Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 28 Gru 2017 20:01 
Awatar użytkownika

Loty: 874
Kilometry: 1 445 771
Krajów: 134 / 62.6%
srebrny
Teoretycznie tak. W praktyce wjechałem do Iranu z taką pieczątką bez problemu i bez żadnych pytań. Dokładnie 2 miesiące później

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#262 PostWysłany: 09 Sty 2018 22:24 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 439 142
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
Przed godziną wylądowałem na lotnisku w Tel Avivie. Obydwoje z żoną mamy w paszportach wizy z Iranu, do tego ślady pobytu w Maroku, Turcji, Dubaju. Żonę zapytali tylko o cel wizyty w Izraelu, ja poszedłem na bardziej szczegółową odpytkę,ale wszystko trwało może ok 15min. Krótka rozmowa w miłej atmosferze.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

#263 PostWysłany: 10 Sty 2018 22:17 

Loty: 182
Kilometry: 379 407
Krajów: 61 / 28.5%
niebieski
Jedziemy do Jordanii via Owda: ja, żona i niespełna roczne dziecko. Z żoną byliśmy w Iranie w 2012 roku. Ja obecnie posiadam nowy paszport, żona natomiast stary, ciągle z wiza irańską.
2 lata po wizycie w Iranie (gdy jeszcze i ja miałem stary paszport) byliśmy w Izraelu i spędziliśmy "miłe" 3 godziny z Shin betem na lotnisku Ben Guriona.
Nie chciałbym aby przy aktualnej wizycie żona została zatrzymana ani generalnie abyśmy zostali rozdzieleni (dodatkowe problemy jak karmienie itd). Zastanawiamy się nad drugim paszportem, ale pytanie czy i tak nie jesteśmy już w ich jakimś systemie i czy z tego powodu historia się nie powtórzy. Ktoś przerabiał coś podobnego?
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 10 Sty 2018 22:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak juz Was "odnotowali" to jak zmienicie paszport to nic to nie da. Oni wiedza wszystko? Raczej beda bardziej podejrzliwi i na bank sie zapytaja czemu nowy paszport.
Mnie przy powrocie z Jordanii trzymali 60-90 min i w sumie pogawedka nie byla mila. Kobieta prawie na mnie krzyczala bo nie podobala jej sie moja odpowiedz na pytanie "Czemu kraje arabskie?". Chcialem jej powiedz ze Iranczycy to nie Arabowie tylko Persowie ale nie chcialem psuc atmosfery ?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

#265 PostWysłany: 10 Sty 2018 22:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
No to kolorowo :D

Jutro lecę z greckim - zamiast polskiego - paszportem bo jest "czysty"
Więc zobaczymy jak to będzie...
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 10 Sty 2018 22:54 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
wercyngetoryx

Nie bedzie problemu, oprocz tego, ze moga zadawac pytania na temat wyjazdu do Iranu.
Krotko, spokojnie i rzeczowo odpowiadac na wszystkie pytania, nawet jesli beda wydawaly sie dziwne. ;)
A dla uspokojenia nerwow zawsze mozezsz zadzwonic do konsulatu i zapytac.
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 10 Sty 2018 22:58 

Loty: 182
Kilometry: 379 407
Krajów: 61 / 28.5%
niebieski
Przerabiałem już te normalne pytania przez 3 godziny w 2014 roku. Była zabawa w dobrego i złego pogranicznika itd. Teraz natomiast obawiam się o dzieciaka, jak rozdziela nas na te kilka godzin. Konsul nic nie pomoże w Izrealu.
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 10 Sty 2018 23:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Zeus napisał(a):
No to kolorowo :D

Jutro lecę Greckim paszportem bo jest "czysty" zamiast polskiego
Więc zobaczymy jak to będzie...

Jak masz czysty to tym bardziej podejrzane, szpiedzy z reguly nie maja wiele pieczatek w paszportach. 8-)

wercyngetoryx napisał(a):
Przerabiałem już te normalne pytania przez 3 godziny w 2014 roku. Była zabawa w dobrego i złego pogranicznika itd. Teraz natomiast obawiam się o dzieciaka, jak rozdziela nas na te kilka godzin. Konsul nic nie pomoże w Izrealu.

To nie tak, zawsze mozesz powolac sie i podac nazwisko osoby z ktora rozmawiales w konsulacie, na dodatek uzyskasz aktualne informacje.
Poza tym nie rozdziela matki karmiacej od dziecka. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 11 Sty 2018 11:50 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Ja podczas mojego pierwszego przyjazdu do Państwa Izrael zostałem wzięty na 1,5-godzinne przesłuchanie. A żonę puścili bez pytań, mimo iż także miała wizę irańską w paszporcie.
Ostatnio znowu zawitałem na lotnisku Ben Gurion. Paszport nowy (ale niezupełnie czysty), już bez wizy irańskiej - żadnych problemów. Natomiast syn miał jeszcze wizę irańską sprzed kilku lat i został skierowany na bok. Ale po kwadransie dostał paszport bez dodatkowych pytań.
Jest to więc zupełna loteria, czy będą pytać, ile czasu i o co.

#270 PostWysłany: 11 Sty 2018 13:28 

niebieski
tez mysle ze jest to troche loteria

w moim przypadku bylo to tak (6-9.01 w TLV)

mam dosyc duzo pieczatek w paszporcie ale tylko 3 z "podejrzanych" krajow - ZEA, Malezja i Brunei.

na przylocie kilka pytan - na jak dlugo, gdzie, jaki hotel, czy pierwszy raz, co robie na codzien i gdzie mieszkam na stale, moze jeszcze cos ale albo nie pamietam albo nic istotnego.

na wylocie bylem niecale trzy godziny "przed" - na T1 nie bylo duzo ludzi i w kolejce do rozmowy stalem moze 20 minut. jak ktos wczesniej juz pisal staralem trafic na mezczyzne no ale sie nie udalo :lol: mloda i ladna ;) pani oficer zadawala mi pytania tylko i wylacznie o te trzy kraje - gdzie, kiedy, z kim i tego rodzaju ale nic upierdliwego. trwalo to moze z 10 minut. dostalem jednak po tej rozmowie zolta kartke z nr 5 i zostalem skierowany na "boczny tor" do przegrzebania i przetestowania bagazu ktory po 20 minutowym staniu w kolejce (przede mna byly dwie osoby) zostal grunownie wywrocony na "lewa" strone i potraktowany wszystkimi czujnikami ktore mieli pod reka :D i tyle w zasadzie bo pozniej juz nic ciekawego sie nie dzialo - otrzymalem kartke wyjazdowa i czekalem na swoj samolot
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 11 Sty 2018 13:51 

Loty: 43
Kilometry: 112 341
Krajów: 14 / 6.5%
Paolo_ napisał(a):
Pytanie odnośnie granicy izraelsko-jordańskiej. Czy zakładając sytuację, że poprosi się o niewbijanie do paszportu pieczątki izraelskiej, a dostanie się pieczątkę po stronie jordańskiej - czy to również grozi niewpuszczeniem do np. Iranu? Innymi słowy czy po samym spojrzeniu na pieczątkę z Jordanu (Wadi Araba) można wywnioskować, że wjechało się z Izraela i na tej postawie nie zostać wpuszczonym?

W Izraelu już nie wbijają wiz do paszportu! W Ovdzie również. Z automatu.
A jak miałeś inaczej przejść tę granicę? Ona jest izraelsko-jordańska :D
Rozwiązaniem jest poproszenie przy odprawie paszportowej o niewbijanie wizy jordańskiej do paszportu. Będzie to Ciebie kosztowało kilka dodatkowych pytań ze strony urzędnika (np.a czy jedziesz do Libanu?) i wypełnienie dodatkowego formularza z danymi, na którym to przybiją pieczątkę-wizę.
Przetestowane listopad/grudzień 2017.
Enjoy!
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 23 Sty 2018 23:59 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Mój paszport: pieczątka z Egiptu z przed 8 lat, do tego Katar, muzułmańska Malezja i kilka innych nie-arabskich/ muzułmańskich i miałem "dokładniejszą kontrolę" tzn. mój paszport/ pieczątki wzbudziły duże zainteresowanie pracownika lotniska (Ovda). Po dłuższej chwili przyglądania się moim pieczątkom, zawołał kogoś i kogoś i kogoś, aż w końcu chyba z 6 osób oglądało mój paszport, oznaczono mnie inaczej tzn. innym kolorem obklejono mój paszport i miałem szerszą kontrolę bagażu i trochę więcej pytań, ale wszystko na głównej sali, nie na zasadzie przesłuchania w zamkniętym pokoju. Ziomek obok (El Polaco) po pobycie w Jordanii poszedł na przesłuchanie, włącznie z wertowaniem jego telefonu komórkowego, pozostałej elektroniki i nawet kontaktów na facebooku. To akurat częściowo widziałem i słyszałem.

#273 PostWysłany: 24 Sty 2018 11:41 

platynowy
marshi napisał(a):
Paolo_ napisał(a):
Pytanie odnośnie granicy izraelsko-jordańskiej. Czy zakładając sytuację, że poprosi się o niewbijanie do paszportu pieczątki izraelskiej, a dostanie się pieczątkę po stronie jordańskiej - czy to również grozi niewpuszczeniem do np. Iranu? Innymi słowy czy po samym spojrzeniu na pieczątkę z Jordanu (Wadi Araba) można wywnioskować, że wjechało się z Izraela i na tej postawie nie zostać wpuszczonym?

Rozwiązaniem jest poproszenie przy odprawie paszportowej o niewbijanie wizy jordańskiej do paszportu. Będzie to Ciebie kosztowało kilka dodatkowych pytań ze strony urzędnika (np.a czy jedziesz do Libanu?) i wypełnienie dodatkowego formularza z danymi, na którym to przybiją pieczątkę-wizę.
Enjoy!

Na lądowej granicy z Jordanią przy powrocie też nie wbijają już pieczątek izraelskich?

#274 PostWysłany: 24 Sty 2018 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Nie wbijają.
Sudoku uważa post za pomocny.

#275 PostWysłany: 30 Sty 2018 18:28 

platynowy
U nas oprócz standardowego zainteresowania wizą irańską, uwagę przykuła wiza...kazachska :o

#276 PostWysłany: 30 Sty 2018 20:19 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Chyba najwyższy czas zmienić więc tytuł wątku z "arabskich" na "muzułmańskich", bo część państw pojawiających się tutaj (np. Malezja, Kazachstan, Iran) większościowo arabskie nie są.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#277 PostWysłany: 30 Sty 2018 23:17 

Loty: 825
Kilometry: 1 465 187
Krajów: 87 / 40.7%
srebrny
Sudoku napisał(a):
marshi napisał(a):
Paolo_ napisał(a):

Enjoy!

Na lądowej granicy z Jordanią przy powrocie też nie wbijają już pieczątek izraelskich?
Nic nie wbijają. Jordanczycy też nie, jak się ich poprosi

#278 PostWysłany: 11 Mar 2018 12:59 

Hej!

Może ktoś będzie mógł mi coś doradzić :)

Mam taką sytuację:

w moim paszporcie są dwie pieczątki jordańskie - z przejść granicznych z Izraelem. Nie jest to pieczątka izraelska, lecz łatwo można wywnioskować, że w Izraelu byłam.

Czy będę mieć problemy podczas wjazdu do Kataru i Omanu?

Dziękuję :)
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 11 Mar 2018 13:10 

platynowy
Nie będzie problemu.

#280 PostWysłany: 27 Kwi 2018 21:20 

Loty: 138
Kilometry: 188 234
Krajów: 32 / 15.0%
złoty
Pytałem już w innym wątku ale w sumie ten wydaje się odpowiedniejszy...
Chcę przylecieć do Ammanu i wylecieć z Ejlatu. Oczywiście chcę uniknąć pieczątki wyjazdowej z Jordanii na przejściu Aqaba-Ejlat.
Skoro nie będę miał wyjazdowej to nie mogę mieć też wjazdowej (chyba). Czy na lotnisku w Ammanie dadzą mi pieczątkę na kartce?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość