Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Kwi 2014 13:54 

niebieski
komurcia napisał(a):
Może przypadnie do gustu Muzeum Dętka na Placu Wolności oto link
http://www.muzeum-lodz.pl/pl/muzeum-kanalu-detka

Uwaga, czynne od 1 maja.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 31 Mar 2018 21:24 
Awatar użytkownika

Loty: 102
Kilometry: 171 431
Krajów: 28 / 13.1%
cześć,
czy ktoś mógłby mi polecić krótkie (jednodniowe) wycieczki z Łodzi? Gdzieś, gdzie można dojechać autobusem/pociągiem, ew stopem :)
Chodzi o jakieś małe miasteczka/mieścinki/wioski/zamki/jeziorka itp.; chcę zabrać obcokrajowca i pokazać Polskę z trochę innej strony.
Z tego co sama znalazłam to Żyrandów (wygląda na fajne miejsce i da się dojechać transportem publicznym), Skierniewice
Będę wdzięczna za każde info!
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 31 Mar 2018 21:39 

srebrny
W Żyrardowie i Skierniewicach nie ma niczego ciekawego.
Może Łowicz, Łęczyca, Uniejów? Albo ZOO w Borysewie?
 Profil Relacje PM off
bygones lubi ten post.

#24 PostWysłany: 31 Mar 2018 21:54 

Łowicz jest fajnym miejscem.
Może Płock? Ok 100km, a jest fajna plaża nad Wisłą?
ZOO w Boryszewie, w weekendy jest przepełnione.
Termy w Uniejowie też spoko :)

Image
 Profil Relacje PM off
bygones lubi ten post.

#25 PostWysłany: 31 Mar 2018 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 122 711
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Rzgów i imperium Ptaka. To będzie egzotyczne. A jak będziecie mieli (nie)farta to i kontrolę celników przeżyjecie po wyjściu stamtąd.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 31 Mar 2018 22:04 
Awatar użytkownika

@becek to nie jest w ogóle odpowiedź na moje pytanie, ale dzięki

@boots dzięki! Łęczycę planujemy w sierpniu, na turniej rycerski. Uniejów wygląda fajnie, Łowicz na kolejny dzień, dzięki @krzysiekk86
@pabien ptakiem raczej zainteresowana nie jestem :D to jest centrum handlowe czy może coś więcej?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 31 Mar 2018 22:09 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 122 711
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Coś więcej. To nie centrum handlowe tylko, upraszczając, stan umysłu.
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#28 PostWysłany: 31 Mar 2018 22:24 

Obok Łowicza, masz jeszcze Arkadię i Nieborów. Też warte zobaczenia: http://www.nieborow.art.pl/

Image
 Profil Relacje PM off
bygones lubi ten post.

#29 PostWysłany: 31 Mar 2018 23:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
bygones napisał(a):
cześć,
czy ktoś mógłby mi polecić krótkie (jednodniowe) wycieczki z Łodzi? Gdzieś, gdzie można dojechać autobusem/pociągiem, ew stopem :)
Chodzi o jakieś małe miasteczka/mieścinki/wioski/zamki/jeziorka itp.; chcę zabrać obcokrajowca i pokazać Polskę z trochę innej strony.

Inowłódz, to oprócz Łęczycy najbliższy chyba konkretny zamek. Jeśli do Inowłodza, to można też do Spały, ale gdy ciepło.

W Piotrkowie Trybunalskim też jest kilka ciekawych obiektów, jeśli latem, to można od razu wyskoczyć do Sulejowa. W weekend 30.06-01.07 w Piotrkowie jest pokaz lotniczy FlyFest. Darmowy :) Flyfest4Free :lol:

Jeśli Łęczyca, to koniecznie też Tum. Do Łęczycy fajnie byłoby podczas turnieju rycerskiego. Ma rangę międzynarodową.

Arkadia i Nieborów jest koło Łowicza. Też można połączyć. W Łowiczu procesja z okazji Bożego ciała jest wypasiona.

Borysew i Uniejów, to może też Jeziorsko i Księże Młyny ewentualnie? Chociaż w sumie w KM to dawno nie byłem, więc nie wiem, jak tam teraz.

Na Pilicy są spływy kajakowe. Też fajna sprawa. `

Ogólnie mamy też sporo parków krajobrazowych oraz różnych tras widokowych do pokonania. Jednak dojazd może być ciężki.

Skierniewice bym chyba odradzał. Jest tam niczego sobie parowozownia, ale to trzeba lubić jednak. W Żyrardowie nie byłem.

W Rogowie jest fajny park. Fachowo zwie się arboretum, czy jakoś tak. Tam też jest kolejka wąskotorowa do Białej, niewątpliwa atrakcja.

Fajny jest też Kalisz i Gołuchów obok. Da się dojechać i wrócić w 1 dzień, choć to już nie łódzkie.

W Tomaszowie Mazowieckim, gdzie mam zamiar latem wyskoczyć w jakiś wolny weekend, jest https://pl.wikipedia.org/wiki/Rezerwat_ ... B3d%C5%82a oraz https://pl.wikipedia.org/wiki/Groty_Nag%C3%B3rzyckie a także http://skansenpilicy.pl/skansen/regulamin-i-cennik/ Kto by pomyślał...

No i Bełchatów. Samo miasteczko jest nieodpychające, chociaż też nie powala jakoś szczególnie, jednak można się umówić z na zwiedzanie kopalni z tarasów widokowych. Telefonicznie i odpowiednio wcześniej.

becek napisał(a):
udajesz się na dworzec PKP Ł. Fabryczna , kupujesz bilet i po 1,5h jesteś w Wawie
a tu co zobaczyć to zapraszam do właściwego tematu

A to tak średnio bym polecał. Nic tam nie ma oryginalnego, wszystko wtórne, pobudowane w ostatnich 70 latach i ma robić za zabytki sprzed 500 lat, albo i lepiej. Jużci, że więcej prawdziwej historii w USA, niźli w tej Warszawie...
 Profil Relacje PM off
Kalispell lubi ten post.

#30 PostWysłany: 01 Kwi 2018 11:13 
Awatar użytkownika

srebrny
spływ lepszy jest na Rawce

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 01 Kwi 2018 11:28 
Awatar użytkownika

dzięki @Roku! wszystko przeanalizuję i wpiszę w planer :)
Łęczyca, tak jak w innym poście wspominałam, jest w planach w sierpniu na turniej właśnie
posprawdzam inne miejsca, o istnieniu większości nie miałam pojęcia, także dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 01 Kwi 2018 13:54 

Roku napisał(a):
No i Bełchatów. Samo miasteczko jest nieodpychające, chociaż też nie powala jakoś szczególnie, jednak można się umówić z na zwiedzanie kopalni z tarasów widokowych. Telefonicznie i odpowiednio wcześniej.

Ogólnodostępne tarasy widokowe są w Kleszczowie i Żłobnicy.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 27 Kwi 2022 15:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Odkopię ten jakże zapomniany wątek. Po miesiącach prac wykończeniowych które ciągnęły się iście żółwim tempem w końcu rusza łódzkie Orientarium ;)
https://www.fly4free.pl/znamy-ceny-bile ... ientarium/
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 14 Sie 2022 11:04 

Loty: 1
Kilometry: 896
Krajów: 2 / 0.9%
Podczas ostatniego pobytu w Łodzi skupiliśmy się na pałacach fabrykantów: Poznańskiego, Herbsta, Biedermanna, Scheiblera itd. świetny motyw przewodni wycieczki!
fromBDG lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość