Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 120 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 07 Mar 2014 10:43 
Awatar użytkownika

srebrny
maczala1 napisał(a):
"Waza" wyciągnięty z Bałtyku, który jest na jednym ze zdjęć - podobno robi wrażenie.

lipa ;)
wraki robią wrażenie w ich naturalnym środowisku czyli w wodzie
na dnie Bałtyku jest tego kilkanaście tysięcy, jeden z bardziej spektakularnych współczesnych to heweliusz, tylko, że on leży na wodach niemieckich, ale bez problemu można na niego nurkować
jedne z najbardziej pożądanych w środowisku nurków to goya (5000 ofiar), gustloff (oficjalnie ponad 6000 ludzi, nieoficjalnie ponad 10000!) i nie tak dawno odkryty von steuben (ponad 4000), wszystkie leżą na naszych wodach (na wszystkich zakaz nurkowania)
to są największe katastrofy morskie w dziejach ludzkości a nie głośny titanic na którym zginęło ok. 1500 osób
jako ciekawostke dodam, że gustloffa i steubena zatopił ten sam człowiek, rosjanin Marinesko
filmik ze steubena

i gustloffa

Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 07 Mar 2014 11:31 
Awatar użytkownika

niebieski
@cypel
Pewnie masz rację ale chyba nie myślisz, że zaproponuję małżonce zamiast wyczekiwanej wycieczki do Sztokholmu, atrakację w postaci zrzucenia na dno Bałtyku w stroju płetwonurka. W cale nie uśmiecha mi się spędzenie tygodnia kwarantanny tylko na kanapkach ...
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 07 Mar 2014 11:38 
Awatar użytkownika

srebrny
hehe, czemu nie, a nuż się spodoba ;) w samej okolicy Zatoki Gdańskiej jest kilkaset obiektów
Szwecja jest dużo tańsza od Norwegii, dasz radę
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 24 Mar 2014 11:47 

troche nie na temat ale może ktoś pomoże..:)
gdzie lepiej spędzić jedną nockę na lotnisku??
sztokholm arlanda czy kopenhaga kastrup?

#45 PostWysłany: 11 Sie 2014 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 79
Kilometry: 82 424
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Również pytanie co do Sztokholmu-czy warto wymieniać kasę czy lepiej posługiwać się np kartą kredytową?

#46 PostWysłany: 11 Sie 2014 11:57 

szczota1992 napisał(a):
Również pytanie co do Sztokholmu-czy warto wymieniać kasę czy lepiej posługiwać się np kartą kredytową?

O ile nie masz dolarowej karty w kantor alior (SEK-USD po kursie mastercard) to tylko gotowka. W mbanku wyszło mi kiedyś 10% wiecej - po przeliczeniu 1 SEK za 0,51PLN podczas gdy w kantorach bylo 1 SEK = 0,46PLN.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 14 Sie 2014 14:06 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 169 762
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
smok1 jak wychodzi karta walutowa aliora w $ ?? Możesz opisać? Bo wybieram się niedługo do Szwecji i chyba sobie taką wyrobię.. :)

#48 PostWysłany: 20 Sie 2014 21:28 

Właśnie wczoraj wróciłem (jak ktoś leciał wczoraj NYO-KRK to ja byłem tym co jako pierwszy od stewek wysępił miejsce przy wyjściu awaryjnym :D ) i jeszcze część się nieporozliczała, ale generalnie wrażenia - zarąbiście się opłaca.
Przykład: 84,5 SEK po kursie kantorowym 0,459 byłoby to 38,79PLN. Mi wyszło przez kartę $ w kantor.alior w sumie 38,83PLN. Czyli jakiś minimaly narzut choć w przypadku popularnych walut (jak SEK) jednak kantor fizyczny wychodzi ciut taniej (dla japońskich jenów z kolei w kwietniu 100 Yen to wg NBP 2,96, w kantorze chcieli 3,20 po targach a tak yo 3,40 a na karcie wyszlo mi 3,06).

Podsumowując - weź trochę gotówki, a żeby nie łazić z plikami banknotów/mieć rezerwę - kantor.alior i karta dolarowa. Jedna uwaga - nie przeszła mi w niej płatność online na Flygbussarna (autobusy lotniskowe, jednak biorąc pod uwagę że zakup fizyczny bywa sporo droższy to nawet karta ze złym przelicznikiem w tym wypadku wychodzi taniej)

Ostatnio edytowany przez Roku, 17 Lut 2016 12:00, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
Reporter lubi ten post.

#49 PostWysłany: 22 Sie 2014 08:09 

Zbanowany
Słyszałem dużo opinii o Sztokholmie. Jedne były pozytywne, a drugie negatywne np. Wygląda jak Kraków. Przeglądając dużo relacji, spodobał mi. I tu pojawia się pytania :
Czy jest sens ?
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 22 Sie 2014 08:16 
Awatar użytkownika

Loty: 263
Kilometry: 511 592
Krajów: 63 / 29.4%
srebrny
Kogut123 napisał(a):
Słyszałem dużo opinii o Sztokholmie. Jedne były pozytywne, a drugie negatywne np. Wygląda jak Kraków. Przeglądając dużo relacji, spodobał mi. I tu pojawia się pytania :
Czy jest sens ?

Dziwne pytanie. Tak jakbyś zapytał, czy jest sens podróżowania... :roll:
Oczywiście że jest. Osobiście byłem tylko na jeden dzień, ale czasu było mało, wiec tak na szybko wszystko.
Weekend myślę że będzie ok. Oczywiście musisz wziąć pod uwagę pogodę (pora roku) i to, że koszta dwudniowego wypadu z noclegiem są już inne. Czy wygląda jak Kraków? Nie pomyślałem ani razu że to chociaż trochę podobne do Krakowa.

#51 PostWysłany: 22 Sie 2014 08:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Moim zdaniem Sztokholm to najładniejsza i najciekawsza stolica z wszystkich krajów nordyckich, mimo tego, że nie przepadam za ichnimi klimatami.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 22 Sie 2014 09:14 

srebrny
Oczywiście, że warto! Byliśmy niedawno po raz pierwszy na trzydniowy weekend i wróciliśmy zachwyceni. To jedno z najładniejszych miast w Europie jakie widzieliśmy. Starówka tylko trochę przypomina Kraków (bo też jest stara :lol: ), ale to tylko jedna z części miasta. Najpiękniejsze jest położenie na wyspach, woda, mosty, statki, wzgórza, skały - jedno miasto a jest tam to wszystko. Widoki i atmosfera odprężenia są zdecydowanie wspaniałe. Jeśli tego szukasz podróżując to musisz tam pojechać. :)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 22 Sie 2014 09:21 

Loty: 52
Kilometry: 58 250
Krajów: 17 / 7.9%
Dołączam się do przedmówców ;-). Byliśmy niecały dzień. Po godz.15 w grudniu już zciemniało się, ale przeszliśmy miasto, muzeum Vasamuseet, nabrzeże, potem hostel. Rano godzinne jeżdżenie różnymi liniami metra (przepiękne) i powrót na samolot. Było warto
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 22 Sie 2014 10:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Również polecam, tym bardziej po sezonie, kiedy bilety na skavste są śmiesznie tanie. Jedzenie w marketach, a atrakcją samą w sobie jest rejs do Turku czy helsinek. W ubiegłym październiku zapłaciłem 200 zł za 2 noce na promie plus przejazd.

#55 PostWysłany: 22 Sie 2014 20:19 

Loty: 10
Kilometry: 11 910
Krajów: 5 / 2.3%
Sztokholm jest piekny, warto nawet na dobę.

#56 PostWysłany: 22 Sie 2014 20:23 

Loty: 10
Kilometry: 11 910
Krajów: 5 / 2.3%
Wszędzie płaciłem zwykłą kartą Visa z PKO będąc tydzień temu i płatności wychodziły mi mniej więcej po kursie 0.47, także spoko

#57 PostWysłany: 24 Sie 2014 15:32 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 551
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Niestety nie byłam w Sztokholmie (jeszcze), ale po przeczytaniu http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=209&t=54216&p=435681#p435681 tej relacji, chętnie znów zawitam do Szwecji :)
A tak btw- czy ktoś uważa, że Kraków jest nieciekawy? :P

#58 PostWysłany: 17 Paź 2014 13:50 

Dołączam się - oczywiście, że warto! Leciałem z Warszawy o 6 rano i po przyjeździe ze Skavsta byłem o 9:30 w sobotę w Sztokholmie. Wyjazd na lotnisko miałem w niedzielę o 10:30 a lot o 13:15 do Katowic. Cała sobota chodzenia po mieście (w sumie ponad 30km) i zwiedzone wszystkie ważniejsze i mniej ważne atrakcje.
Polecam: Vasa Museum (teraz bilet 130SEK), Gondolen (wjechałem windą za darmo), ratusz, urokliwe parki i mosty, teatr, pomniki, targ owoców i grzybów przy Stockholms konserthus, stacje metra Centralen + Solna Centrum
Małe rozczarowania: Muzeum Morskie (wstęp darmowy), Gamla Stan jako całość, hotel w którym nocowałem (Old Town hostel).

I jeszcze jedno - drożyzna niesamowita, zwykła bułka potrafi kosztować 7PLN, jednak idzie znaleźć wyjątki tj. fajne magnesy po 19SEK czy pocztówki za 2SEK
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 17 Paź 2014 14:08 

niebieski
na drozyzne metoda sa supermarkety, w ichniejsyzm Lidlu ciagle drozej niz w PL, ale juz nie tak. Uslugi, wiadomo - kosmos.

Jesli jestes na dluzej niz 2 dni i chcesz muzea to Stockholm card, choc droga, napewno sie zwroci.

#60 PostWysłany: 17 Paź 2014 15:56 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Bardzo sympatyczne miasto, przepięknie położone, oczywiście dużo zyskuje jak jest ładna pogoda, czyli nawet na weekend się opłaca. ("trochę" drogie knajpy :roll: )
KyokoMai lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 120 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość