Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 319 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Rzym
#41 PostWysłany: 28 Paź 2012 18:50 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
Krajów: 9 / 4.4%
niebieski
Musi koniecznie być Todis? My robiliśmy zakupy w supermarkecie SMA tuż przy S.Maria Maggiore.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#42 PostWysłany: 28 Paź 2012 19:25 

nie musi być.
a czy ten SMA jest podobny do Todisa czy Lidla?

Ostatnio edytowany przez Martinelli, 28 Paź 2012 19:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 28 Paź 2012 19:48 

SMA to duży market w rodzaju Lidla. Jest w nim bardzo tanie i dobre pieczywo na wagę, na osobnym stoisku obok serów.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 28 Paź 2012 19:49 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
Krajów: 9 / 4.4%
niebieski
Nie znam Todia ale był większy niż mój osiedlowy LIDL i zdecydowanie więcej towaru tam było. Schodzi się schodami w dół, poziom -1 kamienicy. Spore to jest, do 21. Od wejścia śmierdzi bo pierwsze stoisko to ryby ;D Dalej już lepiej. Ogólnie całkiem OK. Drugi supermarket był po drugiej stronie Termini, ale tam było dla nas za daleko.

#45 PostWysłany: 30 Paź 2012 12:03 

niebieski
Lecę za tydzień do Rzymu, na dwa dni, obczaiłem Carrefoura niedaleko hostelu, ale przeglądając ich gazetki promocyjne zauważyłem, że większość rabatów i promocji jest dla osób posiadających kartę Spes Amica. Ktoś się orientuje jak ta karta działa i ewentualnie w jaki sposób można ją zdobyć?

#46 PostWysłany: 10 Lis 2012 15:47 

niebieski
Wycieczka do Rzymu jak najbardziej udana więc czas podzielić się informacjami.

Polecam bardzo dobrą pizzę na wagę, "Pizza di Trevi" tuż przy fontannie Di Trevi (w ulicy obok jakieś cerkwi), spory kawałek pizzy za ok. 4 euro i wyśmienity smak. Po tym co tam jadłem będę miał problem zamówić teraz pizzę w Polsce, bo smak jest absolutnie bez porównania.

Co do sklepów to na Termini jest supermarket Conad, winka za ok. 3-4 euro, piwko mniej jak 2 euro. Carrefour jest też w okolicy Koloseum na via del Santi Quattro tutaj naprawdę dobre winka (u mówi to osoba, która jak dotąd wina nie piła wcale) już za 1,5 euro.

Pojawiały się informacje o tym, że w Rzymie wprowadzono zakaz jedzenia w miejscach publicznych (a potem zweryfikowano, że tylko przy zabytkach) więc naturalnym wydawało się również to, że pić alkoholu w takich miejscach również nie wolno. Nie wiem jak jest dokładnie w przepisach, ale fakty są takie, że przez ok. 5 godzin siedzieliśmy na łące obok Koloseum (tuż nad ulicą via del Celio Vibenna) robiąc sobie piknik i pijąc piwko oraz winko. Policja przejeżdżała tamtędy często, ale totalnie nas olewała. Gdy się ściemniło piliśmy wino siedząc jeszcze bliżej zabytku, policjanci nas mijali i totalnie olewali. Potem włócząc się całą noc także nikt nie robił nam problemów z tego powodu.

W ogóle policja w tym kraju jest bardzo luzacka, obok Koloseum jest pełno mieszkańców Indii i Bangladeszu, sprzedających odpustowe pamiątki, chyba jest to zabronione, bo policja co pół godziny jeździ sobie autkiem, święcąc na nich, a Ci uciekają na 5 metrów i sprzedają dalej :D

#47 PostWysłany: 12 Lis 2012 00:11 

niebieski
Z marketów polecam Simply Market - byłem w kilku włoskich marketach i dopiero w Simply był naprawdę szeroki asortyment. Z przyjemnością robiło się zakupy :)

Co do pizzy w Rzymie i innych miejscach, warto brać pizzę na wagę. Udało nam się znaleźć np. pizzę pepperoni w samym centrum Rzymu za bodajże 12 euro za kilogram, co przy cenie 8 euro za zwykłą pizzę z serem i sosem pomidorowym w lokalu (średniej wielkości - dwie osoby się nie najedzą), wydawało się być naprawdę niezłą okazją.

Co do picia wina, to mogę potwierdzić słowa przedmówcy. Wieczorkiem kilka winek spożyliśmy w parku obok Koloseum :) Poza tym piwko pite w samo południe pod Panteonem (policjanci zwracali uwagę na handlarzy, na nas w ogóle). Co do handlarzy, to byli bardzo cywilizowani (poza Mediolanem, gdzie na siłę nakładano na nas różne rzeczy).
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 14 Lis 2012 22:05 

Ja mam pytanie. Czy wiecie moze gdzie najblizej stacji vittorio emanuele znajduje sie jakis market badz sklep spozywczy. Mamy niedaleko hotel. Lecimy w piatek dlatego prosilbym o szybka odpowiedz.

#49 PostWysłany: 14 Lis 2012 22:36 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
Krajów: 18 / 8.7%
niebieski
hej,
wychodząc z metra ma Vittorio Emanuele jedną z głównych ulic w kierunku przeciwnym do Termini jest Via Principe Eugenio. Na tej ulicy jakieś 500metrów od VE jest spory market Emme Piu.
Podczas mojego pobytu właśnie tam robiłem zakupy.
Trafisz bez problemu - https://maps.google.pl/maps?q=roma+vitt ... 96,,0,9.18

pozdrawiam

#50 PostWysłany: 23 Gru 2012 16:52 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
Krajów: 16 / 7.7%
niebieski
nrm napisał(a):
Musi koniecznie być Todis? My robiliśmy zakupy w supermarkecie SMA tuż przy S.Maria Maggiore.

Trzeba go troszke poszukać bo jego lokalizacja nie jest oczywista. Nam pomogła polska kelnerka z restauracji - pytaliśmy i doradziła jak tam trafić. Co do samego sklepu - najtańszy w okolicy i z bardzo przyzwoitym wyborem win, wędlin, owoców morza marynowanych itd. Super ceny serów i znośne chleba. Apropo's chleba we Włoszech - dziadowski :) Najbardziej zbliżony do naszego rodzimego są gatunki fonetycznie mówiąc Pane Pulieze oraz Pane Morbido. Gdy chcecie by wam pocieli na kawałki mówcie "afetato prego". Razowca nie uraczycie :-(

Wrzucam mini mapkę dla potomnych :) Od Termini to 5 minut spacerem Via Cavour

Załączniki:
ScreenShot003.jpg
ScreenShot003.jpg [ 160.95 KiB | Obejrzany 3000 razy ]

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 01 Sty 2013 14:54 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
myślę, że nie tylko są ważne ceny dań ale także pewność tego ile się zapłaci

podczas mojej ostatniej wizyty w rzymie znalazłem restaurację Serafini alla Pace (cokolwiek to oznacza).
mają oni w swojej ofercie 4 zestawy: 1 po 10, 2 po 12 i 1 po 14 euro i w tym jest pierwsze,drugie i picie.
nie ma koperto więc jest cena ostateczna.
espresso kosztuje 3 euro
jedzenie:
-spagetti po bolońsku jest pyszne!
-lazania też
-niestety drugie dania mają średnie: kurczak/kotlet + ziemniaczki(właśnie one zaniżają ocenę bo są małe, brzydkie i nie ma ich za dużo) + sałata

widziałem, jak ludziom obok przynosili jedzenie (ryba+kluski?) w takich ozdobnych talerzach - z folii aluminiowej zrobili coś na kształt kaczki; bardzo ładnie to wyglądało.
w/w danie zawierało ryby ale jedzący (azjaci) nie bardzo wiedzieli jak to zjeść i musieli prosić kelnera żeby im pooddzielał mięso ryb od szkieletu... zabawnie to wyglądało a całości obrazu dopełniło mega siorpanie i mlaskanie tychże nieboraków.

także, jak widać na w/w przykładzie, obsługa bardzo miła

lokal znajduje się na Via di Tor Millina 1
http://www.tripadvisor.es/Restaurant_Re ... Lazio.html

#52 PostWysłany: 10 Sty 2013 00:09 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
Krajów: 16 / 7.7%
niebieski
namteH napisał(a):
myślę, że nie tylko są ważne ceny dań ale także pewność tego ile się zapłaci

podczas mojej ostatniej wizyty w rzymie znalazłem restaurację Serafini alla Pace (cokolwiek to oznacza).
(ciach)
lokal znajduje się na Via di Tor Millina 1
http://www.tripadvisor.es/Restaurant_Re ... Lazio.html

Przetestuję już za tydzień :) Niemniej na tripadvisorze stoi że adres to Via della Pace 25, Roma. Na stronie restauracji jest mapka google, szukajcie jej w zakładce Dove siamo (gdzie jesteśmy).

Załączniki:
ScreenShot007.jpg
ScreenShot007.jpg [ 69.63 KiB | Obejrzany 2878 razy ]

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 19 Sty 2013 01:50 

Loty: 46
Kilometry: 50 539
Krajów: 12 / 5.8%
czytając na zagranicznych forach, ponoć tutaj http://www.momartcafe.it/ (Via XXI Aprile 19, przystanek Bologna - metro linia B) na tygodniu restauracja w godzinach 18-21, funkcjonuje jako bufet w formie all you can eat za 10 euro cena z napojem :D osobiście przetestuję dopiero na przełomie czerwca i lipca ;)

#54 PostWysłany: 27 Sty 2013 11:58 

lukasiewicz89 napisał(a):
czytając na zagranicznych forach, ponoć tutaj http://www.momartcafe.it/ (Via XXI Aprile 19, przystanek Bologna - metro linia B) na tygodniu restauracja w godzinach 18-21, funkcjonuje jako bufet w formie all you can eat za 10 euro cena z napojem :D osobiście przetestuję dopiero na przełomie czerwca i lipca ;)

Byłem w ten wtorek i wygląda to tak.
Płacimy 10e ( pod koniec).
Knajpką bardzo bardzo ładna, my aż się zapytaliśmy czy to na pewno 10e bo wyglądała raczej na 50e. Wystrój mega można siąść w środku i na dworze ( są specjalne ogrzewacze my przy 8c siedzieliśmy na dworze i było bardzo przyjemnie.
Co do jedzenia.
Na początek dostajemy w tym darmowego drinka wszystko do woli polecam jakiś koktajl.
Mamy szwedzki stół do wyboru
- z 8 rodzajów pasty ( ja zwolennikiem ich nie jestem tylko próbowałem i tak średnio mi podchodziły)

- 6 rodzajów pizzy bezpośrednio pieczone co chwila dokładane w tym jedna z serem pleśniowym ( dla mnie mega jedna z lepszych pizz jakie jadłem)

- 3 rodzaje sałatek ( bez szału mozzarella pomidory itp)
- deser (jakieś 3 rodzaje ciastkek nie próbowałem)
- i inne co nie wiem jak nazwać :)

Jak będę znowu w Rzymie to na pewno znowu zawitam.
Restauracja znajduję się blisko metra.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 07 Lut 2013 22:12 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
Krajów: 30 / 14.5%
niebieski
w ikea jest duza pizza z 1 euro

#56 PostWysłany: 05 Mar 2013 23:09 

Dobre i tanie jedzenie na via Buonarotti 38 obok Piazza Vittorio Emanuele, blisko Termini

Załączniki:
3.jpg
3.jpg [ 151.04 KiB | Obejrzany 6329 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 146.45 KiB | Obejrzany 6329 razy ]
1.jpg
1.jpg [ 179.7 KiB | Obejrzany 6329 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 22 Maj 2013 13:32 

TRISTAN : faktycznie ta restauracja funkcjonuje tylko od 18-21 w cenie 10 euro?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 22 Maj 2013 17:46 

niebieski
Witam. Lecę do Rzymu 10.06. Czy w tym czasie dalej ta restauracja działa w podanych godzinach i w cenie 10E? Pozdrawiam

#59 PostWysłany: 22 Maj 2013 18:37 
Awatar użytkownika

orfik11 napisał(a):
Witam. Lecę do Rzymu 10.06. Czy w tym czasie dalej ta restauracja działa w podanych godzinach i w cenie 10E? Pozdrawiam

Tutaj jest opisana

http://www.browsingrome.com/life-in-rom ... rome/14919
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 25 Cze 2013 21:59 

Chciałbym się podzielić znakomitym znaleziskiem. Mianowicie będąc w Rzymie postanowiłem skorzystać z oferty Groupon odkrywając tym samym świetną tawernę, gdzie nawet normalnie ceny i jedzenie jest znakomite. Uprzedzam od razu, że nie znajdziecie w niej mnóstwa turystów, Tawerna jest otwierana dopiero o godz 20. Pieczona jest tu świeża pizza i inne Włoskie specjały. Na zewnątrz w Soboty gra muzyka i jest rewelacyjny klimat z mnóstwem Włochów. Niestety z j. angielskim mają tam ciężko lecz odpowiednie migi, kilka włoskich zwrotów są w stanie załatwić sprawę a uśmiech b. miłej kelnerki i właściciela Marconi wynagrodzić wysiłek.

przykładowe ceny Woda dla 2ch osób 2E ( cała butelka ), pizza na ponad talerz Margarita 5E. Poniżej mapka:

Przystawki:
Załącznik:
przystawki.jpg
przystawki.jpg [ 85.4 KiB | Obejrzany 5701 razy ]

karta dań:
Załącznik:
IMG_00000105.jpg
IMG_00000105.jpg [ 115.16 KiB | Obejrzany 5701 razy ]

Załącznik:
IMG_00000106.jpg
IMG_00000106.jpg [ 112.25 KiB | Obejrzany 5701 razy ]

wygląd z zewnątrz:
Załącznik:
marconi.jpg
marconi.jpg [ 80.21 KiB | Obejrzany 5701 razy ]

mapka (najprościej chyba wysiąść metroB na Basillica:
Cytuj:
https://maps.google.pl/maps?saddr=Via+Tessalonica&daddr=Nieznana+droga&hl=pl&sll=41.854795,12.473259&sspn=0.010197,0.026157&geocode=FcyqfgId2mK-AA%3BFRapfgIdVDa-AA&dirflg=w&mra=mru&t=m&z=16

I tak, to jest obok tego różowego hangaru, lecz zobaczcie jak tam wygląda od 20, mnóstwo samochodów i Włochów, rewelacyjne jedzenie i obsługa ... Dajcie znać jak Wam się podobało, my byliśmy zaskoczeni :)

Ich strona:
Cytuj:
http://urlweb.wix.com/tavernamarconi
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 319 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość