Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Sty 2017 19:17 

Mam złe wieści. Od tego roku nie ma umowy z Sofitelem przez co nie ma zwrotu za 101 szekli za wyjazd z Izraela. Obecnie zwrotem objęte są trzy hotele przy granicy. Jednak przy dłuższym pobycie i tak polecam Sofitel. Obsługa jest świetna, hotel wspaniały, jedzenie bardzo dobre. Pan na granicy napisał mi na kartce nazwy hoteli które dostają zwrot: Hilton, move, sand. Nie wiem czy to kompletne nazwy poza Hiltonem bo ciężko mi to sprawdzić na tel.
Polecam też eilatshuttle. Dostaje się opiekuna na granicy. Bez tego ludzie czekają po 10 h chociaż nie ma kolejek.
Hint: bookujac eilatshuttle wybierzcie język angielski - jest taniej niż na stronie polskojęzycznej.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 18 Sty 2017 19:40 

@‌silentium‌ Rozumiem, że jechałeś Eilat Shuttle do samego Sofitel? Jak to wyglądało? Odbierali z lotniska, dojazd do granicy i odbiór po drugiej stronie przez Egipcjan czy całą drogę busem ES?
 PM off  

#3 PostWysłany: 18 Sty 2017 20:08 

Anonymous napisał(a):
@‌silentium‌ Rozumiem, że jechałeś Eilat Shuttle do samego Sofitel? Jak to wyglądało? Odbierali z lotniska, dojazd do granicy i odbiór po drugiej stronie przez Egipcjan czy całą drogę busem ES?

ES czeka pod lotniskiem. Dowiózł nas do Eilatu gdzie wysiedlismy i zgarnął nas inny bus, żebyśmy nie krążyli po mieście. Dojechaliśmy do granicy. Tam czekał opiekun, który nas przeprowadził dzięki czemu nigdzie nie czekaliśmy. Ale za wize izraelska płaci się 120 funtów egipskich lub 10 dolarów. Na granicy jest bankomat i chyba lepiej wybrać funty, my się zagapiliśmy i poszły dolce.
Opiekun prowadzi do busa który jedzie pod hotel wybrany przy rezerwacji.
Z powrotem kierowca odebrał nas z hotelu. Przez granice przechodzilismy sami ale w tą stronę było szybko.
Po drugiej stronie podjechało auto i zabrało nas dalej.

#4 PostWysłany: 19 Sty 2017 10:25 

Z wcześniejszych wpisów oraz z wpisów w innym temacie "Ovda" wynika, że autobus 282 wychodzi taniej niż ES, 21,5 szekli za osobę. Po za tym ktoś napisał, że ES zabrał do Eilatu,potem przesiadka do innego busa, dojazd do granicy. Z tego co wiem to 282 dojeżdża bezpośrednio do granicy bez przesiadek.
Czy orientujecie się opłata 101 szekli dotyczy również dzieci, czy może przewidzieli zniżki dla maluchów?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Sty 2017 12:11 

bart 4uture napisał(a):
Z wcześniejszych wpisów oraz z wpisów w innym temacie "Ovda" wynika, że autobus 282 wychodzi taniej niż ES, 21,5 szekli za osobę. Po za tym ktoś napisał, że ES zabrał do Eilatu,potem przesiadka do innego busa, dojazd do granicy. Z tego co wiem to 282 dojeżdża bezpośrednio do granicy bez przesiadek.
Czy orientujecie się opłata 101 szekli dotyczy również dzieci, czy może przewidzieli zniżki dla maluchów?

w ES przesiadasz się do auta które czeka, żeby nie krążyć po Eilacie kiedy rozwodzi ludzi po hotelach - zaoszczędzasz dzięki temu godzinę. Na granicy czeka facet, który cię przez nią przeprowadza bez kolejek. Jadąc 282 zaoszczędzasz pieniądze, ale stracić możesz nawet 10 godzin - chociaż NIE MA KOLEJEK.

#6 PostWysłany: 22 Sty 2017 12:41 

niebieski
Sudoku napisał(a):
Dość ożywiona dyskusja toczy się odnośnie pieczątek jordańskich i ich unikania.

Rozumiem, że Egipcjanie stemplują paszporty, czy też jest opcja dodatkowej kartki?

X lat temu przechodziłem właśnie z Tabie z pieczątką na kartce, która wyglądała jak legitymacja szkolna z lat 80-90 tych, musiałem mieć jedno zdjęcie, które zszywaczem montowali i tam "puszczali" stempel, więc na jeden raz można było machnąć Egipt/Jordania/Syria/Liban/Syria/Jordania-Izrael(Allenby-Eilat)-Egipt i nie było śladów po "Żydowie";)

W sumie głupotą i marnym trudem jest "niebranie" (lub daremne, nieudaczne i mierne próby jej uniknięcia) pieczątki w OVDA, czy TEL AVIV, skoro i tak ma się stemple wjazdowe z Taby - bo i tak z góry wiadomo, że tylko z jednego ulubionego kraju świata w regionie kraju da się tam wjechać i żaden Iran ani Liban się na to nie nabierze - znają te stemple doskonale i je sprawdzają.;)

Pzdr, Art.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Sty 2017 17:11 

Może ktoś mnie oświeci :) Czy Egged #15 zmienia się cudownie w autobus #16 jadać w drugą stronę (na trasie Ejlat- Taba)?
 PM off  

#8 PostWysłany: 26 Sty 2017 19:06 
Awatar użytkownika

Loty: 290
Kilometry: 297 839
Krajów: 45 / 21.7%
Rzeczywiście. Wielki szyld/neon Hilton już zniknął, ale zachowali w sumie historyczną nazwę.
Co do oferty to w tej chwili kompletnie przegrywa z Mövenpick Resort Taba.
Jest po prostu tańszy, lepiej utrzymany i z lepszą ofertą (od BB poprzez HB aż do AI).

Dodam (może komuś się przyda), że najlepiej rezerwować na ich stronie.
Za 40 USD można już dostać pokój z HB (a na ostatnią chwilę 5 USD drożej).
Do tego otrzymujemy od hotelu w prezencie 20 USD na wydatki w barze itp.

Natomiast dla tych co mają M&M to dostaniemy standardowo 500 mil plus 1000 dodatkowych (promocyjnych?)
- trzeba okazać nasza kartę przy check-in. Dla statusowych są dodatkowe przywileje itd.
Aby uprzedzić ewentualne pytania - podane ceny dotyczyły jednej osoby.

-- 26 Sty 2017 18:16 --

silentium napisał(a):
w ES przesiadasz się do auta które czeka, żeby nie krążyć po Eilacie kiedy rozwodzi ludzi po hotelach - zaoszczędzasz dzięki temu godzinę. Na granicy czeka facet, który cię przez nią przeprowadza bez kolejek. Jadąc 282 zaoszczędzasz pieniądze, ale stracić możesz nawet 10 godzin - chociaż NIE MA KOLEJEK.

Piszesz jakieś herezje. Skąd te 10 godzin?
Nie wspomnę o tym, że jeśli zabierzesz się pierwszym 282 po przylocie - to albo jesteś szybciej na granicy od ES, bo ten rusza spod lotniska później,
albo jesteście prawie w tym samym czasie.
I do czego człowiek na granicy? No jasne, że "przeprowadza" bez kolejek, bo ich tam nie ma. A jeśli by były to i tak w niczym nie pomoże, bo niby jak?
Wg mnie opcja wyboru ES ma jedynie sens, jeśli oferują transfer aż do Taba Heights (dla tych oczywiście, którzy tam właśnie zmierzają).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Sty 2017 20:26 

Charles napisał(a):
Piszesz jakieś herezje. Skąd te 10 godzin?
Nie wspomnę o tym, że jeśli zabierzesz się pierwszym 282 po przylocie - to albo jesteś szybciej na granicy od ES, bo ten rusza spod lotniska później,
albo jesteście prawie w tym samym czasie.
I do czego człowiek na granicy? No jasne, że "przeprowadza" bez kolejek, bo ich tam nie ma. A jeśli by były to i tak w niczym nie pomoże, bo niby jak?
Wg mnie opcja wyboru ES ma jedynie sens, jeśli oferują transfer aż do Taba Heights (dla tych oczywiście, którzy tam właśnie zmierzają).

Dzięki Twoim nie-herezjom razem ze znajomymi byliśmy ubożsi łącznie o 315 Szekli. O przetrzymywaniu na granicy (nie kolejkach, których nie ma, jak możesz przeczytać w dalszej części posta) słyszałam od osób, które w ciągu ostatnich dwóch miesięcy przekraczały granicę. Na miejscu celnik zwyczajnie nas ignorował dopóki nie podszedł do niego nasz opiekun.

#10 PostWysłany: 29 Sty 2017 20:49 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 251 203
Krajów: 30 / 14.5%
niebieski
Mam pytanko, ile kosztuje przejazd do Taby, z Eilatu ... chodzi o samą granicę. Bo rozumiem że wizy nie trzeba jeśli sam Synaj ( wycieczka tylko na 6-8h). Jakie są opłaty wjazdowe/wyjazdowe?

#11 PostWysłany: 30 Sty 2017 05:13 
Awatar użytkownika

Loty: 290
Kilometry: 297 839
Krajów: 45 / 21.7%
@‌sobo‌
Z Ejlat do granicy dojedziesz autobusem nr 15, a wrócisz autobusem nr 16.
Jeśli chodzi o koszt, to głowy nie dam, ale chyba 10 ILS w jedną stronę.
Niestety zapłacisz za wyjazd z Izreala 101 ILS (ewentualnie plus 5 za płatność kartą).

silentium napisał(a):
Dzięki Twoim nie-herezjom razem ze znajomymi byliśmy ubożsi łącznie o 315 Szekli. O przetrzymywaniu na granicy (nie kolejkach, których nie ma, jak możesz przeczytać w dalszej części posta) słyszałam od osób, które w ciągu ostatnich dwóch miesięcy przekraczały granicę. Na miejscu celnik zwyczajnie nas ignorował dopóki nie podszedł do niego nasz opiekun.
Przeczytałem to kilka razy i niewiele z tego rozumiem.
Ja uprzednio odniosłem się do tych dziesięciu godzin dłużej autobusem 282 w porównaniu do Eilat Shuttle.
I podtrzymuję - bzdura.
Co to znaczy, że byliście "ubożsi łącznie o 315 Szekli"?
No i po co Wam tam był potrzebny celnik? (chociaż domyślam się, że nie o celnika chodziło) ;)
 Profil Relacje PM off
sobo lubi ten post.

#12 PostWysłany: 01 Lut 2017 12:00 
Awatar użytkownika

niebieski
dzięki @Charles , w końcu nie pojechałem ... miałem sprzeczne info z forum i z obsługi hotelu (która mówiła że ta opłata tylko 40 ILS )

autobus kosztuje 4,5 ILS (na granicę)

a co do 282, jedzie około 1h kosztuje 21,5 ILS (jeździ w soboty i jest dopasowany idealnie pod loty, uwzględniając długą kontrolę Izraelską)

#13 PostWysłany: 01 Lut 2017 15:40 

Ja siedzialem wczoraj na granicy okolo 15 minut, mimo ze nie bylo kolejki. Zwiazane to bylo z faktem, ze zwolnienie ze oplaty wyjazowej musialo byc zaakceptowane przez szefa zmiany. Autobus na granice spod dworca dla 2 osob to ~8,4 INS.Na samej granicy pustki, w sklepie wolnoclowym po stronie Izraelskiej promocje, 2 litry mocnego alko za 25 USD (dobry przelicznik- 104 PLN w MBank). Po stronie egipskiej marazm. Razem z nami granice przekraczal jakis dziadek, wygladajacy na lokalsa. W Tabie otwarty byl sklepik i apteka, po prawej stronie idac od granicy jakies 100 metrow.
 PM off  

#14 PostWysłany: 01 Lut 2017 15:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌MacKoz‌
mógłbyś więcej napisać o "ze zwolnienie ze oplaty wyjazowej musialo byc zaakceptowane przez szefa zmiany. "

dlaczego ? co musiałeś pokazać, jak za argumentować ? :D ... czyli nic nie płaciłeś, tyle co za autobus ? (?bo wiza do Egiptu nie obejmuje jeśli zostajesz na Synaju?)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość