Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 23 Gru 2022 10:54 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Pt47-112 napisał(a):
Kurcze, akurat w lipcu 2011... Ale serio oni to wiedzą?
Może wiedzą a może nie. Zaryzykujesz cofnięcie z immigration po przylocie? ;)

Obecnie pomijając koszt, wiza to sama formalność. Niestety przerabiałem to w maju z tego samego powodu, rozmowa trwała 30 sekund.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#62 PostWysłany: 19 Sty 2023 11:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Lądowanie w Newark, wiza w starym paszporcie, a w nowym wklejka z Iranu. Coś mnie tknęło przy rezerwacji żeby polecieć do Nowego Orleanu jednak rano, a nie nocnym lotem. Na przesiadkę miałam 2h. Miło było dopóki nie przekartkował nowego paszportu, potem już przestało być miło bo zostałam zaprowadzona na drugie przesłuchanie a tam dokładnie sprawdzono dwa paszporty, w starym miałam jeszcze pieczątki z Libanu, Maroka, Jordanii, Tunezji i Egiptu i zadano kilka mało ciekawych pytań w dość nieuprzejmy sposób. Kazano mi usiąść na krzesełku i poczekać na oficera. Po pól godzinie przyszedł Afroamerykanin trochę przypominający tego wysokiego z Akademii Policyjnej i zaprosił mnie do pokoju. Tam prowadziliśmy luźną rozmowę o dupie Maryny, przeplataną pytaniami o urlop, pracę, znajomych w Iranie, Facebook, Istagram i etc. Potem przyłożył pieczątkę i życzył przyjemnego pobytu. Przy wyjściu z tego przybytku siedzi jeszcze jeden mundurowy i sprawdza pieczątki. Cała ta zabawa kosztowała mnie ponad 3h straconego czasu i nockę na lotnisku. W maju lecę do Chicago i myślę że może być podobnie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 19 Sty 2023 12:50 

niebieski
No to nasze doświadczenie sprzed 2 tyg na JFK, podobnie - stary paszport wiza USA, nowe wizy z Iranu, przekartkowanie, pytanie czy Iran to zwiedzanie, przytaknięcie - wbicie pieczątki na pół roku. Szybko, sprawnie i bez żadnych komplikacji.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 20 Sty 2023 15:59 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 270 102
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Mam nowy, czysty paszport. Nie wiem czy w ogóle próbować ESTA i liczyć się z odmową i być może dalszymi konsekwencjami. Wizyta w Iranie 5 lat temu, po nowym paszporcie tego nie stwierdzą. ALE. Byłem w Izraelu jeszcze na starym paszporcie i tam było 2h maglowania i pytań o Iran, dane ojca, moje maile itp. Podejrzewam, że Izrael dzieli się bazą z USA, a to że prosili o zapisanie na kartce moich adresów @ sugeruje, że do takiego gmaila to mają wręcz wjazd.

#65 PostWysłany: 20 Sty 2023 16:01 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@b79

Chcesz oszukiwać imigracyjnego że nie byłeś w Iranie mimo że byłeś a teraz masz świeżutki Paszport i będzie ok?
Jeżeli Ci jest nie straszne dostanie bana na USA za kłamanie to próbuj ;) Pamiętaj że US wie o Tobie więcej niż Ci się wydaje.
Masz nowy paszport, aplikuj o 10 letnią Vise w Ambasadzie US w Warszawie, dostaniesz i będzie po problemie.
W ESTA jest wyraźnie napisane i oświadczasz że nie byłeś w Iranie, KRLD i Kubie.

Edit. literówka
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#66 PostWysłany: 20 Sty 2023 21:50 

Loty: 23
Kilometry: 54 104
Krajów: 15 / 7.0%
Ciekawe czy już komuś odmówili wizy ze względu na pobyt w innym państwie? Byłem w Iranie, Libanie, Syrii i Somalii. Ciekawe jak do tego podejdą.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 20 Sty 2023 21:58 
Awatar użytkownika

niebieski
@Korek_fly
Jak Vise masz w paszporcie to nie powinno być problemu.
Aktualnie na liście ESTA „krajów nieprzyjaznych” jest Iran, KRLD, Syria i została niestety wpisana Kuba. Somalia, Jemen, Irak, Sudan, Libia zostały ostatnio wypisane.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 20 Sty 2023 21:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Szczerze? Ja bym nie ryzykował. Szkoda stresu, nerwów i hajsu do tego.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 20 Sty 2023 22:48 

Martinuss napisał(a):
@Korek_fly
Jak Vise masz w paszporcie to nie powinno być problemu.
Aktualnie na liście ESTA „krajów nieprzyjaznych” jest Iran, KRLD, Syria i została niestety wpisana Kuba. Somalia, Jemen, Irak, Sudan, Libia zostały ostatnio wypisane.

Własne przejrzałem stronę i chyba nic nie wypisali "Zgodnie z Poprawką do Programu Ruchu Bezwizowego (Visa Waiver Program Improvement) i ustawą o zapobieganiu terroryzmowi (Terrorist Travel Prevention Act) z 2015 r., osoby które podróżowały lub przebywały w Iranie, Iraku, Korei Północnej, Libii, Somalii, Sudanie, Syrii oraz/lub w Jemenie w dniu 1 marca 2011 roku lub po tej dacie..."
Do wizy muszę już mieć paszport biometryczny na inny nie dostanę?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 20 Sty 2023 22:52 
Awatar użytkownika

niebieski
@Korek_fly
Na grupie EPS na fb pare osób wstawiało info o zmianach i linkowała do oficjalnego info o wykreśleniu tych krajów co wymieniłem.
Jeżeli masz Np. Iran to musisz mieć wklejana Vise z Ambasady US z Warszawy, która jest ważna 10 lat. Na ESTE nie możesz.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 20 Sty 2023 22:52 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Masz jeszcze ważny paszport niebiometryczny? Wycofali je w 2006, czyli w najlepszym razie stracił ważność w 2016, 7 lat temu...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#72 PostWysłany: 20 Sty 2023 22:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Martinuss napisał(a):
która jest ważna 10 lat.

DO 10 lat. Znam niektórych, którzy dostali na rok i nawet mniej :)
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#73 PostWysłany: 20 Sty 2023 23:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@Zeus
No to mnie zaskoczyłeś że przyznali komuś na mniej niż 10 lat o.O
Wiesz co było powodem że przyznali tylko taki krótki okres?
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 21 Sty 2023 01:35 

Paszport mam wystawiony chyba w 2017 i ważny 10 lat. I raczej nie jest on biometryczny ponieważ nie ma znaczka (prostokąt/żyletka zwał jak zwał) na okładce. Z tego co pamietam pobierali odciski ale biometryczne pojawiły się chyba później.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 21 Sty 2023 01:49 

Loty: 139
Kilometry: 227 786
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
Podepnę się pod temat. Mam wizę b1/b2 do Stanów z 2019 roku, a teraz w lutym czeka mnie wycieczka na Syrię z procedurą wizową załatwianą na granicy. Jak później znowu odwiedzę Stany, to rozumiem - na podstawie tego co na poprzednich stronach wątku wyczytałem - że z wizą mnie normalnie wpuszczą z ew. kilkoma nieprzyjemnymi pytaniami czy jest rzeczywiście jakieś realne większe ryzyko, że odmówią mi wjazdu?

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 21 Sty 2023 02:17 

srebrny
Martinuss napisał(a):
@Zeus
No to mnie zaskoczyłeś że przyznali komuś na mniej niż 10 lat o.O
Wiesz co było powodem że przyznali tylko taki krótki okres?

Powod byl - bo Tak. :-) a Tak na powaznie to Roznie moglo byc np wizy wydawano
Kiedy do np czasu skonczenia studiow.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#77 PostWysłany: 21 Sty 2023 04:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
-- 21 Sty 2023 04:31 --

Martinuss napisał(a):
@b79

Chcesz oszukiwać imigracyjnego że nie byłeś w Iranie mimo że byłeś a teraz masz świeżutki Paszport i będzie ok?
Jeżeli Ci jest nie straszne dostanie bana na USA za kłamanie to próbuj ;) Pamiętaj że US wie o Tobie więcej niż Ci się wydaje.
Masz nowy paszport, aplikuj o 10 letnią Vise w Ambasadzie US w Warszawie, dostaniesz i będzie po problemie.
W ESTA jest wyraźnie napisane i oświadczasz że nie byłeś w Iranie, KRLD i Kubie.

Edit. literówka

Dokładnie, oni mają prawo nawet zajrzeć do Twojego telefonu, pejsa i etc. Mnie pytali o maila i numer telefonu. Możesz odmówić, ale co będzie dalej.....

-- 21 Sty 2023 04:48 --

jaras724 napisał(a):
Podepnę się pod temat. Mam wizę b1/b2 do Stanów z 2019 roku, a teraz w lutym czeka mnie wycieczka na Syrię z procedurą wizową załatwianą na granicy. Jak później znowu odwiedzę Stany, to rozumiem - na podstawie tego co na poprzednich stronach wątku wyczytałem - że z wizą mnie normalnie wpuszczą z ew. kilkoma nieprzyjemnymi pytaniami czy jest rzeczywiście jakieś realne większe ryzyko, że odmówią mi wjazdu?

Decyzję o wpuszczeniu na terytorium danego państwa podejmuje służba imigracyjna. Dotyczy to każdego państwa. Jeżeli znajdą jakiś powód to dostajesz bana i wracasz najbliższym samolotem do domu.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#78 PostWysłany: 21 Sty 2023 13:56 

złoty
Wiem jaka jest teoria i wiem jak działają kontrole graniczne, pytam o realne zagrożenie odmowy wjazdu dla zwykłego Kowalskiego, który ma wizę i był 2 dni w Syrii

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 21 Sty 2023 14:30 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Czytasz ze zrozumieniem? Decyzje podejmuje oficer imigracyjny, a nie Kowalski z tego forum. Powiem Ci jeszcze więcej, jak będziesz miał pecha to nawet nie wsiądziesz do samolotu bo przed lotem też bywają wstępne kontrole i dostajesz naklejkę security na okładkę paszportu.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 21 Sty 2023 15:01 

złoty
A ty czytasz ze zrozumieniem? Znam teorię, a nawet i trochę praktyki - już kilkukrotnie przekraczałem granicę USA i mam w swoim doświadczeniu kontrolę zarówno przed wejściem do samolotu jak i tą czekającą po przylocie i wiem jak to wygląda ;)

Generalnie w miarę możliwości proszę, żebyś odpuściła już sobie odpowiedzi w mojej kwestii, bo ewidentnie się nie dogadamy i nie pomagasz w żadnym stopniu.

Profil Relacje PM off
pietia lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości