziała w przypadku Gandawa - Charleroi (gdzie musisz/możesz zrobić przesiadkę w Brukseli) czy Antwerpia - Charleroi czy Antwerpia - Brugia, przerwa w podróży w ciągu tego samego dnia na tym samym bilecie jest dozwolona (przesiadka z pociągu na pociąg)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#103 PostWysłany: 22 Cze 2015 11:39 

"Gandawa-Charleroi z przerwą w Brukseli"

jesteś genialny! :)

i z pociągu w Charleroi na lotnisku jechać busem :)

to zrobię opcję Charleroi->Brugia->Antwerpia->Gandawa-->Charleroi z postojem całodniowym w Brukseli ;)
czyli 1xflibco, 3x railpass i komunikacja miejska na lotnisko:)

dobra, plan bez sensu bo do Antwerpi jedzie się przez Gandawę więc to taka jazda w kółko:D
Ale szkic już mam i dziekuję za pomoc:)

Ostatnio edytowany przez anka_ww, 22 Cze 2015 11:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 22 Cze 2015 11:49 
Site Admin
Awatar użytkownika

Tylko mała uwaga, na którą się naciąłem będąc w Charleroi - biletomaty do komunikacji nie przyjmują kart płatniczych! Warto mieć odłożone 5 euro dla kierowcy (wieczorny powrót z CRL = zamknięta kasa stacjonarna, zostaje kierowca lub automat) lub większy nominał (ja musiałem ostatniego dnia wyjazdu wypłacić z bankomatu 20 eur z karty PLN (=słaby kurs) :evil:

i przypominam, kurs w ramach jednego dnia, żeby na jednym bilecie się udało! Zakaz nocek, bo wtedy już inna data będzie ;)
 Profil Relacje PM off
anka_ww uważa post za pomocny.

#105 PostWysłany: 22 Cze 2015 11:55 

o! dzięki za info :)

bus ze stacji pkp w charleroi do lotniska kosztuje 5 euro i kupuje się go tutaj? https://www.infotec.be/fr-be/aide/perso ... esite.aspx ?
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 22 Cze 2015 12:14 
Site Admin
Awatar użytkownika

Kosztuje 5 eur, ja kupiłem po prostu u kierowcy za identyczną cenę (i nie ma obawy, że mu sie skończą, to po prostu paragon jak w PKS czy w autobusie do NYO), imo nie ma co kupować na zapas, tylko pamiętać o gotówce na sam koniec ;)
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 22 Cze 2015 21:30 

niebieski
@ anka_ww a może coś takiego?

1. Brugia piątek zwiedzanie od godz. 13 do końca dnia + nocleg Brugia
2. pociąg Brugia - Gandawa sobota 8:57, pociągów jest mnóstwo co paręnaście minut, kolejne o godz. 9:08,9:26,9:35,9:57,10:08,10:26. (Czas jazdy to 23-39 min)
3. Zwiedzanie Gandawy sobota
4. pociąg Gandawa-Antwerpia sobota 17:27,17:53,18:02,18:27,18:53,19:02,19:27,19:53 (czas jazdy ok 1 godz)
5. Zwiedzanie wieczorem w sobotę Antwerpii + nocleg Antwerpia
6. Zwiedzanie Antwerpii niedziela godz. 9-13
7. pociąg Antwerpia-Bruksela niedziela 12:17,12:40,12:48,13:09,13:17,13:40 (czas jazdy ok 50-60min)
8. Zwiedzanie Brukseli niedziela do końca dnia + nocleg Bruksela
9. Zwiedzanie Brukseli poniedziałek godz. 9-17
10. pociąg Bruksela - Charleroi poniedziałek 17:06,17:12,17:37,17:49,18:06 (czas jazdy ok 1 godz.)
11. autobus "A" Charleroi stacja kolejowa - Charleroi Lotnisko 18:25,18:55,19:25 (czas jazdy ok 20min)

Tak jak było już poruszane odcinek 2+4 robisz na jednym bilecie kolejowym tego samego dnia
Odcinek 7 oraz 10 to dwa osobne przejazdy. W sumie masz 3 razy bilet na pociąg + 1 x Flibco z lotniska do Brugii.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 23 Cze 2015 12:09 

Dzięki! Tez fajna propozycja:)

Zdecydują chyba ceny noclegów ;)
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 24 Cze 2015 16:58 
Awatar użytkownika

Cześć

Próbuję, jak wszyscy tutaj, możliwie jak najmniejszym kosztem przejechać kawałek Belgii.
Interesuje mnie Charleroi > Brugia > Charleroi
Piątek wieczór - niedziela wieczór.
Jedziemy we dwójkę więc z Rail Pass sporo by nam zostało. Ale gdyby ktoś miał na 4 przejazdy to raczej byśmy się skusili.

Poza tym sprawdzam bilety kolejowe i nie pojmuję jednej rzeczy.
Na stronie http://www.charleroi-airport.com/en/acc ... index.html piszą:
"The ticket price includes the train and the bus transfer."
Kiedy cena autobusu jest wliczona? Przy zakupie biletu w automacie na lotnisku?
Pytam, ponieważ na stronie kolei po wyborze CHARLEROI-SOUTH AIRPORT, bez względu na wybór stacji docelowej, wyświetlany jest komunikat "Travel not allowed"
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 24 Cze 2015 18:01 

niebieski
Sprawdź czy Flibco w Twoim dniu nie ma dobrej ceny na połączenie bezpośrednio z lotniska do Brugii. Zaoszczędzicie czas na przesiadkach bo jak rozumiem miejsca po drodze: Bruksela i Gandawa Was mie interesuje.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 24 Cze 2015 23:58 

Sprawa kolejności zwiedzania wyjaśniła się po tym jak sprawdziłam, że pociąg z Gandawy do Charleroi jedzie przez.... Antwerpię:D no absurd:D także kolejność powstała taka:

piątek Charleroi -> Brugia (własnie flibco :D )
sobota Brugia -> Gandawa (pociąg)
niedziela Gandawa --(Antwerpia na kilka godzin ;) )---> Bruksela (pociąg)
poniedziałek Bruksela -> lotnisko Charleroi wizzair transferem za 10euro (flibco już liczy sobie 14 euro)

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc w ogarnięciu tego chaotycznego wyjazdu :)
pewnie jeszcze nie raz się odezwę, bo na razie mam tylko przelot i noclegi a o miastach mało co wiem :D

@willi z tego co mi tutaj tłumaczyli mozna kupić Railpass na mniej niż 10 przejazdów płacąc proporcjonalnie niższą kwotę - chyba, że ja źle zrozumiałam :?
Sama planuje kupić 2 przejazdy pociągiem za 7,60 Euro jeden
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 25 Cze 2015 01:22 
Awatar użytkownika

@JJ2010 Flibco sprawdzałem oczywiście, w obie strony w najbardziej pasujących godzinach jest w najdroższej opcji 17 euro sztuka.
Przylatujemy wieczorem, więc chciałem przenocować w hotelu przy lotnisku i wyruszyć rano. Ale patrząc na google maps najbliższy hotek jest jakieś 4 km na nogach. Branie taksówki na taki dystans też mija się z celem. I tak bujam się ratując parę cennych ojro ;) i stąd knucie z pociągiem.

@anka_ww
Nie byłem i nie wiem ale nie wydaje mi się żeby Railpass można było kupić na sztuki. Cała idea na tym polega że kupuje się pakiet przejazdów za określoną kwotę, tanie ale więcej.
http://www.belgianrail.be//~/media/File ... 0PASS.ashx
"Discounts: None. Fixed price for 10 single journeys"
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 25 Cze 2015 11:13 

@michzak pomęczę Ciebie ;)

to jak z tym raill pass?
źle zrozumiałam czy jednak można wykupić tylko 2 przejazdy?
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 25 Cze 2015 11:45 
Site Admin
Awatar użytkownika

Niestety nie ma biletu 2-przejazdowego :( musisz kupować oddzielnie (ale zasada z przesiadką dalej działa)
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 25 Cze 2015 13:40 

Blondynka ze mnie....
sorry :oops:

czyli muszę kupować "zwykłe bilety"

Chyba, że ktoś ma niepotrzebne raillpassy :D

ps. swoją drogą nie wiem jakim cudem w nocy wyskakiwały mi pociagi jadące z Gandawy do Brukseli przez Antwerpię :? Bzdury plotłam
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 25 Cze 2015 19:16 

niebieski
Jechalem i z Brux do Brugii przez Gandawe i z Brux do Antwerpii i ten drugi zdecydowanie nie jechal przex Antwerpie. Te godziny ktore podalem i czas przejazdu to byly chyba najkrótsze możliwe...moze jakiś jeden jedzie okrezna trasa tak samo jak widziałem tylko jedno połączenie bezpośrednio z Brugii fo Charleroi (99% to z przesiadka w Brukseli)

-- 25 Cze 2015 19:16 --

Jechalem i z Brux do Brugii przez Gandawe i z Brux do Antwerpii i ten drugi zdecydowanie nie jechal przex Antwerpie. Te godziny ktore podalem i czas przejazdu to byly chyba najkrótsze możliwe...moze jakiś jeden jedzie okrezna trasa tak samo jak widziałem tylko jedno połączenie bezpośrednio z Brugii fo Charleroi (99% to z przesiadka w Brukseli)

-- 25 Cze 2015 19:20 --

willi napisał(a):
Przylatujemy wieczorem, więc chciałem przenocować w hotelu przy lotnisku i wyruszyć rano. Ale patrząc na google maps najbliższy hotek jest jakieś 4 km na nogach. Branie taksówki na taki dystans też mija się z celem. I tak bujam się ratując parę cennych ojro ;) i stąd knucie z pociągiem.

A Ibis Budget nie jest blizej? Chodzilem pieszo stamtąd na lotnisko i nie bylo to 4km
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 26 Cze 2015 15:57 
Awatar użytkownika

@JJ2010
Dokładnie chodziło o Ibis Budget. Nie rozumiem jak to jest bo np Ty ale też inne osoby na tym forum, w innych wątkach, piszą że to max 10 minut drogi.
Inni natomiast piszą, że droga daleka albo wręcz poddawali się, zawracali i brali taksówki do tego hotelu.

Z google maps wychodzi jednak, że jest tam prawie 4 kilometry:
https://www.google.pl/maps/dir/50.45791 ... m2!4m1!3e2

// edit
HEHE terminal jest chyba z drugiej strony :)
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 26 Cze 2015 16:40 

niebieski
@willi

dokladnie, terminal jest po polnocnej stronie pasa startowego:

https://www.google.pl/maps/dir/50.46976 ... d730c7!3e2
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 26 Cze 2015 19:07 

niebieski
willi napisał(a):
@JJ2010
Dokładnie chodziło o Ibis Budget. Nie rozumiem jak to jest bo np Ty ale też inne osoby na tym forum, w innych wątkach, piszą że to max 10 minut drogi.
Inni natomiast piszą, że droga daleka albo wręcz poddawali się, zawracali i brali taksówki do tego hotelu.

Nie bój nic...z terminala idziesz w prawo, na końcu schodzisz schodami w dół i przez parking. Jest krótki odcinek przy rondzie gdzie nie ma chodnika, potem w kierunku stacji benzynowej chodnik był pośrodku jezdni. Dalej już normalnym chodnikiem do hotelu. Tak troszkę obchodzi się takie pole. Widziałem jak jacys ludzie szli na skróty ale nie znam tej drogi.
Nie idzie się dlugo więc spokojnie możesz tam powędrować ;)
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 27 Lip 2015 20:24 

Hej :)
wybieramy się w sierpniu z chłopakiem do Belgii :) przewertowałam forum i widzę, że najlepiej podróżować pociągiem kupując Rail Pass :)

i teraz poprawcie mnie czy dobrze myślę, takie coś na dwie osoby na jedną kartę się uda?

1) lotnisko charleroi ---> Bruksela (środa rano)
2) Bruksela ---> Gandawa (czwartek po południu)
3) Gandawa ---> Brugia (czwartek wieczorem)
4) Brugia ---> Antwerpia (sobota wieczorem)
5) Antwerpia ---> lotnisko Charleroi (poniedziałek)

Oprócz tego mam pytanie odnośnie przesiadek - czy 2 i 3 mogę połączyć w jedną podróż (z kilkugodzinną przesiadką w Gandawie i zwiedzaniem Gandawy) - wtedy zostaje mi jeden dwuosobowy przejazd na karcie? poprawcie mnie proszę, jeśli się mylę ;)

Czy z dworców kolejowych z tych miast jest blisko do centrum i do głównych atrakcji?

Czy te wszystkie punkty są możliwe do zrealizowania na jednej karcie :)

I czy ta wycieczka ma sens, czy lepiej może w którym miejscu zostać dłużej/krócej?

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość