Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 296 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 10 Sty 2023 19:47 

srebrny
Właściwie to bilety miejskie na Cyprze kosztują 1,50, ale nowy operator, który wygrał w Larnace i Lefkosii, wprowadził nowe zasady i 1,50 jest tylko kartą*.
A Intercity - tak, tam to jest totalny przegląd taboru, zresztą do niedawna na całym Cyprze tak było - na tej samej linii mógł przyjechać stary bedford (taki ich "ogórek"), mercedes citaro, a nawet samochód osobowy (toyota hiace).

* autokorekta: Jak dobrze, że zauważyłem tego posta @Tomasz101. Lecę tam pojutrze, a zapomniałbym doładować karty!
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#182 PostWysłany: 13 Sty 2023 12:02 

srebrny
No i oczywiście okazuje się, że te karty to syf (jak większość tego typu wynalazków). Doładowałem sobie kwotą 10 euro. Autobus z lotniska pokazał, że zapłaciłem 1,50 i zostało... 3,50. W internecie pokazywało się, że wciąż mam 10, a nazajutrz po aktualizacji... 13,50. Ale w autobusie Intercity nie zadziała, że niby nie ma na niej 4 euro. I na cholerę mi była ta karta?
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#183 PostWysłany: 13 Sty 2023 12:37 

srebrny
Potwierdzam, że lokalne na lotnisko to teraz 2 euro. Intercity nadal 4 EUR OW i 7 EUR RT, chyba niezależnie od odległości i trasy.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 14 Sty 2023 23:15 

srebrny
Tak? A ja wciąż płacę 1,50. Tyle że... jak wyżej.
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 31 Sty 2023 20:59 

Loty: 295
Kilometry: 404 833
Krajów: 47 / 22.0%
złoty
W busach Intercity nadal trzeba posiadać maseczki(29.01.23) i kierowcy zwracali uwagę przy wsiadaniu na jej brak. W czasie samej podróży większość już jechała bez.
Kierowcy do autobusów wpuszczają około 10 minut przed odjazdem.
Miejsce, z którego rusza autobus w Paphos:
https://goo.gl/maps/cKhDm4SqfAxNT3nh8
lukket uważa post za pomocny.

#186 PostWysłany: 31 Sty 2023 23:31 
Awatar użytkownika

Loty: 211
Kilometry: 294 777
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Mobilek napisał(a):
W busach Intercity nadal trzeba posiadać maseczki

zasada jest prosta kierowca w maseczce - Ty musisz ją też mieć, kierowca bez maseczki - olewka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#187 PostWysłany: 03 Lut 2023 22:38 

niebieski
Zielone busy, chyba, że już kolor zmieniły;)
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 03 Lut 2023 23:16 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 637
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
Zielone autobusy Intercity, do Ayia Napy (nr 43) lub miejski (jedzie dłużej, nr 711), do Nikozji nr 42.

Aktualne rozkłady z promenady (mi akurat wygodniej było z przystanku Old Hospital). Plus apka Cyprys By Bus, lub apka Motion.
Cena na Intercity OW 4 EUR, a dzienny na zielone autobusy 7 EUR. Na przystankach są tabliczki z kodem QR, można zeskanować i sprawdzić kiedy przyjedzie autobus.
Uwaga na autobusy powrotne, w weekend z Ayia Napy na którymś przystanku autobus (zarówno zielony jak i niebieski) był tak zapełniony, że nie brał pasażerów po drodze.

W przypadki Nikozji, wysiadasz na dworcu autobusowym i idąc ulicą Ledra dochodzisz do punktu kontrolnego, okazanie dokumentów po obu stronach i voila.

Załącznik:
Larnaka Nikozja.jpg
Larnaka Nikozja.jpg [ 71.32 KiB | Obejrzany 2183 razy ]

Załącznik:
Larnaka Aya Napa.jpg
Larnaka Aya Napa.jpg [ 125.82 KiB | Obejrzany 2183 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#189 PostWysłany: 04 Lut 2023 03:32 

srebrny
W czasach, gdy młodzi nie potrafią skorzystać z klozetu bez wpisania w sedes kodu z fejsbuka czy innego syfu nie mogę pojąć, czemu wciąż ktoś zadaje pytania, na które odpowiedź padła w tym samym wątku milion razy, ani czemu ludzie (z całym szacunkiem za uczynność) co chwilę wrzucają zdjęcia tablic z rozkładami, jak w czasach, gdy spisywało się rozkłady z przystanków. A dziś znalezienie tego w necie to minuta roboty.
Tak samo nie rozumiem, czemu jak idę przez dworzec Warszawa Centralna, to widzę kolejkę ludzi, z których 80% fapi się w smartfony jak Niemiec w ryski tyłek, ale stoi w tej kolejce, zamiast pomacać ten smartfon i kupić jak cywilizowany człowiek.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#190 PostWysłany: 04 Lut 2023 08:35 

Loty: 295
Kilometry: 404 833
Krajów: 47 / 22.0%
złoty
ciachu25 napisał(a):
Ostatnio jechałem dwa razy niebieskim ;)

#191 PostWysłany: 04 Lut 2023 15:06 

srebrny
Tradycyjnie w Grecji miękkie są niebieskie (de facto różne wariacje barw z udziałem jakiejś tam niebieskiej), a regionalne zielone (chyba że akurat są pomarańczowe). A tu Intercity faktycznie zaczynało z samymi zielonymi (w tym nowo zakupionymi chińskimi wynalazkami), a teraz jeżdżą czym popadnie, głównie pożyczonymi lub odkupionymi od innych, w dużej mierze niebieskimi hispano intea przejętymi od dawnego miejskiego operatora że stolicy. I oczywiście nie ma tam żadnych busów; to cywilizowany kraj.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 13 Lut 2023 12:55 

Loty: 131
Kilometry: 185 741
Krajów: 27 / 12.6%
cześć :)

Próbuję ogarnąć dojazd z centrum Larnaki do Camel Parku. Dojazd niby nie taki trudny – bezpośrednio lina 407. Problem zaczyna się przy ustalaniu godzin kursowania bo… tabelkowy rozkład jazdy na stronie przewoźnika podaje coś innego niż wyniki wyszukiwania na stronie przewoźnika ?
https://www.publictransport.com.cy/rout ... timetables

Czy na dworcu autobusowym w Larnace i na przystankach pośrednich wiszą drukowane rozkłady jazdy? Czy raczej różnie z tym bywa?
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 13 Lut 2023 13:23 

niebieski
@obibok, pierwsza część zdania z Twojego postu #190 jest po prostu boska :D . Samo sedno :) Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#194 PostWysłany: 13 Lut 2023 15:32 

srebrny
adrian.kato napisał(a):
cześć :)

Próbuję ogarnąć dojazd z centrum Larnaki do Camel Parku. Dojazd niby nie taki trudny – bezpośrednio lina 407. Problem zaczyna się przy ustalaniu godzin kursowania bo… tabelkowy rozkład jazdy na stronie przewoźnika podaje coś innego niż wyniki wyszukiwania na stronie przewoźnika ?
https://www.publictransport.com.cy/rout ... timetables

Z wyszukiwarki nigdy nie korzystałem, ale rozkład tabelaryczny jest pewny. Chyba że przez pomyłkę wybierasz zły dzień, albo 407 w stolicy zamiast w Larnace (ostatnio zrobili straszny zamęt w numerach linii). Ewentualnie podaj szczegóły.

Cytuj:
Czy na dworcu autobusowym w Larnace i na przystankach pośrednich wiszą drukowane rozkłady jazdy? Czy raczej różnie z tym bywa?

Rozkłady jazdy na przystankach? Nie, kraje południowe nie znają takiego zjawiska. Ale na dworcu wiszą. Od niedawna.

ewaolivka napisał(a):
@obibok, pierwsza część zdania z Twojego postu #190 jest po prostu boska :D . Samo sedno :) Pozdrawiam.

Może taka z Ciebie staroć jak ze mnie? (tu chyba wstawia się.. jak to się nazywa - emotikon?)

Natomiast bynajmniej nie chodzi o złośliwość. Ze złośliwości już wyrosłem. Po prostu nie rozumiem tych zjawisk i one mnie urzekają.
Kiedyś drażniło mnie, że administratorzy reagują na to alergicznie i postrzegałem to jako złośliwość. Teraz wiem, że mają rację i to nie złośliwość, a czysty pragmatyzm.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 18 Lut 2023 13:28 

Loty: 109
Kilometry: 192 901
Krajów: 38 / 17.8%
Zainteresowanie busami (intercity buses)jest na tyle duże ( szczególnie wśród Polaków bo na wyspie jest ich mnóstwo), że pojawią się ogromny problem ze znalezieniem miejsca w nich- kierowca nie bierze nadprogramowych pasażerów i bardzo pilnuje maseczek. 3 razy byliśmy świadkiem sytuacji, że przed busem zostawało 20 osób które się nie zmieściły, a przed nim odgrywały się dantejskie sceny gdzie Polacy przepychali się jak dzicz komu uda się wsiąść. Jeśli jest ciepło, środek dnia to nie jest problemem poczekać godzinkę, ale jeśli jest to jeden z ostatnich autobusów i trzeba brać taxę to robi się już większy problem. Więc jeśli zależy Ci na miejscu, przyjadz 20-25 minut przed odjazdem
 Profil Relacje PM off
KL_user uważa post za pomocny.

#196 PostWysłany: 19 Lut 2023 17:49 

srebrny
Ja takie sceny widziałem przy pierwszym pobycie na Cyprze, a to było ponad 10 lat temu. Ale nie powiedziałbym, że Polacy. Wtedy to byli raczej ludzie, kolarzacy mi się (sam nie wiem czemu) z Filipińczykami. No i oczywiście wciąż dominują miłująby pokój sowieci. A od tego czasu liczba kursów wzrosła kilkukrotnie, zwłaszcza teraz - po podpisaniu nowego kontraktu. Ponadto pierwotnie mieli po cztery przystanki w każdym mieście, a teraz stają co kawałek; wsiadanie na którymś z rzędu jest więc ryzykowne, choć już kilka razy mi się zdarzyło.
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 20 Lut 2023 22:27 
Awatar użytkownika

Jest jakiś bus z Larnaki do Famagusty ?
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 20 Lut 2023 23:27 

srebrny
Mobilek napisał(a):
ciachu25 napisał(a):
Ostatnio jechałem dwa razy niebieskim ;)
Na trasie Larnaka - Nikozja i Larnaka - Pafos jeżdżą też białe. Trzeba bardzo uważać i dobrze patrzeć na tablicę za przednią szybą.

nunek napisał(a):
Jest jakiś bus z Larnaki do Famagusty ?
Proszę bardzo http://www.northcyprusonline.com/North- ... rvices.php . To jest już wyprawa w nieznane, bo transport w części tureckiej jest bardziej w standardzie afrykańskim.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:05 

srebrny
Albo - jak kto woli - polskim.
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 21 Lut 2023 18:45 
Awatar użytkownika

Jak można dostać się z Larnaki do Capo Greco ? jeździ coś w pobliże czy trzeba wysiąść w Ayia Napa i się przesiadać / iść na nogach ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 296 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość