Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 216 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 05 Sty 2019 19:10 

Loty: 149
Kilometry: 328 821
Krajów: 49 / 22.9%
Trochę w tym wszystkim brakowałoby mi poznania życia ludzi poza atrakcjami turystycznymi... Aqaba, Wadi Rum i Petra to w 100% turystyczne miejsca gdzie wszystko jest pod przyjezdnych. Oczywiście w pełni warte odwiedzenia. Ale ja bym chociaż zahaczył o Amman bo to ciekawe miasto. Z jednej strony zabytkowe centrum a z drugiej nowoczesne zachodnia część miasta. Fajny kontrast. Poza tym pełno klimatycznych knajp, teatr antyczny super wyglądający w nocy i ciekawy eidok na całe miasto z cytadeli. Ale jak to mówią co kto lubi...

Ps. Madaba jakoś mnie nie urzekła a wręcz przeciwnie więc nie wiem czy to dobre miejsce na nocleg.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 05 Sty 2019 20:56 

srebrny
Do Wadi Rum pojechałbym na sam wieczór (zwłaszcza, jeżeli będziecie mieli samochód), a po przylocie liznął trochę Ammanu. Nie jest jakoś rewelacyjny, ale na pustyni będziecie mieli całą noc i kolejny dzień. "Turystyczność" Petry i Wadi Rum potrafi zmęczyć, a w Ammanie nie ma aż tylu turystów.

#43 PostWysłany: 06 Sty 2019 19:56 

Loty: 8
Kilometry: 29 429
Krajów: 4 / 1.9%
Uważam, że lecąc na 3 dni nie da się bez samochodu odwiedzić najważniejszych miejsc (oczywiście każdy ma pewnie inne miejsca wybrane jako priorytetowe). Mój wyjazd trwał od piątku do poniedziałku, odwiedziłem Morze Martwe, Petra i Wadi Rum. Cały wyjazd był mocno wypełniony, mieliśmy wypożyczony samochód i wiem, że bez tego nie ma opcji na objechanie tych miejsc w tak krótkim czasie.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 20 Sty 2019 20:42 

Hej, lecę w terminie 13.05 - 17.05.2019 do Ammanu, chciałbym zobaczyć najpopularniejsze atrakcje Jordanii nie wypożyczając auta.

poniedziałek: przylot o 10:40, zakwaterowanie w Ammanie, zwiedzenia amfiteatru, zakupy itp.
wtorek: wyjazd na jednodniówkę nad morze martwe, korzystając z państwowych busów Jett, nocleg w Ammanie,
środa: wyjazd do Petry o 6:30, bus Jett, zwiedzanie Petry od godziny 11:00, popołudniu przejazd do Wadi Rum, kolacja i nocleg na pustyni
czwartek: wycieczka 4h po pustyni Jeepem, obiad na pustyni i przejazd do Petry taksówką, wyjazd o 17:00 autokarem Jett do Ammanu, nocleg w stolicy
piątek: wylot z Ammanu o 10:20.

Plan bardzo napięty, co sądzicie, coś można poprawić, uda się to zrealizować? Jadę tylko z dziewczyną i uważam, że wypożyczenie auta dla dwóch osób drastycznie zwiększy koszty całego tripa.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 20 Sty 2019 20:59 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 185 531
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Obawiał bym się odcinka Wadi Rum-Petra żeby zdążyć na autobus. My skończyliśmy jazdę Jepami po Wadi około 15:00 i mając własnego busa z przerwa na zakupy i siku w Petrze byliśmy około 18:30 w hotelu. Do tego Petra w 6 H, to trochę mało czasu i szaleńczym tempem, ale w mojej opinii zawsze warto tam pojechać
reczny lubi ten post.
reczny uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 20 Sty 2019 23:50 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 94 286
Krajów: 18 / 8.4%
reczny napisał(a):
Hej, lecę w terminie 13.05 - 17.05.2019 do Ammanu, chciałbym zobaczyć najpopularniejsze atrakcje Jordanii nie wypożyczając auta.

poniedziałek: przylot o 10:40, zakwaterowanie w Ammanie, zwiedzenia amfiteatru, zakupy itp.
wtorek: wyjazd na jednodniówkę nad morze martwe, korzystając z państwowych busów Jett, nocleg w Ammanie,
środa: wyjazd do Petry o 6:30, bus Jett, zwiedzanie Petry od godziny 11:00, popołudniu przejazd do Wadi Rum, kolacja i nocleg na pustyni
czwartek: wycieczka 4h po pustyni Jeepem, obiad na pustyni i przejazd do Petry taksówką, wyjazd o 17:00 autokarem Jett do Ammanu, nocleg w stolicy

Plan bardzo napięty, co sądzicie, coś można poprawić, uda się to zrealizować? Jadę tylko z dziewczyną i uważam, że wypożyczenie auta dla dwóch osób drastycznie zwiększy koszty całego tripa.

własnie jak masz napiety plan to auto jest bezcenne. Oczywscie ze dla 2 osób warto. Po pierwsze nie tracisz czasu na komunkacje busowa, po drugie nie musisz wracac do Ammanu z Morza Martwego tylko jedziesz od razu do Petry, i rano zwiedzasz Petre od 6.00 do 16.00 co juz ma sens, potem obiad i jedziesz do Wadi Rum gdzie nocujesz na pustyni.

Przy Twoim Planie Petra jest bez sesnu (wybacz bezpośreniosć) - ale od wejścia do centrum masz 1,5 h pieszo + tyle samo wracając. tj 3 godziny dojscie i powrót, a Ty chcesz przeznaczyć na zwiedanie 5 h tj w zasadzie...2 :-)
i chcesz za to zapłacić 50 JOD!

Co do powrotu - nocleg w Ammanie przed wylotem to słaby pomysł, lepiej spać w Madabie - zwiedzisz ja sobie weczorem a rano masz blżej na lotnisko i bez korków stolicy
2 ludzi lubi ten post.

#47 PostWysłany: 21 Sty 2019 16:49 

Dzięki za odpowiedzi, przekonaliście mnie do wynajmu auta, po zmianach plan wygląda tak:

poniedziałek: przylot o 10:40, wynajem auta na lotnisku, pływanie w morzu martwym, nocleg w Wadi Musa
wtorek: zwiedzanie Petry od samego rano do popołudnia, nocleg w Wadi Rum
środa: wycieczka 4h po pustyni Jeepem, obiad na pustyni, popołudniu wyjazd, nocleg w Ammanie
czwartek: zwiedzanie Ammanu, amfiteatr, targ, zakupy itp., nocleg w Ammanie

okiemserca napisał(a):
nocleg w Ammanie przed wylotem to słaby pomysł, lepiej spać w Madabie

Chciałem mieć dwa noclegi w jednym miejscu, Amman wydaje się ciekawy, można wykorzystać JordanPass i wejść do parku zabytków, mówiąc bezpośrednio, tu mnie nie przekonałeś ;-)
 Profil Relacje PM off
okiemserca lubi ten post.

#48 PostWysłany: 21 Sty 2019 18:43 

niebieski
Z tym Ammanem to faktycznie słaby pomysł. W listopadzie ubiegłego roku także spędziliśmy tam 2 noce i półtora dnia. Pół dnia akurat wystarczyło na zobaczenie tych niewielu miejsc, które warto zobaczyć (amfiteatr i cytadela) i raczej nie jest to I liga. Drugi dzień w całości poświęciliśmy na odległy o 50 km Jerash (to z kolei bezapelacyjnie I liga). I gdyby nie ten wyjazd to nie byłoby co specjalnie robić w Ammanie.

Poświęcasz ułamki czasu na naprawdę świetne miejsca - Petrę i Wadi Rum, a na trzeciorzędne miasto więcej niż jeden dzień z czterech, które masz do dyspozycji. To trochę tak - posłużę się wymyślonym przykładem - jakby przyjeżdżając na jeden dzień do Krakowa poświęcić po godzinie na zwiedzanie Wawelu i Starego Miasta, a pół dnia na łażeniu po podmiejskim blokowisku.
 Profil Relacje PM off
okiemserca lubi ten post.

#49 PostWysłany: 21 Sty 2019 19:08 

srebrny
Ammann max 1 dzień. :) I to dla fanów Bliskiego Wschodu.
reczny lubi ten post.

#50 PostWysłany: 21 Sty 2019 19:57 
Awatar użytkownika

i tak doceniam elastyczność z autem, dobra decyzja. Poczytaj też moją relację z Jordanii, pisze tam o tym jak się jeżdzi po Jordanii samochodem, ja pokochałem :-) ale moja żona nie wsiadłaby za kółko :-)

Co do Ammanu - jak uważasz, ale dwie noce lepiej spedzic gdzie indziej (Petra lub Madaba i z Madaby pojechac na pół dnia do Ammanu).
Mnie pol dnia wystarczyło a zwykle zwiedzam długo i dokładnie (np Petra - 3 dni, Wadi rum - 2 dni, Angkor Wat - 7 dni :-) )

Nie chce cie na siłę przekonywać, Twoje zwiedzanie, pytałes o radę to dostałeś:-). Zważ też ze z Wadi Rum do Ammanu to nie jest szybka i łatwa przejażdzka, no chyba ze pojedziesz autostrada a nie drogą widokową to wtedy spoko, choć i tak mozesz sie liczyć z jazda po zmroku, a to zawsze ryzyko w Jordanii. Madaba da ci o ok godzine krótsza trasę z Wadi Rum niz Amman. :-)
reczny lubi ten post.

#51 PostWysłany: 21 Sty 2019 21:44 

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

jaszon napisał(a):
na odległy o 50 km Jerash

Zastanowię się na miejscu, czy czwartego dnia nie pojechać do Jerasha skoro tak polecasz.

jaszon napisał(a):
a na trzeciorzędne miasto więcej niż jeden dzień z czterech,

Tak naprawdę to w Ammanie chcę spędzić tylko czwarty dzień, w piątek rano wylatuję. Jak masz pomysł jak zmodyfikować plan to pisz proszę.

okiemserca napisał(a):
Co do Ammanu - jak uważasz, ale dwie noce lepiej spedzic gdzie indziej (Petra lub Madaba i z Madaby pojechac na pół dnia do Ammanu).

Chciałem dwa dni spędzić w nieco bardziej komfortowych warunkach niż beduiński namiot, w Wadi Musa jest mała baza noclegowa, a z Ammanu można jeszcze gdzieś wyskoczyć, np. Jerash. Intensywne zwiedzanie chcę połączyć na siłę z odpoczynkiem. :-)
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#52 PostWysłany: 21 Sty 2019 21:58 

Loty: 536
Kilometry: 828 120
Krajów: 84 / 39.3%
niebieski
@reczny - Jeśli się wciąż zastanawiasz to Dżarasz faktycznie warto. Z tym wyskoczeniem z Ammanu musisz jeszcze brać pod uwagę korki. O ile normalnie nie ma z tym problemu w Jordanii, o tyle w stolicy są. My dlatego jeżdżąc jako bazę wypadową mieliśmy Madabę (zwłaszcza przy wyjazdach na południe od Ammanu bardzo dobrze się sprawdza). Oczywiście Dżarasz jest jednak na północy, więc Madaba tu niewiele zmienia.

Z drugiej strony też właściwie ostatni dzień w całości (już bez samochodu) spędziliśmy w Ammanie. Cały dzień to było wystarczająco (razem z muzeum jordańskim), ale wszędzie poruszaliśmy się na piechotę. Samochodem, a jeszcze lepiej jaką taksą chyba faktycznie można większość rzeczy istotnych zobaczyć przez pół dnia i zostawić sobie trochę czasu na tutejsze bazary.
 Profil Relacje PM off
reczny lubi ten post.

#53 PostWysłany: 21 Sty 2019 22:43 
Awatar użytkownika

reczny napisał(a):
...
Chciałem dwa dni spędzić w nieco bardziej komfortowych warunkach niż beduiński namiot, w Wadi Musa jest mała baza noclegowa, a z Ammanu można jeszcze gdzieś wyskoczyć, np. Jerash. Intensywne zwiedzanie chcę połączyć na siłę z odpoczynkiem. :-)

no tu sie nie moge zgodzić. W Wadi Musa masz olbrzymią bazę noclegową od apartamentów, przez hoteliki, hotele 2**, 3 *** aż do 5 gwiazkowych :-)
gdzie jak gdzie ale tam komfort trafisz na maxa :-)

Jaresh fajny a nawet swietny jeśli lubisz ruiny starozytynych miast rzymskich, jedna z najlepszych miejscówek na świecie w tym temacie. Na blogu mam sporo zdjeci i opisy
reczny lubi ten post.

#54 PostWysłany: 22 Sty 2019 03:14 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
Drodzy forumowicze, przeczytałem cały watek, kilka relacji, ale dalej nie jestem zdecydowany co i jak.

Planuję wypad 5-dniowy.
Ma być intensywnie, ale nie do końca wiem co zrobić z jednym dniem.

Dzień 1: 11:00 lądowanie w Ammanie. Od razu auto z wypożyczalni i jazda wzdłuż Morza Martwego, odbicie na Danę, fotka i do Wadi Musa. @okiemserca pisze, że nie koniecznie jest to dobry pomysł ale z drugiej strony chciałbym jednak je zobaczyć. Chyba, że uważacie że inna droga będzie po prostu ciekawsza.
Dzień 2: całodzienne zwiedzanie Petry i przejazd do Wadi Rum na nocleg.
Dzień 3: Wadi Rum.
Dzień 4: ??
Dzień 5: 11:00 wylot z Ammanu.

Opcje są takie, że mogę po zwiedzaniu Perty zostać tam na noc, wtedy 4 dzień będzie powrotem do Ammanu ze zwiedzaniem czegoś po drodze i ew. wieczorem Amman.
Mogę zostać dłużej w Petrze bądź Wadi Rum.
Mogę też zostawić jak w planie i cisnąć czym prędzej do Ammanu, żeby go zwiedzić.
A może macie jakąś inną propozycję? :)

Termin podróży to druga połowa lutego, więc rozumiem, że kaniony odpadają. Boję się też czy nie zamarznę w namiocie w Wadi Rum :?
Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi.

Ostatnio edytowany przez benedetti 22 Sty 2019 04:03, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 22 Sty 2019 03:35 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 254 156
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Gdybym miał wybierać między dwoma dniami w Petrze a jednym dniem i wizytą w Ammanie to wybrałbym opcję że stolicą.

Natomiast na Morze Martwe na wysokości stolicy jest całkiem ładny widok. Ja bym pojechał, daleko to nie jest, a do Petry pierwszego dnia na zwiedzanie nie zdążysz, więc czemu nie? :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 22 Sty 2019 04:06 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
Biorąc pod uwagę, że przylot jest stosunkowo wcześnie bo o 11:00 a z drugiej strony i tak tego dnia żadnego konkretnego zwiedzania już nie będzie to zastanawiam się też czy od razu nie jechać całkiem na południe do Wadi Rum i w kolejnych dniach byłoby ciut luźniej.

#57 PostWysłany: 22 Sty 2019 11:08 

niebieski
reczny napisał(a):
Chciałem dwa dni spędzić w nieco bardziej komfortowych warunkach niż beduiński namiot, w Wadi Musa jest mała baza noclegowa, a z

Nie wiem skąd masz taką informację. W Wadi Musa masz do dyspozycji bardzo rozwinęta bazę hotelową. Część z nich, tajże z tej "niższej pólki" cenowej zapewnia poranny i wieczorny darmowy transport do wejścia do Petry i z powrotem do hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 22 Sty 2019 11:30 

Baza noclegowa w Ammanie jest nieporównywalnie większa niż Wadi Musa, w tej samej cenie mam większy wybór i lepszy standard. Po za tym chciałem zobaczyć jak mieszkają na co dzień Jordańczycy, przejść się na targ, zwolnić, tak jak ktoś wcześniej pisał, nie lubię długo przebywać w typowo turystycznych miejscach tj. Petra, Wadi Rum.

Ostatnio edytowany przez marcino123, 22 Sty 2019 19:13, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#59 PostWysłany: 23 Sty 2019 14:06 

Loty: 74
Kilometry: 95 761
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
To i ja się podłącze, z pytaniem: Plan mam taki, przylatuje w piątek wieczór, tam auto do Petry, nocleg i od rana w sobotę zwiedzanie, potem czy da radę i czy w ogolę opłaca się robić to jednego dnia, wieczorem na Pustynie Wadi Rum i tam spędzić nockę ? Potem powrót do Ammanu, po drodze zwiedzanie morza martwego lub wyskok nad morze czerwone.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 23 Sty 2019 14:11 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
Krajów: 36 / 16.8%
Da radę i jest sens. Proponuję jednakże zacząć w sobotę bardzo wcześnie rano, żeby przejść jak najwięcej w Petrze.
Do Wadi Rum zajedziesz późno wieczorem, ale to nie jest problem, Beduini Cię zawiozą na nocleg. Zwiedzić Wadi Rum możesz w niedzielę rano i wtedy powrót.
 Profil Relacje PM off
mateusz323 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 216 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość