Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 454 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 13 Cze 2016 14:13 

Słuchajcie, bo tutaj co człowiek to inna opinia i w sumie się temu nie dziwię ;) Aczkolwiek się już trochę pogubiłem - gdzie rezerwować, a jadę tam pierwszy raz.
Poniżej preferencje.
Może porównam to do Polski i częściowo Włoch. Nie chcę spać w polskim Mielnie, Międzyzdrojach itp., ale też Gąski, Poddąbie czy inne miejscowości z brakiem ludzi przytłoczyłyby mnie i moją małżonkę. Szukam czegoś w rodzaju włoskiej Sieny wśród toskańskich miast. Którą zatem miejscówkę moglibyście z ręką na sercu polecić na Teneryfie południowej wg podanych preferencji;)? Piaszczysta plaża mile widziana, ale niekonieczna.

Z góry dzięki za odpowiedzi!
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#262 PostWysłany: 13 Cze 2016 15:49 
Awatar użytkownika

Ja polecam miejscówkę w Puerto de Santiago. Miasteczko raczej małe, z widokiem na klify Los Gigantes. Fajna baza wypadowa na wulkan Teide, do Mascy i do miejscowości w północnej części wyspy. Trudno jednak porównywać jakąkolwiek miejscowość na południu Teneryfy do Sieny :)
 Profil Relacje PM off
thinkmore uważa post za pomocny.

#263 PostWysłany: 15 Cze 2016 08:28 

Dzięki za odpowiedź.

Całkowicie przypadkowo (naprawdę), po wybraniu 12 ofert wczoraj, padło na (budżet ograniczony:) :

https://www.airbnb.pl/rooms/4871291

Czyli w miejscu, w którym wskazałeś/zaproponowałeś :) Cały czas jeszcze się waham czy wynająć auto na 14 dni czy poruszać się komunikacją autobusową, ponieważ wszyscy ją chwalą. Powiem szczerze, że wynajem auta na 14 dni to koszt 160 E + 100 E na paliwo i jest to trochę dużo dla nas:) Z drugiej strony jest to bardzo wygodne i wszędzie można się zatrzymać po drodze i zobaczyć co się chce. Ach te dylematy finansowe - świat byłby bez nich łatwiejszy ;)
 Profil Relacje PM off
Bruner lubi ten post.

#264 PostWysłany: 15 Cze 2016 12:38 

niebieski
To wynajmij na 7 dni.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 15 Cze 2016 13:24 
Awatar użytkownika

platynowy
cóż, musisz sobie policzyć. Skoro możecie mieć auto za 160 EUR na 14 dni (swoją drogą bardzo fajna cena :) ), czyli za ok. 11,50 EUR za dobę, czyli za niecałe 6 EUR za "osobodobę" (zakładając, ze jedziecie w dwójkę), to teraz pytanie, jakie są koszty przemieszczania się autobusami i czy ewentualna oszczędność rekompensuje dłuższy czas jazdy, mniejszą elastyczność, ograniczony zasięg i inne wady komunikacji publicznej. Może się okazać, że już sam dojazd z lub na lotnisko zeżre Wam część tej oszczędności.
Moim zdaniem, przy tak niskim koszcie dziennym wypożyczenia auta, jaki dostępny jest na Teneryfie, szkoda bawić się w szukanie kilkueurowych różnic, no chyba że z tych 14 dni np. pierwszą połowę spędzicie stacjonarnie (czyli macie tylko koszt dojazdu z lotniska do Puerto de Santiago), a na drugą bierzecie auto i oddajecie je na końcu podróży na lotnisku (albo odwrotnie). Tyle że posiadanie samochodu przez cały czas daje jednak ten ogromny komfort, że możecie jechać gdziekolwiek i kiedykolwiek. Tak więc, oddaję swój głos na auto na cały pobyt :)
Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 16 Cze 2016 08:30 

Dzięki Panowie za pomoc. Na mniej niż 14 dni to dla mnie mało wygodne, głównie ze względu na dojazdy z/do lotnisk. Myślę, że jednak wynajmę to auto. C3 są w takich cenach - miałem na Krecie i Rodosie i dawały radę. I nawet właściciel mieszkania coś odpisał, więc jestem spokojny :) Porobię zdjęcia i opowiem o ciekawych rzeczach, które mam nadzieję mnie spotkają po powrocie. Trzymajcie się!
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 19 Cze 2016 18:17 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
Krajów: 2 / 1.0%
niebieski
Będziemy na Teneryfie 2-12 grudnia. Zamierzamy się poruszać transportem publicznym/ewentualnie autostop. Chcemy zrobić bazy wypadowe niedaleko jakiś fajnych plaż. Nie zależy nam na życiu nocnym, mnóstwie turystów, ale na fajnych plażach, żeby było ładnie, bez tłoku i można było popływać.

Pomysł na pierwszą bazę to Playa de Las Teresitas, bo blisko do gór Aanga. Ktoś był na niej w grudniu? Jak z pogodą? Jakoś nie do końca mogę znaleźć info czy należy ona cieplejszej czy do zimniejszej części wyspy, choć bliskość gór Anaga sugeruje raczej tę drugą możliwość. W necie temperatury wody/powietrza na Las Teresitas znalazłem, ale chciałbym opinii kogoś kto tam był w podobnym okresie.

Drugą bazę chcieliśmy zrobić tak, aby było blisko Masca i statku na La Gomere. Konkretnego pomysłu na miejsce na razie brak. Będę wdzięczny za sugestie.
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 20 Cze 2016 16:56 
Awatar użytkownika

Na Playa de Las Teresitas byłam w lutym, więc w kwestii grudniowej pogody nie pomogę. Natomiast jeżeli chodzi o widoki, to gorąco polecam okolicę wraz z objazdem gór Anaga. Jadąc od Las Teresitas malowniczą i krętą ;) drogą TF-12 trafiamy do El Bailadero, gdzie jest fajny punkt widokowy - można oglądać ocean z dwóch stron wyspy - południowej i północnej.
 Profil Relacje PM off
PawelGa uważa post za pomocny.

#269 PostWysłany: 20 Cze 2016 18:37 

niebieski
Plaża Las Teresitas jest bardzo dobra i w grudniu jak jest słoneczny dzień nie ma problemu z pływaniem i plażowaniem. Gorzej z noclegami. Tych nie brakuje w Puerto de la Cruz ale to dość daleko no i to spore miasto, centrum turystyki na północy . W samym Puerto za to plaż nie brakuje no i innych atrakcji jak ogrody czy widok na Teide. Inna miejscówka według Waszych kryteriów to Icos de Vinos, też na północy. Najcieplej jest w zimie, mało wiatrów, niedaleko Los Gigantes w Puerto de Santiago. Tam bardzo dobra czarna plaża La Arena i blisko do Maski.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
PawelGa lubi ten post.

#270 PostWysłany: 20 Cze 2016 19:03 
Awatar użytkownika

Loty: 296
Kilometry: 617 989
Krajów: 49 / 23.7%
niebieski
PawelGa napisał(a):
Będziemy na Teneryfie 2-12 grudnia. Zamierzamy się poruszać transportem publicznym/ewentualnie autostop. Chcemy zrobić bazy wypadowe niedaleko jakiś fajnych plaż. Nie zależy nam na życiu nocnym, mnóstwie turystów, ale na fajnych plażach, żeby było ładnie, bez tłoku i można było popływać.

Pomysł na pierwszą bazę to Playa de Las Teresitas, bo blisko do gór Aanga. Ktoś był na niej w grudniu? Jak z pogodą? Jakoś nie do końca mogę znaleźć info czy należy ona cieplejszej czy do zimniejszej części wyspy, choć bliskość gór Anaga sugeruje raczej tę drugą możliwość. W necie temperatury wody/powietrza na Las Teresitas znalazłem, ale chciałbym opinii kogoś kto tam był w podobnym okresie.

Drugą bazę chcieliśmy zrobić tak, aby było blisko Masca i statku na La Gomere. Konkretnego pomysłu na miejsce na razie brak. Będę wdzięczny za sugestie.

Jeśli chcecie poruszać się transportem publicznym to Las Teresitas chyba jednak nie jest dobrym wyborem, bo jest położona daleko od większości atrakcji wyspy. Do tego żeby gdzieś dojechać trzeba się przebić przez stolicę wyspy czyli całkiem duże miasto. Na pewno fajnie tam pojechać, ale jako bazę wypadową wybrałabym coś na zachodnim wybrzeżu, okolice Los Gigantes. Jak ja byłam (co prawda marzec, ale też jeszcze zima) to właśnie tam była najlepsza pogoda, za to cała północ miała słabą pogodę cały czas.

#271 PostWysłany: 22 Cze 2016 09:21 
Awatar użytkownika

srebrny
PawelGa napisał(a):

Byłem na Teresitas w listopadzie i kilka dni temu. Plaża dość brudna. W weekend masa miejscowych ludzi. Głośno i tłoczno. Piasek dość drobny i "biały", ale do urody to jej daleko. Jest tam sztucznie usypany falochron, dużo zacumowanych łódek a na redzie stoją duże jednostki. Nie jest to plaża jak z folderów, zresztą na Teneryfie moim zdaniem nie ma ładnych plaż, w rozumieniu biały drobny piasek jak mąka.
Co do pogody, plaża jest osłonięta górami i dzięki temu opady zatrzymują się w Anadze a na Teresitas przeważnie słonecznie.
Bardzo fajne miejsce do "pluskania" to Garachico, ale tam skała i dość "nerwowe" falowanie przy kierunkach N/NE/NW mimo osłonięcia.
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 23 Cze 2016 18:46 

srebrny
Byłem dwukrotnie na Playa de Las Teresitas, w różnych miesiącach i nie powiedziałbym, że plaża jest brudna i tłoczna. Może dlatego, że byłem w tygodniu, a nie w weekend. To że jest to plaża głównie dla miejscowych jest IMO jej atutem, w przeciwieństwie do emeryckich plaż południa. Moim zdaniem jedna z lepszych plaż na wyspie, aczkolwiek jak zaznaczył @cypel konkurencja na Teneryfie nie jest duża. Trzeba brać co jest i nie wybrzydzać ;)
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 23 Cze 2016 21:48 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 186 238
Krajów: 10 / 4.8%
niebieski
Plaża Teresitas, byłem na początku czerwca, każdy może ocenić. Poniżej moje zdjęcia, nie z folderu. Dla mnie plaża nr1 na Teneryfie.

Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 23 Cze 2016 23:23 
Awatar użytkownika

srebrny
czarny38 napisał(a):
Plaża Teresitas, byłem na początku czerwca, każdy może ocenić. Poniżej moje zdjęcia, nie z folderu. Dla mnie plaża nr1 na Teneryfie.

I to jest dowód na to, że "plaże" na Teneryfie są słabe, skoro Teresitas jest nr 1, nie tylko dla Ciebie ;)
Czym chcesz mnie przekonać ? Budowlą hydrotechniczną pt. falochron, kilkoma kikutami palemek i drobną granulacją piasku nie z Teneryfy ? W wodzie pływają worki foliowe a na dnie zdarzają się butelki. Z głośników lecą decybele pt. umpa umpa umpa.

@Mar77, faktycznie wbiłem się w niedzielę, korek od Santa Cruz. Na plaży piknik, urodziny, chrzciny i stypy, nawet fajne, a co za tym idzie głośno i tłoczno ;) W tygodniu zdecydowanie luźniej.
Obserwowanie autochtonów, zawsze na plus. Są fajne dzikie miejsca na wyspie, ale bez piachu.
O S i SW kołchozach w ogóle się nie wypowiadam, bo mi szkoda prądu.
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 24 Cze 2016 08:52 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 186 238
Krajów: 10 / 4.8%
niebieski
Niczym nikogo nie mam zamiaru przekonywać, ponieważ zgadzam się z Tobą że na Teneryfie są kiepskie plaże, napisałem jedynie że ta jest nr 1, o Teneryfie wszak dyskutujemy. Nie bierz tego tak do Siebie ;) Ktoś kto tam już był zdanie sobie wyrobił, zdjęcia wstawiłem dla tych co nie byli, mogą ocenić czy warto się tam wybrać.

Moim zdaniem jedyne ładne plaże na kanarach są na fuercie, na półwyspie Jandia.
 Profil Relacje PM off
Bruner lubi ten post.

#276 PostWysłany: 22 Sie 2016 22:49 

Witam serdecznie . Wg mnie plaża Teresitas jest zdecydowanie nr 1 na Teneryfie ! Byłem tam ze swoją sympatią pod koniec maja b.r. Najdłuższa plaża , spokojna woda osłonięta sztucznym falochronem , można spokojnie popływać i poplażować . Dużo miejsc parkingowych - bezpłatnych , może dlatego , że byłem w tygodniu. Zdenerwował mnie tylko jeden z tubylców-naganiaczy , który na pierwszym parkingu brał opłatę 1euro za auto . Pytał tylko - Englishman ? - to 1 euro ! Hiszpanie dobrze wiedzą , że te parkingi są bezpłatne . Pytając go o bilet , wyciągnął tylko ksero ichniejszego dowodu osobistego , i dla zasady nie zapłaciłem . Moja partnerka trochę się martwiła , czy aby nasze auto z wypożyczalni nie zostanie porysowane ale nic takiego się nie stało . Ale uważajcie na tych ludzi !
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 24 Sie 2016 10:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Pozdrowienia z Czech i mam pytanie.
Zarezerwowałem ten hotel przez Booking : http://www.booking.com/hotel/es/barcelo ... currency=1
mam go z HB i chciałbym wiedzieć,jeśli ktoś ma osobiste doświadczenia z tym hotelem.
Czy jest to dobre miejsce,cena i wyposażenie,
ewentualnie czy są jakieś inne propozycje.
Dzięki Martin
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 24 Sie 2016 10:23 

Mieszkałem w tym hotelu. Stosunkowo niedrogi , ale jest OK. Jedzonko dobre. Pokoje obszerne. Santiago jest trochę na uboczu. Ale ma to swoje zalety. Wszystko czyli sklepy, knajpy itd tam jest.
Sporo swoich rodaków tam spotkasz. ;)
Oraz Polaków, bo hotel popularny w naszych biurach podróży.
 PM off  

#279 PostWysłany: 24 Sie 2016 10:33 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie spałem tam, ale mijałem go w drodze do ścieżki biegnącej wzdłuż brzegu oceanu aż do Alcali. Z uwagi na tą ścieżkę, dla osób lubiących pobiegać, albo chodzących na długie spacery, ma zdecydowanie lepszą lokalizację, niż obiekty w centrum Puerto de Santiago.
Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 24 Sie 2016 11:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki!
Czy ktoś wie co znaczy skrót CIF i DNI rejestrując się na Teide?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 454 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość