Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Lis 2022 20:23 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 423 842
Krajów: 48 / 23.2%
niebieski
Jeśli mogę to tu zostawić, to do transferów w Kenii polecam Elky Diani Beach Taxis. Ja używałem mombasa terminus > diani oraz Mombasa, Kenia > Arusha, Tanzania po tym jak się cały rozkład jazdy busów zmienił i w żaden sposób nie dało się dostać do Arushy w Tanzanii z Mombasy w krótszy sposób niż pociągiem do Nairobi a potem z Nairobi na południe. Polecam z tego względu, że koleś wam zorganizuje jakikolwiek chcecie przejazd z jego firmy kiedy tylko chcecie - mi w kryzysowym momencie NA JUŻ załatwił przejazdy: po stronie Kenijskiej Mombasa > Taveta border & po stronie Tanzanii Holili > Arusha (łącznie 500 km taksówką, czekali na nas po 2godzinnym immigration itp). Wszystko uczciwie z góry podaną ceną, odpowiada na whatsapp w moment. Może komuś uratuje tyłek, jak mi.
Ps: jakby ktoś był ciekawy:
-mombasa terminus - diani: 5500 KSH ~210 zł
-mombasa (diani) - taveta: 22000 KSH ~860 zł
-taveta (holili) - arusha: 180,000 TZS ~360 zł
(opłaty za prom itp pokryte)

Najtańsza opcja to nie jest na przejechanie z jednego końca kraju na drugi koniec plus kawałek następnego, ale... Czas gonił ;) no i komfortowo.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 12 Maj 2023 13:33 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 257 888
Krajów: 26 / 12.6%
Czesuaf napisał(a):
Jeśli mogę to tu zostawić, to do transferów w Kenii polecam Elky Diani Beach Taxis. Ja używałem mombasa terminus > diani oraz Mombasa, Kenia > Arusha, Tanzania po tym jak się cały rozkład jazdy busów zmienił i w żaden sposób nie dało się dostać do Arushy w Tanzanii z Mombasy w krótszy sposób niż pociągiem do Nairobi a potem z Nairobi na południe. Polecam z tego względu, że koleś wam zorganizuje jakikolwiek chcecie przejazd z jego firmy kiedy tylko chcecie - mi w kryzysowym momencie NA JUŻ załatwił przejazdy: po stronie Kenijskiej Mombasa > Taveta border & po stronie Tanzanii Holili > Arusha (łącznie 500 km taksówką, czekali na nas po 2godzinnym immigration itp). Wszystko uczciwie z góry podaną ceną, odpowiada na whatsapp w moment. Może komuś uratuje tyłek, jak mi.
Ps: jakby ktoś był ciekawy:
-mombasa terminus - diani: 5500 KSH ~210 zł
-mombasa (diani) - taveta: 22000 KSH ~860 zł
-taveta (holili) - arusha: 180,000 TZS ~360 zł
(opłaty za prom itp pokryte)

Najtańsza opcja to nie jest na przejechanie z jednego końca kraju na drugi koniec plus kawałek następnego, ale... Czas gonił ;) no i komfortowo.

Hej,

Jesli jade z Nairobi do Arushy i po wspinaczce na KILI wracam do Kenii to muszę kupić drugi raz wizę?

#3 PostWysłany: 24 Paź 2023 13:45 

Ma ktoś może doświadczenie z wynajętym kierowcą i mógłby kogoś polecić?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Paź 2023 16:43 

srebrny
@krzysieksosnowi
Jeśli masz wizę wielokrotną, to wystarczy jedna.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Paź 2023 16:45 

niebieski
Mam pytanie odnośnie przejścia granicznego Namanga. Będę przekraczał z Tanzanii do Kenii. Mam pytania odnośnie warunków po stronie kenijskiej:
1. Czy na granicy można kupić kenijską kartę sim z internetem?
2. Zapewne cinkciarze wymieniają kasę. Ale czy jest jakiś bankomat i czy wypłaca KSH bez prowizji ?

Image
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Lis 2023 16:42 

niebieski
Podzielę się kilkoma ważnymi wskazówkami odnośnie transferu Arusha <-> Nairobi
Jest kilka firm m in. Impala, Riverside, które oferują transfer busem miedzy tymi miastami w cenie 30-35 USD.
Komfort porównywalny (akceptowalny).
Wszystkie odjeżdżają z Arushy ok 7:30-8:00.
Na granicy w Namanga:
można wymienić kasę (mnóstwo cinkciarzy)
w kiosku po stronie kenijkiej można kupić kenijską kartę SIM Airtel (pytajcie ludzi, gdzie).
Jest bankomat.
Kolejna do Immigration była tak na 20 minut czekania. Wszystkim skanowali bagaże.

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość