Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 388 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 14 Mar 2021 20:35 

niebieski
kostek966 napisał(a):
Jak w latach 90tych to jeszcze naprawdę młody, nie śledzę tego tematu, ale patrząc na tytuł ze swojej strony dodałbym, Przebukowujecie?, bo ostatnio ta czynność zabiera mi najwięcej czasu
Tak.
Wielkanoc 2021 Madera przebukowalem na Wielkanoc 2022 Rodos, a Majówkę tegoroczną na Majorce na Walencję 2022.

Oczywiście rację ma Zeus, że okaże się co będzie - w wakacje 2020 padły mi 3 planowane wyjazdy, a weszło jedno Porto organizowane tydzień przed wylotem, a zamiast ferii zimowych na Fuercie weszło Algarve we wspólnym dla całego kraju terminie.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#222 PostWysłany: 14 Mar 2021 22:18 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Ja czekam, az otworzą klatkę zwaną Anglią. Kwarantanna na wjeździe i de facto zakaz podróży turystycznych oznacza przymusowe siedzenie w kraju.

Mam zamiar wybrać się do PL samochodem, jak skończą się wymagania noszenia masek na zewn, itp. Czekam tez na otwarcie Szwajcarii i Włoch.

Biletów na samolot nie kupuje, nie jestem masochistą maskowym. Nie planuje żadnych lotów w 2021r. Jutro minie rok, jak ostatni raz leciałam samolotem, na trasie Frankfurt - Londyn, po ucieczce przed zamykanymi granicami w PL.
4 ludzi lubi ten post.

#223 PostWysłany: 14 Mar 2021 22:43 
Awatar użytkownika

platynowy
W ostatnie lato (2020) latalem, jak nigdy - pomimo wykresu ponizej, bo: no overcrowd, no overturism, 95% locals, back to roots, itp, itd...
Mam nadzieje, ze w 2021 powroci taka mozliwosc... :-)

Załączniki:
2020vs2019.JPG
2020vs2019.JPG [ 138.07 KiB | Obejrzany 2153 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#224 PostWysłany: 14 Mar 2021 23:29 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Cytuj:
Biletów na samolot nie kupuje, nie jestem masochistą maskowym.

A to też w sumie ważne. W maseczce bawełnianej oddycha się jeszcze jako tako. Ale ostatnio leciałem w tej FFP2 i to była masakra. Nie wyobrażam sobie 8 godzin lotu w czymś takim.
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 14 Mar 2021 23:35 

srebrny
Odpowiadając na tytułowe pytanie to AD 2021:
- nie latam, bo mam dużo pracy, a i nie ma gdzie/czym polecieć za bardzo na jakiś krótki wypad,
- nie planuję, bo za dużo lotów odwołują, więc to była strata czasu,
- kupuję, ale z założeniem, że szanse na to że polecę są małe
Mam więc bilety, nie mam planów i czekam co będzie dalej. :)
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 14 Mar 2021 23:45 

Ja podobnie. Mam 28 biletów z flexem, które wciąż przebukowuję czekając na lepsze czasy. Ale planowanie nowych podróży sprawiało mi frajdę w zimowe wieczory, dawało nadzieję i optymizm. Marzenia o podróżach pomagają przetrwać czas, który jest trudny nie tylko z powodu ograniczeń w lotach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#227 PostWysłany: 15 Mar 2021 00:29 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Ja "siedze" na kupie rezerwacji z 2020, ktore albo przekladam w kolko albo zamieniam na vouchery. Okolo wrzesnia 2020 mialem faze pod tytulem "no przeciez w marcu 2021 to nie ma bata - wszystko bedzie OK" i narezerwowalem troche wiec teraz mam prawie codziennie maila z BA, ze cos tam odwolali. (Tutaj pochwala dla BA bo maja przejrzyste zasady i sie naprawde "zachowuja" - odpukac). Wiec juz teraz przestalem przwidywac przyszlosc, zwlaszcza, ze tu w UK naprawde siedzimy w kowidowym pierdlu.

W dzisiejszym The Sunday Times byla wzmianka (mam nadzieje, ze to tylko plotki), ze jest tu rozważana opcja, ze podroze turystyczne (zagraniczne) beda zbanowane az do wrzesnia.
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#228 PostWysłany: 15 Mar 2021 02:17 

Loty: 1036
Kilometry: 1 600 718
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Tomasz101 napisał(a):
Wielkanoc 2021 Madera przebukowalem na Wielkanoc 2022 Rodos.

Jeśli wolno spytać to dlaczego zrezygnowałeś teraz z Madery? Czy zmieniły się zasady wjazdu? Pytam bo właśnie się zastanawiam czy nie wybrać się tam w najbliższym czasie.
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 15 Mar 2021 10:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Aga_podrozniczka napisał(a):
Biletów na samolot nie kupuje, nie jestem masochistą maskowym. Nie planuje żadnych lotów w 2021r. Jutro minie rok, jak ostatni raz leciałam samolotem, na trasie Frankfurt - Londyn, po ucieczce przed zamykanymi granicami w PL.

Ej tam Aga, do masek mozna sie przyzwyczaic. Dla mnie nie ma zbytniej roznicy czy nosze maske w sklepie czy w samolocie.
Masochizmem byloby siedzenie rok w domu!
Zreszta jak w samolotach sacze winko to zdejmuje maseczke. :D
Robie testy i dalej podrozuje, tylko nie latam na szalone weekendy do NY czy HK.
Wlasnie ogladam sobie fotki, ktore robilem w zeszlym tyg. w Afganistanie.
Pozdr. cieplutko i milego dnia.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#230 PostWysłany: 15 Mar 2021 10:39 

niebieski
DMW napisał(a):
Tomasz101 napisał(a):
Wielkanoc 2021 Madera przebukowalem na Wielkanoc 2022 Rodos.

Jeśli wolno spytać to dlaczego zrezygnowałeś teraz z Madery? Czy zmieniły się zasady wjazdu? Pytam bo właśnie się zastanawiam czy nie wybrać się tam w najbliższym czasie.

miałem lot z Berlina - jak zresztą większość bo to moje najbliższe lotnisko, a po obrzydliwym numerze jaki Niemcy zafundowali sąsiadom w związku z lotami z Portugalii 29 stycznia, rodzina (mimo, że nas to nie dotknęło bo wróciliśmy 19.01.) stanowczo odmówiła jakichkolwiek lotów z Niemiec w tym roku, a że w easyjet przebukowywanie jest za darmo to to, co miałem z Berlina już kupione na 2021 przerzuciłem na 2022,

Ostatnio edytowany przez Abcn, 16 Mar 2021 21:59, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#231 PostWysłany: 16 Mar 2021 20:16 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
cccc napisał(a):
Aga_podrozniczka napisał(a):

Ej tam Aga, do masek mozna sie przyzwyczaic. Dla mnie nie ma zbytniej roznicy czy nosze maske w sklepie czy w samolocie.
Masochizmem byloby siedzenie rok w domu!

Do sklepu chodzę może raz na tydzień i jestem tam 15 minut. Bez porównania do pobytu na lotnisku przed i po locie i samego lotu. Minimum pare godzin.

Nielatanie nie oznacza siedzenia w domu. Samochody ciagle istnieją.
acidka lubi ten post.

#232 PostWysłany: 16 Mar 2021 20:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Aga to zalezy jeszcze gdzie na lotniskach, w Afganistanie na mniejszych lotniskach typu Herat czy Mazar-i-Sharif polowa personelu i pasazerow bez masek, dlatego maski rozdawali w samolocie, a i tak wiele pasazerow nie przestrzegalo regul i zdejmowalo podczas lotu, albo mieli tylko na brodzie.
A najlepszy numer, ze Lokasi siadaja gdzie im pasuje, bo akurat znajomy obok siedzi i b. ciezko im wytlumaczyc, ze to jest Twoje miejsce. Powiedza Ci, poszukaj sobie innego wolnego miejsca i to jest dopiero egzotyka. :D
Przez 9 dni w Afganistanie maske zalozylem tylko kilka razy na lotniskach, w samolotach i w labolatorium w Kabulu, gdzie musialem zrobic PCR test. Zresza podobnie bylo w grudniu w Etiopii.
Sa kraje, gdzie naprawde mozna zapomniec o maskach.
Poza tym w Afganistanie czy w Afryce Lokasi chetnie podaja reke, trudno zignorowac i nie uscisnac.
Jadlem nawet z nimi nie raz rekoma z jednego talerza.
Owszem to moze wydawac sie nienormalne i nieodpowiedzialne, podobnie jak ta cala panika, ale na szczescie te biedne kraje nie maja takich problemow covidowych jak kraje wysokorozwiniete, gdzie scisle przestrzegamy surowych zasad higieny, maseczek, odstepu, dezynfekcji etc.
Nie zaluje, ze wyrwalem sie chociaz na jakis czas od sztressujacych lockdownow.
Teraz siedze na kwarantannie, ale wiem, ze warto bylo zakosztowac wolnosci.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 16 Mar 2021 21:03 

Loty: 40
Kilometry: 24 863
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
@Aga_podrozniczka Dotychczas maski były najmniejszym problemem w podróżowaniu w pandemii. Mnie przeraża to rozwolnienie obostrzeń, różnych testów, interpretacji przepisów czy ignorancji tych, którzy zgodnie z prawem mieli to kontrolować. No do tego ciągłe zmiany rozkładów, odwoływania. Niczego od jesieni nie kupiłem, bo nie mam już nerwów do tego stanu. Jak w tym roku ze dwa razy gdzieś polecę to i tak będę zadowolony, bo lecą rozkłady na potęgę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#234 PostWysłany: 28 Mar 2021 22:04 

Cholernie mnie martwi dalsza niepewność w związku z tym wszystkim :(

Po złych doświadczeniach w 2020 nie zarezerwowałem teraz żadnego lotu i 2 wolne tygodnie czerwca postaram się poświęcić na podróżowanie pociągami/autobusami.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 29 Mar 2021 06:06 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Niestety poszło to wszystko w złą stroną i z ochroną zdrowia juz ma niewiele wspólnego.
1. Nie latam -ostatni lot wakacje Lot-em w sierpniu 2020
2. Już nie planuje - poodwoływane rezerwacje w zimę i już zabawa z przenosinami terminów
3. Nie kupuje i nawet nie planuje - bo 4 fala ma być we wrześniu i dzieciaki dalej na zdalnym będą
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Niemcy covid
#236 PostWysłany: 29 Mar 2021 08:41 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 909 504
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Julian.Wolf napisał(a):
Moja osobista opinia z która pewnie się pewnie cześć Was nie zgadza to taka ze nie możemy sobie pozwolić na tak swobodne podchodzenie do tematu testowania jeśli branża lotnicza i turystyczna ma przetrwać.

Musi być testowanie PCR każdego pasazera przed lotem 48-72h niezależnie skąd leci jeśli to są loty miedzy krajami, dodatkowo powinien być test po jakichś 7 dniach od wylądowania kontrolnie.

No raczej Twój pomysł będzie gwoździem do trumny, a nie pomocą dla branży turystycznej.
O ile koszt testu antygenowego jest do przełknięcia, to robienie 2 x testu PCR (a nawet 3 jak proponujesz) wybije wielu ludziom z głowy jakiekolwiek podróże.
8 ludzi lubi ten post.

#237 PostWysłany: 29 Mar 2021 08:53 

niebieski
Ja byłem ostatnio w Maladze w październiku 2020 - i też nie latam i nie planuję. Bo cały rok 2020 to było ciągłe planowanie i odwoływanie, więc mnie to zmęczyło. A i same linie nie wiedzą, kiedy zaczną latać na większą skalę.
Jedynie co mam to Kanary Lufą na końcówkę roku, bo zakupiłem jeszcze przed pandemią w tak niskiej cenie, że bez sensu było brać z powrotem kasę, więc bezpłatnie zmieniłem wyspę i termin. Inna sprawa czy i co z tego będzie, no ale nie na wszystko mamy wpływ ;)
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 29 Mar 2021 09:04 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Wszystkie loty, głównie LOT-owskie, mam zamienione na vouchery. Tylko jeden aktywny, na lipiec do Londynu (fajna cena w premium eko), ale uzależniony od koncertu Lady Gagi, w który coraz bardziej wątpię.

Oprócz tego bilet award Turkisha na wrzesień na Bali, z opcją zmiany lub rezygnacji za 25 USD.

Temat postu: Re: Niemcy covid
#239 PostWysłany: 29 Mar 2021 09:15 

niebieski
Runo-88
Racja! Są ludzie, dla których jedyną opcją na oderwanie się od codzienności (nieraz dość trudnej) były podróże 2-3 dniowe, a nawet 1. I sądzę, że oni właśnie
generowali spory ruch w branży. Koszt testów skreśla te podróże. Przynajmniej dla mnie.
Oczywiście dla tych, którzy latają raz/kilka razy na dwa tygodnie lub kilkadziesiąt dni (na bogato) testy są nikłym procentem kosztów.

Jeżeli ktoś myśli, że test wykonywany kilkadziesiąt godzin przed podróżą zlikwiduje pandemię, to...jest to naiwne i życzeniowe myślenie.
Pandemie niestety będą z nami.

Ostatnio edytowany przez ewaolivka, 29 Mar 2021 10:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#240 PostWysłany: 29 Mar 2021 09:38 

niebieski
Ja z większości lotów zrezygnowałem, szczególnie tych które miały odbyć się w tamtym roku i do połowy tego. Póki co nie dobieram żadnych nowych biletów

Z tych które trzymam to na:

Wrzesień/Październik - Korea Południowa (wątpliwa sprawa ze zniosą kwarantannę dla turystów, chociaż ruszyły szczepienia wiec będę trzymał do końca, ew rozważam przeskoczenie gdzieś dalej)

Listopad - Chile (tu widzę większe szanse że się otworzą, dobrze idą szczepienia i sezon turystyczny będą chcieli zapewne wykorzystać)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 388 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości