Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Izrael
#81 PostWysłany: 17 Paź 2013 10:47 

niebieski
A jak z cenami noclegow-spisz w jednym miejscu czy raz w jednym miescie raz w drugim?

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#82 PostWysłany: 17 Paź 2013 10:51 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
może warto pomyśleć nad relacja w dziale relacje?:) no i czekam na kolejne opowieści :) mógłbyś zamieścić swój plan?

#83 PostWysłany: 17 Paź 2013 11:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Relacje, powiadasz...

Telefonem nie dałem się rady zalogować w pociągu do Wifi. Netbookiem dało radę. Garść kolejnych detali, bo tego brakuje w tym temacie. Do Nazaretu można dostać się też busami z Telaviv za 40,5 szekla 3h20m. Oraz z Jerozolimy za 41 szekli 2h15min. Z Nazaretu jest też popularny Tibereas. Tyberiada. 17 szekli i 40 minut. Z rozkładu wynika, że w soboty też jeżdzą.

Mój plan jest taki; 2 noce Hajfa i stąd wyjazdy do Nazaretu i Akko. 4 noce w Jerozolimie, do której właśnie jadę. Stąd postaram się odwiedzić Betlejem i Jerycho, oraz Morze Martwe. Ostatnia noc w Telaviv i póxniej na lotnisko. Noclegi w Hajfie 122 USD 2 noce hotels.info, 4 noce w Jerozolimie w Starym Domu Polskim. 1 Noc w Telaviv airbnb.

Bilet kolejowy Hajfa - Telaviv Central - 30,5 szekla.
Bilet na Carmelit (metro w Hajfie) 6,60 kupowane za monety w automacie.
2 małe ciasteczka - 3,80 szekla :)

W Hajfie niewątpliwą atrakcją są ogrody bahaistów. Nie ma się co obcyndalać i próbować tam wchodzić (to na górze jest). Najlepiej metrem wjechać na górę, po wyjściu z ostatniej stacji idziemy w lewo i cały czas prosto , jakieś 500-800 metrów promenadą ze wspaniałym widokiem na Hajfę i widać ogrody. Ogrody super, ale wejść można (za darmo) tylko kawałek. Dalej nie wpuszczają.

Z Hajfy do Jerozolimy nie pociągów. Trzeba wysiąść na Telaviv Central i ma tam być stanowisko busów do Jerozolimy. поживем - увидим jakby to powiedziała duża część mieszkańców Hajfy

PS Podkreślam życzliwość izraelczyków. Podwieźli nas już autem w nocy, pomagają, chcą robić zdjęcia, podprowadzają... fajni są.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 17 Paź 2013 12:04 
Awatar użytkownika

Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Roku - konkretne, szczegółowe dane.
Link do Twojej relacji dodany do ulubionych.
pozdr. :)
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 17 Paź 2013 12:15 

złoty
a sprawdzałeś może po ile wymieniają na lotnisku PLN na szekle? ponoć bez problemu :) ewentualnie jak mógłbyś zerknąć na kurs przy wylocie:)
czyli nad jezioro Galiliejskie się nie wybierasz?

#86 PostWysłany: 17 Paź 2013 13:10 

niebieski
@ROku a czy zamiast pociągów, nie myślałem nad wypożyczeniem auta >?
nie wyszło by taniej ?
w ile osób podróżujesz?

#87 PostWysłany: 17 Paź 2013 19:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie sprawdzałem kursu PLN, spróbuję sprawdzic, ale wymieniliśmy 100 USD za ok 325 szekli i 50 USD + 60 euro za ok. 520 szekli. Podróżujemy we dwoje, więc nie zdecydowałem się na auto. Pomiędzy miastami byłby to chyba dobry pomysł, ale w Hajfie i w Nazarecie to jakaś makabra. W Jerozolimie na Starym mieście zakaz wjazdu. Betlejem rzut beretem.

Nowe detale.
Szybkość internetu w izraelskim pociągu :D 8mbit/0.1 mbit

Do Jerozolimy:
Dowiedziałem się od polskich turystów, że szeruty z lotnska do Jerozolimy kosztuja 20 USD. Więc taniej wyjdzie podjechać pociagiem do Telaviv Central, a tam przesiąść się w autobus 480 do Jerozolimy. Pociąg zatrzyma się na Telaviv Central i wchodzimy po schodach na górę. Kierujemy się do wyjścia na Telaviv (można zapytać o "bus to Jerusalem"), wychodzimy wyjściem po prawo przed dworzec i koło informacji (taki kiosk) skręcamy w prawo, tam będzie stanowisko linii 480.

Bus jedzie ok. 1h i kosztuje 18 szekli. Zatrzymuje się na Jerusalem Central Bus Station. To centrum handlowe połączone z dworcem.Do Starego miasta dojeżdza tramwaj. Wychodząc z dworca przez straszny rozgardiasz zobaczymy jeszcze większy chaos przed dworcem. I tramwaje. Kierunek tramwaju to w lewo (w prawo też jeżdzą :) ). Albo... dalsze od dworca stanowisko. Bilety z automatu. 6 przystanków i jesteśmy przy bramie Damascenskiej. Cena standardowa na transport po mieście: 6,60. Można kupić 10 przejazdów za 52,80.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 17 Paź 2013 20:46 
Awatar użytkownika

Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Roku - byl w tym watku Twoj wpis zwiazany z przekraczaniem granicy i kwestia pieczatki ktora moze pozniej nieco uprzykrzyc wjazd do niektorych krajow arabskich. Moglbys to nieco przyblizyc?
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 17 Paź 2013 21:17 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Ja Ci mogę przybliżyć. Przekraczając granicę lądową (z Jordanią np) dostaniesz w paszporcie stempel jordanski z tego przejscia granicznego. Wiec, mimo ze nie bedzie tam stempli izraelskich bedzie mozna domyslic sie ze byles w Izraelu, co moze skutkowac problemami z wjazdem do niektorych krajow arabskich, np Iranu

#90 PostWysłany: 17 Paź 2013 22:06 

złoty
no ale przy przekraczaniu granicy lotniczo tj. lot np z WAW do TLV nie dostaje się pieczątek

#91 PostWysłany: 17 Paź 2013 22:18 
Awatar użytkownika

niebieski
maxima napisał(a):
no ale przy przekraczaniu granicy lotniczo tj. lot np z WAW do TLV nie dostaje się pieczątek

nie, dostaje się tylko karteczkę, mnie chodziło o granice lądowe

#92 PostWysłany: 17 Paź 2013 22:33 

złoty
olus napisał(a):
maxima napisał(a):

nie, dostaje się tylko karteczkę, mnie chodziło o granice lądowe

więc jak podejrzewam z wjazdem do Iranu w przyszłości nie powinno być problemu ;)

Roku - może podasz jakieś linki/adresy do swoich noclegów? Czy 1 dzień na Hajfę wystarczy? Ile czasu na Akrę?

#93 PostWysłany: 17 Paź 2013 22:37 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Jeszcze à propos cen - w Jerozolimie w arabskich sklepikach cena zależy od widzimisię sprzedawcy. Czekolada, która jednego dnia kosztowała 5 szekli, następnego dnia (ten sam sklepik, inny sprzedawca) kosztowała 15. Duża coca-cola podrożała w ciągu dnia z 7 do 10 szekli.

Bilety na tramwaj w Jerozolimie warto kupować, na 5 przejazdów miałem 3 kontrole.

olus napisał(a):
do niektorych krajow arabskich, np Iranu

Na litość, Iran to nie jest krab arabski!
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 17 Paź 2013 23:24 
Awatar użytkownika

niebieski
krasnal napisał(a):
Jeszcze à propos cen - w Jerozolimie w arabskich sklepikach cena zależy od widzimisię sprzedawcy. Czekolada, która jednego dnia kosztowała 5 szekli, następnego dnia (ten sam sklepik, inny sprzedawca) kosztowała 15. Duża coca-cola podrożała w ciągu dnia z 7 do 10 szekli.

Bilety na tramwaj w Jerozolimie warto kupować, na 5 przejazdów miałem 3 kontrole.

olus napisał(a):
do niektorych krajow arabskich, np Iranu

Na litość, Iran to nie jest krab arabski!

racja, tak z rozpędu

#95 PostWysłany: 18 Paź 2013 19:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

correos napisał(a):
Roku - byl w tym watku Twoj wpis zwiazany z przekraczaniem granicy i kwestia pieczatki ktora moze pozniej nieco uprzykrzyc wjazd do niektorych krajow arabskich. Moglbys to nieco przyblizyc?

Olus dobrze to wyjaśnił. Na lotnisku dostajesz karteczkę do paszportu. Stempli w nim nie robią.

maxima napisał(a):
Roku - może podasz jakieś linki/adresy do swoich noclegów? Czy 1 dzień na Hajfę wystarczy? Ile czasu na Akrę?

Loui M Apartamens Hajfa, przez hotels.info 122 USD dwie noce. Dojazd autobusem 200 i 205 z lotniska na ulicę Hehalutz. Z buta też można dojść, jeśli nie przerażają was kręte uliczki. W pokoju dość fajnie. TV flat pościel ręczniki stolik, sztućce talerze mikrofala, balkon nawet, łazienka słabsza taniutki płyn do mycia i problemy z ciepłą wodą. Wifi jest,

Na Hajfę 1 dzień wstarczy, jednak wypadałoby jeszcze spędzićw 1 dzień w Nazarecie, 1 w Akrze, 1 w Tyberiadzie i czytałem też owpozytywne opinie o Cezarei. W Jrozolimie spię w Starym Domu Polskim (kontakt emailowy) a w Telaviv mam nocleg z airbnb.

krasnal napisał(a):
Jeszcze à propos cen - w Jerozolimie w arabskich sklepikach cena zależy od widzimisię sprzedawcy.

To należy sobie nagrać w komórce jako dzwonek i budzik i jeszcze wydrukować i czytać w drodze tutaj. Nigdy i nic nie kupujcie nie wiedząc ile będzie kosztować. Targując się o cenę zaczynajcie od 30% ceny sprzedawcy. ok 2/3 ceny którą rzucił początkowo to dobra cena.

Relacji ciąg dalszy.
To już było, ale dopiszę, że z Jerozolimy do Betlejem autobus 21 z dworca koło bramy Damasceńskiej 7,6 szekla od osoby OW. Trzeba mieć paszport, w drodze powrotnej sprawdzają! Bazylika znajduje się niedaleko od przystanku Ben Jala Mleczna Grota też.

Do Jerycho udało nam się podjechać z zaprzyjaźnionymi Polakami. Rewelacyjne widoki na drodze. Piękne zjazdy i podjazdy, skalna pustynia dookoła. Zjeżdza się poniżej morza, nieco w uszach strzela:)

Jerycho. Wjazd kolejką linową na górę Kuszenia do klasztoru prawosławnego - 55 szekli RT. Można wejść, lekko nie będzie. Wejście na wykopaliska Jerycho - 10 szekli. Nie warto, chyba że jesteście amatorami archeologii w stopniu zaawansowanym.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 20 Paź 2013 19:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Kościół Narodów, Ściana Płaczu, Bazylika Grobu, Meczet Al-Alsa, Ogród Getsemani, miejsce urodzin Marii Matki Boskiej, Kościół Zaśniecia NMP, Kościół Wniebowstąpienia NMP, Bazylika Narodzenia w Betlejem, Bazylika Zwiastowania w Nazaret są bezpłatne. Płatny jest Dom Kajfasza (8 szekli), Pater Noster na Górze Oliwnej (7 chyba) i muzułmańska kaplica Wniebowstąpienia Jezusa (5 szekli).

Jeszcze jakies prawosławne były płatne, ale też podobne kwoty.

Do Ściany płaczu nakrycie głowy mężczyźni (mozna wziąć żydowską myckę, bo są wystawione) oraz ramion i kolan - kobiety. Jest kontrola toreb. Nie ma kolejek.

Do Bazyliki Grobu olbrzymie kolejki, szczególnie w godzinach przedpołudniowych można stać nawet i 2h. Raczej walcie po południu.

Do Bazyliki w Betlejem to samo. Po południu wyraźnie luźniej. Przed nawet i 2h stania.

Meczet Al-Aksa - kolejka i kontrola bagażu. Kolana i ramiona zakryte u kobiet. Olbrzymia kolejka ale uwaga. Otwarte tylko od 7.30 do chyba 11.00. Później nie ma że boli, że pan stał 2h. Wypad i tyle. Najlepiej chyba o 7 przyjść żeby kolejka nie była długa i żeby wejść.

Są miejsca w Jerozolimie, gdzie można kupować taniej, są i arabskie markety, są także sprzedawcy z niższymi cenami. Wygląda że poza starym miastem jest wyraźnie taniej niż na Starym Mieście. Ale jak już pisano - cena to widzimisię sprzedawcy. Niewielu z arabskich sprzedawców używa stałych wypisanych cen.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 20 Paź 2013 19:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Roku napisał(a):
Meczet Al-Aksa - kolejka i kontrola bagażu. Kolana i ramiona zakryte u kobiet. Olbrzymia kolejka ale uwaga. Otwarte tylko od 7.30 do chyba 11.00. Później nie ma że boli, że pan stał 2h. Wypad i tyle. Najlepiej chyba o 7 przyjść żeby kolejka nie była długa i żeby wejść.

Ale meczet w środku da się zwiedzać? Czy mówisz tylko o wejściu na teren? Jak ja byłam kilka lat temu to niemuzułmanów nie wpuszczali do środka. A w tym roku byłam w piątek, wtedy nie można wejść w ogóle nawet na teren na zewnątrz.

#98 PostWysłany: 20 Paź 2013 19:55 

złoty
The entrance into the Al-Aqsa Mosque is allowed to Muslims only.

http://www.israeltraveler.org/en/site/al-aktza

też jestem ciekawa wejścia - może coś się zmieniło?:)

#99 PostWysłany: 20 Paź 2013 20:05 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Dobrze uściśliliście, w piątki jest święto muzułmańskie i nie ma w ogóle wejścia. Chrześcijanie wchodzą na teren, nie do środka. Jednak do niektórych można wejść. W Nazarecie byliśmy w Meczecie Pokoju. Bez problemu wpuścili.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 20 Paź 2013 22:28 

Loty: 157
Kilometry: 253 354
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Wróciłem 2 tygodnie temu.Do meczetu Alaksa do środka się nie wejdzie jak i do kopuły na skale.tylko muzułmanie.Do alaksy jak chcesz zdjęcie wnętrza,to dajesz arabowi przed meczetem aparat i za usługę 10 dolarów ,i zrobi fotkę.nie próbowałem bo bałem się o aparat.Arabowie sami podchodzą i pytają czy chcesz taka pamiątkę.W meczecie byłem w środku ale w Betlejem.Bez problemu wejdziesz zostawiając buty na półce.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość